icon

Budem mať nárok na materskú?

mytraja3
10. jan 2015

Ahojte mam otázku od 1.10.2014 pracujem zistila som že som tehotná som V 5 týždni chcem sa spýtať ak budem do konca tehotenstva robiť budem mať nárok na materskú? pred tým som bola na rrodičovsej

Strana
z3
petulda333
10. jan 2015

@sue dakujem krasne ste mila

evittam
10. jan 2015

@petulda333 Jasne,ze budes mat narok na MD,za posledne dva roky musis byt nemocensky poistena 270 dni a to ty si. Co sa tyka vysky MD tak je to 65% z HM-ak by si isla na MD este tento rok tak sa ti rata rocny prijem za r.2014 ak bud.rok tak za r.2015.

nikenzi
10. jan 2015

nechapem prečo toto riešite vobec, sak ked viete odpoved tak jej odpiste a inac si svoje vlastne nazory nechajte pre seba. nic vas do toho nie je a nikoho to ejtak nezaujima. @mytraja3 pokial budes normalne pracovat aspon do 27.juna tak uz splnas podmienku aby si dostala matersku. Ale byt tebou - mas asi PP na dobu urcitu, napis zamestnavatelovi oznamenie o tehotenstve - stym ze ti kopiu podpise a opeciatkuje. Ak toto urobis nemoze ta vyhodit ani inak ukoncit pracovny pomer lebo si chranena zakonom. Ale ak to neurobis moze ta vyhodit stym ze on nevie ze si tehu a mala si mu to oznamit. viac ohladom materskej atd ti poradia na http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s - je tam formular napis aky mas problem a co chces vediet, vacsinou odpovedia do 24hod. 🙂

petulda333
10. jan 2015

@evittam aj vam dakujem

mytraja3
autor
10. jan 2015

@mircalla ty nie si podľa mňa normálna podľa mňa sa takto nemôže jedna dospelá žena správať

mytraja3
autor
10. jan 2015

@nikenzi pracovný pomer mi ukončí tak či tak toho 30.9

nikenzi
10. jan 2015

@mytraja3 je jedno ze mas na dobu určitu, on ti moze ukoncit zmluvu predcasne, ma na to zo zakona pravo a ty by si stym nic nemohla urobit.

mytraja3
autor
10. jan 2015

@nikenzi ako môžu zmluvu ukončiť len tak? Muselo by byť vážne porušenie alebo niečo nie? Ak nej som V skúšobnej podľa mňa zamestnávateľ nemôže len tak zo dňa na deň ukončiť pomer

mytraja3
autor
10. jan 2015

@nikenzi V tom článku nepíšu nič O tom že má môžu vyhodit je mi jasné že zmluvu nepredĺži ale vyhodit pred skončením zmluvy?

nikenzi
10. jan 2015

@mytraja3 uplne jednoducho. u nas v praci som to videla uz xkrat. a to aj ked sa to tykalo na dobu neurcitu. zamestnavatel uviedol vo vypovedi ze je nadbytok zamestnancov, alebo ze su rusi dana pozicia, alebo ze je na tejto pozici nadbytok. a je jedno zeby o tyzden prijali noveho cloveka na tvoje miesto. je vsak zbytocne riesit ci ti zrusia dobu urcitu abo nie pokial oznamis zamestnavatelovi ze si tehu, vtedy uz to bude zbytocne.

evittam
10. jan 2015

@mytraja3 Vyhodit len tak ta nemôze,ale môze ti dat vypoved s dvojmesacnou vypoved.dobou ak by o tom nevedel. Radsej sa poisti ako pise nikenzi. Istota je istota,hlavne v tvojom pripade. 😉

evittam
10. jan 2015

@nikenzi To len trosku mimo temu,ak ti da vypoved kvlli nadbytku alebo,ze rusi poziciu nemôze prijat o tyzden noveho cloveka,je tam urcita lehota,je to v ZP. 😉

nikenzi
10. jan 2015

@mytraja3 pozri ja som ti navrhla co urobit aby si bola chranena zakonom, nebude s tebou rozoberat moralku tvojho sefa a o tom co by bolo keby. ja robim sestricku v sukromnom zariadeni a akonahle sa hlavna sestra dozvedela ze moja kolegyna (na PP dobu urcitu) dozvedela ze je tehu, do tyzdna dostala vypoved stym ze sa znizuju stavy a bohuzial zostavaju tí co maju na dobu neurčitu. bola asi v 3tt tehu a este nepovazovala za podstatne nic oznamovat, len sa proste pochvalila kolegyniam. ja som tehu oznamila hned ako som mala v ruke tehotensku knizku, radsej sa poucim z chyb iných ako zo svojich. 🙂

mytraja3
autor
10. jan 2015

@evittam aha to som nevedela no dobre takže asi oznámim. A keď to oznámim už má nemôžu vyhodit že? Toho 30.9 mi jednucho skončí zmluva
@nikenzi

dena1973
10. jan 2015

@mytraja3 ak si este tehotenstvo zamestnavatelovi neoznamila, tak to urob cim skor!!! Je to dolezite!!!!!

evittam
10. jan 2015

@mytraja3 Presne tak,a je na tebe ako "veris" svojmu sefovi ci to das pisomne al.nie.

nikenzi
10. jan 2015

nemozu ta vyhodit lebo uz si to oznamila sefovi cize si v ochrannej lehote. @mytraja3 Staci ak napises na papier "Týmto listom Vás informujem o svojom tehotenstve, o čom predkladám aj lekárske potvrdenie, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou tohto oznámenia." - papier ti napise lekar ze si v tom a tom tyzdni gravidity. nezabudni datum, svoj podpis a jeho podpis. - dve kopie, jednu si nechaj co ti podpise a popripade opeciatkuje. 30.9. ti konci zmluva, a asi ti ju nepredlzi, aj ked nikdy nevies 🙂

dena1973
10. jan 2015

@mytraja3 ak to oznamis - urob to pisomne, tak ti zmluva konci k 30.9.2015...podla dohody...

mytraja3
autor
10. jan 2015

@dena1973 30.1 idem K doktorovi ten mi dá potvrdenie A oznámim to Ďakujem vam

Strana
z3