Čo treba vybaviť pred pôrodom druhého dieťaťa?

chikitka
8. jún 2013

ahojte baby!!! ktore viete, prosim poradte mi. som takyto pripad : v case otehotnenia s prvym babom som bola evidovana ako nezamestnana na Upsvare, narok na matersku som nemala, pretoze som bola cerstvy absolvent VS a nic som neodpracovala... teraz ma moj syn rok a termin porodu druheho dietata mam 4.8. a doktorka mi dala papier pre socialku pre narok na materske od 23.6. 2013. na tu zasa mat narok nebudem. ako je to prosim vas s odhlasovanim rodicovskeho prispevku pre prve dieta? kedy to mam odhlasit? pocas rodicosvkej terajsej, materskej, po porode? alebo kedy vlastne? a akym sposobom?teda kam zajst a s cim a kedy... a este toto: ked mi odhlasia rodicak na prveho, ako dlho nebudem dostavat ziadne peniaze? ze ci od toho datumu nastupu na matersku (teda 23.6) az do datumu porodu (cca 4.8.) budem bez penazi??? pred chvilou som sa tu docitala o prispevku na starostlivost o dieta... mam nan narok ak nemam narok na materske? a zasa, kedy ziadat, kolko mam cakat euri, za ake obdobie? boze, tolko otazok, ale cim viac citam a myslim si ze rozumiem, tak tym som vacsi dilino... skuste mi to prosim napisat nejak tak ako pre retardovanu 😀 MOC MOC DAKUJEEEEEM!!!!

svenija
8. jún 2013

@chikitka Mojmu muzovi bolo na UPSVaRe povedane, ze druhy rodicovsky ma prist vybavit, ked bude koncit prvy (resp. mesiac pred). Teda sa plynulo prechadza z jedneho rodicovskeho do druheho.
Podla mna na prispevok na starostlivost o dieta nemas, namiesto materskej mas narok na rodicovsky prispevok.
Aké sú podmienky nároku na príspevok na starostlivosť o dieťa?
Podľa § 4 ods. 1 má oprávnená osoba nárok na príspevok, ak
a) vykonáva zárobkovú činnosť alebo študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
b) sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
c) má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a
d) dieťa má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.

123zuzana
8. jún 2013

@chikitka ahoj neviem ako je to presne v tvojom pripade matersku brat urcite nebudes ale rodicovsky prispevok myslim si ze to musis tak ci tak nahlasit .. podla mojho nazoru musis si podat ziadost o materske to ti zamietnu a s tym rozhodnutim potom na upsvr tam ti pravdepodobne povedia aby si prisla potom s rodnym listom druheho dietata aby si dostavala aspon rodicovsky peniaze by si mala dostavat tak ako do teraz ziadna pauza len sa proste ukonci jeden a zacne druhy rodicovsky ked sa ti narodi babo tak potom budes dostavat na neho rp +pridavky na prve a druhe dieta mozes si este poziadat o prispevok na prve dieta je vo vyske asi 40e dokial nedovrsi 3 roky to az potom s oboma rodnymi listami a obciankou a myslim ze aj sobasnym listom sa popytaj tam co k tomu potrebujes urcite bude treba vyplnit nejaku ziadost.. tak dufam ze som ti aspon trochu pomohla

chikitka
autor
8. jún 2013

@123zuzana
@svenija dakujem za odpovede, clovek ma z toho maximalny chaos... skusim zabehnut buduci tyzden na socialku aj Upsvar a som zvedava co mi povedia... dakujem!

gapa
8. jún 2013

@chikitka
súhlasím s babami. Ak si nebola nem.poistená, ako vieš, nárok na materské zo soc.poistovne mať nebudeš.
Na tvojom mieste zájdem na upsvar odbor soc.vecí a rodiny, kam patríš a spýtam sa, ako postupovať. Či ako tu je vyššie písané, požiadať o rodič.príspevok na novonarodené dieťa až po dovršení 3rokov staršieho alebo od jeho narodenia (ono bude aj záležať, či sa náhodou zákon nezmení, čo je výhodnejsie, lebo predpokladám obe možnosti sú možné, no ak by mali byť zmeny v poberaní RP od 1.1.2014, tak potom podla toho sa zariadiť, či nežiadať o RP na druhé skôr (niekedy totiž ak by chceli znížiť príspevok, tak tým, čo už poberajú neznižujú, no to teraz nik nevie a ani vo sne netuší, čo bude).
na soc.poistovni potom po pôrode by som zobrala rodný list novonarodeného a by som sa prehlásila z riadnej starostlivosti o staršie dieťa na mladšie (aj ked by to asi ani nebolo treba, ak by sa zákony nezmenili, no vždy lepšei mať to vybavené na mladšie, ktoré ti určite tak skoro do škôlky nepôjde ako staršie, aj ked teraz to nevadí. Ja som tak spravila. A urob si kopiu toho, že si sa prehlásila, resp. odhlásila a prihlásila).
na zdravotnej predpokladám až po ukončení poberania RP si vybaviť potvrdenie odkedy dokedy poberaš rodič.príspevok a s tým na zdr.poistovnu.

nárok na prísp. na starostlivost ty nemáš, bo budeš súvisle poberať rodič.príspevok a oboje poberať súbežne nemôžeš.

zuzi0911
8. jún 2013

@chikitka ja som bola na tom tak isto...az na to ze so strednej som hned porodila...nic som nevybavovala a nemusis ani ty...druha sa narodila ked prva mala 18 mesiacov...ked sa druhe narodi pojdes vybavovat to co aj pri prvom s tym ze napises odvolanie priamo na urade ze rodicovssky za starsie dieta prekladas na mladsie...to je vsetko...