icon

Ako získať najvyššiu materskú dávku ako nezamestnaná?

11. sep 2025

Ahojte. Potrebujem poradiť . Snažíme sa o bábätko . Som nezamestnaná a za posledné dva roky som nerobila. Prosim , len to neriešte , proste som nemusela. Moja otázka znie. Ak sa nám teraz zadarilo a otehotnela som, aký je postup aby som dostala najvyššiu možnú materskú ? Skúšala som cez ,,AL,, tá mi poradila ze najlepšie bude, ak sa teraz zamestnám aspoň na 3-4 mesiace, a potom si platím zdravotnú aj sociálnu tu maximálnu výšku co sa dá . Je to pravda ? Prosim ohladom prace ma nesúďte!

anonym_1ee019
11. sep 2025
@sisa_s

@anonym_1ee019 precitaj si toto 🙂 https://www.socpoist.sk/news/tehotenske-matersk...

@sisa_s dakujem, precitala som to a vychadza mi to tak ze za posledne dva roky pred porodom som bola student 414 dni… cize vpodstate, staci mi dnp? Zajtra skusim zajst na socialku, lebo som z toho dost jelen 🤦🏼‍♀️

anonym_aea5d9
11. sep 2025

Toto je taký pluvanec do ksichtu pracujúcim a podctivym matkám, ktoré na tú najvyššiu materskú podctivo robili a odrobili. Pre mňa si stoka 🤷🏼‍♀️ bude ti stačiť najnižší rodicak

anonym_1ee019
11. sep 2025
@anonym_aea5d9

Toto je taký pluvanec do ksichtu pracujúcim a podctivym matkám, ktoré na tú najvyššiu materskú podctivo robili a odrobili. Pre mňa si stoka 🤷🏼‍♀️ bude ti stačiť najnižší rodicak

@anonym_aea5d9 dakujem 😅

anonym_570b61
11. sep 2025

A co ste nasrate devusky? 😆
Autorka, v pohode, najviac sa ti ti budu zavzdusnovat tie, co beru rodicaky do 6r zi zdravotnych dovodov dietata, opatruju babky, dedkov, deda mraza a poberaju opatrovatelsky, schvalne su nevydate kvoli nahradnym vyzivnym, 80% cucalo cele tehotenstvo na PNke a tak daleeej, a tak daleeeej.. 😂😂😂😂Vychcane sa budu rozculovat na vychcanej 🤓

anonym_3dea9e
11. sep 2025

@anonym_autor si troll. Príspevok len na rozprudenie vášní

jvasenka
11. sep 2025

@anonym_autor tak ak si nemusela robiť tak teraz by si snáď nemusela brat materskú nie?🙂 pre také je skoda aj rodicak.. hlavne že plánujete bábätko 🙄

sisa_s
11. sep 2025
@anonym_1ee019

@sisa_s dakujem, precitala som to a vychadza mi to tak ze za posledne dva roky pred porodom som bola student 414 dni… cize vpodstate, staci mi dnp? Zajtra skusim zajst na socialku, lebo som z toho dost jelen 🤦🏼‍♀️

@anonym_1ee019 270d musis mat a ak v case posudzovania budes mat aktivne nemocenske (ci uz dnp, alebo zamestnavatela), zarataju sa ti za obdobie poslednych 2r aj dni pocas studia, to, kolko si musis platit dnp neviem

anonym_2a7fdf
11. sep 2025
@anonym_570b61

Autorka, v pohode, najviac sa ti ti budu zavzdusnovat tie, co beru rodicaky do 6r zi zdravotnych dovodov dietata, opatruju babky, dedkov, deda mraza a poberaju opatrovatelsky, schvalne su nevydate kvoli nahradnym vyzivnym, 80% cucalo cele tehotenstvo na PNke a tak daleeej, a tak daleeeej.. 😂😂😂😂Vychcane sa budu rozculovat na vychcanej 🤓

@anonym_570b61 PRD MAKOVY

anonym_1ee019
11. sep 2025
@sisa_s

@anonym_1ee019 270d musis mat a ak v case posudzovania budes mat aktivne nemocenske (ci uz dnp, alebo zamestnavatela), zarataju sa ti za obdobie poslednych 2r aj dni pocas studia, to, kolko si musis platit dnp neviem

@sisa_s dakujem 😊

weleda123
11. sep 2025

AI ti poradila zle. Dnes si už SP na takéto špekulácie dáva pozor.

anonym_2a7fdf
11. sep 2025
@anonym_5dc7b4

Dúfam, že nedostaneš ani ťuk 👍🏻 matky, ktoré pracujú za almužnú su vďačné aj za tú minimálnu materskú. Ty si preto nič neurobila, aby si si zaslúžila čo i len samotnú materskú, nie ešte najvyššiu. A keď sa vedel doteraz o teba postarať manžel, tak sa bude vedieť postarať aj naďalej. Si vychcaná, robiť sa ti nechce, ale brať od štátu zadarmo už áno.

