Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
😝 tato tema nespeje absolutne k nicomu nie je o tom ci byt alebo nebyt doma s dietatkom...alebo kzo ma a nema peniaze...alebo aka je ktora nenahraditelna...
@jerryjanka ved to ja mam normalne dojem ze zahranicne zavidia ze mozeme byt s detmi..zacinam mat stale tento dojem..stale dookola....
Čo sa týka práce popri MD, či RP, aj ja trošinku pracujem. Pracujem sama pre seba a roky som si budovala klientelu. Keď prišlo vytúžené ďalšie dieťa, dlho som váhala ako ďalej. Ale zostala som pracovať na cca 12hod týždenne. Ponechala som si len najdôležitejších a najlepšie platiacich klientov, niektorí na mňa počkali 6 mesiacov. Bolo nemysliteľné pustiť ich k vode a po 3 rokoch začať úplne od nuly. Malinká je vždy s niekym z rodiny, prípadne nás jemne atakuje 😉 . Musím však priznať, že okrem práce,, už nemám šancu na nejaké iné aktivity bez detí. Nesťažujem si a nevadí mi to. Len konštatujem, že našťastie v mojej profesii sa dá upraviť pracovná doba, slušne zarobiť a byť pri tom plnohodnotnou mamou. Nedokázala by som odísť od malej na niekoľko hodín, či ju zveriť opatrovateľke, alebo jasliam. Našťastie nemusím. Mám prácu, ktorá ma nesmierne baví, dá sa skľbiť s potrebami rodiny.
Chápem, že rovnakú možnosť nemá väčšina žien vo svojom obore a musia teda vyžiť z platu manžela a RP, čo osobne považujem za hodné obdivu, ak teda manžel nemá deklarovanú priemernú mzdu či viac. Ale takých asi nie je veľa.
@dusika11 Aj ja si ťa pamätám z tej témy, ke)d si ešte bola čakateľka na svoje ratolesti. 😉
Ja si nedovolím súdiť matku, ktorá je len doma 10 rokov, ani matku, ktorá cupitá po pár mesiacoch do práce. Nikdy neviem, čo je za tým
Ja len poznám seba a svoje deti, viem, čo je pre mňa najdôležitejšie v živote a tým sa riadim. Našťastie mám prácu, ktorá mi umožňuje sebarealizáciu, slušne ma živý a umožňuje byť mamou na plný úväzok. A tak som fungovala i u staršej a nie len do 3 rokov. Som naozaj vďačná, že mi to je umožnené.
Mamicky, ktore su napriklad s dietatom kratko doma, je to ich vec. Mamicky,ktore su doma dlho, tiez ich vec. Ide o vec priorit, niekto je zabezpeceny, napriek tomu nechce prist o svoju karieru, tak ide do prace skor. Ale nejde o to, ze musi, nemusi, ale chce. Nesudim.
Niekto si chce uzit deti, nevidim na to nic zle, je to pre mna viac prirozdene. Mne osobne sa nepaci ist uz po pol roku ci skor do prace, ale to je moj nazor. Nesuhlasim z nazorom, ze mamicky s financnymi problemami ci nadavajuce na stat su nervozne a frustrovane. Tiez vela zien, ktore si ziju dobre, a su neskutocne nervozne a frustrovane. Peniaze neznamenaju automaticky stastie.
Vsetko je vec lasky, ktoru deti dostanu, na to, aby boli stastne nemusia zit v blahobyte, jasne, ze poskytnut im materialne zabezpecenie je dolezite, ale opat je to vec nazoru, niekto povazuje za dostatocne zabezpecenie ovela viac ako iny.
