Aký máte názor na materskú pre študentky stredných a vysokých škôl?
Ahojte.
Ak ste nezachytili, rieši sa návrh zákona, kde by materskú po novom dostávali aj študentky, ktoré ukončia SŠ, či VŠ, otehotnejú a ešte nesplnia (terajšie) podmienky na poberanie materskej. https://www.finsider.sk/ekonomika/narok-na-mate...
Aký máte na to názor?
Akým spôsobom toto ovplyvní vyššiu pôrodnosť prosím vás? Ja by som po škole dobrovoľne nešla rodiť, ani keby mi štát dal o stovku viac, ani náhodou. Iba by som ohrozila moje možnosti sa ďalej vzdelávať a zamestnať sa. Buď by sa "pritrafilo", a musela by som, alebo by som chcela, lebo chcem, ale určite nie kvôli jednej stovke. Zvolebnieva sa, to je všetko. Tá jedna stovka je nič, veľa stoviek je už dosť, a mňa iba serie, že zas to chcú zadotovať z mojej peňaženky. Vadí mi to z princípu, áno, vadí.
Podmienky sú dané, možnosti sú aj pre mladé absolventky, stratia hore dole jeden rok platením odvodov, a kľudne môžu ísť rodiť. Nikto nie je nútený rodiť okolo tridsiatky.
@oblecenie99 tých 270 dní nie je ani ten úbohý rok… môžu sa v v lete zamestnať a na jar další rok rodiť. Je to 270 dni poistenia do porodu. Akože je to podmienka k smiechu a ešte aj tak z nej uľavia.
@lienka.7 a čo že bola v 36 rokoch prvýkrát zamestnaná.Teraz je vek odchodu do dôchodku 64,,kolko rokov ešte odvedie do systému pre teraz dôchodcov.Este minimálne 28 rokov bude pracovne činná.A čo , že má dve deti.Zamestnavatelom je to sumafuk, či sú deti alebo nie.Ked mu odide zamestnankyňa, ktorá nemá deti na 2-3 materské po 3 roky ta ju aj 9 rokov neuvidí v robote,alebo 6
@oblecenie99 veď vy dotutujete terajších dôchodcov a keď sa nebudú rodiť deti ta váš dôchodok nikto nezadotuje
@kvietocek87 Ja s dôchodkom z SP ani nepočítam, ak áno, tak len smiešnu sumu.
@lienka.7 tu sa má štát starať o deti a vytvoriť im podmienky.Si co predstavujete, že štát neinvestuje nič, ale keď deti vyrastú ta ich bude holiť na daniach,aby štát mohol fungovať.Nech investuje, nech si mladé rodiny hýčka.Zlaty socializmus.Ved mi padneme na hubu, len nech idú postupne husakove deti na dôchodok,som zvedavá, ako to terajšie kapitalistické deti utiahnu .
@lienka.7 v prvom rade sme si NEPOTYKALI. Pre ozrejmemie mám titul, takže keď si to logicky spojíte zistíte, že som vyštudovala vysokú školu a nie len tak hocijakú. Naštudujte si realitu doktorantskeho štúdia láskavo a potom niečo voči mne rozprávajte. Je to len správne, že vyštudované a VZDELANÉ ženy majú nárok na materskú v čom sú horšie od tých ostatných matiek? Že poctivo študovali 5 rokov/6 rokov vysokú školu? Závisť je hnusná vec.
@katusik456 na tejto stránke si vsetci tykame a nevyvysujeme sa nad ostatnými. Je to dokonca aj v kódexe.
@katusik456 ked mas ten titul, tak by si mohla aj vediet, ze na internete sa tyka bezne. Ci to ta na tej VS nebodaj zabudli naučiť? Problematiku doktorandského studia poznám veľmi dobre, nakoľko som bola dennou doktorandkou, a presne aj tou zodpovednou, ktorá si dobrovolne platila odvody z dôvodu keby niečo. A pokojne môžu aj ine, keď som mohla aj ja. Nič im v tom nebráni. Ako som uz písala, majú cca. 1.000€ čistého. Ale jasne, keď rozmýšľajú ako ty, potom to aj tak vyzerá. Ako si písala, peniaze si si hrabat vedela, to áno, ale už zaplatit prislusne odvody, to uz nie, ale matersku chciet čerpať to ano, ze? Nezdá sa ti to ani trošičku drzé? Takym ako ty samozrejme ze nie. Dostala si predsa rodicak, za to tvoje nič, to sa ti ešte nebodaj máli?
