Aký máte rodičovský príspevok?
Ahojte mamičky.
Skôr otázka pre slobodne mamičky…aký máte rodičovský príspevok? Je to fakt tých cca 378€ ? Je to fakt smiešna suma….žijem síce s mamou ale aj tak.
Som pracujúca odkedy som skočila školu…vzťahuje sa na to nejaký rozdiel? Či nie….
Ďakujem za odpovede 😊
@daniella_f Keď bude živnostník, zarobis napríklad 650 eur, štátu zaplatíš zdravotné cez 60, sociálne cez 200, ostane ti napríklad niekedy ta výška ktorá sa ti ako rodičovský zdá málo. Sú to pekne peniaze aby si 3 roky mohla byť kľudná s dieťatkom doma. Do práce môžeš ísť kedykoľvek a myslím že je súbeh platu + ten príspevok. Ak je v rodine aj partnerov príjem, tak zlaté Slovensko .vo svete to bežné nieje
@daniella_f K rodicovskemu prispevku treba este pripocitat odvody, ktore plati za zenu na rodicovskej stat, cize to nie je len tych 378 eur.
@daniella_f na dieta si sa mala pripravit aj financne. vedela si predsa, ze materska je len 6 mesiacov, mala si si co to nasetrit, kym si pracovala, aby si nemusela teraz ujukat, ze rodicak je len 378 €. alebo mala si mat dieta s chlapom, pri ktorom by si nemusela ujukat, ze 378€ je malo, pretoze by zabezpecil teba aj dieta. ak ani jedno z toho nemas, hor sa do prace! stat ti dieta neurobil, nema sa co on starat.
@matkahelka mám financie odložené na to aby som sa vedela aj sama postarať o dieťa…a dieťa ma aj otca čo sa vie finančne postarať….tak sa tu do mna láskavo neobúvajte.
Pýtala som sa len či stat platí tu sumu nič viac.
A dieťa niekdy pride nečakane…neni to tak že si najprv žena naškrečkuje kopa peňazí a potom luskne prsom a otehotnie.
Tak si vašu negatívnu energiu choďte vybíjať inam.
Pekný den
Ty si tu, úprimne, so svojim prispevkom riadne zdvihla tlak užívateľkam modrého kona.. a este sa aj čuduj ze reagujeme tak ako reagujeme.. ked je to pre teba smiešna suma 🙂)
@daniella_f dieťa príde nečakane len vi veľmi výnimočných prípadoch, inak len u párov, ktorý sa k tomu postavia menej zodpovedne. Iba na MK je to percento mnohonásobne vyššie. Zdvihla si tlak mnohým tým slovným spojením "smiešna suma", veľa žien, ktoré tu prispievajú, nemajú plat ani dvojnásobný, ako táto suma je, tak sa nesmieš diviť.
@daniella_f negativnu energiu? ja zasnem. skus skocit do susedneho rakuska, ci niektorej vyspelej krajiny europy, zistis, ze tam dostanes 0, 00 € za to, ze 3 roky sedis doma s dietatom. trochu pokory a vdacnosti by to chcelo a nie len natahovat ruky
Ona si už zrušila MK...😅😅😅😅
@daniella_f pár rokov dozadu stali plienky pampers ešte viac ako stoja dnes a pár rokov dozadu matky nemali napr tehotenský príspevok ako dnes a ľudia mali aj nižšie príjmy
Skús si pozrieť vysku priemernej mzdy dnes a pred 5,8 alebo 10 rokmi
@klarissa25 tak dnes to bolo rýchle
@elizabet173 neviem, či autorka bude vedieť, čo znamená "600 korún"..... v preklade je to cca 20 eur...
@panelacikova to už je jedno, nenašla tu spojencov, ktorí by svorne s ňou nadávali na to, aký smiešny rodičovský štát vypláca, tak sa porúčala
@elizabet173 mám pocit, že ani jediného spojenca.... pána.... 378... to sa mne môže iba snívať 😀 keby mi takto štát platil, tak si žijem ako kráľ a to som na všetko prakticky sama 😀 😀 ako som vyššie spomínala. mala som teraz dlhodobo cca 500 a úplne v pohode som vyžila. ešte aj s dcérou, ktorá už teda čo-to poje a spotrebuje 😀 tak ale kde sa ja môžem porovnávať s niekým, kto asi celý život mal prestreté na stole, ako sa hovorí 😀
@daniella_f ako uz z nazvu vyplyva, ide o "prispevok". O dieta sa v prvom rade maju postarat rodicia a stat im k tomu "prispeje".
