icon

Ako ukončiť rodičovskú dovolenku predčasne?

ludkamentolka
26. okt 2025

Dobrý deň potrebovala by som sa poradiť syn k 31.12.2025 dovŕši 3 roky nakoľko by som chcela ukončiť predčasne rodičovskú dovolenku aký formát vzor budem potrebovať pre zamestnávateľa
Ďakujem

Strana
z2
ludkamentolka
autor
27. okt 2025
@mikadooo

@ludkamentolka poviem ti, čo by bolo pre teba najvýhodnejšie, ak máš dobré vzťahy s vedúcim, možno sa podarí, vezmi mu dobrú fľašu alebo čo, skús byť vo najmilšia a s prosíkom. Verím, že ak sa nepodarí variant 1, podarí sa variant 2. Varianta 1. Povedz mu, že sa nemôžeš vrátiť, malý nemá škôlku, atď., budeš s ním doma do mája. Ak by si nastúpila do práce trebárs trepnem: 15.12. a 16.12. sa dohodnete na výpovedi bez výpovednej lehoty, s tým, že zvyšné dní dovolenky ti preplatia v poslednej mzde. takto ti zvýšia základ na výpočet dávky v nezamestnanosti, tak ako písala kočka vyššie. (Neviem ale či má vedúci na túto vec právo). Hotovo. A od 16.12. budeš nezamestnaná, pôjdeš sa prihlásiť na úrade práce. Variant 2 (ak vedúci nemá právo alebo nechce ti preplatiť dovolenku): dohodla by som si nástup trebárs 3.11., s tým, že budem si čerpať dovolenku tak dlho, kým si ju komplet nevyčerpám. (Určite máš okolo 15-20 dní za materskú - máš viac ako 33 rokov?). Medzitým mzdárka vyráta koľko máš dní nárok (závisí to okrem iného aj od dátumu nástupu a od dátumu výpovede, čiže toto ani mzdárka neskôr vopred povedať, keď nesmie, kedy chceš nastúpiť a odísť 🙂 ). V posledný dovolenkový deň by sme podpísali dohodu o ukončení pracovného pomeru k tomu danému dátumu.

@mikadooo presne ako ste napisali ďakujem za rady pekný zvyšok večera prajem

ludkamentolka
autor
27. okt 2025
@danielahamar

@anonym_e386dd prečo by mala obabrat systém? Lebo mne sa zdá, že tento systém chce obabrat ľudí😉 a som za, vyťažiť z neho čo najviac, ak sa dá.

@danielahamar dobrý večer prajem ďakujem že má plné chápete ja niesom stych čo obabrava systém iba som si išla po radu nič viac som od nikoho nechcela ešte raz ďakujem

ludkamentolka
autor
27. okt 2025
@anonym_e386dd

@ludkamentolka A prečo ju chceš ukončovať skôr, keď v tom nie sú špekulácie?

@anonym_e386dd žiadne špekulácie ľudia prosím Vás išla som do po radu nie po špekuláciu

ludkamentolka
autor
27. okt 2025
@draik

Je úplne jedno a žiadna špekulácia, či ten posledný deň - dva je zamestnanec v práci alebo čerpá dovolenku, Čaro vysokej dávky tkvie úplne v inom - v preplatenej dovolenke.

@draik dakujem za vás názor

ludkamentolka
autor
27. okt 2025
@anonym_8b0d49

@anonym_2f4114 treba ist do prace,maly do skolky.Ale mnohe zeny na skolku zabudaju,zobudia sa az par dni pred 3tim rokom a to uz je v mnohych pripadoch dost neskoro.Skolku treba riesit omnoho,omnoho skor.

@anonym_8b0d49 dobrý večer malého som tento rok do škôlky neprihlásila z dôvodu že sa nám nechcel odplienkovat nechce nám jesť sám snažím sa zo všetkých síl na neho keď to raz nejde tak ho predsa teraz nebudem nútiť môže sa nám zablokovať a už snim neporadí nikto takže mi snim starostlivosť ostáva nadalej

anonym_3600bc
28. okt 2025
@draik

Je úplne jedno a žiadna špekulácia, či ten posledný deň - dva je zamestnanec v práci alebo čerpá dovolenku, Čaro vysokej dávky tkvie úplne v inom - v preplatenej dovolenke.

@draik caro vysokej davky tkvie prave v tom účelovom aktivovani si NP 1 dňom dovolenky, v ničom inom. Lebo keby im len klasický ukončili PP, dávka by sa im rátala zo mzdy 2 roky dozadu.

draik
28. okt 2025

@anonym_3600bc
Dovolenka s tým nič nemá. Len zopakujem, že je úplne jedno, či zamestnanec čerpá dovolenku alebo je v ten deň v práci. Musí mať dovolenku k preplateniu. A tých dier v systéme je viac.

ludkamentolka
autor
28. okt 2025
@draik

@anonym_3600bc
Dovolenka s tým nič nemá. Len zopakujem, že je úplne jedno, či zamestnanec čerpá dovolenku alebo je v ten deň v práci. Musí mať dovolenku k preplateniu. A tých dier v systéme je viac.

@draik Dobrý večer ďakujem za váš názor

Strana
z2