A pracujúce ženy - a teraz je jedno ci ma ZS, SS ci VS sa takým ako ty mame skladať na matersku??? A z akého dovodu? Nech sa paci, uz to tu bolo napísané, začni po skole robit, a už cca. pol pol roku mas narok na matersku. Mimochodom pan otec bol nebodaj tiež student ako ty? Ten sa ma totizto o teba a o dieta postarat, nie stat. Toto by si také ako ty mali uz konečne uvedomiť.
@kvietocek87 ešte raz ,akým spôsobom to ovplyvní pôrodnosť? Ja by som za tú stovku nešla rodiť v 18. Ich ani náhodou. Nikoho nepoznám, kto by šiel. V tom zlatom socializme išli mamky po polroku do práce. Každa absolventka má nárok na materskú, stačí si odpracovať pár dní po maturite, či štatniciach
@oblecenie99 no minimalne o ďalšie 3 roky si ešte "predlzi" sladké "nepracovanie" a stat jej to ešte rád zaplati 🤦♀️ vlastne nie stat, ale teda my všetci.
Kto je raz nezodpovedný, nezodpovednym aj ostane. Každá normalne a zodpovedne rozmyslajuca zena sa najskôr ako tak zabezpečí, až potom rodí ako jabloň. Lebo starať sa majú rodicia, nie stat. A nemusí to byť práve v 40tke. Som zvedava, kde chcú napr.byvat? Aj toľko sľubované najomne byty budú drahé. Z čoho chcú žiť? Atď. Ale to také proste nepochopia.
@oblecenie99 a koľké otehotneju ešte počas štúdia na VŠ, veď to sú už kofy na rodenie a aj najlepší vek priniesť deti . Prečo by mali byť ukrátené, zvyšujú si kvalifikáciu.A ešte budú pracovať roky rokúce, keď nám pozvysuju dôchodkový vek pomaly na 70 niekedy si počítali ešte aj ucnovky do odrobenych rokov, čiže školy.To len tento genocidny kapitalizmus všetko zrušil
@oblecenie99 a ako to tie ženy zvládli rodiť za socializmu už od 18 rokov a nebolo pomaly rodiny,kde by neboli aspoň 3 a viac detí.Ale to bol socializmus nie tato genocída zvaná kapitalizmus.
Sama som bola v tej situacii. Otehotnela som v statnicovom rocniku. Nemala som narok na nic. Ale beriem to. Lebo ozaj okrem brigad som nemala odrobene aby som narok mala. Vtedy mi to sice bolo luto ale teraz s odstupom casu to beriem ako ferove.
Skor by som fakt tuzila po tom aby bol dostatok miest v skolke. Pripadne dostupne jasle. Alebo moznost mamiciek pracovat na upravenu pracovnu dobu. Resp polovicny uvazok. Co je dnes takmer nemozne ☹
To by bola ozaj pomoc a nie kadejake prispevky.
K spravodlivosti.... žena ktorá skončila vs/ss a hne dotehotnie, dopracuje do dôchodku rovnaký čas ako ženy ktoré prerusia kariéru aby mali deti. Je dosť pravdepodobné ze sni toľko lekárskej starostlivosti nebude treba mladej mamine, umelých oplodnení a pod. V tomto nevidím žiadnu nespravodlivosť. Tieto ženy keď nárok nemajú n MD ale potom pracuju riadne, vlastne nebudú mať nárok možno aj nikdy.
@simca06022011 pokial by bola tvoja úvaha správna, tak by sme mohli potom pokojne zrušiť všetky podmienky na tehotenske, materske, podpory a neviem co ešte. S odôvodnením, ze vsak ten človek sa ešte v živote "napracuje" dosť. A co ak aj nie? Hm? Pokojne sa môže stáť nejaký uraz/nehoda a neodpracuje vobec nič, práve naopak, bude zo systému iba čerpať, hoci do neho neodviedol jedno jediné euro. Taktiez tvoja úvaha o lekárskej starostlivosti a UO je založená na vode. Nikde nie je napísané že mlada zena nemôže mať oveľa viac problémov ako staršia. A pri súčasnom spôsobe života mladých uz vobec.
