Ako vyriešiť materskú pri nedostatočnom poistení?
Dobrý deň.
Potrebujem poradiť.
Som živnostník no nevychádza mi platiť odvody do sociálnej poisťovne. Zistila som že som v 6 týždni tehotenstva.
Čítala som že je potrebné byť poistený 270 dní čo som nestihla. Dá sa to nejako urobít aby mi vyšlo materská? Ďakujem
Ak si v posledných dvoch rokoch neplatili odvody do SP prípadne ako zamestnaná nejakú dobu, tak už neurobíš nič aby ti vznikol nárok na materskú.
@anonymes tak to sa už v dnešnej dobe nedá... ja jej radím, prerušiť živnosť a zamestnať sa, aby pred nástupom na MD mala odrobených 90 dní. A z toho sa jej vyráta MD.
Autorka, bola si pred živnosťou zamestnaná? Ak áno, ako dlho a kedy skončil pracovný pomer a kedy máš podľa kalkulačky termín pôrodu? Za posledné 2 roky potrebuješ 270 dní poistenia a zároveň musí byť poistenie buď aktívne alebo musíš byť v ochrannej dobe.
Ak si napríklad minulý rok pracovala a otehotnela si do 180 dní od ukončenia pracovného pomeru, máš nárok na materské, pretože si v ochrannej dobe.
Ak si predtým nemala žiadny príjem a poistenie, tak už neurobíš nič. To, čo píšu prvé dve reagujúce platí v prípade, žeby si mala už dni poistenia a chceš, aby bolo materské z nového príjmu. Proste ak nemáš 270 dní k termínu pôrodu, tak smola.
@melanta akurát píšeš blbosti ty. Pretože sama to mám vybavené a to iste ti povedia aj na úrade
@melanta akurát píšeš blbosti ty. Pretože sama to mám vybavené a to iste ti povedia aj na úrade
@anonymes
Nepochopím ľudí, ktorí nemajú o veci šajn, ako Vy, a napriek tomu budú presviedčať o svojej praUde.
Samoplatcovi nestačilo a nestačí platiť vysoké odvody iba 90 dní, aby sa mu z nich počítalo materské. A to ani vtedy, ak by tých 270 dní poistenia splnil.
Zachrániť sa to dá nakombinovaním a správnym načasovaním viacerých poistení. Ale keďže v SP nie sú padnutí na hlavu, tak je riziko zamietnutia dávky, ak by to bolo okaté a so snahou o max. dávku, nebodaj s fingovaním.
@anonymes skús porozmýšľať, ako si to naozaj mala, pretože píšeš zle. Na materské je potrebné 270 dní poistenia. 90 dní nestačí, ani keby si bola ministerka. Proste 270 dní poistenia je podmienka, ktorá sa nedá obísť a nijak sa to nedá vybaviť. Proste nie, nedá sa vybaviť, aby sa materské schválilo, ak bola žena poistená iba 90 dní. Ak si riešila zamestnanie alebo dobrovoľné platenie 90 dní/3 mesiace, tak materské ti schválili preto, že si predtým už nejaké dni poistenia mala v minulom zamestnaní.

Jedine si sama platiť tri mesiace v tej najvyššej výške aby si mala peknú materskú