Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@alice107 presne tak, mas pracu, kde si mozes dovolit "sluzku".....ja nie, resp. nemam ju tak ohodnotenu......(co je to, co mi vadi na tomto state, kedze stat rozhoduje o mojom prijime)......a prepac, mne by nestacilo byt s dietatom vecer a cez vikend (pocas tych prvych rokov)......tebe to staci, tebe staci, ked im das super sukr. skolu, mne staci ked bude mat kvalitnu mestsku skolu (lebo viem, co v sukromkach je....)...a aj ti zas poviem dokazem to, co moje dieta potrebuje zabezpecit aj kedbyze som doma 3 roky ( a mnzel ma naozaj maly prijem...)...ale povtrdzujem tvoje slova.....a opakujem, je to o prioritach...ty uprednostnic sukromne skoly, ja nie .......lebo to nie je zarukou kvality...ako vies, coho je moje dieta schopne, ekd mi chce sam vykrajovat pernicky z cesta?.......alebo mi prinesie smetar?......a to uz ma skoro 3...jasne, ze polrocne dieta nevykonava domace prace (prave preto som si dlazku umyla, ekd spal...)......a popravde opatrovatelke by som svoje malicke dieta nikdy nezverila.......ty mas iny pohlad na vec, ja iny.....preto sa nikdy nezhodneme.....ty potrebujes iny nadstandard ako ja.........ja mu dam seba, ty opatrovatelku....a pod. ......odlisny pohlad, nemam sa ti k comu viac vyjadrit...
@sorciera24 preco volis ako formu komunikacie hned konfrontaciu - ja mu dam seba ty opatrovatelku, ja kvalitnu statnu skolku , ty v mojich ociach nekvalitnu sukromnu - skus sa aspon snazit pochopit ze aj matka ktora pracuje dava dietatu seba - ja by som napr. 2-rocne dieta ktore na kolektiv nie je pripravene omnoho radsej zverila overenej opatrovatelke ako skolke, ci jasliam... co sa tyka skoly - osobne tiez myslim ze prvych 5 rokov je jedno kde dieta chodi , ale potom uz vidim dost velke rozdiely vo vzdelavani a kedze sama mam pedagogicke minimum a stym spojenu prax v skolstve tak viem ze nechcem pre moje deti vzdelavanie ktore vedie k memorovaniu a nerozmyslaniu ( sama som zazila rozdiel v pristupoch na VS ) - tu sa uz oplati pozerat na kvalitu skol - a zial aspon za BA mozem povedat ze tu su statne skoly na tom uz o dost horsie...
inak ja poznam aj rodicov ktori zarabaju velmi malo a aj tak ich deti chodia do sukromnej skolky a chystaju sa ich dat aj do sukromnej skoly kedze vzdelanie beru ako vysoku prioritu ( pisem o konkretnej kvalitnej skolke a skole...)
ahojte, zvyknem sem tam prečítať túto tému, občas mi prídu niektoré príspevky smiešne, ale to je vec názoru. ja som tiež matka, čo šla do práce o niečo skôr, aby sme sa mohli konečne dostať od svokrovcov preč a žiť si svoj život. no teraz som povedala, že pri druhom dieťatku budem doma plné 3 roky. viem, že ten príspevok nie je nič moc, niekomu sa to môže zdať nezodpovedné, ale keď bude treba, budem chodiť na tzv. brigády, aby peniažky nechýbali. ja som uprednostnila rodinu, niekto uprednostní materializmus. nie každá matka, čo je doma 3 roky je nervozna ulietaná a kričí na svoje deti. vôbec to nie je o financiách. podľa mňa tá matka by bola taká aj keby tie financie boli akokoľvek vysoké. to sú jednoducho typy žien. ja mám prácu, kde pracujem na smeny, mám jeden víkend do mesiaca voľný a veru trpela tým aj moja dcérka a aj ja psychicky, že sme už neboli tak často spolu, že sme sa už tak často nemohli hrať, chodiť von, že som ju často nemohla uložiť do postieľky alebo ráno zobudiť a zaniesť do škôlky a byť s ňou poobede. my síce nechodíme na dovolenku 2 a viac rázy ročne, nemáme nadštandard, ale ja sa