Mimochodom, aj bez toho, žeby odviedli co i len jedno jediné euro, rodicak dostanú 3 roky. Presne tak, ako ina zena co uz napr. XY rokov pracovala, ale napr.tiez ostala bez práce a nemá na nic narok. Ci aj tu potom všetko zrušíme? Odhliadnuc od toho, že spekulantky v zivote do systému toľko neodvedu, kolko zo systému "vybrali". A ako som písala uz aj v iných diskusiách, ty odvody neplatis preto, aby si si vybrala, to, čo si tam odviedla. Ty odvody platis, aby sa z nich vyplacali dochodky tvojej mame, otcovi, babke, dedkovi ako aj rôzne iné príspevky aj pre postihnuté dieťa tvojej susedy (to len ako príklad, nie ze ma budeš teraz chytať za slovicka). Len jasne, toto už nikoho nezaujíma, lebo nikto nepozerá ďalej ako na špičku svojho nosu, ze?
@lienka.7 pozri, lamentovat mozeme, ja viem ako to funguje, a veruze dovidim si aj dalej ako na spicku svojho nosa ale to uz asi ty nie... som este z dob kedy materska a rodicovksa ani z daleka nebola v tychto sumach ako dnes, a ked som nechcela zut suche rozky, na "md" som mala peniaze odlozene a na RD som vobec nesedela. Napriek tomu si myslim, ze to nie su vyhodene peniaze statu. Vela veci nie je v poriadku, ani materske otcov, to je taka somarina az ma dviha zo stolicky (hlavne ked ti chlapi sa realne v 90% o deti ani nestaraju, doma nie su), ale proste vymysleli si, nech maju. Mne je ale jasne, ze ked ma niekto 1-2deti v 20tke, v 25ke bude pracovat.. a potom uz x deti mat nebude. Aj teraz mas zeny, ktore nikdy nepracovali a pracovat nebudu,aj v dobe mojej md take zeny boli a pokracuju do dnes. Ale na tento system doplacaju presne tie, ktore robit budu. Je male percento zien, ktore sedia doma a rodia 5deti a nikdy nepracuju, potom sa supnu na invalidny dochodok atd.
A je dost smiesne riesit vydavky na starostlivost 40tnicky matky ako 20tnicky, ktore vacsinou este aj otehotnie uplne spontanne a neplanovanem, rizikovost a komplikacie ani nehvoorim. Ci matky alebo dietata.
Ale je potom fer, ze ja sa poskladam (a aj sa skladam) na tieto nekonecne rodicaky, vysoke materske, ked nikdy ju nedostanem? AKo napr.20tnicky, pridu k tomu,ze keby mali o 10rokov viac, a po praci, tak by md dostali, ale teraz nedostanu a nech sa pretlkaju ako chcu...? Za mna, nech maju v rozumnej miere narok vsetky matky, primerane, alebo to proste cele seknut, znizit a dat tam podmienky ine a nedat nic extra, ved zena co pracuje, si vie prijem zabezpecit, poistne extra si uzavriet ak to tak nastavia. Ja ked som pracovala, nebola som ani na matersku ani rodicovksu davku odkazana vobec. Bolo to len "k dobru". Je mi ale jasne, ze vela zien to tak nema. A kvoli istemu percentu zien, ktore to vyuzivaju, potrestat vsetky (ved co ak to budu zneuzivat, nikdy pracovat nebudu) mi nepride ok. Tak potom nech nema nikto.
A urazy a choroby a ine hendikepy - to je vec ktoru neovplyvnis a presne pre tie pripady odvadzame odvody. Tymto ludom sa skladame a opravnene na pomoc. Neda sa to s md a rd porovnat. Ale deti su buducnost spolocnosti, nie handrkovat sa o par stovak mesacne. To je fakt. Ked nebudu deti, matky nebudu podporovane v tom, mozeme si o par rokov piskat, lebo nebude mat kto prispievat do rozpoctov. Nijak. Na ziadne davky.
A z akej sumy sa budu materke vypocitavať a v akej sume ho priznajú? Aby nebol nizsi ako rodicovský prispevok..to by ale sa aj mohlo stať veď to navrhujú a schvaluju bez odbornej diskusie.😄
ja len toľko napíšem, že lepšie je mať deti v 24 plus ako v 40 plus minus.
