Budem mať nárok na materskú, keď som teraz na rodičovskom?
Dobry den žianky. Chcela by som sa opytat, syn bude mat teraz 25.1. jeden rok. Dnes mi ale vysiel tehotensky test. 16 dni dozadu som bola u lekarky a nic este nebolo vidiet. Mam teda narok na matersku ak som na prveho narok mala a teraz poberam rodicovsky? Mozem mat aj rodicovsky aj matersku?
@prea aj ty zle radíš - ak bude poberať materskú nemôže poberať žiadny príspevok na jasle (príspevok na starostlivosť) - ten nahrádza RP - čiže buď materské alebo RP (či príspevok na starostlivosť).
@mayolenka PP ti trvá? Pokiaľ áno budeš mať nárok na materské - pôjde o reťazovú materskú a tiež budeš mať nárok na tehotenské od ukončeného 13tt až do dňa pôrodu. Ak ti PP skončil - materské ani tehotenské - nie, nárok zanikol - pokiaľ si neobnovíš NP. Ak to neurobíš budeš mať pri dvoch deťoch nárok len na jeden RP. V takom prípade by som po narodení dieťaťa neprehlasovala RP na mladšie - na to už budeš mať nárok len na nižší RP, nechala by som si na staršie kým nedovŕši tri roky - budeš stále brať ten vyšší RP - a až potom by som prehlásila na mladšie.
dve davky naraz nie je mozne poberat. jedine si to podelit s partnerom ak o niektoru z nich nechces prist.
@lenik223 jedine ak ste otehotneli ešte počas PP - išli ste na MD z ochr. lehoty. Inak neexistuje, aby ste získali materské - okrem potrebných dní NP treba mať to NP aj aktívne (čiže mať PP) alebo byť v OL alebo si ho dobrovoľne platiť. Lenže podľa toho čo píšete by išlo okrem iného o reťazovú materskú (ak sa druhé dieťa narodí skôr ako prvé dovŕši 3 roky) - a tá nesmie byť nižšia ako prvá - ak ste medzi tým nemali iný príjem, ktorý by materské ovplyvnil.

@mayolenka nie môžeš poberať len jedno z toho alebo ešte jedna možnosť poberať materskú a malého dať do jasli a poberať príspevok na jasle 🙂