Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@alice107 ja tiez nemusim takuto formu debaty a tiez vzdy vtedy rozmyslam nad dovodom ktory vedie ludi takto komunikovat - a nevychadzaju mi ziadne pozitivne ...
co sa tyka opatrovatelky tiez suhlas - moja mala 50 rokov ale ako som pisala, bola to skusena opatrovatelka - moja malinka je tzv. narocne velmi zive dieta - prva opatrovatelka na tom aj skoncila - jednoducho mi povedala ze nestiha na malu ( a to mala len 38 ) - tato 50 rocna sa stale smiala ze treba pre deti vymyslat hry kde ona sama stoji a dieta sa hybe 😀 tak napr. tancovala ona po sediacky babikou a moja mala pred nou podskakovala, alebo vonku jej hadzala loptu a mala ju behala brat a nosila naspaet ( ako psik 😀 ) - vela hier som od nej odkukala a sama pouzivala ked som bola unavena - doteraz niektore tie jej triky vyuzivam 😀 cize je to skor o schopnostiach tej danej osoby ako o veku a podobne...
co sa tyka skolky - poslem ti IP 😉
@dusika11 jasneee, moja intuicia neklama, kt. narozdiel od pravnikov bez chrbtobvej kosti, mam 😉 hned mi boli jasne tie pravnicke skomoleniny a klucky...... 😎 aspon si mi potvrdila, ze tu nemusim viac prispievat......idem sa s laskou venovat dietatu 😎 pekny den
@sorciera24 na tvojom mieste radšej negenaralizujem 🙂 o učiteľkách sa tiež všeličo hovorí.... 😉
@zabka88 ak si si nevsimla, ja negenEralizujem 😉 nemam co dodat 😝
@sorciera24 kasli na to mne sa tu najviac paci ako ako tu prispievaju tiez rodicky zo zahranicia a rozpravaju o opatrovatelkach a upratovackach 😀 😀 no niiiiiccc...uz vidim ked ja pojdem do prace tak ako zo svojho platu si najmem upratovacku ....boze..moj to su take nazory...mimo reality....
k tomu ci ostat s dietatkom ci nie,,staci jedno jedine...moja mamka ma 70 rokov a povedala za svoj zivot lutuje jedine..a to citujem... ze som neostala ked si ma najviac potrebovala..ze si bola malicka.a ja som behala do prace a dnes mam dochodok na minime...
takze nechajme zahranicne nech si ich deti tulia ine zeny...ked im je tak dobre..ale nech tu nehovoria o rodicaku...a o mne ze mam dat deti niekomu na krk...a ja byt trestana ze chcem vychovat deti je to scestne...nech su trestany co kradnu a okradaju tento stat..nech su trestany ti..co nerobia nech je trestany lunik 9 tam nech sa berie...a nie trestane zeny ....a vobec.,prijemny den
@dusika11 No snazim sa komunikovat slusne a nemam rada ten konfrontacny styl plny verbalnej agresivity, takze slovicka ako prosim a dakujem povazujem za elementarnu slusnost 🙂 Aj ked sa to uz velmi nenosi.
Nemyslim si, ze clovek v zahranici musi mat nutne skresleny pohlad. A tiez si nemyslim, ze sa k teme maju vyjadrovat iba konkretne osoby. Ked som sa pred porodom chcela vyjadrit k nejakej teme, tolko mamiciek ma zotrelo, ze co ja chcem ked este nemam dieta....to je rovnaky princip.
Ked chce niekto diskutovat v uzavretej skupine, na to su sukrmone diskusie.
No ale vlastne ma len zaujimalo to , na co si mi uz odpovedala.
@dusika11 tvoj vyrok je rovnaky ,ako tvoja cela osobnost.takze ta ziadam,aby si prestala s konfontacnym tonom,.ja som s tebou ziadnu debatu neviedla.a ani nemienim.porozumela si,co som ti napisala?akokolvek zelam ti pekny den
o mna a moje dieta sa ty nestaraj.ja nemam o teba a tvoje sukromie najmensi zaujem tiez.
@dusika11 velmi agresivne komunikujes - ale to je asi zamer, ze? Prepac, ale aj v tej diskusii co si uviedla si komunikovala podobne agresivne , cize som si neni ista ci kvoli alici bola ta diskusia uzavreta - a teda frustracia ide z teba nenormalna...