@anonym_5dc7b4 uplne suhlasim

caramellka
11. sep 2025
@anonym_570b61

@anonym_570b61 Vážne?😅 Tak ja som pracovala pred tehotenstvom 15r., pracovala som ešte 2 týždne pred pôrodom a od 15tich mes. dieťaťa opäť na skrátený uvazok, nikoho neopatrujem (za financie), nie som tu anonymne a tiež mi vadia takéto vypočítavé praktiky...😉

anonym_b565ca
15. sep 2025

Nezvyknem komentovať takéto témy,ale už ma to začína vytáčať,akí su ľudia na Slovensku vychcaní a potom sa čudujeme,že sme tam kde sme. Sú ľudia,ktorý celý život nepracujú,povybavujú si cez známosti rôzne výhody a nakoniec sú na tom finančne lepšie ako tí,čo celý život pracujú. Ak človek nechce pracovať alebo nemusí,lebo sa postará muž,rodina atď. ok,tak nech nepracuje,ale nech potom nehľadá skratky ako sa dostať k peniazom od štátu na poslednú chvíľu.

anonym_f56479
15. sep 2025

@anonym_autor autorka zla téma do diskusie, tu ti máloktorá poradí, skôr ťa bude len buzerovať a odrádzať... Neviem o čo im stále ide, ale hejtovať to vedia do všetkých strán. Ak ti môžem pomôcť skús si napísať do poradne dane a účtovníctvo 😊 čo najpresnejšie popíš situáciu v akej si a tam ti pani poradí 😉 nepočúvaj tu tie ehm, ktoré len vedia odradiť od všetkého, čo môžeš urobiť, aby si si trošku prilepšila 😊

anonym_e50042
15. sep 2025
@anonym_f56479

@anonym_autor autorka zla téma do diskusie, tu ti máloktorá poradí, skôr ťa bude len buzerovať a odrádzať... Neviem o čo im stále ide, ale hejtovať to vedia do všetkých strán. Ak ti môžem pomôcť skús si napísať do poradne dane a účtovníctvo 😊 čo najpresnejšie popíš situáciu v akej si a tam ti pani poradí 😉 nepočúvaj tu tie ehm, ktoré len vedia odradiť od všetkého, čo môžeš urobiť, aby si si trošku prilepšila 😊

@anonym_f56479 Ehm, trošku prilepšila.... Autorka píše, že nepracovala, lebo nemusela, čiže ju živili rodičia, manžel a pod. Doteraz nepotrebovala pracovať, teraz "potrebuje" najvyššiu možnú materskú.
A potom žasneme nad konsolidacnymi balíčkami.
Tu materskú jej nezaplatí p. R.F..

anonym_cfeb14
15. sep 2025

A potom sa rozčuľujme nad nekonečnou konsolidáciou. Tie peniaze odniekiaľ musia vziať a odkiaľ, ak nie od pracujúcich? lenivcov pribúda, pracujúcich za normálny peniaz (nie na ruku) ubúda, na odvody nemá kto prispievať. Bola som asi riadne hlúpa, keď som pred tehotenstvom pracovala niekoľko rokov a dieťa som v 2,5 roku šupla do škôlky. A vlastne nie. Som na seba hrdá. Dokážem sa o seba postarať bez toho, aby som podvádzala a okrádala ostatných poctivákov. Verím, že sa to raz skončí a špekulantom klepnú po prstoch.

anonym_9d5ef0
15. sep 2025

Nemala by si mať dieťa ak si myslíš že to je AL nie AI (i)

anonym_5c037f
15. sep 2025

@anonym_autor Ja si myslím, že keď si nemusela doteraz pracovať, čiže nebola si odkázaná na nejaký príjem, tak nepotrebuješ ani materskú.

rk123
15. sep 2025

niektori nechapu, ze tu nie je co radit aj keby ktokolvek chcel.
prva podmienka na ziskanie materskej (a to nehovorim o najvyssej, ale vobec aby nejaku mala), je byt za posledne dva roky nemocensky poisteny minimalne 270dni ku dnu naroku na vznik materskeho (to je minimalne 6t pred porodom). a ked je pani teraz nezamestnana a uz tehotna, to sa neda nijako stihnut. jedine teraz sa zamestnat a otehotniet o dva mesiace 🤷🏽‍♀️

anonym_5c9552
15. sep 2025

Ok zeny,ona este nie je tehotna len sa snazia,nemusi otehotniet ani dalsie 3roky. Zamestnat sa nemusis,ale musis sa dobrovolne poistit a platit aspon 270 dni

gabika20
15. sep 2025

Teším sa,že my čo pracujeme makáme na také ako si ty 🙈

ravehami
15. sep 2025
@anonym_402f24

@anonym_autor tak nepracovala si a čakáš navyššiu materskú😆
Podľa mňa im to bude "nápadné" že "zrazu" také vysoké odvody platíš keď si otehotnela.
Či náhodou sa vtom nebudú chcieť hrabať

@anonym_402f24 nebude im nic napadne, seru na vsetko..katastrofa

0zne925
15. sep 2025
@melanta

@anonym_2a7fdf a aký je rozdiel, ak žena začne po škole pracovať a po pol roku otehotnie a hneď berie materské, rodičovské, prídavky, kočíkovné. Tiež to v podstate nie je spravodlivé, pretože zoberie zo systému neporovnateľne viac, ako do neho vložila. A takýchto prípadov je určite viac ako žien, ktoré si platia dobrovoľné odvody. Ale to už je v poriadku všakže.