@jerryjanka od statu sa nedockas pomoci nikdy.moja mama robi v domove dochodcov,doma opatruje mamu,nevladnu s kolostomiou.od statu nedostava nic.ak by ju strcila do domova,co by mohla,stat by na nu prispieval 1.000 eur mesacne.a doma by mala vylozene nohy a klud.a nehadajte sa tu baby kto je vyzierac statu.ktora mama co pracuje sa dobrovolne vzdala rodic.prispevku?ja som na RD,poberam ho,robim.neviem si predstavit dat niekomu svoje dieta,ale v mojom pripade ide o sebeckost.neviem k comu ma pri druhom zivot donuti.tu nie je boj pracujuce a nepracujuce.riesili sa tu tie,ktore si myslia,ze stat ich ma 3 roky zivit.vsetky sme vedeli za akych podmienok ostaneme s detmi doma a nikdy zo strany statu uz lepsie nebudu.clovece pomoz si aj pan Boh ti pomoze.
Ahojte,mna najviac na tom stve,ze romky ktore nikdy nerobili ani robit nebudu!!! 😠 maju rovnaky narok na poberanie nasej almuzny 194,4 a to nikomu nevadí ???mne strašne !! 😠 😠 😠
@rakywanda je mi jasne že štát mi nepomôže - ale sa len smejem ked niekto povie ako sa mám dobre že som na dovolenke a dostavam za to kráľovské peniaze. proste si ľudia závidia fakt aj vzduch. tak ten príspevok bol fakt skôr taký pokus o žart 😀
@dai moje dieta vstava najnaskor o 6tej rano nikdy v zivote nemala rada kocik, kazdy si vlasy trha uz po hodine stravenej s nou ze aka je narocna a cez den spi tak maximalne 45 minut ... zaspi vecer o 8mej a 5x za noc je hore, takze si vyprosim vety typu - ze by sa ti pacilo rano vyspavat atd... nic o mojej dcera a o tom aka je nevies... pre mna za mna si chod uz tyzden po porode robit ...skoda tu stracat rec...
@adela76 neviem ako pocitas a aky si mala plat, ci mas trvaly pracovny pomer, ale v mojom pripade som pri druhej dcere dostavala ovela vacsiu matersku ako pri prvej dcere. zvysenie 5% sa tykalo vypoctu, z akeho maximalneho vymeriavacieho zakladu sa pocita materska, nie pausalneho zvysenia materskej + doba poberania materskej sa predlzila. v mojom pripade som poberala o 6 EUR na den viac pocas skoro 7, 5 mesiaca ako pri prvom dietati!!! si to prenasob 😎 ano, zvysenie cinilo za tu dobu viac ako 1300 EUR. to, ze pridem pocas 6 mesiacov o 66 EUR (256-190), t.j. o 396 EUR, mi potom az tak neprekaza.
Zaráža ma , koľko žien si myslí, že len 24hodinová opatera dieťaťa = 100% opatera. 😅 😕
Nie kvantita. Ale kvalita.
@zuzkat1 no uplne napodobne,maly narocny na pozornost, velmi zivy,malo spi, stale v pohybe....tak ma tiez zarazilo take ze neskoro vstavat,dlho ranajkovat? to nepozname......u nas urcite nie.teraz mi zaspal.je kojeny, 2-3 krat v noci vstavam, kedysi to bolo viac. cez den stale nieco vymyslat, lebo je velmi akcny, az moc
uplne viem o com hovoris, su deti, co aj 2-rocne spia 4 hodiny denne, sedia, hraju sa same....my aj ked ideme von, ze prechadzka? no chvilu v kociku, potom ho cely cas nahanam po ihriskach ci beham za nim, lebo stale daco vymysla...doma neobsedi, tak stale musime nieco nove vymyslat, chodim s nim na rozne aktivity, aby vybil energiu
@jerryjanka pozname to aj my tu ludsku zavist.mamin brat sa bol pytat na SP ze kolko by bral ma babku-vlastnu mamu.po zisteni tej sumy matku ani viac nenavstivil.myslel si,ze ake tazke prachy bude brat.ja obdivujem mamu ze to zvlada,lebo senilny kolostomik hotova pohroma,ked si strhne vrecko,otentovany cely dom.vlastne obdiv ma kazdy kto sa dokaze postarat o rodica.