Ja zijem na slovensku , mozem robit ucitelku ak chcem, moj muz je pravnik - a poznam ich viacero - a rozumieme sidobre - sorciera, tiez by som moc nezovseobecnovala - tiez som sa vela napocuvala o ucitelkach a zial vela sa mi aj potvrdilo...a napriek tomu tu nepisem o tom ze vsetky ucitelky su take onake 😖
Inak ja som na rp a zijem na sk a mam upratovacku - takze nezovseobecnuj zase - tvoja realita nie je realitou kazdeho
@viera27 jaj rozsirene obzory...jaj co by som vsetko chcela a nemam..no mamka je v rakusku takze mam rozsirene obzory..ale to tu je uplne ine...a platy nasich muzov..zadlzenost rodin na hypo...poznam rodiny kde muzi museli vycestvat von do holandska za pracou nie je źart absolutne tu vyjst,,a vobec ..ja mam prvu spomienku nie na moju mamku ale na babku co ma vychovavala lebo mamka musela nastupit po 6 mesiacoch ako dieta takto odchovane viem ze to nie je dobre,,,pohadzovat si dietatko hore dole..a mne stcai ked mi mojich len niekto strazi...a ..uz ich vychovava podla svojho,,,to su vazne veci ktore sa ukazu po case..
no ja som za dajte si zahrabicne sukromnu temu ..a debatujte o tom ako by sme mali zit... 🙂 tu co sme ostali na slovensku...a snazime sa prezit 🙂
@dai no kvli mne urcite nebola diskusia uzavreta...a ako komunikujem???ako chcem... 🙂 🙂gratulujem ti k tomu ze by si sa mohla zivit ako ucitelka..ja som ucila ale uzivit sa mi velmi nepodarilo...dost slabo platene..tak som mala 2 prace...no jo niekdy som tahala od vidim do nevidim alebo opacne????frustracia??? etseze vies zhodnotit moj stav lebo ja popri detoch nemam na to velmi cas ale dakujem za upozornenie.. 😎 😎 ale k veci tieto nazory...nesuhlasim s nimi absolutne...a tiez mam na to pravo...
Hm,tak ja som pocas rodicovskej stale pracovala bez opatrovatelky,ked mala spala alebo ma zastupil manzel.a dat dieta opatrovatelke na par hodin?preco nie?aj tym dieta ziskava skusenosti.ako ked ho das starym rodicom.so mnou bola mama doma do roka,potom som byvala cez tyzden u babky a som tu a v nijakom ohlade sa necitim poskodena.
@dusika11 alebo radsej si ty otvor sukromnu cisto slovensku temu 🙂 .
Inak skoro vsetky z nasej generacie boli od siestich mesiacov bud u opatrovatelky, alebo v jaslickach. A napr. ja z toho nemam absolutne ziadnu traumu a cas na dlhodobe posudenie uz veru myslim ubehol dostatocny 😀
@viera27 suhlas - tiez si spominam len na stadtne detstvoa moja mama je moja najlepsia kamaratka 🙂 ale zase aj moja mama bola a je vzdy spokojna a optimisticka zena 🙂 a to si prezila veci o ktorych sa vdakabohu vaecsine tu diskutujucich ani nesniva - ono je asi aj dolezite sa narodit pod tou stastnou hviezdou a vidiet ten pohar poloplny 😉
každá sme iná, máme iné skúsenosti, názory a podobne.
ja sa hádať nechcem, len treba prijať aj iný názor a fakt neviem prečo niekomu prekáža ak napíše niekto skúsenosť ako je to v zahraničí.
mám z toho trochu taký pocit, že niektoré ste úplne zaslepené a presvedčené o tom, že inde je to úplne super, len tu je všetko zlé. ale to je len vaša ilúzia a vy to dobre viete, len žijete v ilúzii, lebo inak by vám nič nebránilo ísť inde a mať rodinu tam...
😀 😀 @dai...esteze ti len ho pripominam no jo a nie som...nim dakujem odlahlo mi... 😀 ja nesuhlasim s takymto nazorom..lebo som amkou dvojiciek nespali mi obidvaja do dnesnej noci...poviem to niekdy som tak unavena...ako mam podat vykon v mojej praci??? nei som absolutne..schopna.su noci ked som nespala 70 hodin...nie kazde dietatko spi...a moji dvaja to bolo...od unavy som padala z noh....a to mam byt trestana ked nenastupim do prace ked som pracovala pred tehu aj v dvoch troch zamestananiach??odvadzala dane??nech su trestani co nerobia,,opatrovatelky..no ja fakt nechapem preco mam strcit dietatko niekomu inemu do narucia ked som sa na mojich sarvancov tak tesila a odkladala a planovala kedy budem mat deti...to nesuhlasim..
@dada1212 plny suhlas ale ked je nieco niekde zle..a ja o tom viem preco sa to ma zaviest na sk???strasne sa uskromnujeme ze zijem z rodicaku..velmi..ale ...svojim detom myslim si ze tym davam viacej..ovela ako keby som este dakde behala a nervozna vybavovala kto k nim kedy pride.,
@dusika11 to ale neznamená že keby si ty nervozne behala a vybavovala kto k nim kedy príde , že to nutne postihne aj druhé.
