Bude mať kamarátka nárok na materskú, ak nemala TP iba brigády?

2. sep 2020

Čaute 🙂
Píšem za kamarátku ktorá tu nemá účet.
Takže má 23 rokov a je v 4. ročníku VŠ, 5. dokončí externe. Od strednej brigádovala každé leto takže má odrobených 11-12 mesiacov od SŠ. Pred mesiacom mala svadbu, plánujú s manželom bábo. Otázka znie bude mať nárok na materskú, alebo len na rodičovský príspevok?

veronikaszabova
2. sep 2020

Od datumu porodu spätne musi mat 270 dni NP za posledne 2 roky. Nastupom na matersku, musi mat aktivne NP, pripadne byt v ochrannej lehote.

ukulela
2. sep 2020

Presne. Nevieme ako brigádovala, či platila odvody, ale skôr nie. A potrebuje 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky pred nástupom na materskú, čo zrejme nespĺňa. Takže ak teraz otehotnie, tak nebude mať materskú a rodicak tiež len ten nižší.

klarissa25
2. sep 2020

podla mna nebude mať narok na matersku

cookie29
2. sep 2020

je moznost dobrovolneho NP, treba sa poinformovat a prepocitat, ci sa to oplati

sasesoe
2. sep 2020

pokial mala nejake studentske brigady, tak skoro isto nebude mat narok. Jej by sa trebalo teraz, kym este nie je tehotna prihlasit na dobrovolne poistenie z mininalnej sumy, platit aspon nejake 2-3mesiace a potom moze zrusit a zase sa prihlasit hned ako si najde pozitivny tehu test. Aspon takto nejako sa raz vyjadril p.Mihal presne na situaciu studentiek. Pokial ale by chcela mat narom aj na ten novy - tehotensky prispevok, tak tam potrebuje mat uz v 13tom tyzdni tusim tych 270 dni. Ale zase, staci akakolvek nizka suma zo zamestnania na par hodin do mesiaca, no taka zmluva, kde bude platit Nemocenske poistenie. Pokial planuju babo a este nie je tehotna, tak cim skor (dnes) ist do SP prihlasit si to dobrovolne minimum.