Autorka... Akých 378?? Ja dostávam 301 😀😀🤷♀️
@damiana1992 tie ktoré mali nárok aj na MD majú vyšší rodičak, ale autorka tu už neni
Damy,ja len pripominam,ze ten vyssi prispevok sa viaze na platenie nemocenskeho poistenia. Podaktore sme si ho platili aj 10 rokov z vysoko nadpriemernej mzdy,tak sa tu niektore necitte ukrivdene za to,ze vy ste predtym nemali tolko.A ak mate pocit,ze starostlivost o dieta je "sedenie doma",tak to je asi taky isty nazor ako ked niekto hovori o homeoffice,ze to nie je praca,lebo "ved sedis doma".
@mlska19 No baby to asi mysleli tak, že rodičovský bol jednotný do nedávna. Bez ohľadu na to, či si pracovala, alebo nie. To rozdelenie pre pracujúce a nepracujúce je cca rok a niečo dozadu. Mimochodom ja som tiež odvádzala, na materskú som šla po pomaly 10 rokoch od kedy som pracovala a rodičák som dostávala 190 e. A to nehovorím o tom, že neboli žiadne tehotenské a podobné príspevky ako teraz. Podľa mňa sa matky tu na SK majú až veľmi dobre. Na východe niekto toľko zarobí, keď odráta náklady na cestu atď, ako dostane matka čo je doma. A napríklad ja nenazývam materskú "sedenie doma" sama som si to tiež užila, ale je sakra rozdiel chodiť do práce a byť doma, to sa nedá porovnávať.
@mlska19 citaj prosim s porozumenim. viacere sme tu mali nadstandardne prijmy a mali sme rodicak 190€, kedze donedavna bol rodicak jednotny pre vsetky zeny bez ohladu na odvody. to po prve. a po druhe, ano, je velky luxus "sediet s dietatom doma" 3 roky a este za to brat aj peniaze, o ktorom vyspele krajiny europy a sveta ani nesnivaju. preto by sme si to mali vazit, ze je nam to umoznene a nie ujukat, ako malo penazi za to "sedenie doma s dietatom" este dostavame.
@daniella_f teraz je to kráľovské oproti pár rokov dozadu. Žiadne tehotenské, rodičak bol polka z terajšieho tak za mňa je to teraz luxus a ceny veci pre bábätká veru nižšie neboli
@matkahelka Tu tvrdis,ze sa treba divat "na zapad",dalsia diskutujuca,ze "na vychod".Na tom vychode to vedie k zavislosti na muzoch,na zapade k velmi nizkej porodnosti.Mali by sme ist k lepsiemu,nie k horsiemu,preto tie argumenty "kedysi to nebolo" su pre mna irelevantne.Ja tvrdim,ze by sme mali viac zohladnovat,kolko zena prispela do systemu,nie dat na rovnaku mieru cloveka s minimalkou (niekedy aj ucelovou) a toho,kto odviedol do systemu omnoho viac.Kto bude chciet "sediet doma",bude aj 10 rokov,ba aj cely zivot,take zeny nebudu riesit 378 eur hore dole.Ja som si na obdobie rodicovskej nasetrila zo svojho platu,lebo 378 eur JE vysmech.Kebyze pracujem na rovnakej pozicii v zapadnej Europe,mozem si dovolit "sediet doma" (ja neviem,mozno tie,co byvaju v byte a maju robota uplne na vsetko,to tak ozaj maju) aj 15 rokov.No ja som do zamestnania robila este tyzden pred porodom,lebo mi to nedalo odmietnut,ked ma potrebovali.
je to fajn suma, ja som nastupila v 8 mesiacoch dieta naspat do prace, dieta do jasiel, tie som platila prave z toho rodicaku, prezili sme v pohode. Skor keby tie skolky boli dostpne...
