Budem mať nárok na materskú dávku?
Dobry den, chcela by som sa opytat, ci niekto neriesil podobnu situaciu. V maju som skoncila na vs, som s prvym dietatom na rodicovskom. Termin porodu mam 5.3. Ak spravne pocitam, mam okolo 440 dni poistenia ako student do dna porodu. Chapem tomu spravne, ze ak v case nastupu na matersku budem mat aktivne nemocenske poistenie, tym ze si budem platit dobrovolne poistenie, tak mam narok na matersku? Ak by som si platila len tu najnizsiu sumu, kolko by mi vyslo materske? Nebolo by to nakoniec nizsie ako rodicak? Dakujem 😊
ako student len spekulujes clovek vo v zivote ani nedrobil....na grc
studujte a plodte ale vy potrebujete prax
@anonym_e168c9 nárok má tak nerieš
@anonym_e168c9 ty si na grc. Zamyslí sa nad sebou a dúfaj ze tvoja dcéra neotehotnie v 17 napr.
@anonym_e168c9 dakujem. Mam 26 rokov, vystudovala som tazku skolu a robit budem cely svoj zivot. Neotehotnela som v 15tke, zijem usporiadanym zivotom a vychovavam slusne deti…..
@anonym_autor neodrobila si ani jediný deň ale peniaze poberat, to áno, vsak? No ešte sa tu stazujte, ze stat nepodporuje mlade rodiny. Verím, že s 2 deťmi a presne 0 rokmi praxe sa o teba zamestnávatelia doslova pobijú.
@anonym_e168c9 ty si na grc. Zamyslí sa nad sebou a dúfaj ze tvoja dcéra neotehotnie v 17 napr.
@anonym_6ab779 pokial ti dcéra otehotnie v 17tich, tak asi si niekde urobila chybu vo výchove. Druhá vec je, že nech si otehotnie, ale nech laskavo nepyta peniaze od štátu, keď neplatila žiadne odvody.
@anonym_autor neodrobila si ani jediný deň ale peniaze poberat, to áno, vsak? No ešte sa tu stazujte, ze stat nepodporuje mlade rodiny. Verím, že s 2 deťmi a presne 0 rokmi praxe sa o teba zamestnávatelia doslova pobijú.
@anonym_ba0ead verim, ze pri mojej profesii ano… dufam ze ty si odmietla vsetky davky od statu na ktore si mala narok
Pod anonymom aké ste všetky hrdinky a moralistly. Zákon je nastavený tak,že aj žena po VŠ môže mať nárok na materské. Autorka si aspoň chce sama platiť dobrovoľne poistenie,aby tento nárok, a to z minimálneho vymeriavacieho základu, získala. Nepýta sa na odrby s jedným dňom dovolenky pre maximálnu podporu, ani na maximálnu materskú pre otecka, počas ktorej ešte aj bude miesto starania sa o dieťa pracovať. Pýta sa na niečo, na čo má nárok bez akýchkoľvek odborov.
@anonym_ba0ead
@anonym_e168c9 ako absolventka vysokej školy s najväčšou pravdepodobnosťou odvedie do rozpočtu podstatne viac, ako žena, ktorá má len ZŠ a rodič začala po odpracovaní desiatich rokov
@anonym_ba0ead
@anonym_e168c9 ako absolventka vysokej školy s najväčšou pravdepodobnosťou odvedie do rozpočtu podstatne viac, ako žena, ktorá má len ZŠ a rodič začala po odpracovaní desiatich rokov
@anonym_ee77e4 VS nie je zaruka ze sa zamestnas. a ze budes robit.
@anonym_e168c9 ty si kvalitna hejterka, fakt 🙂
@anonym_e168c9 to síce nie je, ale v tom prípade bude mať manžela s vysokým príjmom, čiže bude dosť odvádzať on. Alebo si myslíš, že žena, ktorá vyštuduje ťažkäú VŠ bude čušať doma a v obchode rozmýšľať, či si kúpi dva jogurty, alebo tri? 😂
Toto napríklad nepochopim že si niektorí nedovidia na koniec nosa. Kamarátka mala deti počas VS. Nemala nárok na matersku, lebo neodrobila ešte nic. Pritom hneď po škole išla do prace a teda ziadnu matersku už čerpať nebude keďže tretie nechcú. Takze ma len platit odvody a stat jej nedal nic.
A teraz mi povedzte kto dal tomuto štátu viac? Šikovná študentka ktorá stihla porodiť vychovať vyštudovať? Alebo žena čo po škole odrobila 9mesiacov, nárok na matersku ma, ale vrhne 2-3deti reťazovo každé 3roky? Takze 6-9rokov iba berie dávky, za pár mesiacov odpracovaných?
Tak kto si matersku vlastne zaslúži “viac”?

ak si budeš dobrovoľné platiť kratšie ako 26 týždňov, tak ti to vypočítajú z minima, možno aj muž by mohol ísť na otcovskú/materskú a vyšlo by mu to výhodnejšie ako tebe
najmenší dobrovoľný balíček s nemocenským poistením je cca 237 Eur mesačne v r. 2025, v 2026 bude vyšší (303 Eur) lebo sa zvyšuje minimálny základ, tebe stačí platiť dobrovoľné relatívne krátko, len aby si splnila podmienku aktívneho nemocenského poistenia