Ako vybaviť materskú pri druhom dieťati, keď som na rodičovskej?
Ahojte, mozete mi jednoducho vysvetlit co mam kde zaniest vybavit ci co..ja som uz tolko toho precitala ze mam z toho taky gulas...potrebovala by som to napisat jak pre hlupacika 🙂
Takze som na rodicovskej dovolenke s prvym babom. V augute 2016 bude mat 3roky. Termin mam zatial na 25.4.2016 cize by som mala mat narok na materske nakolko som stale zamestnana. Takze zamestnavatelovi mam poslat oznamenie o nastuoe na matersku ked budem vediet kedy aj o ofotenou tehu knizkou a potom?
Treba ist s nejakym papierom na socialku ci co a tam povedat, ze som pred nastupom na matersku nech mi stopnu rodicak a zacnu vyplacat materske? A to zaniest na urad ci ako?
Prosim poradte..dakujeeem
@dubaik1985 Tak ked si stale evidovana u zamestnavatela, tak ja si myslim, ze by si mala dostat matersku tak ako pri prvom dietati.
@dubaik1985 Ak pracovný pomer trvá a bude trvať aj pri nástupe na 2. materské, tak nárok na materské vznikne...
V prípade, že nárok vznikne, tak sa materské platí 70% z vymeriavacieho základu, ktorý ti určí zamestnávateľ (ak si v predchádzajúcom kalendárnom roku pred nástupom na materské bola celý rok na MD - nechodila si do práce).
Ak si v predchádzajúcom kal. roku pred nástupom na materské pracovala, tak sa bude počítať z tohto príjmu (vymeriavacích základov).

baby mam v tom uplny chaos 🙂 mam otazocku...prve dieta ma rok a pol a v septembri bude druhe...je tu sanca na narok na matersku tych 70% z platu? alebo sa to berie len pri prvom dietati...?