Čerpanie dovolenky pred materskou dovolenkou. Čo hovoria pravidlá?
Dievcata, ktore sa v teme vyznate, ako je to, prosim, s cerpanim dovolenky pred materskou dovolenkou? Nastupujem na matersku v juni - moze ma zamestnavatel prinutit cerpat dovolenku, resp. cast dovolenky pred nastupom na matersku? Alebo mozem cely rocny narok, teda 20 dni, cerpat pred nastupom na rodicovsku?
Dakujem za odpovede a pekny den vsetkym!
@anonym_autor Môže ti nariadiť vyčerpať si dovolenku. Má na to právo.
a je mozne sa dohodnut na cerpani po materskej, mate taku skusenost prosim - ak sa teda jedna o nastup na MD v prvej polovici roka? Dakujem krasne za odpoved♥️
Jasne ze je mozne, je mozne cerpat aj po retazovej celu naakumulovanu, ale to velmi zavisi od zamestnavatela. Ja som vycerpala len alikvotnu ciastku nez wom sla v polke roka na matersku, zvysok sa mi prenasa plus sa mi prida dalsia za druhu matersku, planujem vycerpat az pri navrate do prace.
@anonym_autor môže ti nariadiť čerpať dovolenku, je to na zamestnávateľovi. Nemáte plán dovoleniek? V ňom si treba rozplanovat dovolenku na celý rok. A keď sa ti narodí dieťa, budeš mať nárok na ďalšie dni dovolenky - zamestnanec ktorý má do 33r. a stará sa o dieťa, má 25 dní dovolenky ročne. U teba to bude alikvotne od pol roka. Daj si potom prepočítať nárok.
Disponuje s tvojou dovolenkou, takze moze. Ale u nas napr som nemusela, necerpala som ju ani medzi MD a RD, mala som 2 deti po sebe a vsetku staru dovolenku som si cerpala po skonceni poslednej RD. Akurat bolo leto, mala este nebola v skolke, takze mi to velmi pomohlo byt o 2 mesiace dlhsie doma.
a je mozne sa dohodnut na cerpani po materskej, mate taku skusenost prosim - ak sa teda jedna o nastup na MD v prvej polovici roka? Dakujem krasne za odpoved♥️
@anonym_autor dohodnúť sa je možné na všetkom, čo zákon nezakazuje a na čom sa obe strany dohodnú. Môžete sa dohodnúť na čerpaní časti dovolenky pred nástupom na MD, na celom jej čerpaní, ale aj na tom, že celá ti ostane a pred nástupom na MD nebudeš čerpať nič. Ale rovnako ti môže zamestnávateľ bez tvojho súhlasu nariadiť čerpanie dovolenky, musí tak urobiť aspoň 14 dní vopred.

Celou tvojou dovolenkou disponuje zamestnávateľ, podľa zákona. Núti ťa? Jednoducho ti nariadi čerpanie v určitom rozsahu