na to ani nesťažujem, pretože by som to ani nechcela. ale za to môjmu dieťaťu nič nechýba. má všetko, čo potrebuje a aj oveľa viac. a to sme obyčajní pracujúci ľudia, s hypotékou na krku s menej ako priemernými platmi. ide o to, ako si kto nastaví svoj štandard. pretože ľudia nikdy nebudú mať dosť. keď majú 3000eur mesačne, tak z toho vyjdú a keby mali 500eur mesačne, tak takisto z toho musia vyjsť. ale vždy je lepšie nadávať na systém, ako sa pozrieť na seba. hm? keď si neviem nastaviť ten svoj štandard s tým príjmom, tak sa snažím urobiť niečo navyše, aby som si ten svoj štandard dorovnal. ale fakt väčšina ľudí bude len nadávať na systém. 😉
@dai zas reagujes nie na tvoj prispevok....toto ja nepochopim?!...ty to vidis z pohladu BA....ja nezijem v BA au nas vmeste su napr. sukromne skolky a skoly na tom horise ako mestske.....v globale.....a co ze ma pedagogicke minimum...ja som ucitelka...cize mam vystudovanu pedagogiku viac ako len minimum....a praxe mam tiez viac nez dost.......my napr. sukromnu strednu skolu nemame...tak kde by si dala dieta?.....a ako vravim, sukromka ti tu u ans nic nezaruci, iba ak prestiz...nic viac 😀 (podobne je to o sukr. VS)...zapaltis, mas titul....a nemusis sa memorovat;)
@dai moje v 2 rokoch bolo na kolektiv pripravene, a ja absolutne nelutujem, lebo mu to vyhovuje....ale zas su deti, kt. nie su pripravene....ale ako vravim, opatrovatelke by som ho ja nezverila....(jednak je to asi to najdrahsie....co do mojho standardu nepatri.....a jednak je to len nahrada za mna.......co mozem byt doma s nim....)
@sorciera24 reagujem lebo citam diskusiu , tak reagujem na prispevky - nevnimam to tu ako sukromne rozhovory - prepac ak ta to zaraza 😉 ja som ale nikde netvrdila ze je to tak vsade...nie som si tym ista ale mam pocit ze napr. alice107 vobec nezije na sk, cize ma uplne ine skusenosti a napriek tomu si na nu isla konfrontacne - cize tiez posudzujes len podla toho co ty poznas u vas...preco teda ja nemozem posudczovat veci podla toho ako ich poznam u nas?
aj moje dieta bolo v 2-och rokoch pripravene na kolektiv, preto by som skolku neriesila - ja som sa vracala ale do prace po 15tich mesiacoch a to este nebola na skolku pripravena - preto som to riesila opatrovatelkou - toto riesenie sa voslo do mojho rozpoctu - ja som doma zostat nemohla lebo v mojej praci je 2-rocne vypadnutie uz dost velke a tazko sa nasledne vracia ( keby som si ale opatrovatelku dovolit nemohla tak by som asi do prace neisla - tazko takto nad tym rozmyslat kedze som tu situaciu realne neriesila...)
@sorciera24 mas spravdu v tom ze my dve sa v tomto zasadne nezhodneme.ale to nie je podstatne. ani nutne. od toho debaty su.v state kde zijem je sukromna skola znakom kvality.ja som pisala,ze som so svojim dietatom casto.nielen o vikendoch.vtedy sme spolu cela rodina.a venujeme sa len sebe.a opatrovatelka/guvernantka / nie je len o utierani nosa dietatka.ale o kvalitnej vyucbe tiez. len na okraj.
ked uz sme pri tom mozem sa spytat,ked pojdes do prace tak budes s dietatom castejsie ako vecer?kedze ti tento model nevyhovuje,preco ides pracovat?ved aj dieta v 2 rokoch potrebuje matku .a ty chces s nim byt 24 hodin denne.alebo len u dietatka do 2 rokov?samozrejme je ine, ked manzel zarobi malo a ked dostatocne.to je prave o tom vybere a zodpovednosti .kedy rodina musi zvazit aky model je pre nu a hlavne dieta najlepsi.
ano kazda mame inu potrebu standartu. ale to je normalne.kazda rodina ma ine podmienky.a aj priority v zivote.
