icon

Dá sa predĺžiť rodičovská dovolenka?

kviettocek2
10. jan 2012

ahojte ja by som potrebovala poradit ak mate niektora stym skusenost bola by som vam vdacna keby ste mi poradili no mala ma teraz dva roky sedem mesiaov a v maji ma 3 roky a kedze by mi ju do skolky zobrali az v septembri tak da sa predlzit materska ???a ak ano co k tomu treba a ze ci mam narok este na vyplacanie rodicovskeho prispevku viem ze vadcsinou iba vtedy ked je dieta niako chore no mi mame problem iba stym ze nechce rozpravat a odnaucit od plienok ani za svet ani neobsedi cely den len skace a beha takze to je tazsie tak budem rada ak sa aspon niekto ozve dakujem

Strana
z3
iffka2002
10. jan 2012

na predlzeny rodicovsky prispevok potrebuje mat dieta dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav. Musis si na urade prace a rodiny vypytat formular na rodic. prispevok plus papier na posudok zdravotneho stavu, ten odnesies obvodnej doktorke aby ho vyplnila. Predtym potrebujes lekarsku spravu od logopeda a psychologa (ze je napr hyperaktivna alebo ma poruchu spravania alebo oneskoreny vyvin atd..) a na zaklade toho obvodna vyplni tie papiere. Plus ak byva casto chora, ci prekonala aj nejake ine vaznejsie choroby, atd.. Vyplneny formular odnesies na urad prace a rodiny a oni poslu ten formular ich posudkovemu doktorovi a do mesiaca ti daju vediet ci ti to schvalili alebo nie- teda ci ti budu aj nadalej platit alebo nie.
Uprimne si myslim ze diagnozy ktore uvadzas na 99 percent nebudu stacit na ten prispevok. V juli a auguste aj tak deti nechodia do skolky, cize len jun musis "pokryť". S plienkami skuste zabojovat v lete ked bude teplo.. a na noc este moze mat, to v skolke nevadi.. Drzim palce nech vam to vyjde co najlepsie..🙂

emogeon
10. jan 2012

@kviettocek2 materska sa predlzit da ale bez rodicaku uz....najdlhsie do 6 r. dietata

kemonka
10. jan 2012

@kviettocek2 ahoj rodičovský si môžeš predlžiť do septembra, ale už vlastne bez koruniek, lebo tie od dovršenia 3 rokov už nedostaneš. A inak ja mám tiež ten istý problém, moje bude mať v júni 3 roky, a tiež je to o ničom, lebo v júni dať do škôlky sa asi neoplatí a nemám dieťa kde nechať, hmmm tiež neviem ako to poriešim.
A to že nerozpráva, si myslím, že v kolektíve sa rozrozpráva, poznám susedu, ktorá ani neodzdravila, keď sme jej pozdravili a keď nastupila v 3,5 rokoch do škôlky, tak teraz po 3 mesiacoch je uplne ukecaná, každé dieťa asi individuálne.

lili777
10. jan 2012

No pokiaľ nemá malá nejaké vážne problémy, tak ostaneš asi bez koruny. Ináč je to pekne nedomyslené. AJ môj bude mať v máji tri. Nastúpil do škôlky ale včera, takže od januára. Ale väčšina škôlok je plná, deti nechcú vziať skôr, dokonca dodržujú termíny január alebo september a keď to s deťmi nevychádza, že hneď nasledujúci mesiac po dovŕšení nastúpia, tak je to dosť o ničom, ostať s ním doma bez koruny 3-4 mesiace☹

lenusiknr
10. jan 2012

dievcata a neviete ako je to ked mam dieta decembrove? asi ho nevezmu do skolky od septembra tak mam problem , isla som na matersku koncom oktobra musim dovtedy nastupit aj do prace alebo mam narok s nim byt doma do decembra-do jeho 3 rokov???

kviettocek2
autor
10. jan 2012

dakujem pekne kazdemu za info

len.petra
10. jan 2012

@lenusiknr v niektorých škôlkach berú aj v januári, alebo podľa potreby počas roka.. my sme tak šli u staršej vo februári a mladšia nastúpila ako dovŕšila tri rôčky, čiže tiež od februára.

