icon

Čo robiť po skončení rodičovskej dovolenky?

2. nov 2023

Syn bude mať v decembri 6 rokov, do školy teda nastupuje až budúci rok. Mám na jeho predĺženy RP, keďže tento je vraj možný poberať len do 6 rokov, je volako ošetreny čas potom? Teda kým nastúpi do školy? Alebo od januára už nemám nárok na nič, len sa prihlásiť ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov aby som aspoň zdravotné poistenie nemusela sama platiť? Syn nie je ZTP a ani nejdem nič také vybavovať, takže opatrovateľske sa nás netýka.

lucka_ke
3. nov 2023

po jeho 6. narodeninách sa eviduj na úrade práce, síce na podporu nárok mať nebudeš, ale budú za teba platiť zdravotné poistenie

zuzulka558
3. nov 2023

tu si na SK ak mas chore dieta si socka co chce vyciciavat stat ☹ kamaratka ma ZTP syna tri roky behala po uradoch nevzdavala to,kolom dokola posielala papiere aj tie iste ak bolo treba ,vybavovala si nanho auto aj prispevok proste vsetko,,nakoniec jej to schvalili po 3,5 roku lebo im asi liezla na nervy ze je neodbytna

pe_mi
3. nov 2023

@zuzulka558 moja známa si to tiež takto vybojovala.
Podobne je to s neprispôsobivými občanmi.jeden ide vybavovať ,prídu 15 dokopy.robia bordel a hluk , nemajú na nich nervy, stále sa s nimi dokola naťahovať a dajú im, aj im vypíšu , všetko. (Týmto nechcem porovnávať príbeh pani s občanmi, len som to uviedla ako druhý príklad, čo zažívam na úradoch )
Ale kde je spravodlivosť.
Len sa nevzdávať a naozaj rýpať do systému, nič iné nám neostáva ,žiaľ.

zuzulka558
3. nov 2023

@pe_mi ja tak planujem ist😀 mala ma dost kozne problemy ucitelky jej kremy capat nebudu,,zaplatim si par neprisposobivych nech idu so mnu a hotovo 😀 😀 dost mi ich do roboty chodi na nakup ale su v pohode no oni do detailu vedia co im moze patrit a ako si to vybavit ja som len z uzasom pocuvala

cafelatte
3. nov 2023

A plánuješ dat syna do predskoly?
A potom do školy?
Alebo bude na domácom vzdelávaní.

Nám tiež zamietli opatrovateľský ale dieťa ma aspoň v skole asistenta.

pe_mi
3. nov 2023

@zuzulka558 áno,oni sú veľmi prešpekulovani.z čoho by mali plné košiky.oni ozaj nikde nerobia.kazdu jednu dávku majú v merku.inak dobrý nápad 😃😃 nabudúce ich beriem so sebou,keď pôjdem žiadať 😁😁😁😁

zuzulka558
3. nov 2023

@pe_mi ja idem podavat v decembri ,cakam na papiere od koznej no uz som im povedala ak nevybavim idete 10 so mnu

pe_mi
3. nov 2023

@zuzulka558 😁😁😁😁😁

zuzulka558
3. nov 2023

@pe_mi su slusny ani nezahresia ale ak nieco chcem na druhy den to mam 😀 😀 je vyhoda si s nimi vychadzat aj ked mi niekedy lezu na nervy ked sa raz do tyzdna objavia,,,, pampersky mi davali za 10 eur velke balenia zevraj maju prispevok od statu 😀

pe_mi
3. nov 2023

@zuzulka558 no takéto nadštandardne vztahy,ja asi ostanem bez nich 😃 ja chápem aj uradničky,buď s nimi v smrade a hluku,ale keď ich ty o niečo požiadaš, pomost vypísať, poradiť v niečom.tak sú poväčšine fakt veľmi neprijemne.nemalo by to ísť na úkor nás ostatnych

terina25
3. nov 2023

@zuzanockamt ked o tom autorka nepise,tak automaticky je dieta podla teba zdrave

zuzulka558
3. nov 2023

@pe_mi nadstandartne 😀 take dotial potial hranice su

zuzulka558
3. nov 2023

@terina25 tu co si vsimam musis dat celu lekarsku spravu a az potom pytat rady 😀

aurora33
3. nov 2023

@zuzulka558 tak záleží od diagnózy, ale veľa je takých, že sa zisťujú až po rokoch. Takže jasne, že hneď nedostane všetko. Diagnostika trvá dlho.

bublinka1426
3. nov 2023

@evka64 preco nema inzulinovu pumpu ci iny cas ''pichania ''inzulinu?

zuzanaa239
3. nov 2023

@bublinka1426 moja dcera ma inzulinovu pumpu, vy ako 5 rocna by ste si ju vedeli obsluzit? Poznali ste uz sacharidove jednotky, inzulinovy pomer, inzulinovu citlivost pocas dna a korekcny faktor? Pozna tieto veci ucitelka v MS? Pozna to pedagogicky asistent, nie pozna to rodic, ktory je zodpovedny za malolete dieta a pozna to zdravotny asistent, ktory by to mohol mat v kompetencii ak by na slovensku fungoval system…

bublinka1426
3. nov 2023

@zuzanaa239 preco hned takto utocne? mas zly den? ja som sa starala o pani s cukrokou ona mala presne nastavene casy a ano, dali sa posuvat a ano. proste som sa len jednpoducho opytala ;)

a je smutne ze pre taketo nexxistuje ina moznost , lebo toto je nonsense aby jedna matka chodila pichat inzulin ,....

