Ako vypočítať materskú a nemocenskú dávku?
Chcela by som sa spýtať, ako resp.z čoho mi budú počítať materskú a pn-ky, keďže mám dosť špecifický prípad.
Od 3/2024 do 3/2026 som bola zamestnaná na plný úväzok s príjmom okolo 1100€=ale v tomto zamestnaní som bola dlhodobo na PN od 6/2025- do ukončenia
Potom som šla na upsvar kde som bola len 40dni,a súčasne som bola na dohode
Od 25.6.2026 som u toho istého zamestnávateľa (čo aj na dohode) ale na polovičnom úväzku s príjmom na papieri 430€v hrubom.
Viem zatiaľ,len že som tehotná,mám to potvrdené aj krvnými testami,ale este neviem ani v kolkom týždni -na prvú kontrolu idem o dva týždne. Podľa mojich výpočtov by som mala rodiť koncom marca,začiatkom apríla.
Prečítala som už rôzne diskusia a fóra,ale nejak mi zatiaľ nikto nedal jednoznačnú odpoveď,čo mám robiť ďalej. Potrebovala by som docieliť,aby mi materskú počítali z toho zamestnania,kde som mala aký taký príjem. Premýšľam, že pôjdem hneď na PN,aby som ,,nestihla,, v novom zamestnaní tých 90dni... Alebo ako vlastne? Čo by ste mi poradili?
Kedy uz prestanu zdrave tehotne chodit na PN kvoli vychcanosti a peniazom?
@anonym_266cb7 myslím, že tu sa hodí iná otázka... Do kedy budú slovenský zamestnávatelia vychcavat so svojimi zamestnancami... Vôbec by som takéto veci nemusela riešiť 🤷🏻♀️
@anonym_266cb7 myslím, že tu sa hodí iná otázka... Do kedy budú slovenský zamestnávatelia vychcavat so svojimi zamestnancami... Vôbec by som takéto veci nemusela riešiť 🤷🏻♀️
@mamina1234 presne. Aj ja som musela ísť na PN lebo mi kvôli tehotenstvu nepredlzil zamestnávateľ zmluvu. Tak som bola mesiac a pol na PN 🤷 čo som akože mala robiť? Ísť na úrad práce a hľadať prácu? 😀
@anonym_266cb7 kedy uz prestanú uznavat predĺžené rodicaky a deti v škôlke ? Zrazu už choré deti niesu. A dalo by sa x ďalších veci napísať .
@mamina1234 no neviem či v tomto prípade pomôže ísť na PN keďže ide o rovnakého zamestnávateľa.....
otazka je, ci ti tvoj gynekolog alebo obvodny vypise PN - a s akou diagnozou. Tehotenstvo nie je choroba. Malo by sa to teraz celkom prisne hodnotit a kontrolovat.
@mamina1234 no neviem či v tomto prípade pomôže ísť na PN keďže ide o rovnakého zamestnávateľa.....
@mogaa ten prvý zamestnávateľ bol niekto iný... Asi som sa zle vyjadrila, dohoda a polovičný úväzok je jeden zamestnávateľ
Nie som úplne zbehlá v tomto, ale ak ostaneš v tomto polovičnom, určite budú aj z neho počítať materskú… nástup na materskú ti vychádza až v R. 2027, tak možno by mohli urobiť “priemer z tých 2 zamestnaní za rok 2026…. S istotou povie len nejaký zamestnanec…. Ja sa tiež trasiem o svoju materskú…. No a čo. Nasledujúce roky s dieťaťom doma sme za “chudobné príbuzné”, každý peniaz je dobrý pri dnešných nákladoch za všetko.
@mamina1234 Ahoj, ja som si tiež hľadala, ako sa bude počítať materská, ale ja mám iný prípad ako ty.
Pracovala som od 8/2022 (3 roky) u jedného zamestnávateľa s platom 1300 brutto, a od 8/2025 som nastúpila k druhému, ten istý odbor ale iný zamestnávateľ s 1760€ brutto, kde som doteraz až po nástup na MD.
A našla som informáciu, že vraj sa počíta priemer za rok predtým, čiže pre mňa rok 2025, čo je rok, kde som zarábala 1300€ a potom v polovici od augusta už 1760€, keďže vtedy som menila zamestnávateľa.
Ja som nemala ale žiadne PN, ani UPSVAR, plynule som zmenila prácu.
Ja nastupujem v novembri tohto roku na MD.
Takže ak je to tak, tak by ti mali počítať MD za rok 2026. Ale neviem, či je to naozaj tak, ako píšem.
A PN ak máš polovičný teraz, sa ti bude rátať predsa z neho, čiže to tiež nie je nejaká výhra. Nedá sa ti zvýšiť radšej úväzok?
Alebo zmeniť zamestnávateľa celkom s normálnym príjmom, aby si odrobila do nástupu na materskú tých 90 dní… závisí, aké máš povolanie a či tam mozes ako tehotná pracovať a tiež, či sa ti podarí zmeniť zamestnanie tak narychlo…. Plus udržať v tajnosti, že si tehotná, aby ti nedali stopku v skúšobnej dobe….
ešte si len na začiatku tehotenstva, hľadaj lepšie platenú prácu, z ktorej ti budú počítať materské, plán ako byť na PN celé tehotenstvo je nezmyselný, pretože budeš mať úplne mizernú PNku, však ak ti aj výjde malá materská môžeš požiadať o dorovnanie do výšky rodičovského príspevku
@mamina1234 Ahoj, ja som si tiež hľadala, ako sa bude počítať materská, ale ja mám iný prípad ako ty.
Pracovala som od 8/2022 (3 roky) u jedného zamestnávateľa s platom 1300 brutto, a od 8/2025 som nastúpila k druhému, ten istý odbor ale iný zamestnávateľ s 1760€ brutto, kde som doteraz až po nástup na MD.
A našla som informáciu, že vraj sa počíta priemer za rok predtým, čiže pre mňa rok 2025, čo je rok, kde som zarábala 1300€ a potom v polovici od augusta už 1760€, keďže vtedy som menila zamestnávateľa.
Ja som nemala ale žiadne PN, ani UPSVAR, plynule som zmenila prácu.
Ja nastupujem v novembri tohto roku na MD.
Takže ak je to tak, tak by ti mali počítať MD za rok 2026. Ale neviem, či je to naozaj tak, ako píšem.
A PN ak máš polovičný teraz, sa ti bude rátať predsa z neho, čiže to tiež nie je nejaká výhra. Nedá sa ti zvýšiť radšej úväzok?
@anonym_6203d7 ak ti vznikol nový pracovný pomer 8/25 bude sa pre výpočet materského brať do úvahy celé obdobie od začiatku prac. pomeru až do konca mesiaca pred nástupom na materskú
@anonym_6203d7 ak ti vznikol nový pracovný pomer 8/25 bude sa pre výpočet materského brať do úvahy celé obdobie od začiatku prac. pomeru až do konca mesiaca pred nástupom na materskú
@anonym_c029e4 To som si nebola istá práve, takže ďakujem veľmi pekne za informáciu. 🙂