@alice107 tvrdim, ze zhruba ten prvy rok -2 su nevyhnutne byt s dietatom, preto som sla az od 2 rokov a nesla by som, keby si moj syn nepytal aspon na chvilu kolektiv....(citaj)... amm pracu, kde kde enchodim domov az vecer.....ale som doma cca o druhej....takze preto som to volila, kebyze mam byt v praci do vecera, isto som radsej s nim;)
nevedla som, ze si mimo SR, potom tazko porovnavat sukromu skolu niekde tam kde si a kde to naozaj moze byt zarukou kvality a kde sme my...kde ta sukormna skola sa ma so sukromnym spolocny asi len tan nazov......kebyze som tam, kde ty....asi sito rozmyslam inak...ale nie som, rpeto sa nase naory lisia...;)
@alice107 aa nikde som nepisala, ze s nim chcem byt 24 hodin denne, len s nim chcem byt viac ako v robote.......co aj som;)
@sorciera2 jasne.len nechapem preco musis do prace ak chce maly kolektiv.predsa aj na sk existuju skolky,kde moze byt len urcite hodiny.2-3-4.ako mu to vyhovuje.a ty nemusis pracovat,ak si nechcela . za tu dobu sa budes venovat sebe.alebo svojim zaujmom.chapes mne ide o to,ze ty si prezentovala,ze u teba financie nehraju prvoradu ulohu pri rozhodovani ist pracovat.tak kvoli skolke ozaj pracovat nemusis.
neda mi aby som nereagovala...pozeram ze zaujimava tema a zatial su tu len same dohady a krivdy.Ja myslim ze kazda z nas sa snazime dat dietatku len to najlepsie a ci niektora je doma alebo pracuje ,je zasa len na tej mamine a je to vec nazoru.Tak ako pise @alice107 a takisto aj @sorciera2 ,kazda ma svoju pravdu a nie je potrebne posudzovat ,odsudzovat .Poznam take maminy co isli do prace a nemuseli,lebo oni potrebovali kolektiv a nie dieta,poznam aj take co su doma su v pohode,maju aj dostatok financii ale ja take maminy co su doma,praca ziadna a penazi pomenej.Kazda z nas sme sa narodili pod nejakou hviezdou alebo sme sa dobre alebo nedobre vydali 😀 ale urcite chce kazda len to najlepsie pre svoje dieta a kto som ja ak mam posudzovat ci vy to robite spravne alebo nie??? 🙂 🙂 🙂 Je to vec nazoru a priorit.A tiez by som chcela byt co najdlhsie doma ale ked bude nutne pojdem aj pracovat,ale uz teraz spekulujem nad nejakou pracou,kde si budem sama sebe panom a tym padom aj panom svojho casu.
Takze maminy hlavu hore,kazda robi to najlepsie co dokaze 🙂
@alice107 ale ked uz za tu skolku platit musim, tak preto som sa vratila do prace....co je nemaly peniaz....keby bol maly v skolke a ja doma hnila....stale by som platila ten isty a nie maly poplatok a to uz by sme asi neutiahli a ja by som sa citila doma necinna... 😉 ..takze preto...a aj preto, ze ma praca bavi a do prace sa vratim rada, a ako vravim, v praci som max. od 8 do 2.....aj menej......pri plnom uvazku....ale nebola to nevhnutnost sa vratit do prace, keby maly chcel byt doma.....kedze nam je obom lepsie v kolektive a aj tak travime spolu viac casu, tak to vyhovuje....
@sorciera24 ono je to vlastne o tych prioritach a podmienkach.ako sme pisali.ja chapem tvoju situaciu.a samozrejme byt tebou idem do prace.ako ty.ale je to o tom,ze ste neutiahli tie poplatky..co uplne chapem.
ale ty prave robis to co aj ine maminky ktore si zaskatulkovala,ze robia len pre peniaze a na ukor dietatka.a ty to iste.pretoze keby si mala dost fin.prostriedkov,tak zaplatis tu skolku a si doma .to je fakt,ktory si vlasne priznala.
takze o peniaze vlastne ide. a je to prirodzene.do roka si to utiahla.pretoze neboli vydavky navyse.ale dieta ma uz iste potreby a to by sa uz nedalo utiahnut bez tvojho prijmu.takze vlastne dobrovolne -nasilu si v praci.
aby si ma nechapala zle.ja tvoje pocinanie chapem .len to treba presne pomenovat.musis do prace/ktoru mas aj rada/.pretoze inak by si dietatu musela uz odmietnut nieco,co je pred dolezite.kolektiv.hoci by si rada este bola doma.a takych matiek je tu viac.a ony to aj priznali.ze pracuju za peniaze a pre naplnenie zivotnych potrieb dietata.a praca ich bavi ako bonus naviac. 😉 ako teba.takze ste na tom rovnako.