@mircalla 🙂 presne ja som bola jedina v okoli ktorej male babo doslova bordovelo od revu v kociku.... prevrieskala kazdu jednu vychadzku od svojich 3-4 mesiacov a ked mala 15 mesiacov tak kocik uplne stratil sancu...obcas sa mi podarilu ju "ukecat" ale vydrzala v nom len chvilu...nadobro sme ho odlozili asi pred pol rokom co mala asi 1920 mesiacov..prakticky celu zimu sme z boli bez neho... ja uz niekedy ani neviem co vymysliet lebo stale nieco robi a sama to nie... ak ju necham samu ze musim popratat a uvarit... tak nahana psa s varechou alebo si najde nejaku podobne zaujimavu aktivitu🙂 som nadavala na telku ze aka hlupost pre deti a teraz sa priznam ze jej ju obcas pustim lebo inak by sme jedli cely den len suche rozky🙂 kamoska ma syna co ma 28 mesiacov a cez den spi 3 hodiny od roka jej prespi noc...max. ze sa zobudi raz nadranom a potom este zaspi.. no to ja nepoznam.... som rada ze mi spi aspon do 6tej a v noci kojenie tak 5x pred rokom to bolo este 8 a niekedy aj viac.... preto ma tak poburila ta reakcia - skutocne si myslia niektore baby ze kazde dieta je take ze ho vecer najdu tam kde ho rano polozia?? ja sa najem prvykrat ked mala ma obednu seansu tu hodinku co pospi... neznasam reakcie ze sme lenive lebo chceme byt doma s dietatom a nechceme ist robit...ja sa nehanbim povedat ze nechcem ist robit-ale leniva rozhodne nie som - ak by som bola leniva tak idem robit...ovela viac by som si tam oddychla...a to nemam jednoduchu robotu...jednoducho je to vec priorit...mojou priorituo je moje dieta a nie moja kariera - aby bolo jasne nenarazam na pripady ktore nemaju z financnych dovodov inu moznost..
@minewka jasne ze nestaci byt doma s vylozenymi nohami a nechat dieta v kute sa same zabavit...to tu nikto ani nepovedal... ale kazdy si to vysvetli ako chce...ale nie kazde zamestnanie je take ze sa mozem 100% venovat dietatu a pritom robit...moja znama uz robi sice ma syna co je uz skolak a chcela by sa mu venovat na 100ˇ% zial nejde to...lebo cestuje za robotou a odide o 7mej z domu a dojde vecer o 7mej... tak ked by sa vratila do roboty pocas materskej kedy by bola s dietatom..alebo mala dat vypoved ved na kazdom rohu je kopec pracovnych ponuk?? mnohe si to predstavuje prilis jednoducho...
@zuzkat1 zuzka, ja si vyprosujem od teba aby si s tvojim konkretnym pripadom reagovala na vseobecne veci ... takych deti ako ty popisujes je par
- co ty vies o inych ked tiez sudis? mam taku istu dceru ako ty popisujes svoje dieta a isla som do prace pred jej 2-hym rokom - predstav si ze som nespavala v noci, schudla som na moje minimum pri nej ( moja dcera este ani v 4-roch rokoch neprespi poriadne noc - ide o mimoriadne narocne dieta ktore spanok od narodenia nepotrebuje, cez den nespi od roku, v kociku dlhsie ako 20 minut nevydrzala nikdy etc.... )a napriek tomu som chodila do prace a po praci sa jej venovala - to len pre tvoje pochopenie...
netvarte sa baby ze byt doma pri vlastnom dietati je ta najtazsia vec na svete... a zuzka ty - kludne si bud doma dokedy chces a skus neutocit ked zase ty o inych nic nevies...
