icon

Ako získať doplatky na deti zo Švajčiarska?

pa_ta32
19. sep 2024

Ahojte maminy,riešim doplatenie pridavkov zo zahraničia. Otec detí pracuje vo Švajčiarsku ( viac mi nemôže úrad povedať,) a viac ako 10rokov odmieta deťom ( obe sú ŤZP a majú povolené len telefonovanie alebo skype,ktorý nevyužíva s otcom pre jeho správanie) tento doplatok vybavit aj z iných štátov.Tento náš otec roka má tretie dieťa, má cca rok. Samozrejme pri tomto dieťati nelenil a pridavky vybavil.
Prosím nájde sa medzi vami mamina ktorá takýto problém riešila? Bolo mi povedané že švajčiari vyplatia peniaze ex že ich nič nezaujíma. Dostalo sa vaše dieťa k peniazom? Ako donútiť ex aby peniaze poslal nám. Ďakujem veľmi za kazdé info ❤️

tundra
19. sep 2024

Neviem ci existuje daky zakon,ktory by donutil manzela,aby vyplacal r.pridavky tebe.
Vo Švajciarsku vyplacaju r.pridavky tzv.Ausgleichkasse na zaklade ziadosti a vyplacane su prostrednictvom zamestnavatela.
Rodinne pridavky sa zahrnaju do rocneho prijmu a su zdanene.Pomahal som jednej rozvedenej krajanke, vybavit spätne za cca.1,5 roka pridavky a musela dolozit rozhodnutie sudu,ze je rozvedena a deti su jej pridelene do opatery.Pracuje tu v CH.Ex,musel s tym suhlasit-zil v cechach.Neviem ci je vôbec mozne,aby poberal pridavky,bez tvojho suhlasu.
Pridavky sa nevyplacaju automaticky a ten proces bez znalosti nemciny,nie je jednoduchy,ale samozrejme,da sa to zvladnut.Davaju sa zväcsa na rok a potom musis dolozit podklady,ze situacia trva.
Z môjho pohladu je najschodnejsia cesta komunikacia s tvojim ex. a spolocne to vyriesit,ved profit budu mat deti.
Pokial to ma manzel na haku,tak aby si dostala pridavky,musis byt zamestnana.Potom je urcena krajina na vyplacanie Slovensko.Nic lepsie,ti zial poradit neviem.

pa_ta32
autor
20. sep 2024

@tundra mne ide o ten doplatok a pokial dobre viem rodinne pridavky patria rodicovi ktoremu su deti zverene sudom a ktory sa o noch stara 🤷‍♀️

tundra
20. sep 2024

@pa_ta32 len,ked ex.nepoda ziadost,tak ti ich nemaju na zaklade coho vyplatit...

ovaaa
9. dec 2025

Ako si dopadla?

tundra
9. dec 2025
@ovaaa

Ako si dopadla?

@ovaaa zrusila ucet,uz ti neodpise...