@alice107 trosku ma nechapes....nerobim to iste...na ukor dietatka a pre peniaze....lebo ako vravim, keby chcel ostat doma, som s nim.....a nebolo by to na jeho ukor....ale kedze on je v skolke, tak co budem ja robit doma? a uz by som si to dovolit nemohla (lebo skolka je draha)....ale kebyze nejde do skolky, tak by som s nim doma bola...preto nechapem tu vetu, ze robim pre peniaze a na ukor dietatka.....aj do 2 rokov som to utiahla, aj do 3 by som to utiahla......kebyze som s nim doma!chapes ten rozdiel?
@sorciera24 dietatko v 2 rokoch predsa nechces hadam dat do skolky na cas,ked si ty v praci?to nie su jaslicky. a este sukromne.tam je iny rezim a filozofia starostlivosti.takze mohol ist od skolky na 2 -3 hodiny.a potom si si ho mohla vyzdvihnut,nie? a venovat sa mu.a tie 2-3 hodinky denne by si venovala sebe.nemas hobby?kludne by si si urobila veci do domacnosti a venovala sa zvysny cas dietatku.tak male dieta do skolky na tak dlhy cas ked nemusis nie je velmi dobre riesenie. cudzie jazyky sa odporucaju ucit az v 3 rokoch.ja by som 2 rocne dieta na dlhe hodiny do skolky nedala.to uz skor opatrovatelku do domacnosti.kvalitnu.ale samozrejme respektujenm tvoj vyber.
ja len, ze si pisala ze platenie skolky by ste neutiahli.takze to bolo skolka a praca.ci doma a bez skolky.to som tym myslela.ze si presne mala rovnake priority ako tie matky.ty si musela zaplatit skolku.ony mozno nieco ine.alebo odopriet svojim detom nieco.ty skolku,ony iny standard.pisala si,ze by si inak bola doma. zvladli by ste byt do 3 rokov byt doma.ale nie so standartom skolky.a to mu chces dopriat.a to mozes,len ked budes pracovat.tak som to pochopila.
@alice107 ja vidim vyhoduu v skolke.....a praveze som ho naschval dala na cely den, aby som mu par hodinami nesposobila sok;)...ale aby si tam zvykol hned na rezim, kt. by aj tak casom musel prist.....a co tocis o cudzich jazykoch v 2 rokoch?...hmmm?.....nieco take som nikde nespominala......uz si trosku prikraslujes skutocnost;)....zjavne absolutne nevidis do ansich skolok....inak by si mala iny pohlad na vec....preto ja som uprednostnila kolektiv.....kt. si syn vyzaduje (uz som ako papagaj) anie tu tvoju opatrovatelku ( a opat mozno vase opatrovatelky su super....ale tie kt. sa pohybuju tu, tak tym by som nezverila ani psa....s prepacenim....)
proste v nasej debate vidno yvrazne rozdiely medzi SR a zahranicm ( a teraz to nie je len o peniazoch.....aj ked aj tam su....).....tak nech nik nevravi, ze sa nemame porovnavat so zahranicim, ked teraz vidno, ze je to evidentny rozdiel ( ci sa to tyka skol, opatrovateliek, sluoz.....a popravde aj platov...)...porovnavat a debatovat mozme, ked budeme aspon v rovnakom state......;)
@bodka70 Ano, to, co pises o tej pomoci dava zmysel. Dovod jednoduchy - bola cudzinka, udajne to nie je v ich kompetencii, problem s dorozumenim sa atd. Ja som sa s nou nejako dohovorila, ale zdaleka nie uplne. Mala nejake byvanie, neviem sice ake, ale chodila zobrat. Povedala mi, ze je z Kosova,ci to je pravda to neviem.