@melanta je v tom veľký rozdiel. Takáto žena získala vzdelanie a má záujem pracovať (má pracovne návyky). Je teda vysoko pravdepodobne, že po materskej sa vráti do zamestnania a bude opäť prispievať do systému. Tiež je pre výchovu dieťaťa lepsie, ak jeho rodičia sú vzdelaní (čo neznamená, že ľudia s nižším vzdelaním sú zlí rodičia ani nič podobne). Rovnako je správne podporovať materstvo žien a čo možno najlepšou podmienky pre matky - tak, aby mohli pracovať a vzdelávať sa, a to už aj pred odpracovanim určitej doby. Odkladanie materstva znižuje šance na otehotnenie a zvyšuje pravedepodobbost zdravotných komplikácií ako matky, tak i dieťaťa.

anonym_2a7fdf
15. sep 2025
@0zne925

@melanta je v tom veľký rozdiel. Takáto žena získala vzdelanie a má záujem pracovať (má pracovne návyky). Je teda vysoko pravdepodobne, že po materskej sa vráti do zamestnania a bude opäť prispievať do systému. Tiež je pre výchovu dieťaťa lepsie, ak jeho rodičia sú vzdelaní (čo neznamená, že ľudia s nižším vzdelaním sú zlí rodičia ani nič podobne). Rovnako je správne podporovať materstvo žien a čo možno najlepšou podmienky pre matky - tak, aby mohli pracovať a vzdelávať sa, a to už aj pred odpracovanim určitej doby. Odkladanie materstva znižuje šance na otehotnenie a zvyšuje pravedepodobbost zdravotných komplikácií ako matky, tak i dieťaťa.

@0zne925 no vsak tiez nepokladam za rozumne, ze hned po VS ci pocas sa plodi, vo velkom, lebo nie je nic horsie ako vypadnut z kolobehu. a nemat ziadnu prax plus male dieta na krku, bola si sa pozriet kolko mladych matiek je na urade prace?
smutne.

anonym_689a93
15. sep 2025
@rk123

niektori nechapu, ze tu nie je co radit aj keby ktokolvek chcel.
prva podmienka na ziskanie materskej (a to nehovorim o najvyssej, ale vobec aby nejaku mala), je byt za posledne dva roky nemocensky poisteny minimalne 270dni ku dnu naroku na vznik materskeho (to je minimalne 6t pred porodom). a ked je pani teraz nezamestnana a uz tehotna, to sa neda nijako stihnut. jedine teraz sa zamestnat a otehotniet o dva mesiace 🤷🏽‍♀️

@rk123
presne tak, ak nebola zamestnana a je uz tehotna, zbytocne riesit.

anonym_5a9048
15. sep 2025

Pokojnú polnoc prajem Vám , ak môžem napísať. len od kolegu postreh dám. Dávnejšie Išie tiež niečo riešiť na úrady okolo dieťatka. A pani pri okienku mu povedala .,, keď budete mať správnu farbu pleti , vybavíte bez akychkolvek podmienok všeeeetko na deti." A takto to na našom Slovensku funguje 🤔🤔 . Bohužiaľ .

blackcat8885
16. sep 2025

Mne sa niekedy zdá, že takéto príspevky su vymyslene. Či to fakt ľudia až takto špekulujú?

anonym_2a7fdf
16. sep 2025
@blackcat8885

Mne sa niekedy zdá, že takéto príspevky su vymyslene. Či to fakt ľudia až takto špekulujú?

@blackcat8885 zial funguje. su ludia co makaju a su ludia co len spekuluju

miamaria
16. sep 2025
@blackcat8885

@blackcat8885 Takych prikladov je milion, poznam osobne roznych spekulantov, zdravych poberatelov plneho invalidneho dochodku, pracujucich na dlhodobej pnke, matky na predlzenej materskej pri zdravom dietati atd ... Naposledy par, co si kupil auto s akymsi prispevkom na ztp, obaja normalne pracuju v statnej sfere, nik v rodine ztp nema

maranta_leuconeura
16. sep 2025

@anonym_autor robi sa to tak, ze sa dobrovolne nemocensky poistis s najnizsou sumou a ked otehotnies, sumu si zdvihnes na najvyssiu. Vtedy by si mala mat narok na najvyssiu matersku (ak splnis vsetky lehoty). ALE toto fungovalo spolahlivo par rokov dozadu, teraz si uz SP dava na to pozor a moze taketo konanie vyhodnotit ako ucelove = pokus o podvod = nedostanes nic. Rovnako ako ked pocas tehotenstva zrazu zmenis pracu z biedne platenej na lukrativnu, posielaju sa kontroly do danej firmy ci tam nie si zamestnana len pro forma.
Tak si rozmysli ci ti stoji za tie nervy sa o to pokusat.