Dá sa po skončení materskej čerpať maródka a rodičovský naraz?
Baby, dá sa čerpať po skončení MD, PN a rodičák naraz? Ďakujem za info.
@veronikaszabova niekde som čítala, že ak poberaš Rodičák, nemáš nárok na vyplatenie PN... Je tam nejaký špeciálny postup ako dosiahnuť to vyplácanie?
@ivkazba - poradi ti
zaujímavé,že už teraz vieš,že po skončení MD budeš chorá....tá slovenská vychcanosť už nemá konca....
vychcanosť ti v tomto prípade nepomôže. Na to, aby si mala nárok na vyplácanie PN musíš byť zamestnaná. Takže smola
@sasa1310 po skonceni MD moze ist tusim to je 7 dni ( nie som si uplne ista dnami) na platenu PNku.
@janinah to neni vychcanosť len pekne treba zobrať zo štátu čo sa dá
@veronikaszabova každopádne chcem vidieť tu lekárku, čo to spraví. Zdravému vystaviť PN.
@sasa1310 vies kolko sa takych najde? By si sa cudovala...
@sasa1310 kde Ty žiješ ? Veď to robia pravidelne zdraví ľudia ,tak nechápem čomu sa čuduješ
Tiež ma toto zaujíma, keďže mi končí MD.
A čo sa týka vychcanosti, drvivá väčšina žien, matiek dá na odvodoch nemalé peniaze štátu a potom si ich "nemôže vziat späť"? A že chlap môže ísť na materskú, ale také podmienky že si to každý radšej rozmyslí 🤦♀️. Takže prípadná vychcanost je na mieste.
väčšinu takto zmyslaju ľudia čo zarábajú skôr minimálku a na tých odvodoch toho štátu veľa nedajú.
A ten štát nie je dojna krava ani perpetuum mobile na peniaze. Pandemicke ocr, podpora zamestnanosti, predĺžené rodicaky, výpadok odvodov od zamestnancov.
Uvidíte ako pôjde ekonomika dole. Nehovoriac že na naše dôchodky už nie sú peniaze...
@c_est_la_vie nemyslim, že tak premýšľaju ľudia s minimakou, pretože kto zarába minimálnu mzdu, moc toho na PN nedostane, takže možno tych 370e mu je lepšie ako byť na PN. Mne sa oplatilo byť doma na PN aj počas tehotenstva, aj ked som nemusela asi byť. Ale mala som lepšiu pn ako plat.
A áno, nie je dojna krava, ale peniaze v kase su, len sa nedávajú tým, čo to potrebujú 😉.
A myslim, že kým pôjde moja generácia (89') do dôchodku, sa ho skôr nedozije, takže peniaze netreba.
@nykkushka veď ale preto sa dôchodku nedozijeme. Ten dôchodok sa posúva hore preto lebo v kase nie sú peniaze a ak by sme šli v 55 je ako naše babky tak na nás nemá kto robiť...
PN je vo výške 55% hrubej mzdy, čistý plat vo výške +- 70-75%. Pri mzde 2000 eur preto môže byť rozdiel i 400-500 mesačne , preto ľudia s vysokými príjmami toľko nePNkuju a vlastne často robia i z PN. Ak sa vám PN oplatila tak pravdepodobne patríte k osobám s nižším príjmom.
Ja som pravý opak, ja som diagnózu na PN mala a robila som do nástupu na MD ( hoci som finančne nemusela, prácu i kolegov mám rada a nechcela som sa vyplatiť a nechať ich v stichu).
Preto mi je tento typ myslenia proti srsti, ľudia čo platia najmenej len rozmýšľajú ako štát vycicat, nepoznajú ekonomické princípy, nevyznajú sa v politike a ešte sa sťažujú 😤
@c_est_la_vie neviem čo je pre vás nižší príjem, ale ja ho nemam, čiže aj moje odvody sú vyššie ako si myslíte. A PN sa mi oplatila aj preto, lebo mam dobru poistku, ktorú si platím.
A ohľadom toho ktorá robí /nerobí keď je tehotná - moja práca je manuálna, dvíhanie 100kg a viac ľudí, denne vystavená RTG žiareniu a inf ochoreniam, preto sa nebudem ospravedlňovať za to, že som bola pn, nebrala som ohľad na kolegov a neohrozovala som seba a bábo 😉.
A ja sa nesťažujem, vyznam sa v politike a ovládam ako tak ekonomiku, za to že chcem viac peňazí, pretože sme zvyknutí na určitý štandard, nie som nejaká socka 😉. Netreba hádzať všetkých do jedného vreca - vyciciavači štátu 😉
@nykkushka ale charakter práce ste nešpecifikovali, samozrejme že ani ja si nemyslím že na takto rizikovom pracovisku má tehotná pracovať. Len sa to nemá riešiť PN ale zákonnou cestou- požiadať o zmenu podmienok a ak to nie je možné, zostať doma s plnou kompenzáciou mzdy.
Poistenie PN ste tiež neuviedli, ja som vychádzala z vášho argumentu že vám vychádza PN lepšie ako plat.
Takže toľko z mojej strany, ja som reflektovala na : mne sa oplatilo byť PN aj počas tehotenstva, aj keď som nemusela... Z toho mi vychádzala situácia ktorú som presne popisovala, nie rizikové pracovisko.
Každopádne čo sa týka financií štátu treba si naštudovať demografiu spred 50 rokov, teraz a o 30. Naozaj ten rozpočet nie je taký super na rozhadzovanie a buď ten socialny systém praskne na nás alebo našich deťoch...
@simoneeckaa Ej,co by som nezbijal,ved aj ini zbijaju!Sme narod zbojnikov, od robotnika po politika,a preto nikdy vysnivanu ekonomicku uroven zapadu nedobehneme.
Nemáš nárok na PN, pretože počas RD nie si nemocensky poistená. Ak by si sa počas RD vrátila do práce, obnoví sa ti poistenie a budeš mať nárok na platenú PN.
@nykkushka ahoj ďakujem veľmi pekne, a prosím, kedy si ukončila MD?
@nykkushka super, ďakujem veľmi pekne..a ešte taká malá otazocka, PN si odniesla normálne do práce a prvých 10 dní platí klasicky zamestnávateľ áno?
Áno tak ako vzdy to je

Ano