icon

Čo po rodicovskej?

16. apr 2022

Ahojte, o rok mi konci rodicovska a samozrejme, ako veľa matiek, riesim, čo dalej. V praci sa kvôli kovidu prepustalo(zrušenie pobočky), takze som dostala pekne odstupne a vybrala podporu, tak mám vďaka tomu nejaké vlastne uspory. Riesim tri dilemy, manzel mi k tomu postoj zaujat nevie a tým pádom ani poradit.
1, robit to, čo som robila, tam je možnosť kariérneho a platového rastu, ale praca má veľmi nenaplnala, komunikácia bola v cudzom jazyku(čo po 4 rokoch som už z toho vypadla)robili sa nadčasy a celkovo to bude trapenie pri malých detoch..
2, slovo dalo slovo, dala som sa pracovne dokopy s jednym známym, ktorému pomáham rozbiehať podnikanie a pomáham mu s marketingom, kde si aj robím nejaké kurzy na zvyšovanie kvalifikácie, tie sú platene z uradu prace. Na začiatku mi aj znamy nukal peniaze, ja som to odmietla, lebo sám bol v stave investícii a nič to nevynáša/lo. Stále mu to negeneruje zisk, lebo je to len v realizacnej(skôr prípravnej faze) s prísľubom, že keď sa to spusti naplno, v takom oktobri by má bol schopny zamestnať. Ale je tam riziko, že to nevyjde a prácu mat nebudem. Na naberanie praktických skusenosti je to super, aj ako psychohygiena, lebo už má byt len doma unavovalo, na druhej strane je to len praca pre niekoho, ktorá nemusi vyjst a tie hodiny prace budú tak trocha premrhanym časom. Nástupný plat by mal byt taký, aký som mala v praci, mala by som pod sebou ľudí, ale nebude tam priestor na finančne zvyšovanie v prvé roky, to sme si vysvetlili.
3, pustit sa do vlastného podnikania. Brnkla mi do nosa ponuka s francizou jednej kaviarne. Išla by som do rizika, či to zvladnem a neprídem o investíciu. Koncept mám ako tak premyslený, aj ako ho rozvijat, ale s tým, že zo zociatku by som tam robila sama, pripadne sa prestriedavala s manzelom, ten má prácu, ktorú vie robit hocikedy a tým pádom ma aj hocikedy zastupit. Veľmi ma od toho odhovaraju rodičia, že mame male deti, nebudem to stihat a aj ich znamy, ktorý ma kaviareň, je vypluty, lebo nevie najst za seba zodpovedny personal. Do toho rekonštruujeme starší domcek, kde by mal manzel chodit pracovať, čiže času nebude nazvyš, jedno bude na úkor druhého a neviem, ako by sme to skĺbili, keďže ocino ma zdravotné problemy a skrz toho nám nebudu môcť rodičia deti strazit.
Ak by ste riešili tieto dilemy, pre ktorú variantu by ste sa rozhodli? Ist za vyšším platom, kariérou, robit na niekoho s neistým výsledkom, alebo riesit niečo svoje a riskovat, že to nepojde, že bude pre covid zase gastro zavrete a prist o veľké uspory? Dakujem za nazory

nikdenikto
16. apr 2022

Asi by som išla do možnosti nájsť si normálnu prácu pri malých deťoch. Niečo stabilné s primeraným platom. Z príspevku mi vychádza že na tom nie ste finančne zle takže kľudne by som išla na nejaký čas aj do nižšej mzdy za cenu kľudu a menej časovo náročnej práce. Co sa týka podnikania, asi by som počkala kým sa gastro sektor dá dokopy po covide. Neotvárala by som prevádzku ešte teraz

salome123
16. apr 2022

Variant c.4: nájsť si normálnu prácu, popri Tom pomáhať tomu známemu....