To že máš dvojičky , samozrejme je ťažšie, to tu nikto nepopiera. Tvoje deti maju cez rok , kľudne by mohli íst do súkromných jasličiek , kde ti štát preplatí na dve deti 660 EUR .Deti maju kvalitný program a po príchode z práce sa im môžeš venovať zasa ty.
Aj ja som sa na svoje deti tešila, ale oni okrem mňa maminy potrebuju aj kopec iných vecí , bohužiaľ bez ktorých to inak nejde.
Ako si napísala si veľmi unavená , čo sa ti ani nečudujem pri dvoch detoch , ale zároveň aj trocha frustrovaná (uskromňovanie, niedostatok spánku, neustály stereotyp ....)
@viera27 no pre mna tieto veci nie su dobre a nesuhlasim s nimi...nesuhlasim z modelom po pol roka do prace..lebo ja by som ani nevladala pri dvojkach moj plat nie je dostattocny na to aby som si platila popri praci este aj opatrovatelku a upratovacku a neviem preco by sa mi mal niekto miesat do domacnosti...absolutny nesuhlas..a pred tehiu som vela robila..takze neviem preco by som sa mala pozerat do zahranicia ..ja svoju prcau nemozem robit z domu..a velakrat je to od vidim do nevidim..takze..preto je moj nesuhlas..moj co zijem na sk....a mna to ovplyvni..nie zahranicne slovenky
@dusika11 ono ťažko niečo zaviesť aby sa to nedalo zneužívať, nestálo to štát veľa a naozaj by to dostali len tí, čo si to zaslúžia.
už teraz mnohým viac vyhovuje byť doma na materskej ako robiť, keby sa to zvýšilo, tak by sa veľa detí rodilo len kvôli tej podpore.
možno by bolo dobré nejako zásluhovo, aby tie čo robili dlhšie, robí ich partner a teda odvádzali roky dane mali viac ako tí, čo sú celý život sociálne odkázaný alebo žili na hrane...
@dada1212 necitala som vsetko co predchadzalo poslednemu tvojmu prispevku, ale chcem podotknut ze mnohe vieme ze co sa materskej tyka tak momentalne je to na slovensku lepsie ako inde... nechcela by som zit v state kde ma nutia ist do roboty od pol rocneho alebo rocneho ci nebodaj 6 tyzdnoveho mimina... preto som rada ze aspon tych 200eur tu mame a preto som poburena ze su ohlasy ze aj to zrusia... to ze inde vo svete to funguje tak ze tam tie prispevky nie su, je problem tych statov nemusime sa predsa vo vsetkom opicit.... nieco tu funguje a aj to malo co je tu dobre idu zmenit.... osobne si myslim ze nemozem urobit nic lepsie pre dieta nez to ked sa mu prve tri roky intenzivne venujem...
@dada1212 plny suhlas..znovu opakujem ja som materstvo odkladala lebo nebolo lebo tamto lebo hento a zrazu ked ich chcem objimat aj ked odpadavam od unavy ma niekto zenie do prace..no povec nema ma trafit slak:::??? 😀 ja som robila v troch robotach niekedy,,,aby som spaltila hento tamto...presne ma to byt cielene...a ver mi ze ja pri dvojkcah s toho rpispevku nezbohatnem

@dai reagujem na ten tvoj prispevok o tej konfrontacii.mnohe zeny ako barlicku prave ak nemaju vhodny argument tak pouzivaju konfontacnu debatu.alebo kvoli nejakej frustracii.je mi vzdy luto,ak debata sa ubera podobnym smerom.
prikladom je
@dusika11 s ktorou som vobec nedebatovala a samozrejme podla jej reakcie ani nemienim.a predsa hlada konfrontacne pole na tomto fore.
ano mas pravdu ja zijem v zahranici.a tam je velmi dolezite mat pre dieta sukromnu skolu.aj skolku. tam zije vela pristahovalcov,ktori nemaju tendenciu sa integrovat.ich deti neovladaju miestny jazyk hoci sa tam uz narodili.a casto sa vo verejnych skolach a skolkach stava,ze deti sa skor naucia jazyk tych pristahovalcov/lebo ti iny neovladaju/ ako spisovny jazyk krajiny.a su v uceni bzdene detmi,co sa najskor musia naucit miestny jazyk.a potom ucivo.preto rodicia volia radsej sukromnu skolu. su to velmi drahe skoly.preto vela rodicov na to nema.co je problem pre tych rodicov a samotne deti.zial.
@mircalla opatrovatelka by mala mat okrem kladneho vztahu k detom aj dobru kondiciu.a byt schopna sa o dieta starat vo vsetkych ohladoch.pretoze potom je nepouzitelna.to je moja skusenost.
suhasim ze kazdy si to zariadi,ako mu vyhovuje.ja pre seba beriem kombinaciu opatrovatelky a sukromnej skolky na par hodin s urcitym zameranim.
@dai mozem sa spytat,ako si spokojna s nemecou skolkou?