icon

Budem mať nárok na materskú?

akireaa
26. aug 2020

Ahojte spýtam sa tu možno sa tu nájde žienka, ktorá sa vyzná. Mám TPP od 15. januára 2020 od 15. marca do 23.augusta som bola s malým na tej pandemickej OčR (nedalo sa inak mali sme zavretú škôlku) od 24. augusta som na pn (dôvod rizikové tehotenstvo) zmluvu mám na dobu určitu do 15.januára 2021 vznikne mi z tohto nárok na materskú? pred 15. januárom 2020 som bola na rodičáku. ďakujem za odpovede

Strana
z2
didulav
26. dec 2020

90 dni mám odpracovaných to áno ale bála som sa či sa ráta do tých 270 dní ocrka na nárok na Materskú a keď ma chce dať teraz ešte aj na lekár na PN bude to len tak tak

didulav
26. dec 2020

@babovka2321 takže sa počíta do toho aj OČR?

babovka2321
26. dec 2020

@didulav https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=138

Neviem, nakolko doveryhodne/aktualne to je, ale pise tam:

"Do počtu 270 dní sa započítavajú aj dni nemocenského poistenia, za ktoré sa neplatí poistné (viď § 140 ZSP) ako napríklad dni samotnej materskej, dni práceneschopnosti, 1. až 10. deň OČR, dni ospravedlnenej neprítomnosti v práci z dôvodu účasti na zákonnom štrajku."

"Poistné zaplatené za 90 dní

Pri nástupe na materskú zo zamestnania sa materská vypočíta z príjmu dosiahnutého v tomto zamestnaní vtedy, ak sa poistné v tomto zamestnaní zaplatilo najmenej za 90 kalendárnych dní. Pozor – tu nejde o dobu trvania nemocenského poistenia ale o dobu, za ktorú sa skutočne zaplatilo poistné, čo môže byť rozdiel.

A to preto, lebo do tohto počtu dní sa nezapočítavajú dni nemocenského poistenia, za ktoré sa neplatí poistné (viď § 140 ZSP) ako napríklad dni samotnej materskej, dni práceneschopnosti, 1. až 10. deň OČR, dni ospravedlnenej neprítomnosti v práci z dôvodu účasti na zákonnom štrajku."

didulav
26. dec 2020

babovka 2321 ďakujem za článok nezapočítava sa tam OČR viac ako 10dni takže nemám 270dni

babovka2321
26. dec 2020

@didulav a kedy rodis? Podla toho, co sa pise, PN sa tam zapocitavat bude, takze na nu kludne ist mozes, ak 90 dni mas odpracovanych. Ak nerodis v blizkej dobe, 270 by si stihnut mala, ci nie?

didulav
26. dec 2020

Ja som ešte len v 8tyzdni teraz 29.12 idem k lekárovi na ďalšiu prehliadku ešte mi nič nepovedal...podľa tohoto som usúdila že sa nezapočítava

Naopak do počtu 270 dní sa nezapočítavajú dni prerušenia povinného nemocenského poistenia (viď § 26 ZSP) s výnimkou uvedenou v ďalšom odstavci. Nezapočítavajú sa tak napríklad dni neplateného voľna, dni absencie, dni OČR po 10.-tom dni.

didulav
26. dec 2020

Som z toho úplne jeleň ja nemám vôbec problém ísť do práce len lekárovi sa nepáči že pracujem z lepidlami,riedidlami a podob. pri tom mi aj býva zle ale inú pozíciu mi dať nechcú v praci🤷

didulav
26. dec 2020

Mám odrobenich viac ako 90 dni tam problém nebude

babovka2321
26. dec 2020

@didulav "Do počtu 270 dní sa započítavajú aj dni nemocenského poistenia, za ktoré sa neplatí poistné (viď § 140 ZSP) ako napríklad dni samotnej materskej, dni práceneschopnosti, ..." Ale tato cast hovori, ze PN ano zrejme, ak si len v 8 tyzdni, casu mas az az, podla mna v pohode. Ako najlepsie je overit si to u osoby, co s tym pracuje (ale urcite by som sa nepytala priamo v poistovni, ci kto to ma na starosti, oni maju zvycajne zakazane poradit ludom, aby dostavali od statu, ak sa tomu da zabranit - i ked k tomu, ci sa do 270dni rata PN, by ti mohli normalne odpovedat).

babovka2321
26. dec 2020

@didulav inak pokial viem, ak ta zamestnavatel nevie preradit na poziciu vhodnu pre tehotne zeny a pritom nemas realnu diagnozu na PNku, tak by ti mal platit nadalej mzdu a nechat ta v klude sediet doma. Ale to je info, co som len kade tade citala, treba si to zistit, nehovorim to na 100%, do tychto veci sa az tak nevyznam, ale viackrat sa to spominalo.

didulav
26. dec 2020

No už som volala na sociálku a veľmi neochotna pani tam bola povedala mi že oni na to nemajú čas a mám si to zistiť sama a zložila...a to je to že vôbec nikoho takého nepoznám preto som už sem napísala na koníka....ja asi skúsim zajtra ešte raz zavolať na sociálku možno budem mať šťastie lebo potrebujem si byť istá ako som na Tom...každopádne vám veľmi pekne ďakujem za váš čas nesmierne si to vážim ďakujem ♥️

didulav
26. dec 2020

Ja robím u súkromníka ktorí nieje ochotný mi vyplatiť ani prémiu za odpracované nadcasi čo som pracovala tri víkendy pred vianocami a dvanástky som ťahala každý druhý deň tam ich nezaujíma že som tehotná musím makať inak mám smolu

babovka2321
26. dec 2020

@didulav myslim, ze nejaky zakonnik ma vacsiu vahu, ako ochota zamestnavatela, ale inak rozumiem, mne by sa tiez nechcelo dotahovat (chvala bohu, ja mam super zamestnavatela)... Ak je moznost ist na PN a na 100% sa to bude zaratavat do 270dni, treba to urcite vyuzit. Prajem bezproblemove tehotenstvo, mne v takom tyzdni akurat zacalo byt neskutocne zle 🙂

didulav
26. dec 2020

Áno aj mne je celé sviatky na figu akurát....uvidíme snáď budem mať šťastie... ešte raz vám veľmi pekne ďakujeme,prajem pekné sviatky a šťastný Nový rok,, aby bol lepší ako tento a hlavne v zdraví ♥️♥️♥️

Strana
z2