Brigáda a rodičovský príspevok

kefrinky
15. nov 2016

Ahojte, chcela by som Vas poprosit o radu.
Som na RD a vyskytla sa mi moznost pracovat na par hodin (3-4) denne cca na dva mesiace.
Hladala som k tomu info, ale nepodarilo sa mi zisit, tak ako by som potrebovala...
Pani mi odporucila zivnost, ale to kvoli dvom mesiacom sa mi zda zbytocne zakladat, preto by bolo lepsie zmluva na dohodu, brigadu, alebo ako by ste odporučili to zmluvne osetrit ?

Je potrebne potom sa hlasit na zdravotnej, socialnej poistovni? Treba ten prijem zdanovat resp.podavat danove priznanie ? Nepredpokladam ciastku vyssiu ako 300 € mesacne. Aj sa dava nejake info povodnemu zamestnavatelovi ? Cinnosti nie su totozne.
Velmi pekne Vam dakujem za akekolvek info 😎

zalka
15. nov 2016

@kefrinky živnosť je lepšia,
neplatíš odvody, neohrozíš si prípadnú max. podporu, stále ostaneš poistená na dôchodkovom poistení štátu ..

ak máš dohodu alebo PP tak platíš odvody, pripravíš sa o možnú max. podporu po RD, a musíš sa odhlásiť z dôchodkového poistenia štátu .. a ten odvádza z vyššej sumy ako z tej čo máš ty ..

živnosť môžeš mať otvorenú aj dlhšie ako 2 mesiace ... ako píšem ak neprekročíš príjem 1901,67e ročne, nepodávaš DP, a tým pádom neplatíš ani odvody do ZP ...

kefrinky
autor
15. nov 2016

@zalka
Takze je ta zivnost výhodnejšia oproti akejkoľvek inej zmuve, ci dohoda, alebo polovicny uvazok..
A zo zivnosti, ak teda neprekrocim tu ciastku mi vyplyvaju nejake dalsie povinnosti vo stat.instituciam ?
Dakujem Ti, za vysvetlenie 🙂

zalka
15. nov 2016

@kefrinky áno je výhodnejšia ... v tvojom prípade ..
ak neprekročíš tú sumu, tak len napíšeš na DU list, že nepodávaš DP nakoľko tvoj príjem neprekročil polovicu nezdaniteľného minima
a iste by som už založenú živnosť nerušila, lebo ona jesť nepýta.

kefrinky
autor
15. nov 2016

@zalka
Velmi pekne dakujem za zrozumitelne informácie, pekny den prajem 😉

jamika27
15. nov 2016

@kefrinky ale zase na druhej strane - ak by si náhodou pokračovala po dvoch mesiacoch (nielen u tejto, ale napríklad aj u inej) je dobré mať radšej zmluvu, skrátený úväzok, prípadne dohodu. Nie je nad výhodu ísť na PN, OČR s dieťaťom, ráta sa ti dovolenka. Idú ti odvody, ak splníš podmienky, môžeš neskôr z UP poberať podporu a ráta sa ti do dôchodku.. a iné výhody. Daňové samozrejme podávať musíš, ale to ti je povinný zamestnávateľ, prípadne aj sama si vyplníš, nie je to nič komplikované a ženám na RD ešte aj čosi vracajú pri ročných zúčtovaniach.

zalka
15. nov 2016

@jamika27 ak má zamestnanie z ktorého je na RD .. tak všetky tie výhody ktoré popisuješ sú skôr nevýhodou... 🙂

jamika27
15. nov 2016

je nevýhoda ísť na PN keď si naozaj chorá a ide ti aspoň nejaký príjem a aj tak by si nemohla ísť do práce? to že ti z pracovného pomeru vzniká postupne nárok na dovolenku je nevýhoda? to že sa ti ráta priemer a po prepustení a ukončení RD môžeš poberať podporu?

zalka
15. nov 2016

@jamika27 je to tvoj názor, ja som vyslovila svoj ... určite je výhodné mať platené odvody do dôchodkového poistenia zo sumy 300e pričom štát platí zo sumy bajočkom 500e ..
určite je výhodné mať 2 mesiace príjem, a platené odvody,
a potom po skončení RD a normálneho PP mať podporu 150e namiesto 800e určite je to výhodné ... určite je výhodné ísť na PN po dvojmesačnej práci .. pričom dostanem 160e .. áno máš pravdu ... je výhodné uzavrieť pracovnú zmluvu alebo dohodu,
a určite je výhodné mať menej penazí v penaženke ako viac :D

jamika27
15. nov 2016

@zalka ale ja som nepísala, že je to výhodné pri dvoch mesiacoch - napísala som, že ,,na druhej strane, ak budete v práci pokračovať ...,,

určite nikomu neberiem názor (sama skúsenosti so živnosťou nemám, iba čo počujem od susedky čo robí na živnosť) takže neviem posúdiť výhody živnosti - ale viem posúdiť druhú stranu za predpokladu že to nebude iba na dva mesiace ;)

a samozrejme všetky ,,výhody,, keď to tak nazývame závisia tiež od milióna podmienok - čiže čo by sa jej oplatilo je na individuálnom posúdení (nevieme aký mala predtým príjem, ako dlho je na RD ....)

vôbec som to nemyslela v zlom

zalka
15. nov 2016

@jamika27 vieš, ja som toho názoru že ak máš prácu a popri tom živnosť je to lepšie ( finančne ) ako dohody .. a zadávateľka prácu má.
Ak by napísala chcem vyššiu MD ako na to , tak poradím dohodu ... ale dvojmesačná jej určite nepomôže 🙂

jamika27
15. nov 2016

@zalka vidíš - nevšimla som si že píše že, má zamestnávateľa, ale zase to nevadí, že má prácu - to jej nebráni založiť si druhú zmluvu (nemusí byť vyslovene dohoda) a nemusí o tom ani zamestnávateľa informovať. Ale - nepopieram že je živnosť popri tom lepšia - nepoznám to. 🙂

zalka
15. nov 2016

@jamika27 ale moja odpoved bola smerovaná čisto k tomu, aby ked sa vráti do práce po RD a prepustia ju si nebúchala hlavu o stenu ... kvôli malinkejk podpore.

dani125
15. nov 2016

baby žiadne dohody si počas RD nedávajte...prišla som kvôli 30 eur o podporu, na ktorú by som mala inak nárok...

xevulax
15. nov 2016

Pozor na brigady pocas rd- ja som prisla koli 3 hodinam brigady o rok zapocitany do dochodku. Po ukonceni brigady sa treba prihlasit na dochodkove poistenie opatovne na soc. Poistovni, inak sa nerataju roky do dochodku.

dani125
15. nov 2016

@xevulax ja som prišla o 2 roky aj o nárok na podporu...to je náš štát...kvôli tomu, že si človek snaží čo to privyrobiť, takto dopadne...

kefrinky
autor
15. nov 2016

Uff kocky, ste sa tu "rozsoupli" 😉 Jedna sa len o vypomoc do konca roka, aj to len na nejake tri hodiny, mozno 4x do tyzdna....preto som rozmyslala, co by bolo vyhodne, a aby som kvoli tomu zasa neprisla o nieco resp. Aby nebola vacsia byrokracia s podavanim vsetkych priznani ako cely umysel si trosku privyrobit...