Ako získať rodinné prídavky na plnoleté dieťa?
Dobrý deň,
som dennou študentkou VŠ a od minulého roku nebývam so svojimi rodičmi. Rodičia ma vyhodili z domu potom ako som si dovolila od nich opýtať viac ako 100e raz za 2-3 mesiace (chcela som si vyplatit kurz, ktorý v mojom obore potrebujem) a odvety mi nijako finančné nepomáhajú. Musela som si nájsť takú brigádu, ktorá by mi pokryla všetky náklady. Viem z brigády pokryť všetky nutné náklady a výživné od rodičov nežiadam. Ale chcela by som sa spýtať ako to je s rodinnými pridavkami, či by mi ich vedel úrad vyplácať na môj účet. Veľmi by mi to pomohlo pri platení internátu. Keďže som všade čítala, že poberať dávku môže len rodič, či tam nie je niekde výnimka ak sa rodičia nestaraju a finančné ma nepodporujú.
Celý čas sa nezaujímajú až po roku ma kontaktovali, že potrebujú potvrdenie o návšteve školy (2. Stupeň VŠ), aby im štát zas posielal na mna prídavky. Ja ledva zvládam utiahnuť všetky náklady, rozdeliť si čas aj na školu aj na prácu a oni sa už trasu nad peniazmi, ktoré by mali byť použité na moju potrebu.
Internet mi radí skúsiť doložiť dôkazy na úrad prace, ktorý ma posúdiť komu budú vyplácané prídavky. Mňa však zaujíma, či mal niekto s týmto skúsenosť a vedel by ma usmerniť.
Ďakujem za odpovede
Chod na úrad prace, oznam úradnícke, že nežiješ s rodičmi v spoločnej domácnosti a prišla si požiadať o rodinne prídavky
A kľudne by dom žiadala aj o výživné, máš na to nárok
@dadusska999 nemame s tym skusenost, nie je bezne vyhadzovat vysokoskolakov z domu, ked si vypytaju peniaze na kurzy. Urcite to ries na upsavr:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
zajdi nanUPSVAR a pridavky si daj posielat na svoj ucet po 18 nastke sa mozu vyplacat priamo dietatu
mala by si od nich ziadat aj spatne vyplatenie a vyzivne
Rodicia porušujú zákon keď študuješ a mas so 25 rokov musia ta este zivit
@lapersefona výživné nemá žiaden limit do 25 rokov
§ 62
(1) Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
Zjednodušenie ak je zdravá tak výživné trvá kým navštevuje denné štúdium.
Prídavok na dieťa je do 25 rokov
@dadusska999 nezabudni si aktivovať elektronickú schránku slovensko.sk lebo ak ti príde list z úradu poštou na adresu rodičov možno ti ho zataja
ziadaj aj vyzivne od rodicov. A odstrihnut sa od nich.
Normálne si pytaj vyzivne ,na prídavky majú nárok rodicia,ty na vyzivne
@minenkaa nežije s nimi, čiže rodičia nemajú nárok na prídavky
@anonym_3c543b to nič nemení na tom,že ma nárok na vyzivne,ktoré je niekoľkonásobne vyššie ako prídavky
@minenkaa ešte raz a naposledy. Rodičia nárok na prídavky nemajú
@anonym_3c543b a ja ta presviedčam o inom?
@minenkaa pozri si svoj príspevok o 9:11.
@anonym_3c543b prosim skus sa zobudiť a pozriet ešte raz čo píšeš ,o nicom ta nepresviedčam ,aj tak musí splniť určite podmienky aby boli tiebpridavky vyplácané jej a nielen tak prísť a povedať to
@minenkaa daj si niečo na ukľudnenie a čítaj akú somarinu si napísala
A vieš čo? Už mi ani nepis, nebavi má to s tebou. Nájdi si na dennú dávku hádanka niekoho iného
@minenkaa daj si niečo na ukľudnenie a čítaj akú somarinu si napísala
A vieš čo? Už mi ani nepis, nebavi má to s tebou. Nájdi si na dennú dávku hádanka niekoho iného
@anonym_3c543b veď ti slusne odpovedám,označiš ma ,dopíšem ti
Vybavovalo si to moje decko pred pár rokmi ,tak viem,že nestaci len tak prísť a povedať ,je to dávka pre rodiča ,nie dávka pre dieta
Rodičom potvrdenie o návšteve školy neposielaj, zájdu na upsvar a informuj sa presne tam. A ak ti to finančne nevychádza a si na dennom štúdiu kľudne žiadajú aj vyzivne
@dadusska999 už je to dlho, ale rodinné prídavky som dostávala ja sama na účet
Ďakujem všetkým za odpovede. Keď som sa bola informovať u právnika povedal mi, že mám vysoký príjem a vyzivne mi určite nedajú (600 niekedy aj 700e) ale stale je to brigáda a ten čas čo jej obetujem vidno aj na známkach. Ale zas bojím sa ak by som si brala menej hodín (aby mi vyšlo na výživné), či by som všetky poplatky utiahla, kým by prešiel súd. Pre info moje bežne výdavky sú okolo 500e a čo mám naviac sa snažím odložiť na nečakane výdavky.
@dadusska999 už je to dlho, ale rodinné prídavky som dostávala ja sama na účet
@anonym_6b2d92 možno tvoji rodičia to mali na svoje meno len tam nahlásili tvoje číslo účtu. Aj autorkini rodičia vedia zmeniť číslo účtu na jej keby chceli. Zjavne ale nechcú. Sama o prídavky si môže žiadať len s rozhodnutím súdu o výživnom od rodičov, resp keby sa vydala
Ďakujem všetkým za odpovede. Keď som sa bola informovať u právnika povedal mi, že mám vysoký príjem a vyzivne mi určite nedajú (600 niekedy aj 700e) ale stale je to brigáda a ten čas čo jej obetujem vidno aj na známkach. Ale zas bojím sa ak by som si brala menej hodín (aby mi vyšlo na výživné), či by som všetky poplatky utiahla, kým by prešiel súd. Pre info moje bežne výdavky sú okolo 500e a čo mám naviac sa snažím odložiť na nečakane výdavky.
@dadusska999 to je jedno koľko máš príjem,pytaj si vyzivne ,chod za iným právnikom ,ty nemáš prácu máš brigádu a je jedno kolki zarabas

podla mna si hned na zaciatku urobila chybu. ja viem su to tvoji rodicia a nechcela si to riesit, ale kebyze mne nevychadzaju peniaze, tak si normalne zaziadam o vyzivne.....
vykaslala by som sa nejake rodinne pridavky a normalne ich dala na sud a vyziadala si vyzivne......
tie vztahy uz nikdy nebudu "normalne" kedze Ta vyhodili z domu.......
pozri sa, ak sa trasu za potvrdenim, tak im povedz, ze im ho nedas a das ich na sud a budes od nich ziadat vyzivne. Potom este len uvidia, kolko budu musiet platit.
a ty v klude dostudujes a nebudes musiet kazdy mesiac riesit, ci mas na zaplatenie vsetkych poplatkov
Inak v sucasnom nastaveni sudov aj dostanes vyzivne (v BA uplne bezna vec, ze deti na VS ziadaju od rodicov vyzivne, kedze rodicia ich uz nechcu dalej podporovat)......
neviem, kde studujes, ale zasla by som na urad prace, urcite Ta nasmeruju a pomozu.