Budem mať nárok na materskú a vyšší rodičovský príspevok?
Ahojte.. Som vedená na upsvar od januára, vyčerpala som jeden deň dovolenky.. V marci som ostala tehotná, termín mám v decembri.. Budem mať nárok na materskú a tým aj vyšší rodičovský príspevok? Bude mi stačiť ten jeden deň obnovenia poistného?? Ďakujem..
@lenmajka U Vás stačí pár dní, ono záleží od toho, či si viete do potrebného obdobia poistenia na nejakú dávku započítať aj nejaké ukončené nemocenské poistenie. Dobrovoľné poistenie si potom platíte toľko, koľko dní poistenia potrebujete pre danú dávku, aby Vám na ňu vznikol nárok.
Ak si budete nárok na dávku uplatňovať z dobrovoľného poistenia a nebude Vám trvať aspoň 26 týždňov pred podaním žiadosti o danú dávku, nezohľadní sa suma, z ktorej ste si ho platili. Peňažná dávka sa Vám vypočíta iba z minimálneho vymeriavacieho základu (v r. 2019 zo sumy 477 eur, v r. 2020 zo sumy 506,50 eur).
@lenmajka z tej sumy 506,50€ budete platiť do SP 33,15% odvody - čo robí 167,89€/mesiac. A nebude to 75% z tejto sumy, ale z celkového hrubého príjmu určeného pre výpočet materského - a to ja neviem koľko budete mať. A áno...pokiaľ Vám vznikne nárok na materské - je jedno v akej výške....automaticky získate nárok na vyšší RP.
@lenmajka Ahoj prosím ťa mám presne podobný problém a bola som aj v SP sa na to opýtať ale pani bola nejaká zmätená a v podstate nič mi nepovedala...
som evidovaná na úrade práce. V čase otehotnenia som už bola nezamestnaná takže ochrannú lehotu nespĺňam ale 270 dní odpracovaných spĺňam.
Na dohodu sa zamestnať už nemôžem. Chcem si zaplatiť to dobrovoľné poistenie, prosím ťa čo ti povedali ? koľko si ho musíš platiť ?
Ďakujem
@spetka358 ahoj.. Presne ako u teba, pani mi nevedela povedať nič.. Posielali si ma hore dole, žiadna kalkulačka na to neexistuje.. Tak som si zobrala papiere a preto, že 270 dní spĺňam, chcem si pár dní zaplatiť.. Cca 5 dní.. Hádam mi to vyjde.. Po ukončení platenia mi vraj začne plynúť tá 8 mesačná ochranná lehota, tak vy som mala spĺňať podmienky..
@lenmajka akože vyrátala mi tých 270dní že mi to tak ltt vychádza 282dní no len mi nevedela absolútne povedať čo mám spraviť keď chcem aby som splnila tú ochrannú lehotu. Aj keby si to mám platiť do odchodu na materskú (t.j. do 30.10.) tak si to kľudne zaplatím len neviem o tom nič keďže ani tá pani zamestnankyňa nevedela 🙏🏼🤦🏼♀️ Budem to riešiť v priebehu tohto týždňa tak dám vedieť určite 🙂
@spetka358 tiež som ochotná platiť.. Najskôr som tak rozmýšľala, že budem platiť aspoň ten mesiac.. Len sa bojím, či mi to vyjde, nie je to málo peňazí.. Aj mne ide o vyšší rodicak, materská bude minimum, nakoľko nestíham platiť 28 týždňov.. Termín mám v decembri.. Ty máš kedy termín?
@spetka358 proste ak si otehotnela mimo ochrannej lehoty (to je fakt) tak potrebuješ v čase nástupu mat aktívne nemocenské (270 dni asi splnas.... síce nikto neplatil alebo bolo aktívne na Rd...) teda najlepšie je dá poistiť dobrovoľne na nejaké max 2 mesiace...
@spetka358
Na to, aby sa Vám materské počítalo zo mzdy z minulého roka, by ste sa museli zamestnať (na menej ako 90 dní), ak ste v roku 2019 mali aspoň 90 dní NP. Pri DNP to funguje inak (sleduje sa, či NP trvalo aspoň 26 týždňov). Ak nie, tak je materské z minima; podľa toho sa dá zariadiť vopred, aby ste DNP nemali zbytočne dlho (nedá sa samostatné NP, ale len v balíku s ďalšími poisteniami), ale zase tak, aby ste spĺňali hlavnú podmienku 270 dní NP.
@miskooo1987
Nič v zlom, ale radiť by ste mohli, len ak sa vyznáte.
@draik v čom som nebol korektný pls?
@miskooo1987
Nemusí mať aktívne a stačí pár dní poistenia.

@lenmajka
Stačí pár dní (ale bacha na predčasný pôrod) a stačí z minimálneho základu, z vyššieho nemá zmysel, pretože tak či tak by sa dávka počítala z minima. Rovnako aj pre prípad nástupu na PN.