zuzanaa239
3. nov 2023

@bublinka1426 tak ano je to nonsens v tejto krajine a nie je to jedina vec, ktora tu je tento nonses.Tak ako to je aj nedoriesene ze pocas roka dieta dovrsi 6 rokov a povedzme skolku musi ukoncit so starostlivostou matky a rodina ostane bez akehotakeho prijmu. V skole moze mat uplne inu situaciu ta matka, ona sa pyta ako pokryt to hluche obdobie, moze mat internatnu skolu, moze najst skolu so zdravotnou asistenciou…. Mne sa velmi paci na slovenskom lude, ze kazdy vidi len to A a B si nikto nie je schopny uvedomit dokial sa mu neudeje podobna vec v zivote.

bublinka1426
3. nov 2023

@zuzanaa239

ja som videla viac zleho nez dobreho. asi tolko k tomu.

dopredu hadzat flintu do zita, je tiez smutne, hlavne od dakoho, kto caka ze mu tu poradime. (autorka) neviem aku odpoved od nas cakala, pretoze v takychto specifickych pripadoch je lepsie sa naozaj obratit na prislusny organ/ urad....

nie kazdy zije ruzovy sen a nie kazdy ma muza co zaraba 10000000

a stat nezaujima, ci ma jedna matka z coho zit. a takisto ho nezaujima, ze nema muza.

evka64
3. nov 2023

@bublinka1426 pretoze ju nechce?? A aky iny cas pichania? Ku obedu treba pichnut bolus...keby si tomu rozumela, taku somarinu sa neopytas.

lienka.7
3. nov 2023

@zuzanaa239 nonsens je čakať, že sa o tvoje dieta postara stat. A je jedno, či je chore alebo zdravé. Si rodic? Tak sa jednoducho staraj. Vždy sú nejaké možnosti, len najlepšie je iba natiahnuť ruku. Vsak?

zuzanaa239
3. nov 2023

@bublinka1426 presne, ale stacilo tam dat nejaku vsuvku, ze do nastupu na zakladnu skolu, lebo ak je na to sama alebo so slabym prijmom, tak to ma veru tazke nech uz je dg. akakolvek… alebo jej vytvorit v zakonniku prace, nejaku ochrannu klauzulu, ze zamestnavatel by mal prihliadat na tento stav…. Ale to su len moje fantazmagorie v tomto zazracnom state uz ani hranice nebudu drzat pokope ochvilu.

bublinka1426
3. nov 2023

@zuzanaa239 podla mna u nas nemame na to lidi, co by take zakony tvorili a dotvorili aj do konca. a bojim sa ze bude este horsie...
podotykam logicke zakony
lebo co oni davaju do eteru su nedokoncene myslienky nedotiahnute do konca

bublinka1426
3. nov 2023

@evka64 pocuj, ja za to nemozem ze zeny to maju tazke

vela deti po vyucku ide domov, tam obeduje ...matka moze aspon doobeda dakde robit a snad maju niektore matky aj muza, ktory tiez snad pomoze...ci vlastne poslednu dobu mam pocit ze v Slovenskej republike ziju uz len same matky samozivitelky...

vzdy sa najde dake riesenie. musi.

aurora33
3. nov 2023

@lienka.7
@bublinka1426 ved toto, súhlasím. Ale najľahšie je očividne stazovat sa na štát.

zuzulka558
3. nov 2023

@lienka.7 pozor na slová poznám v meste takú co takto vyskakovala a v 13 jej ochorel syn,, skladali sa jej na to štuplami zbierkami aby mal na liek co poisťovňa nepreplati,, tiež sa mohlo povedať si rodič staraj sa

lienka.7
3. nov 2023

@zuzulka558 este raz, chapes vôbec pointu mojho príspevku? Stat NEMA NA TO, aby platil uplne všetko všetkým. Ja neviem, kde ty žiješ, ale toto neexistuje nikde na svete. Preto sú rôzne zbierky, nadácie a pod. Pokial viem, ze potrebujem pomoc, tak hľadám ako prve a najmä tam. A nenadavam na stat, ze on sa o mňa nestará. O tomto je pointa môjho príspevku.

evka64
3. nov 2023

@bublinka1426 muz nemoze z roboty a robi daleko od skoly...ja si hladam robotu, nie je to take jednoduche. Vsetko je na mne. Si to predstavujes ako hurvinek valku. Nepochopis dokial nemas dia dieta.

evka64
Odpoveď bola odstránená
bublinka1426
3. nov 2023

@evka64 este raz pisem, ja za to nemozem. stat by mal urcite mysliet aj na taketo pripady, neexistuje daky zdravotnik na skole? ja si fakt nepamatam ako to bolo pred 10000 rokmi ked som bola dieta ja a ako je to teraz.