@mlska19 ak by u nas nebolo tych "smiesnych" 378€ do 3.rokov, k tomu dalsie 3 roky moznost predlzenia zo zdravot.dovodov dietata, zeny by doma nesedeli! ziadna! tak ako nesedia nikde zadarmo v zahranici, ale po par tyzdnoch idu od babatiek do prace, tak by to bolo aj u nas. vyspele krajiny, s ekonomikou uplne inou ako SR neplatia zenam za starostlivost o deti, SR poskytuje tuto vymozenost a vzdy sa najdu take, ktorym sa mali. mne sa nemalilo ani ked som poberala 190€ a ak budem poberat o par mesiacov poberat 378€, budem za to vdacna. necakam od statu, ze mi bude zivit deti. a nemala by to cakat ziadna zena! ako som pisala v prvom prispevku, bud si na obdobie rodicaku nasetrim, kym pracujem, alebo si dieta urobim s chlapom, ktory sa o rodinu pocas vypadku mojho prijmu postara.
@matkahelka Ja uz od tohto statu davno nic necakam.Len neviem,preco on stale caka na moje dane a odvody,a to stale vo vacsej miere.Vyspele ekonomiky sveta maju jeden spolocny problem-a tym je nizka porodnost,neviem,ci je zrovna toto ta inspirativna oblast.Zenam sa nedari nasetrit si na viac deti a ani s tymi muzskymi sponzormi to nie je take ruzove (bozechran,aby som sa musela v zivote spoliehat na chlapa,aby ma uzivil,niet snad horsej ruskej rulety).
@mlska19 tvoje dane a odvody idu na bezplatne skolstvo, zdravotnictvo. neviem, ci mas predstavu, kolko stoji len taky "obycajny" porod sekciou, kolko stoji banalna operacia slepaku... asi nemas ani potuchy, pretoze obhanat sa argumentom, ze som si na rodicak nasetrila odvodmi je scestne. ty si svojimi odvodmi setris na to, aby ked sa ti stane vaznejsi uraz, alebo budes potrebovat niekolkohodinovu vaznu operaciu, aby si tvoji pribuzni nemuseli vziat uver na 5 rokov, aby to zaplatili. ale toto je problem slovakov, vsetko sa tu berie ako samozrejmost, vsetko nech mi da stat zadarmo. a neviem, ci vyspele ekonomiky sveta bojuju s nizkou porodnostou, za to viem, ze s nou bojuje samotne Slovensko. mne je az smiesne, ako sa tu 40-nicky obhanaju, ze platia odvody, aby mali dobre dochodky. myslim, ze kazdemu realne zmyslajucemu cloveku musi byt jasne, ze aj dnesni 50-nici uz dochodky nebudu mat take, ako ich pozname u dnesnych penzistov, budu radi, ak dostanu smiesny pausal ako na ukrajine. ja ako 38 rocna o dochodku od statu ani nesnivam.
@matkahelka Vysvetlim to takto.Pri sukromnom poisteni si asi tiez ty sama nezaplatis celu poistnu sumu,na ktoru si poistena napr. pre pripad urazu.A tu na rozdiel od rodicovskeho prispevku JE odstupnovana vyska poistneho (aj) v zavislosti od vysky poistnej sumy.Teda ak si budem platit 15 eur mesacne,nemozem ocakavat rovnake plnenie ako dostane ten,ktory si plati 50 eur mesacne.A toto bola cela pointa.Na Slovensku ci odvedies poistne z minimalky,ci zo 4000 euroveho platu,dostanes rovnako 378 eur.Potom sa tu cudujme,ze mnohi si odvody "optimalizuju".A ano,viem,kolko stoja zdravotne ukony,kolko su ochotne poistovne preplacat,co nie,obaja rodicia mi cely zivot robili v zdravotnictve,jeden ako lekar,druhy ako veduci technickej spravy nemicnice a viem dost aj o obrovskych ciernych dierach a nehospodarnosti nemocnic,kedy peniaze,ktore lejes ako povinny poistenec do systemu,minaju castokrat uplne inde,nez by bolo treba,az je to na zaplakanie

Tiež som z tých, čo nenadávajú a ani nechápem, ako vôbec niekto môže. Veď materská je vo výške platu a rodičák dostáva potom človek ešte 2.5 roka. Plus pôrodné a aktuálne ešte aj tehotenské. 😲 Si to treba zrátať dokopy a možno porovnať s ostatnými krajinami. Ja aktuálne už pracujem a rodičák budem ešte rok poberať... A veľmi pekný bonus to je, bude mi chýbať. :D
Každopádne, s tou istotou o čo najskoršom nástupe do práce to netreba preháňať. Ono na to bude vplývať 300 vecí. 🙂