Budem mať nárok na materskú?
Dobry den, mala by som otazku, situaciu hned vysvetlim.
Mam uz po 30ke a konecne sa mi podarilo otehotniet, v zamestnani pracujem uz 6 rokov no nebavi ma to tam uz dlho a uz som takmer mala podanu vypoved predtym, nez som sa dozvedela o tom ze som tehotna. Povedala som si ale ze tam chvilu este teda vydrzim.
Do prace dochadzam dennodenne pomaly 50 km kazdy den, rada by som pracovny pomer ukoncila dohodou ku koncu maja, tak aby som do tej prace nemusela dennodenne chodit cez najvacsie horucavy, kedze aj za normalnych okolnosti som mala v lete pri cestovani z prace problemy ze mi bolo z tepla a klimy zle za volantom, su to pre mna najhorsie mesiace co sa tohto tyka. Aj ked robim len administrativnu pracu na PC, veduci mi nechce povolit pracu z domu.
Moja otazka znie-v pripade, ze by sa nam podarilo splodit aj druhe dieta v “ retazovom tehotenstve” ci ako sa to vola ( ze sa mi podari otehotniet s druhym dietatom este pocas rodicovskej) mala by som narok na materske aj ked by som vlastne bola nezamestnana ? Viem, ze teraz narok na matersku budem mat aj ked dam vypoved.
Dakujem.
Pokiaľ viem, tak bohužiaľ nie. S druhým dieťaťom už nárok mať nebudeš. Radšej to nejako skús vydržať 🙈
No to ste ma nepotesili baby :( viem ze sa da vybavit aj PNka a teda dalo by sa to nou poriesit aspon cez to leto, ale zase nechcem byt zavreta doma cele dni niekolko mesiacov ked sa citim zdravotne dobre.
musíš tlačiť na šéfa, že máš nevoľnosti a ak teda chce aby si pracovala tak jedine home office, PN je obmedzujúca, ale ako krajné riešnie je fajn
@cessik123 nie celkom chapem, co si cakala. Preco by ta mal zamestnavatel financne podporovat ak uz nie si jeho zamestnankynou?
@malacibulka materské predsa vypláca sociálna poisťovňa a nie zamestnávateľ, tak ako by ju finančne podporoval?
Ja zas nechápem prečo sa za reťazový pôrod považuje len situácia keď žene pracovný pomer stále trvá.. prečo by to nemohlo platiť aj pri žene, ktorej PP zanikol počas MD, ale do troch rokov porodí druhé dieťa.
@54tinka54 ale z cich odvodov? pocas materskej plati odvody zamestnavatel, kym si zamestnana. Inak ich plati socialna poistovna.
@malacibulka ja este som zamestnana, ako pisem v prispevku, vypoved som prave kvoli tehotenstvu este nepodala, myslim ze je to napisane dost pochopitelne. Zvazujem vsetky pre a proti, prave preto sem pisem.
@cessik123 proti uz vies, teraz uz vies aj dovod preco
@malacibulka počas materskej zamestnávateľ neplatí žiadne odvody, to máš trošku popletené
@lucka_ke nope, over si fakty. Az pri rodicovskej dovolenke zamestnavatel neplati.
@malacibulka ty si over fakty 🙂
Podľa zákona o sociálnom poistení zamestnanec a ani jeho zamestnávateľ nie sú povinní platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti v období, počas ktorého sa zamestnancovi poskytuje materské. Ide o inštitút vylúčenia povinnosti platiť poistné.
@malacibulka a z čoho by tie odvody asi tak vypočítal keď žena poberá nemocenské dávky - materské???
@malacibulka zamestnávateľ určite neplatí žiadne odvody za ženu na MD. Ako by aj mohol a z čoho by ich asi tak vypočítal, keď žena poberá sociálnu dávku?
@cessik123 ja by som na tvojom mieste výpoveď pred tehotenstvom nepodávala. Vydrž ešte koľko sa ti bude dať a potom sa daj na PN - budeš mať aj vychádzky. Lebo ozaj ak by ste plánovali aj druhé dieťatko tak tak to budeš mať výhodnejšie, dostaneš aj tehotenské aj materskú no a následne vyšší RP.
@cessik123 určite skus vydrzat....a aj sa porozpravat so sefom ze sa necitis dobre ci by si aspon na par dni v tyzdni nemohla robit z domu...ono sa to nezda ale zbehne to ako voda a bude ti luto ak by si potom pri druhom tu matersku nemala. 🙂
@cessik123 nie nebudeš mat "retazovu matersku " ak budeš nezamestnaná. Na tu prvú nárok mat budeš, na druhú už ako nezamestnaná nie, už nebudeš v ochrannej lehote. Preto si to dobre zvaz, či to nevyriešiš radšej PNkou. Pretože áno, PNka je obmedzujuca, ale tak by ti cely čas trval pracovný pomer a keď skutočne plánuješ hneď ďalšie dieťatko, tak by si mala nárok na matersku aj na druhé dieťa. Ak by si dala teraz výpoveď, na prvé dieťa by si síce matersku mala,ale na druhé by sú dostávala už len nižší rodičovský príspevok. Ešte podotknem, že 2 rodičovské príspevky v rodine nie sú súbežne možné. Čiže RP len na jedno dieťa. Ešte ako ďalšiu výhodu spomeniem, že keď ostaneš zamestnaná a skončí ti MD na prvé dieťa a potom nastupis na MD s druhým, na prvé dieťa môže poberať matersku zasa tvoj manžel . Pretože 2 materské súbežne v jednej domácnosti povolené su

nie, o retazovej materskej sa da hovorit iba vtedy ak medzi 1. a 2. dietatom pracovny pomer stale trva a na dalsiu matersku ide zena bez prerusenia rodicovskej (bez nastupu do prace, cerpania dovolenky...)
takze ak v case dietata c. 2 nebudes mat aktivne nemocenske poistenie (alebo ochranna lehota) a za posledne dva roky 270 dni, tak bude narok len na nizsi rodicak