@simca06022011 problém Slovákov je v tom, ze všetko sa snažia zneužiť. A to v maximálne možnej miere. Ci uz podvody s max.materskymi, otcovskymi dovolenkami, ucelovymi PNkami a pod. A toto ma byt akoze ďalší klinec do rakvy nášho systému? Ako som už písala, vsak to potom začnime každému vyplácať lazom-plazom všetko bez ľadu a skladu... vsak co, ze momentálne na to nemajú nárok. Vsak "raz" aj tak snáď budu platiť? A nie je lepšie motivovať tých ľudí, hm? Je fakt taky problém odrobit cca.6 mesiacov (co ti v pohode staci) a potom ti uz vzniká narok na MD? už pomenili aj OL, co všetko ešte im treba? Navyše RP predsa dostane, cize absolútne neostane bez peňazí. A ked ma malo? No je mi ľúto, nech sa stara otec alebo ide pracovať. Presne ako ine matky.
@lienka.7 a teraz sa nevyplaca vsetko lazo plazo? podla teba je ok, nechat otcovske, a neriesit vysky materskych, PNky a zneuzivanie kadecoho (ano je toho vela)? ale uz zavedenie niecoho co je naozaj osozne, lebo naozaj matka studentka to lahke nema ma byt taky strasny probelm? Myslis, ze teraz tisicky studentiek zacnu rodit deti, len aby zneuzili system? Asi nie... ja napr. povie, ze netreba ani zenam co pracuju 100% materske, na co? preco? Preco otcovske ? preco dotacie tej a hentej firme? na co?
Ked spravodlivost sa ide hlaadt, tak toto opatrenie v podstate by bolo jedno z mala spravodlivych. A este je samozrejem otazka, na zaklade coho to budu pocitat... MD je len pol roka.. cize zase taka velka "kradez" to nie je. Ale za to pomoc oproti rodicaku to je velka.
Ako namotivujes tehotnu studentku na pracu? napr. v maturitnom rocniku, alebo na vs? trosku sa zamysli...
@simca06022011 strašne to hrotíte, treba odpracovať 270 dní, to je menej ako rok, prečo stále vravíte ako je rozdiel medzi pôrodom v 20 a v 30. Veď logicky, ak ukončí SŠ ako 20 ročná, už v 21 môže mať dieťa. Len taký rozdiel sa lepšie prirovnáva zrejme.. 🤔 je to všetko o inteligencii, nikto nenúti nikoho pracovať 10 rokov, aby mal nárok na materskú....
@simca06022011 chapes ze je to výchova k zodpovednosti? A co takto namotivovat tu študentku k tomu, ze stačí co to malo odrobit, a mam nárok? Hm? Ci radšej jasne, súlož si hlava nehlava, vsak stat sa o teba predsa postara, ze? A co podľa teba bude s tou tehotnou študentkou potom? Hm? Jasne, zamestnávatelia sa o ňu priam pobijú, ze? Jaj, ci potom podľa tvojich úvah jej dáme este aj tu podporu, nie? vsak predsa aby s dieťaťom mali, hm? Prosím ťa, zloz si už tie ružové okuliare.
Aj otcovske uz chvalabohu obmedzujú, je zmena zákona, aby zbytočne chlapi nespekulovali, taktiež aj pracovné "moznosti" počas materských. Postupom času zrušia všetko, neboj sa.
@simca06022011 ale to sa má vyplácať absolventkam, ktoré sa zamestnajú, ibaže nestihnú odrobiť tých 270 dní, čiže študentky dostanú to čo aj teraz, rodičovský príspevok.

@dadis no práve sesternicou sa tu ohradzas v každom prípade ty, ako keby to malo pre nu a jej podobne význam...pravda je že každý kto plánuje dieťa normálne, vie si aj teraz vypočítať keď chce materskú ako sa zariadiť, takže stým problém nieje ani nebude...materskú pravdepodobne nie ako v prípade tvojich kolegov z IT dostanú po štúdiu minimálnu a keď budú chcieť viac, aj tak pôjdu najprv pracovat alebo si zaplatia odvody....pomôže to iba pri neplanovanom tehotenstve vysokoškolákov a spoluobčanom aby sa nemuseli zamestnať po strednej...