Čo po ukončení rodičovskej?
Ahojte, len sa chcem informovať aké mám možnosti, poprípade poradiť. 18.10.2017 mi končí RD, PP mi nik zatiaľ nezrušil, pretože firma kde som pracovala pred MD síce ešte funguje ale už asi dlho nebude. Rozprávala som sa so šéfom a ten mi povedal, že musel takmer všetky prepustiť a aj mne bude musieť dat výpoveď. Len ma zaujíma aké mám možnosti. Ísť sa nahlásiť na úrad práce, len by som chcela vedieť či mi vznikne nárok na nezamestnaneckú. O predĺženej RD neuvažujem pretože mala už chodí do škôlky na celý deň. Za každú radu ďakujem
@sjuzan0211 odhlasit sa z dochodkoveho na sp, na urade psvar ohlasit tlacivom, kto sa stara o dieta po skonceni rodicovskej....ktora ms, vypytat si tam aj potvrdenie o dlzke trvania rodicovskej a to odovzdat v svojej zdravotnej poistovni
@evittam ahoj, prepáč, že otravujem. Ale môžem sa spýtať. Bola som za šéfom povedala mu, že dohoda o skončení PP ma byť k 19.10.2017 oni si to urobili po svojou a dohodu o skončení PP mi dali k 18.10.2017 (to asi nebude dobre). A ešte ohľadom dovolenky, môže byť, že za 9 rokov čo som bola na MD a RD sa mi mohla prepadnúť? Pre nástupom na MD som bola mesiac na PN a dovolenku som čerpala keď sme sa hrali aj to max. 5 dní a určite mi nejaká ostala. A či si to viem ja niekde overiť. Ďakujem za odpoveď
Ahojte, chcem sa opytat ohladom tej podpory. Momentalne som na RD, ale uz teraz viem, ze zamestnavatel k 31.12. zatvori firmu. Ide o to, ze ja budem 10.12. nastupovat znova na matersku. Ako to spravit, aby som neprisla o tu podporu? Po skonceni MD si nebudem moct cerpat dovolenku, kedze zamestnavatel uz davno nebude fungovat.
@elizita no pozrela som ten link, budem citovať
..a) Vyberte si najmenej jeden deň dovolenky pred skončením pracovného pomeru, to je veľmi dôležité, ale nie veľa dní. Ostatnú dovolenku si nechajte preplatiť .
Podľa § 139b zákona 461/2003 sa preplatená dovolenka v hrubom rozpočíta na mesiace január až marec 2018 a adekvátna časť aj na mesiac apríl. Napríklad ak by Vám zamestnávateľ vyplatil odstupné vo výške 3000 eur a preplatená časť dovolenky by bola 1000 eur, potom by sa suma 4000 eur rozpočítala na mesiace január až apríl 2018...
už len toto je blbosť ako traky, lebo vôbec navrátilová neuvažuje nad tým, že odvody do SP sa platia z denného max. VZ ... a kedže mesačný max. VZ pre rok 2018 bude vo výške 6384, tak denný VZ v apríli 2018 bude 6384/30dní = 212,80 eur, a z toho základu sa zaplatí odvod do SP , a táto suma 212,80e sa bude rátať do výpočtu podpory, a nie suma 4000e ako píše p. navrátilová ...
čiže ten článok podla môjho názoru je totálna zavádzajúca kravina
baby @evittam @majusqa77 @gapa čo si o tom myslíte vy? http://poradna.hnonline.sk/otazka/davka-v-nezam...
@elizita hm... ja viem, že hladáš a chytáš sa každej slamky čo ti kto ponúkne, je to logické, lebo tvoja mysel neprijala to, že si si pokazila podporu tou dohodou a nepríjima myšlienku, že tvoja podpora bude možno 100e ak poslúchneš navrátilovú teda ten jej príspevok ... pretože napísala tak fakt riadne kraviny ...
nemusíš mi veriť,
skús si prečítať priamo na SP http://www.socpoist.sk/489/1212s?prm2=56675&swo...
@elizita vyrátaj si koľko dostaneš ... zrátaj si hrubé mzdy .. a vydel počtom kalendárnych dní ... dostaneš denný VZ ... a z toho 50% je dennaá podpora ..
ťažko je odpovedať na tvoju otázku, lebo ak niekto pol roka pracuje za 60 eur .. tak potrebuje pol roka pracovať s platom 3000 e aby v priemere
6x60+6x3000 ) / 365 dní = 18360/365 = 50,30e DVZ podpora cca 750e mesačne
ak budeš pracovať za vyšší príjem mesiac ..
tak 6x60+1x3000 = 3360 / 210 = 16e DVZ podpora cca 240e mesačne
plat jeden mesiac 1000e ... a hned máš podporu
6x60+1x1000 /210 = 6,47e DVZ a podpora 97 eur mesačne

@ivik31 Este raz. Ty ak si sa prihlásila pri nastupe na RD na dôchodkové poistenie ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov tak pri podpore to zostava nic sa nemeni. Cize ak si bola prihlasena od nastupu na RD tak sa nič nezmenilo.