diamond007
16. apr 2022

Ak nerisknes, nezistis. Choď do dvojky, ešte si rok na rodicaku. Uvidíš jak sa to posunie

belllinka
16. apr 2022

Z tvojho príspevku srší aktivita, myslím, že ty sa nechceš zahrabať niekde v nudnej robote za nízky plat a mať pocit kľudu a málo práce. Na tvojom mieste by som išla do 2-ky a naberala skúsenosti. Kaviareň asi až neskôr, keď bude dieťa trochu väčšie.

mogaa
16. apr 2022

Kaviareň pri malom dieťati určite nie....zo začiatku aj keď zaplatíš personál, vždy ti niekto vypadne a budeš musieť do práce či máš dieťa kde dať alebo nie....aj ke%d dáš dieťa do škôlky, prvý rok sú to stále choroby, nové vírusy, dieťaťu počas dna vyskočí teplota a budú ti volať zo škôlky že treba pre neho prísť a ty sa zariaď ako vieš....brala by som tiež ponuku č.2 a popri tom zháňala normálnu prácu, kde máš istotu fixného platu a práce od-do....robiť so známym a rodinou sú najhoršie kombinácie - lebo časom urobia veľa zlého, čo sa týka vzťahov...

zuzanockamt
16. apr 2022

Určite by som išla do istoty, čiže našla by som si prácu na klasickú zmluvu a v odbore, ktorý ovládam - ja by som ostala pri 1

autor
16. apr 2022

@nikdenikto mám pocit, že roky utekaju, mám 35, ak by som kvôli detom zobrala nejakú normalnu prácu, nizsie platenu, tak mám pocit, že už budem neskôr za zenitom a určite by som si zavrela dvere do varianty jedna, lebo na nižších pozíciách robia mladší a čím si starší, tak kvalifikacne, platovo, aj požične rasties, ale na tie nizsie pozície už si nevhodný. Finančne sme štandardná stredná vrstva, nič extra, muž má stabilný prijem, kde sa nepredpokladá nejaký rast, kariéra, lebo je to taký typ špecifickej prace, kde sa nedá nikam inam posúvať.

autor
16. apr 2022

@belllinka Ano, nehovorim, že v bežnom zivote nie som lenivá, ale čo sa týka prace, tak citim tiahu zodpovednosti za vysledok a naozaj makám. Ale tak som aj naucena, vzdy som sedela pri sefoch, či pod kamerami, takze som zvyknutá, cely deň si odmakať bez surfovania na internete a skôr proaktívne riesit veci navyse, zefektívňovat prácu, čo zase nie je dobre, lebo keď nejaký veduci vidí pracovitého človeka, tak mu začne nakladať viac a viac prace, lebo sa spolieha, že ten človek to spravi. Ja som aj zaucala ľudí a v tomto musím uznať, že nemali ostatne kocky taku snahu a nasadenie, ako ja, čo zase im nevyčítam, lebo treba si aj zivot uzivat a nebyť 24hodin denne hlavou v robote.

autor
16. apr 2022

@mogaa s týmto známym je spolupraca v pohode. V podstate robím mu veľa veci a zadarmo, na urovni, dávam do veci štruktúru a organizačný poriadok, čiže vidim, že je za mna vdacny a aj to stále opakuje, že som mu spadla z neba(bodaj by nie, kto dnes robi pre druhého len za kavu😏😄). Aj dá na môj nazor, dáva mi pocit dôležitosti, s ludmi komunikovat vie, čiže keď na vec nemame rovnaký nazor, vieme si to odkomunikovať a najst spolocne riesenie prijateľné pre obe strany, plus si myslim, že tam nejaký konflikt nehrozi, len si niekedy vravím, že ten čas a namahu som mohla vynaložiť radšej do svojho podnikania a že jemu to vyjst nemusi a potom čo?😏 ale tiež sa chlácholim, že som na rodicaku, syna mi do statnej skolky aj tak nezoberú ešte, čiže mám čas.

bodkolienka81
16. apr 2022

1. na ciastocny uvazok (istota, karierny rast, stabilny prijem, preplatenie PN, OCR, dovo..) plus ciastocna spolupraca so znamym.. a uvidis ako to pojde casom a kde sa bude dat pridat/ubrat..