Volala som dokonca aj na nejaku organizaciu tehotne zeny v nudzi, nikto sa na nu ani pozriet nesiel + dlasie asi 3. Okrem toho, ze zobrala s dietatom, bola este vo vysokom stadiu tehotenstva. Na jar som ju tam nasla opat (hoci iba raz) s novorodencom. Ano, je to polutovaniahodne, ze zobre s dietatom na ulici, je to otrasne, ale na druhej strane to fakt to nekoho netankuje, ze deti takto ziju? Mne islo o to male a to nenarodene, aby boli niekde umiestnene, ved oni za to nemozu. Jojka na podniet niekoho odvysielala o tom dost o povrchu reportaz a dalej nic. Zaujimalo ich, ze to obtazuje ludi, podnet na tu reportaz dala pani, co sa stazovala, ze zobre na ulici.
@minewka Pekne napisane, ale s poslednym nesuhlasim
Preto nepodporím lenivosť, pohodlnosť, osud alebo nazvi si to ako chceš , neprídem na ulicu a nedám bezďákovi do ruky šatstvo - lebo týmto spôsobom mu viac škodím, ako pomáham.
Nemyslim, ze to satstvo, ovocie a hracky co som tomu malemu doniesla mu viac uskodilo ako pomohlo. Samozrejme to problem vobec neriesi, snazila som sa o to, aby boli niekde umiestneni, ale kazdy od toho daval ruky prec.
@sorciera24 ja mam kazdodenne spojenie s realitou na sk.skolky y na sk su rozne,zalezi ci zijes v nejakej malej dedinke ci malomeste.alebo v hlavnom meste.zalezi na regionoch .a ake su to skolky.aky druh.s akym zameranim. psychologovia sa domievaju,ze take male dieta ma sok ked ho odelia od matky na tak dlhy cas.ako dlho si ho zaucala?po akych casovych usekoch?polhodina,potom hodina ,neskor dve a podobne. a v sukromnych skolkach na sk co ja poznam/aj osobne som videla rezim/ je to podobne ako v krajine kde zijem.par hodin a mamicka je tam aj pritomna.ak uz teda take male dieta daju do skolky.prepac mi,ale to je ozaj v rozpore zo zaumom dietata v takom veku.povie ti to kazdy dobry detsky psychiater.samozrejme je to tvoje vysostne pravo sa rozhodnut.ja pisem len o realite aku ja poznam.na sk aj v krajine,kde zijem.
a moj osobny nazor je,ze by som 2 rocne dieta nikdy do skolky nedala.ale to som ja.ty si samozrejme urobis,ako ti to vyhovuje.
co sa tyka opatrovateliek,tak na sk uz za cias ked som ja bola babo sadali zohnat.nie ako teraz,ale mala som taku a mala som ju velmi rada.bola clenom nasej rodiny.
a moje kamosky mali a maju kvalitne opatrovatelky tiez na sk.pravda je ,ze guvernantku zohnat je mozne len zo zahranicia.to priznavam.ale opatrovatelku k baby je mozne velmi kvalitnu zohnat.pravda,tomu zodpoveda aj cena.co s a tyka platov ,tak aj cena aj platy v zap.eu su ina dimenzia ako na sk.je to neporovnatelne.takze ozaj to nebudeme porovnavat.neda sa to.ale pripomeniem,ze platom su prisposobene aj sluzby svojou vyskou poplatkov.to iste aj naklady na zivot.
su tu viac viditelne rozdiely vo vrstveni obyvatelstva.takze porovnavat sa musi v jednotlivych vrstvach.
@sorciera24 najskor sa ti ospravedlnujem ze na teba reagujem aj ked tvoj prispevok nebol urceny mne 🙂
myslim ze je skor rozdiel medzi tym co poznas ty - ake skolky, skoly, opatrovatelky a ini ludia - to nie je rozdiel sk a zahranicie... s kolkymi opatrovatelkami mas osobnu skusenost? kolko sukromnych skolok, skol si realne navstivila a mas s nimi skusenost... ja som teda mala osobnu skusenost s 3-mi opatrovatelkami - 2-mi o nicom a jednou super = tych dvoch som sa rychlo zbavila , jednu som mala az do 2.5 roka mojej malej a velka spokojnost... sukromnych skolok som presla asi 6 - v kazdej som stravila cely den spolu s mojou malou - s dvomi som bola nespokojna , do zvysnych by som v pohode moju malu dala - islo o anglicke a nemecke skolky...
