Ako to je v mojom prípade s materskou a poistením?
Ahojte, mozno by som tu nasla odpoved medzi prispevkami na moju otazku, ale nema momentalne priestor na citanie a hladanie.
Chcela by som sa spytat: Do konca roku 2009 mam pracovnu zmluvu. Na matersku dovolenku mam nastupit koncom marca 2010, babetko sa ma narodit na zaciatku maja. Co v pripade, ak mi zamestnavatel nepredlzi pracovnu zmluvu? ( ustne mi prislubil, ze predlzi ....)
Je spravne info, ze ak do 30 dni po ukonceni pracovneho pomeru pojdem na PN, som este stale v ochrannej dobe??? Vzniklo by mi v takom pripade pravo na matersku od zamestnavatela???
To je jedna otazka a dalsia: od 1.10.2009 si hradim DNP, nevie niekto, ci od noveho roku 2010 este stale plati zakon o DNP? ...teda ci mi vznikne narok na doplatok od socialnej poistovne - ak som sa spravne vyjadrila....v tychto veciach vobec nemam jasno..... dakujem, dakujem, dakujem
neviem to nájsť niektoré číslo,ak nájdem dám link 🙂
@penelope10 môžeš sa dočítať aj tu:http://www.webnoviny.sk/rozhovory/mihal-zmeny-v-odvodo...
ahoj som tu po prvy krat chcem poprosit o radu piše sa to tu dookola a ja sa tiež asi budem okolo toho motat je mi to trapne ale predsa kto vie nech mi prosim odpovie ked som si začala platit dnp.bola som na materskej pred materskou som nepracovala 1.4.2009 som si uzatvorila dnp a platila som cca20eur ale 12.4.2010 som si bola požiadat o zvyšenie na max.47.70 kedže som vedela že som tehotna .Do teraz som si myslela že splnam podmienku na tu max. matersku ale bola som na SP. A TAM MI povedali že materske sa mi bude počitat za rok 2009 čiže zo sumy 20 eur a nie 47.70.A ešte jedna otazka ked som bola na socialke tak mi povedali že zvyšenie mam od 1.5.2010 tak neviem prečo nie od 12.4.2010ked zvyšenie som žiadala 12.4.2010 .tak mi prosim napište kolko vlastne budem mat tu matersku za pol rok .DAKUJEM velmi pekne
ešte som zabudla termin porodu mam 15.12.2010
dakujem
@anonymka26 neviem či si bola požiadať o zvýšenie, alebo si sa bola odhlásiť toho 12.4.,a znova prihlásiť.Vieš ak si si dala len VZ zvýšiť tak pani na sociálke má pravdu,ráta sa ti priemer VZ za rok 2009,Ak si si to dala len zvýšiť tak sa to dá len od nového mesiaca,takže ak si bola toho 12.4, tak ti to mohli dať až od toho 1.5. Škoda,že dátum pôrodu máš 15.12, keby si porodila až v januári rátali by ti tento rok 2010. 😒
dakujem velmi pekne za odpoved takže teraz sa mi bude počitat zo sumy 20eur?dala som si to navyšit nič som nerušila .takže nesplnam ani ten pol rok pred porodom ? dakujem
@anonymka26
no bohužial, ak nastupuješ na MD v r.2010 a poslednýkrát si sa prihlásila na DNP v r.2009, tak sa ti berie vym.základ na výpočet matetského z obdobia od posledného prihlásenia v r.2009 do 31.12.2009. Jedine ak by si nastúpila na MD v r. 2011, tak by sa rátala materská z vym.základu v r.2010 (t.j nezáleží kedy porodíš, ale kedy nastúpiš na MD). Ak si platila z takého vysokého VZ, tak na tvojom mieste si dám počas poberania materského, no najneskôr mesiac pred jej ukončením žiadosť na zmenu VZ na minimum. Budeš platiť poistné len z minima, ale môžeš čerpať dávky z vym.základu z r.2010 pred nástupom na MD. Ale aj to sa ti oplatí len v prípade, ked by si čerpala ošetrovné alebo nemocenské. A to musíš posúdiť sama.
Ak sa rozhodneš, že už viac platiť nechceš, lebo očr, pn predpokladáš v r.2011 po ukončení poberania materského nevyužiješ, tak sa odhlás z DNP najlepšie v posledný den poberania materského zo SP.
Ahojte , mam uz z toho celeho chaoz , niekde sa pise ze sa moze spocitat nem poistenie z DNP a poistenie z Prac.pomeru a niekde ze to nie je mozneeeeeeee?????????????ň
Ja mam presne ten isty problem DNP si platim Od polovice marca. a pracovala so aj v zahranici CCA 1,5 mesiaca.co je len tak tak ale tych 270 dni by som k datumu porodu co jest 28.10. dala.Je teda mozne spocitat tieto doby???
