icon

Ako získať rodičovský príspevok tesne pred 6. rokom pri diagnózach F89 a F90.8?

baska85211
Dnes o 07:58

Ahojte, rada by som sa poradila s niekým, kto riešil niečo podobné. Syn bude mať o mesiac 6 rokov a až teraz sme dostali správu z detskej psychiatrie s diagnózami F89 a F90.8. Odporučený má asistent v MŠ, ďalšie psychologické a logopedické vyšetrenia a pokračujeme aj v diagnostike.
Momentálne chceme podať žiadosť o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, aj keď už krátko pred 6. narodeninami, a skúsiť požiadať aj za predchádzajúce mesiace. Neskôr budeme riešiť aj posúdenie odkázanosti/opatrovateľský.
Syn potrebuje prakticky počas celého dňa dohľad a usmerňovanie – pri hygiene, WC, obliekaní, jedle, hre aj bezpečnosti. Niektoré veci fyzicky zvládne, ale samostatne celý proces nezvláda a potrebuje pri sebe dospelého.
Máte niekto skúsenosť s podaním rodičovského takto krátko pred 6. rokom, prípadne s diagnózami F89/F90.8? Uznali vám nárok aj spätne? A ak ste neskôr riešili odkázanosť alebo opatrovateľský, budem rada aj za skúsenosti, čo bolo pri posudzovaní najdôležitejšie.
Ďakujem za každú skúsenosť.

Strana
z2
anonym_399352
Dnes o 14:35
@baska85211

@anonym_f0764f mal operaciu v lete 2025 boli sme u doktora Dabocziho v Košiciach žial už tam nepracuje odišiel tušim do čiech

@baska85211 zo skúseností, nie osobných ale som v komunite rodidov detí s PAS - nebude to schválené, už vôbec nie mesiac pre 6. narodeninami, keďže schvaľovanie trvá niekoľko mesiacov a to bude tvoje dieťa dávno po danom veku. Deti a PAS s podstatne väčšími problémami nemajú uznaný predĺžený RP a opatrovatelsky. Tvoje dieťa proste nemá dostatočné vysoko hodnotené diagnózy. Kľudne si to nájdi na internete + existuje bodový systém diagnóz a zistíš sama ako si na tom

anonym_f0764f
Dnes o 14:37
@baska85211

Škoda slov... píšeš len aby si niečo napisala a píšes uplne od veci a nevyžiadané rady otázka bola jasna chcela som vediet či niekto takto skušal podávať žiadosť pýtaš sa a komentuješ úplne mimo temu🙈 škoda mala som pocit že v diskusii mi realne niekto aj poradi nie nasilu piše a nechape téme ...

@baska85211 a nepomohla mu operacia? Mala si v profile DNV, tak som myslela ze ste odtialto. Prof. Gerinec ma sukromnu ambulanciu v Dubravke, ak by ste chceli ist na konzultaciu. Mne operoval dceru pred par rokmi a urobil to velmi dobre.

baska85211
autor
Dnes o 14:48
@anonym_f0764f

@baska85211 a nepomohla mu operacia? Mala si v profile DNV, tak som myslela ze ste odtialto. Prof. Gerinec ma sukromnu ambulanciu v Dubravke, ak by ste chceli ist na konzultaciu. Mne operoval dceru pred par rokmi a urobil to velmi dobre.

@anonym_f0764f chodime na kliniku každé 3mes. Operácia sa podarila aspoň vidíme rozdiel. Ano sme odtial do Košíc chodime z dovodu že sme mali problém nájsť lekára ktorý vezme dieťa oď 1 roka. A ked sa aj našiel čakačky boli na pol roka viac v KE sme mali termin do dvoch tyždnov.
A mala len 1 operáciu? V akom veku prosim ťa a upravilo sa jej to uplne?

anonym_d03eab
Dnes o 14:54
@baska85211

@anonym_1c1660 vieš čo prečitaj si ešte raz moju otazku 🙈 chcela som skúsenosť reálnu s žiadosťou tesne pred 6 rokom

@baska85211 ved ti to tu vsetci pisu, odpovedaju na tvoju otazku. Realne podat mozes, kludne podaj. Ale zaroven ti pisu aj realne skusenosti, ze na toto, co tu popisujes, ti s najvacsou pravdepodobnostou neschvalia ani RP spatne a nasledne na tie diagnozy ani opatrovak... Chapes?

baska85211
autor
Dnes o 15:04
@anonym_d03eab

@baska85211 ved ti to tu vsetci pisu, odpovedaju na tvoju otazku. Realne podat mozes, kludne podaj. Ale zaroven ti pisu aj realne skusenosti, ze na toto, co tu popisujes, ti s najvacsou pravdepodobnostou neschvalia ani RP spatne a nasledne na tie diagnozy ani opatrovak... Chapes?

@anonym_d03eab ani jedna jediná odpoved nebola na to čo som sa pytala. Ani jedna osoba z tychto co tu pisu nepodavala žiadosť o rodičovský tesne pred 6. rokom. A to bolo otazka 🤌 1x som použila modreho konika kedže ma zaujimala realna skusenosť či to niekto takto už podaval a urobila som tak aj poslednykrát. A nikde som sa nepýtala či možem podať či mi bude schvalene atď. Ale či niekto podaval pred 6 rokom chapeme sa?

anonym_d03eab
Dnes o 15:13
@baska85211

@anonym_d03eab ani jedna jediná odpoved nebola na to čo som sa pytala. Ani jedna osoba z tychto co tu pisu nepodavala žiadosť o rodičovský tesne pred 6. rokom. A to bolo otazka 🤌 1x som použila modreho konika kedže ma zaujimala realna skusenosť či to niekto takto už podaval a urobila som tak aj poslednykrát. A nikde som sa nepýtala či možem podať či mi bude schvalene atď. Ale či niekto podaval pred 6 rokom chapeme sa?

@baska85211 odpoved si dostala. Podat mozes. A takisto ti pridali svoj nazor, aj ked ten ti je zjavne nanic a ani si nechces pripustit, ze by mohol byt aj pravdivy.
Je uplne jedno ci niekto iny podaval a ci mu ho schvalili. Podstata je rovnaka. MOZES to urobit. CHAPES? 🤌
A odpoved teda je ze ostatne ziadost takto tesne pred 6 rokom nepodavali, lebo im bolo jasne, ze je to zbytocne.

anonym_f0764f
Dnes o 16:34
@baska85211

@anonym_f0764f chodime na kliniku každé 3mes. Operácia sa podarila aspoň vidíme rozdiel. Ano sme odtial do Košíc chodime z dovodu že sme mali problém nájsť lekára ktorý vezme dieťa oď 1 roka. A ked sa aj našiel čakačky boli na pol roka viac v KE sme mali termin do dvoch tyždnov.
A mala len 1 operáciu? V akom veku prosim ťa a upravilo sa jej to uplne?

@baska85211 ano, mala len jednu operaciu ked mala nieco cez 4 roky, chodili sme k nemu od 2 rokov, v pohode nas vzal (za poplatok samozrejme), ale nebol problem ani s terminom, podla mna je on velka kapacita co sa tyka strabizmu, videla som aj na oddeleni, ked sme tam boli, ako pomohol ludom, ktori prisli z dialky a ini ocni lekari im nepomohli. Dcera od operacie neskuli.

Strana
z2