icon

Ako vybaviť materskú pri druhom dieťati, keď som na rodičovskej?

mirkatrencin
9. sep 2015

Ahojte, mozete mi jednoducho vysvetlit co mam kde zaniest vybavit ci co..ja som uz tolko toho precitala ze mam z toho taky gulas...potrebovala by som to napisat jak pre hlupacika 🙂
Takze som na rodicovskej dovolenke s prvym babom. V augute 2016 bude mat 3roky. Termin mam zatial na 25.4.2016 cize by som mala mat narok na materske nakolko som stale zamestnana. Takze zamestnavatelovi mam poslat oznamenie o nastuoe na matersku ked budem vediet kedy aj o ofotenou tehu knizkou a potom?
Treba ist s nejakym papierom na socialku ci co a tam povedat, ze som pred nastupom na matersku nech mi stopnu rodicak a zacnu vyplacat materske? A to zaniest na urad ci ako?
Prosim poradte..dakujeeem

Strana
z2
dubaik1985
4. feb 2016

baby mam v tom uplny chaos 🙂 mam otazocku...prve dieta ma rok a pol a v septembri bude druhe...je tu sanca na narok na matersku tych 70% z platu? alebo sa to berie len pri prvom dietati...?

pianistka
21. feb 2016

@dubaik1985 Tak ked si stale evidovana u zamestnavatela, tak ja si myslim, ze by si mala dostat matersku tak ako pri prvom dietati.

dena1973
21. feb 2016

@dubaik1985 Ak pracovný pomer trvá a bude trvať aj pri nástupe na 2. materské, tak nárok na materské vznikne...
V prípade, že nárok vznikne, tak sa materské platí 70% z vymeriavacieho základu, ktorý ti určí zamestnávateľ (ak si v predchádzajúcom kalendárnom roku pred nástupom na materské bola celý rok na MD - nechodila si do práce).
Ak si v predchádzajúcom kal. roku pred nástupom na materské pracovala, tak sa bude počítať z tohto príjmu (vymeriavacích základov).

dubaik1985
22. feb 2016
Strana
z2