icon

Čerpanie dovolenky pred materskou dovolenkou. Čo hovoria pravidlá?

16. apr 2026

Dievcata, ktore sa v teme vyznate, ako je to, prosim, s cerpanim dovolenky pred materskou dovolenkou? Nastupujem na matersku v juni - moze ma zamestnavatel prinutit cerpat dovolenku, resp. cast dovolenky pred nastupom na matersku? Alebo mozem cely rocny narok, teda 20 dni, cerpat pred nastupom na rodicovsku?
Dakujem za odpovede a pekny den vsetkym!

anonym_45a5bf
•
16. apr 2026

Celou tvojou dovolenkou disponuje zamestnávateľ, podľa zákona. Núti ťa? Jednoducho ti nariadi čerpanie v určitom rozsahu

anonym_c96857
•
16. apr 2026

@anonym_autor Môže ti nariadiť vyčerpať si dovolenku. Má na to právo.

autor
•
16. apr 2026

a je mozne sa dohodnut na cerpani po materskej, mate taku skusenost prosim - ak sa teda jedna o nastup na MD v prvej polovici roka? Dakujem krasne za odpoved♥️

gaia14
•
16. apr 2026

Jasne ze je mozne, je mozne cerpat aj po retazovej celu naakumulovanu, ale to velmi zavisi od zamestnavatela. Ja som vycerpala len alikvotnu ciastku nez wom sla v polke roka na matersku, zvysok sa mi prenasa plus sa mi prida dalsia za druhu matersku, planujem vycerpat az pri navrate do prace.

anonym_79aa6e
•
17. apr 2026

@anonym_autor môže ti nariadiť čerpať dovolenku, je to na zamestnávateľovi. Nemáte plán dovoleniek? V ňom si treba rozplanovat dovolenku na celý rok. A keď sa ti narodí dieťa, budeš mať nárok na ďalšie dni dovolenky - zamestnanec ktorý má do 33r. a stará sa o dieťa, má 25 dní dovolenky ročne. U teba to bude alikvotne od pol roka. Daj si potom prepočítať nárok.

nekonecna_katastrofa
•
17. apr 2026

Disponuje s tvojou dovolenkou, takze moze. Ale u nas napr som nemusela, necerpala som ju ani medzi MD a RD, mala som 2 deti po sebe a vsetku staru dovolenku som si cerpala po skonceni poslednej RD. Akurat bolo leto, mala este nebola v skolke, takze mi to velmi pomohlo byt o 2 mesiace dlhsie doma.

melanta
•
17. apr 2026
@anonym_autor

a je mozne sa dohodnut na cerpani po materskej, mate taku skusenost prosim - ak sa teda jedna o nastup na MD v prvej polovici roka? Dakujem krasne za odpoved♥️

@anonym_autor dohodnúť sa je možné na všetkom, čo zákon nezakazuje a na čom sa obe strany dohodnú. Môžete sa dohodnúť na čerpaní časti dovolenky pred nástupom na MD, na celom jej čerpaní, ale aj na tom, že celá ti ostane a pred nástupom na MD nebudeš čerpať nič. Ale rovnako ti môže zamestnávateľ bez tvojho súhlasu nariadiť čerpanie dovolenky, musí tak urobiť aspoň 14 dní vopred.