Aký zvoliť postup pri reťazovej materskej?
Ahojte žienky,ktoré sa vyznáte v reťazovej materskej.
Termín pôrodu mám 12.12.2022.
Podľa všetkého by som mala mať nástup na MD 6 týždņov skôr, čo mi vychádza na 31.10. Doktor má však dovolenku a tým pádom mi dá papier pre sociálku neskôr. Je to problém? Viem, že ak je nástup na MD neskôr, tak môžem prísť o pár týždňov vyplácania materskej, čo nechcem. 😮
A ešte mám otázku ohľadom rodičovského. Kedy ho zrušiť? Bojím sa, že ak ho zruším skôr, tak mi nepríde vyplatený jeden mesiac a ja ostanem bez peňazí. Z rodičáku si momentálne platím hypotéku, takže nemôžem ostať jeden mesiac bez peňazí. Ako to urobiť tak, aby všetko sedelo a aby som sa nemusela báť? Ďakujem
Určite je nejaký zastupujuci dr...
Dohodni sa s gynekológom, nech ti vypise žiadosť o materské ešte pred jeho dovolenkou. A dátum by mohol dať od 2.11. Tým pádom by si mala za november ešte celý rodicak plus od 2.11. materske.
@klarissa25 zastupujúci lekár ma nevypíše na materskú. Berie len akútne prípady. Naposledy mi ani neurobil sono, proste nič, nepredpísal magnézium.A to k môjmu dochádzam 130km. Vraj mám počkať a ísť k svojmu. 👍
@slavkadi ahoj, ale tým pádom by som mala nástup na MD 5 týždňov pred pôrodom, nie? A vtedy sa mi skráti materská na 28 týždňov. Teda podľa informácií na internete. Preto sa pýtam tu. Mám v tom chaos.
@e1i a nemám čakať najprv na schvalenie MD od socialky? Mam to rusit este predtym ako mi pride vyrozumenie, ze mi vobec MD priznavaju?
Par dni ti to môže posunúť. Ak ti da nastup na MD k 2.11., ak o tie 3 dni ti potom posunie aj TP (na 15.12.). Nie je problem. Ja som to tiež takto mala.
Ty si potom das RP odňať k 1.11. Za 1.11.dostanes este plný RP, a od 2.11.ti bude chodiť materska.
Je to iba na dohode s lekárom.
Na čakanie schvalenia MD nemusis, lebo papier ti kľudne moze prísť až po nabehnúť materskej, nie je to nic neobvykle. Ak ti medzitým pošlú RP, budeš ho musieť vrátiť samozrejme.
@lienka.7 na matersku sa da ist 6 alebo 8 t pred TP nic medzitym len neskor a potom sa MD krati. Neviem ci je to nejaka novinka Aby mamicky nevymyslali z rodicovskym potom aby im vysiel za jeden den v mesiaci. Aspon takto to bolo mne povedane.
Ja som to podavala pred tým datumom. A dr mi papier na md dala aj o mesiac skôr a keď mal prist ten cas som ho odniesla do roboty
Prave skrz dovolenky
@lenkakoc444 prvo stanoveny TP je len orientačný. Lekar ti v pohode moze par dni posunúť, nakoľko sa viac menej zvykne aj tak upravovať podla morfo utz.
Matersku som mala uplne klasicky, nic sa mi nekratilo keďže ked ti posunie nastup na matersku, posunie ti o ten čas aj TP.
A upokojim ta, robi sa uplne bezne.
@lienka.7 ja som uz na MD len ma to prekvapilo ja som si planovana 7t pred TP lebo som si chcela dokoncit fiskalny rok v praci. A povedal mi ze to sa neda len 6 alebo 8 presne k TP. Aj na predporodnej priprave nam to tak vraveli. Ale je mi jasne ze zalezi na lekarovi moj je asi poctivec 🙂
@lenkakoc444 ja píšem o par dňoch... nie o týždni a viac. To je rozdiel.
Cestne priznám, aj mne to posunul o 1 den, aby som dostala aj RP. Išla som s malou dušičkou, ze ci sa da... a on ze jasne, uolne v pohode, nech poviem co potrebujem. Btw, aj tak som nakoniec porodila o 2 tt skôr.
@lienka.7 takže aj tých pár dní je tam veľmi dôležitých. No dúfam, ze mi teda posunie ten termin porodu, lebo ak nie,tak som v haji. Prehliadku mam az 34+3 a to uz mi asi socialka neuzna ako 34 tyzden, vsak?
Nezáleží kedy odovzdáš papier v práci a na sociálke,ale aké dátumy na ňom máš. Takže nič nemusíš posúvať a špekulovať, normálne, keď mu skončí dovolenka ti dá žiadosť o materské a tam ti potvrdí termín pôrodu a dátum na materské dáš ako ti vychádza 31.10. a odovzdať to môžeš hocikedy v novembri,decembri. Akurát SP má na posúdenie žiadosti 60 dní, čiže RP ti príde ešte v novembri za október, ten si žiadosťou pozastavia na úrade práce, pozastavis ku dňu nástupu na materskú. A materské ti ale môže potom prísť aj koncom decembra, prip až v januári, keďže píšeš,že ide o reťazenu, budú potrebovať ešte od zamestnávateľa tvoj pravdepodobný vymeriavací základ
@lenkakoc444 to máš zlú informáciu, na materskú môžeš nastúpiť,resp o materské požiadať v rozpätí 6-8 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu. V tomto rozpätí si môžeš vybrať akýkoľvek deň nástupu a materské sa posudzuje stále rovnako. Ak by si nastúpila neskôr ako 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu, vtedy sa materské posudzuje trochu inak
@lilinka88 Veľmi pekne Ti ďakujeeeeem. 🙏🙏🙏🙏 Ušetrila si mi veľa zbytočného stresu. 🙏🙏🙏

Rodicak rusis ku dňu nastupu na md. Ja som tak mala od 29.8 md tak som pisala ze odnat ku tomu datumu. Je na to formulár