napriek tomu ze mam tieto skusenosti si nedovolim skatulkovat ze sukromne skolky su super a statne o nicom - poznam aj take aj take... detto opatrovatelky - a myslim si ze podobna situacia je aj v zahranici
@alice107 prid si vybrat opatrovatelku do MT...zarucene ziadnu nezzenies....tu uz par pokusov bolo....som si ista, ze tu by si si nevybrala......proste my tu take vymozenosti nemame......
co je v rozpore so zaujmom dietata?...jeden ti povie tak, druhy tak......mam statnice aj zo psychologie aj z pedagogiky a hlavne poznam si svoje dieta!.....ty by si si vybrala opatrovatelku, u nas je problem zohnat a ak nejaku pochybnu nahodou zozenies, tak stoji take penaize, ze to fakt radsej ta chudera zena ostane doma.......jasle nemame....realita...ansho celkom dost velkho mesta...mozno sisi presla BA, ale skus zajst trosku za hranice BA.....proste zijes mimo reality (aspon tej slovenskej).....2 skolky, ci opatrovatelky v BA nie su cele Slovensko.... skoda, ze to niekto neche(pochybujem, ze nevie), ale enchce pochopit.....neviem, co robis, ale pripomina mi to len jedno povolanie.....ten tvoj styl ....a popravde potom sa fakt nemame o com bavit....inak neviem, co teraz riesime, ja som len reagovala na to, ze preco mamicky, kt. chcu byt s detmi doma dlhsie (do 3 rokov) su lenive a prizivnicky........a tu uz sa vytahuju uplne odveci veci (ale to pravnici robia, mam pravdu?;))
@dai ako ucitelka ( s praxou), viac ako ty....( a nebolo to v BA)...u nas najdes anglicku skolku jednu!!! !ale to nehovori o jej kvalite)...sukromna ZS je tu tiez jedna....ale to, co som zazila tam.....no dieta by som tam nedala....takze ja len tolko, ze sukromna neznamena hned aj kvalitu.....(pripominam hvoroim o meste, kde zijem...kedze tu si vyberam.......)
@sorciera24 ako tak ja neviem chodím do Martina a prvý rok som chodila aj s malou lebo som ju kojila. Opatrovatelku som zohnala bez akýchkolvek problémov a za slušnu cenu, priamo v Martine.
@maminuska tak mozno akurat si mala stastie....slusna cena, je relativny pojem.....a samozrejme azlezi aj to, co od nej vlastne ziadas......
damy uz sme dost od temy,...takze koncim, ja som povodne reagovala na tilly, kt. kritika padla na mimcky, kt. chcu s dietaom ostat doma do 3 rokov a ona kvoli nim bude robit do 80tky....(jej slova)......myslim, ze je to naozaj vyhradne vec kazdej matky.....a tym by som to ukoncila.... 😎
@sorciera24 tak ja som žiadala aby bola s dcérou keď som pracovala a to mala malá od 2 mesiacov do roka, nosila mi ju na kojenie , chodila s nou na prechádzky,prebalovala ....... platila som 3 ER na hodinu. Pre mna to je slušná cena.
Bola som spokojná.
Ja si myslim, ze to dost zalezi od dietata, ci je vhodne do skolky alebo opatrovatelke. Ja by som zase maleho nedala opatrovatelke, nakolko je prilis zivy, cez den malo spi, potrebuje stale nove podnety, je naviac dost extrovert a ma rad ludi. Opatrovatelku by asi ustval, moja mama ked je s nim obcas pol dna (nie casto, alebo nebyva v BA), tak je uplne hotova, myslim fyzicky.