@mircalla pretoze tato tema nie je o mne alebo o tebe ale o 100% mamickach - cize nie o tom ako sa ma zuzka doma alebo mircalla doma...
ja mam teraz kocikove dieta, moja mala nebola - a prepacte zuzka aj mircalla - videla som pri malej ze 90% mamin zazera na mna ked moja mala revala v kociku - teraz vidim maminy vonku s kocikmi a preto si dovolujem tvrdit ze take percento deti ake tu vy dve , teda aj moja prvorodena... popisujeme je strasne male
okrem toho je moj nazor ze taketo zive dieta potrebujuce strasne vela podnetov sa uz ma vo veku 2 - 2.5 roka omnoho lepsie v skolke v kolektive rovnako starych deti ako doma same s mamou ktora mu nestaci - aj ked vy mi samozrejme budete tvrdit ze stacite 🙂 ja ked som hladala skolku pre malu - presla som 6 - uz som to tu pisala - v 3-och mali aj psychologa a nechala som malu posudit ci je uz na skolku pripravena - vsade mi potvrdili ze ano - pretoze ona sa nehrala uz len pri detoch ale s detmi, mala vsetky hygienicke navyky, bola samostatna, potrebovala strasne vela podnetov, bez problemov zapadla do kolektivu etc. ...
cize zuzka nie vsetci sk psychologovia si myslia ze musi byt dieta do 3-och rokov doma - deti su rozne... tak ako nie vsetky pojdu v 6-tich rokoch do skoly ( niektore uz v 5-tich ine este ani v 7-mich nie su pripravene ), tak je to aj o skolke...a mala by si to vediet hlavne ty - myslim ze si spominala ze mas pedagogicke vzdelanie - ja tiez a aspon ja som mala aj vyvinovu a vyvojovu psychologiu ako sucast studia...
a napriek vsetkemu mircalla - urcite je pohodlnejsie ( cisto z pohladu mnozstva cinnosti ) aj s takymto zivym dietatom byt doma ako rano ho zaviest do skolky, nasledne ist do prace a po praci sa mu venovat - pre teda aspon vaecsinu mamin... takze ked chceme porovnavat tak porovnavajme....
ale znovu - pisem vseobecne - je inak zaujimave ze prave v takychto temach vzdy maju vsetky zeny vsetky deti mimoriadne narocne... a pritom ked citam statusy, tak citam len o tom ake super vychadzky maju zeny, aky krasny den, ako im uz deti prespali noc este nie ani v roku etc. ... 😖
baby, ale teraz vazne. POkial nemate chore dietatko, tak naozaj nie je bohvieaka namaha ta materska pri jednom dietatku. Vsak to je uplne prirodzena vec. Len si zoberte, kolko casu stravite na MK, podla prispevkov rano, pocas dna, vecer.

@pemotore Musím reagovať na toto neoprávnené osočovanie. Aj ja som "štrajkovala", venovala tomu čas i peniaze. A podľa teba sme pri tom mysleli len sebecky na seba. Už mi je naozaj zle z takých rečí. Snažili sme sa vybojovať maximum, ale prečo si myslíš, že všade, kam sme prišli vyjednávať, z nás mali padnúť na zadok a dať všetko, o čo sme žiadali?
Vybojoval sa kompromis, ktorý nás neupsokojil, ale ako sme mali pritlačiť niekoho k múru a dostať viac. Aj mňa osobne minulo ponechanie zvýšeného RP o 5 hlúpych dní? Tak prečo tu o nás píšeš, že sme sebecky bojivali len za seba?
Ozaj tam všetky kočky makali v osobnom voľne, obetovali tomu peniaze, čas. Ja osobne som celú rodinu dotiahla do Bratislavy, doslova odchytávala poslancov a vysvetľovala, zbierali sme podpisy,organizovali "protesty", oslovovali média....Podotýkam, že ani jedna z nás nebola profesionálka, vrhli sme sa do toho z presvedčenia, že je lepšie urobiť aspoň niečo, než len doma fňukať. Čas na prípravu nebol prakticky žiadny, ano pár chýb sa urobilo, ale radšej pár chýb ako nič, či len prípadné poukazovanie na neschopnosť ostatných.
Kritizovať má právo len ten, kto aktívne niečo robí a nie len niekde z ústrania poukazuje.
A teraz sa dočkáme osočovania?
Prepáč, ale naozaj ma to urazilo. Vôbec netušíš, o čom píšeš. Veď choď za novým ministom a vybojuj niečo lepšie!