Ak ano este mam jeden problem ako dokazem ze mi bolo platene poistenie v zahranici EU? sluzi na to ten formular E104?Alebo staci prac. zmluva. A ked chcem nastupit na matersku az po porode do kedy to treba nahlasit???
Dakujem moc moc pekne za odpoved
ahojte môžte mi poradiť, odo dnes t.j.18.11 do 27.11 som na OČR z najvyššieho VZ, môžte mi prosím povedať koľko dostanem a koľko mám zaplatiť na DNP za tento mesiac? ďakujem 😉
poradi aj mne niekto pls?
Zdravim vsetkych. prosim vas vie mi niekto poradit ohladom DNP a vyssej materskej?Vopred vsetkym dakujem. Viem, ze sa tu toho uz vela popisalo,ale nevidela som tu podobny pripad. cize. V jan.09 mi skoncil PP, vo feb 09 som otehotnela, momentalne poberam rodic. prispevok (186e).materska mi nevysla. momentalne som v 4tt a chcela by som si zacat platit DNP, len som si neni ista ci sa mi to vobec oplati. pise sa, ze je potrebnych 270 dni poistenia od nastupu na matersku. a nikde som zase citala, ze sa staci prihlasit do 8tt. a este mi neni jasne, kedy sa vlastne nastupuje na matersku?nemoze to bzt aj v den porodu???
Ahojte, mohol by mi niekto poradit?
Mam narok na vyplacanie materskej z DNP? Od 1.8.2008 som zamestnana, od 11.8.2010 si platim DNP (max. VZ-hruba mzda). Od 20.2.2011 som na MD. Vopred dakujem
@marissenka na materskú sa nastupuje 6tt pred termínom pôrodu, v niektorých prípadoch 8tt pred termínom, neskôr sa nastúpiť nedá, a na vyplácanie musíš splniť tých 270dní, čiže už by si to asi nestihla. ale skús si vyhladať nainternete dobrovolné nemocenské poistenie v spojení s pánom Mihálom, ten o vysvetloval...
@lucia.kl ahoj. diky. no mna uz sa to bohuzial netyka. ☹ MA v 5tt. ☹ . teraz od 1.3, som poistena, za par mesiacov sa chceme pokusit zas. dufam, ze to vide! 🙂
@marissenka ☹ tak budem držať palčeky,u mňa to bolo rovnako, tiež 5tt -poistenie by som nestihla lebo mi to nevychádzalo,
a teraz mám doma tú radosť dvojnásobnú 🙂
@lucia.kl diky. tiez si prisla o babo? a potom sa zadarili dve? super! mate doma radosti!
@marissenka ja som mala IVF a vtedy som o obe prišla no a o tri mesiace som bola na KET a obe sa udržali, my sme s mm nemohli mať deti..
teda radosti máme doma hodne, aj teraz mi to tu lozí po obývačke.
@lucia.kl ja uz mam jedneho chlapiska(spinka prave) 🙂 . horsie je to, ked je to prve tehu. ach jo! vytesovali sme sa a darmo. len bojim sa, aby sa to nezopakovalo. ☹
@marissenka tak to t verím, ja som sa bála tiež velmi, ale potom som si povedala, že už sa to nezopakuje a že sa mi narodia krásne detičky a aj tehu že potiahnem až do konca a žiadny predčasný pôrod sa konať nebude, a vyšlo mi to 🙂
@lucia.kl tak tak. treba mysliet pozitivne!!psychika toho robi vela.