Sukromne skolky su od 2 rokov, ak je z coho vyberat a z coho to zaplatit, tak si treba dobre vybrat. V BA tie moznosti su, samozrejme to moze byt v mensich mestach problem, tak by som potom asi zvazovala opatrovatelku, ale u mna vyhrava skolka. Mozno sa mylim, cas ukaze.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/problemy-s-partnerom-a-financie/
tuto temu museli zavriet pre alicku..a este najdem aj inu...ja len prijemnu zabavu....a nedajte sa nou vytocit...ved si precitajte same
@sorciera24 vyssei pre teba aby si ..sa na ti vykaslala..uz par tem bolo uzavretych kvoli alicke
@sorciera24 https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/tehotna-s-milencom/ ma to uz nudi hladat tak..prijemnu zabavu...alebo sa na to vykasli.. 🙂 😉

@sorciera24 ja nevykonavam domaci servis.prave preto ze aj mojou pracou /ktora je mojim hobby/ si mozem sluzby takehoto druhu dovolit.a venujem sa svojmu dietatu prave preto viac,ze ten servis je na niekom inom.nie na mne. vobec nemam obmedzeny cas na moje dieta.prave aj vdaka mojej a manzelovej pracovnej aktivite.to je paradox,ze?pracujem tiez niekdy ako ty, ,ked moje dieta tiez spi.ale ja nie na domacom servisw.ale na praci.ktora prinasa aj financne prostriedky a dava mi zmysel.a predsa je o moje dieta postarane.dohliada na ne opatrovatelka.a to tiez aj vdaka mojej pracovnej aktivite.a ja s vobec nemyslim,ze vhodne prostredie pre male dieta je tam kde matka vykonava svoj domaci servis.take male dieta este nie je schopne pomahat matke pri pracach.moze sa skor len zranit.kedze matka sa musi venovat inej cinnosti ako je starostlivost o dieta.
tak vidis vsetko je o podmienkach.suhlasit mozem s tebou v tom,ze je na zene,ako sa rozhodne nalozit so svojim materstvom.ale potom musi znasat aj zodpovednost za take rozhodnutia.
ako si napisala.starostlivost a venovanie sa dietatu je o kvalite.aj kvalite zivota.aby malo matku nie fyzicky doma 24 hodin ale spokojnu,vyrovnanu,. aby malo zabezpecene aj materialne podmienky pre svoj vyvoj.a ver tomu alebo nie,tie sa daju ziskat len pracou.nie z prispevku statu.ale v tom sa asi zhodneme,ze?
samozrejme kazdy si zivotnu uroven predstavuje inak.aj pre svoje dieta.
@mataharyy
@dai
@zabka88
@maminuska maju svoju pracu radi.a nielen to.ony dokazu svojim detom dat okrem svojej pozornosti aj materialne zabezpecenie .to je velmi dolezity aspekt .to my ver.nejde o adidas-ky.ale napriklad kvalitna sukromna skola,kruzky .nadstandartna lekarska starostlivost,zabezpecenie dietata pre pripad umrtia rodicov a podobne veci.tie neziskas ,ak budes 3 roky. doma.ak na to nemas pravda vytvorene materialne podmienky.tvoje bohatstvo,nadstandartne manzelove prijmy a pod.
prepac mi ale zda sa, ze ty vidis vec velmi zjednodusene.ale plne prijimam tvoje rozhodnutie byt s dietatkom doma.ty musis vediet ci to co poskytujes dietatku je kvalitne.ci po materialnej,ci po inej stranke.
ale co sa tyka toho nazoru na podnikateky tak to mi prepac,ale to je cista demagogia.sukromny sektor je motorom ekonomiky.ten dava vo väcsine pripadov pracu obyvatelom vo vyspelom svete.aj na sk.
ty asi nemas ani predstavu o tom aka je zodpovednost za zamestnacov.a za ich rodiny.a tie zeny co mali odvahu to robit a su uspesne si zasluzia obdiv spolocnosti.a pritom su schopne vychovavat uspesnych ludi/svoje deti/.je lepsie byt s dietatom hoci len par hodin pred spankom a vikendy.ale intenzivne.aby dieta citilo lasku rodicov .a tu moze citit aj ked rodicia pracuju
videla som zeny,co boli doma 3 roky.na dieta stale kricali,boli ulietane,nespokojne.pretoze mali financne problemy.ale boli doma 24 hodin.ale nie s dietatom.takze zovseobecnovat sa neda.vsetko zalezi od podmienkok,ake ma ta ktora rodina.a zalezi velmi od realistickeho uhla pohladu na svoju situaciu.nie je stastne riesenie byt za kazdu cenu doma s dietatom 24 hodin.