Budem mať nárok na materskú, ak som si práve založila živnosť a predtým som pracovala?

emmabee
29. aug 2019

Ahoj. S priateľom sa snažíme o babo. Mam odpracovaných 14 mesiacov ako zamestnanec, čiže som mala platené nemocenské. Teraz som však zmenila prácu a od 2.septembra budem pracovať ako živnostníčka. Chcem sa spýtať ak teraz otehotniem budem mat nárok na materskú? Alebo si musím teraz platiť dobrovoľne nemocenské aby som nan mala nárok?

blondina_1
29. aug 2019

270 dni musíš mat zaplatené 🙂

emmabee
autor
29. aug 2019

@blondina_1 takže teraz nemusím platiť dobrovoľne nemocenské ak otehotniem teraz?

blondina_1
29. aug 2019

@emmabee nemyslím si žeby ste musela

veronikaszabova
29. aug 2019

Aby ti vznikol narok na MP, musis mat za posledne 2 roky 270 NP, v case odchodu na matersku musis byt v ochranej lehote alebo mat aktivne NP

ukulela
29. aug 2019

@emmabee okrem spominanych 270 dni musis v case odchodu na matersku mat aj aktivne nemocenske poistenie - teda bud si ho v tom momente platit, alebo byt zamestnana. a pozor na vypocet vysky materskej, aby si sa pripadnym platenim minima neobrala o peniaze (ak by si mala narok este na vypocet materskeho zo zamestnania - teda ak by si otehotnela teraz a rodila buduci rok ... tam zalezi na dlzke trvania novej prace - pokial platis v novej rpaci 90 dni NP, rata sa ti MD z toho), resp asi aj dlzke platenia NP - to si zisti, ja sa v tom az tak neorientujem. tu by ti vedela poradit evittam - ci kolko T tam ma 🙂 najdi ju v diskusiach a opytaj sa jej ...)

draik
29. aug 2019

@blondina_1
Nemusí byť "zaplatené".

draik
29. aug 2019

@emmabee
Keďže do júna 2020 nebudete platiť odvody do SP, tak nárok na materské mať nebudete. Dobrovoľné poistenie je riešením, ako a kedy ho uzatvoriť závisí nielen od plánovaného tehotenstva, ale aj od toho skutočného.

evittam
30. aug 2019

@blondina_1 To nie je pravda ani jedno ani druhé.
@emmabee Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Dalej musis byt v OL alebo musí byt NP aktívne. Nesplnas ani jedno. Cize buď sa zamestnat alebo zacat platit DNP.

evittam
30. aug 2019

@emmabee No a ako a co by bolo výhodnejšie zalezi od toho kedy otehotnies.