Baby, ja by som potrebovala poradit....chcela som vyssiu matersku, tak som sa prihlasila na platenie DNP...270 dni splnam z byvaleho zamestnania, len tych 26 tyzdnov mi robi problem.....nabuduci tyzden ma doktorka chce vypisat na matersku (6 tt pred ocakavanym TP, momentalne som PN-rizikove), a mne chybaju este 3 tyzdne do splnenia tej podmienky 26 tyzdnov... preto sa chcem spytat, ci je mozne, aj ked ma doktorka vypise 23.3. na matersku, ist sa prihlasit na socialku na vyplacanie materskej o tri tyzdne neskor (napr. 14.4.), cize 3 tt pred ocakavanym TP....??? dakujeem 🙂
Ahojte 🙂 chcela by som sa opytat ci sa moze papier od doktora na materske poslat zamestnavatelovi aj postou??Mam aj DNP,ten druhy papier mi uz manzel zaniesol na socialku aj s ukoncenim PNky,ale k zamestnavatelovi sa nedostanem,lebo je to v inom meste a ja ledva chodim aj po byte a manzel sa tam tiez nedostane,tak neviem ako inak dorucit ten papier.Alebo tam by mi mzdarka dala este nejaky papier a ten by som mala zaniest na socialku?Neviem ako to prebieha,tak by som bola vdacna za vsetky skusenosti.Dakujem.:-)
Ahojte baby,
Chcela by som sa popytat,ohladom materskeho prispevku kolko trva mesiacov a ci ho dava zamestnavatel akou formou,alebo socialna poistovna...a kolko musim mat odpracovane,aby som mala narok na matersky prispevok,ci staci podla noveho zakona 28tyzdnov,alebo len 6tyzdnov staci podla stareho.Dakujem Vam baby🙂
ahojte,
potrebovala by som poradit. pracovna zmluva mi skoncila 31.12.2009. maly sa mi narodil 18.03.2009. asi cakame druhe babo priblizny termin porodu 12.12.2011a chcela by som sa DNP . Chcem sa spytat ci budem mat narok na matersku ak som na rodicovskej dovolenke a doteraz som neplatila DNP.
DAAAAAAAAAAAAkujem !!!!!!!!!!!!!
ahojte,
planujeme s manzelom po 5 rokoch babenko, prosim povie mi niekto idealny priklad ako mam postupovat pri dnp a ziskani vyssej materskej?
zamestnana som od roku 2006 v rovnakej firme a porodit planujem na jar roku 2012 ak by sa zadarilo, marec-april 😅
mam niekolko otazok:
kedy si mam zacat platit DNP? viem ze min. 270 dni, tak dam nejaku rezervu + 2-3 mesiace? a potom zacneme "pilne pracovat" na potomkovi? bude to stacit?
v akej vyske platim DNP , z rozdielu, alebo max.? (plat mam 700,-€ brutto) lebo som aj nejake halusky citala ze sa musí max 😒 ?
ako sa vlastne vypocitava materska a aky rok bude pre mna podstatny?
ako si vypocitam vymeriavaci zaklad?
a je este nejaka ina moznost zvysenia rodinneho rozpoctu podobnym sposobom?
velka vdaka za odpovede
Ahojte, chcem sa opytat, ked si chcem doplacat DNP do maxima, musim ist do socialky a tam sa vypisuje nejaka ziadost, tlacivo? A ked rataju to co mam platit, ze od maxima odrataju moj predpokladany plat, ten plat si vyziada od mojho zamestnavatela socialka, alebo musim do roboty ist ja osobne si vyziadat nejake potvrdenie o vyske platu? Viete mi poradit?
@zasha
ja som si platila som si DNP s rezervou (cca. 11mesiacov do nastupu na mat.) - pre istotu, nevedeli sme dopredu, ako sa nam zadari. inac by malo stacit tych 270 dni, ale podla mne je lepsia nejaka rezerva-pre istotu.
DNP sa plati z rozdielu - z max. vymeriavacieho zakladu, t.j. momentalne 1 116,75 EUR (http://www.socpoist.sk/tabulka-platenia-poistne...) minus tvoj plat v hrubom (700) = 416.75 e, z toho 4.4% je 18.34eur, takze tolko by si mala platit mesacne. prvorade je ist osobne do soc. poistovne, a tam sa spytat. treba aj vypisat tlacivo a tam sa vyrata vyska mesacnej sumy. ja som mala pevny plat, takze u mna nebol problem,ale aj kamosky, co maju pohyblive platy, s tym nemali velky problem, lebo v soc. poist. maju v systeme, kolko za teba zamestnavatel odvadza, z toho sa zrobi asi nejaky priemer. proste sa tam treba ist informovat 🙂
ja som platila od 11/2009 a na matersku som sla zac. decembra 2010, tiez mi nebolo jasne, aky rok sa mi bude ratat, lebo v kalendarnom roku 2009 som platila len 2 mesiace, ale to sa rata spatne - mala som vyse 270 dni, takze nebol problem.
@tatya - cauko, treba ist vypisat tlacivo do soc. poist. a ako som pisala vyssie, oni vedia, kolko za teba odvadza zamestnavatel, takze ti netreba nijake potvrdenia.
@daji
Bohužial, ak ti skončil pp 31.12.2009, tak teraz nečerpeš RD, len poberáš rodič.príspevok. RD je ospravedlená absencia u zamestnávatela a teda RD môžeš čerpať len v prípade, že ti trvá prac.pomer.
Ak si už tehotná (ak je termín 12.12., tak ty píšeš asi???) a od ukončenia nem.poistenia uplynulo viac ako 15mesiacov (460dní), tak už nárok na materské nezískaš.

@katarina104 nedas link ?