kemonka
11. jan 2012

@lenusiknr máš narok s ním byť na rodičovskom môžeš do jeho dovršenia 3 rokov

daniela232
12. jan 2012

@lenusiknr do školky ho zoberu aj skor ak nemá plienky a pýta sa cikať,len v niektorých školkach treba ísť skoršie na zápis a potom zoberu hocikedy v priebehu roka.

kviettocek2
autor
16. jan 2012

@daniela232 no to ja uz viem ale ona sa praveze nechce pytat lebo skoro este nic neorozprava

jankita
17. jan 2012

Dobrý deň, ja mám rovnaký problém, lenže moji budú mať roky už vo februári, ale do škôlky ich pre nedostatok miesta vezmú až v septembri. Už som sa bola pýtať na úrade, ako mám postupovať, no oni "nevedia". Vraj nech prídem tesne pred dovršením 3. rokov chalanov a ze mi dajú papier do zdravotnej, lebo že inak nevedia, čo majú robiť. Neviete mi niekto napísať, ako mám postupovať, keď chcem ostať doma s deťmi až do toho septembra? Je mi jasné, že rodičovský nedostanem, ale chcem si predlžiť rodičovskú do septembra.

sympa1
17. jan 2012

@jankita ja som si tiez predlzovala RD lebo mala mala 3 roky v marci a tiez nastup do skolky od septembra. tak som bola este pred terminom ,3 narodenin dcery, na socialke vypisat papier, teda ziadost o preddlzenie RD..ako straostlivost o dieta do 6 rokov. + do zdravotnej poistovne som bola nahlasit s tymto papierom , aby ma vedeli zaradit , ze vlastne stat ide dalej za mna platit.

jankita
17. jan 2012

@sympa1 super, ďakujem 🙂. Stačí ísť cca týždeň pred dovŕšením 3. rokov, alebo mám ísť radšej skôr?

lussia26
17. jan 2012

no ja som žiadala o predlženie rodičovského príspevku a na odpoved som čakala 29 dní tak doporučujem ked si začnete papiere vybavovať aspoň mesiac pred dovršením 3 rokov....

sympa1
18. jan 2012

@jankita no chod radsej mesiac pred, aj skor...najprv informativne a rovno ti tam povedia kedy ako co 🙂

bibko2
19. jan 2012

ahoj ja idem predlžovat matesku už druhý raz na 3 roky mu predlžili ale nakolko cakame v juni druhe babo a malemu končí predlženie v marci tak už tento mesiac idem po vybavovačkach 🙂 najprv papier zo sociálky čo sa dá pediatričke na vyplnenie a potom treba ešte posudok od odborného lekára ja osobne idem neurologičke, postačí ísť aj imunologovy teda ak k nemu chodíte pravidelne. a potom to treba zaniest na socialku. Vybavovat to treba aspon 1,5 mesiaca pred dovršením 3,4,5,6 rokov. 😉

mika1979
20. jan 2012

@bibko2 ahoj,aj ja teraz vybavujem predlzenie,ale mne povedali na urade,ze schvaluju len tazke pripady,tak neviem,ci z toho nieco bude,ale dcera je predcasne narodena,chodime na kardiologiu,pneumologiu,rizikovu poradnu,neurologiu,alergologiu,teraz sme boli aj u psychologa,teda nechapem ako to schvaluju,pocula som ,ze schvalili uz aj len preto,ze bolo dieta casto chore a mne povedali,ze toto nestaci,nevies ako je to s tym schvalovanim?ci zalezi od toho konkretneho posudkoveho lekara alebo na to maju nejake tabulky,a este mava dcera aj opakovane laryngitydy☹len ja som sa neskoro spamätala a vybavujem to uz az teraz ,ked mala dcera 3 roky 6.1.2012.a chodi sa potom kazdy rok nieco vybavovat?

xlucia
20. jan 2012

@mika1979 zalezi to od posudkoveho lekara, vacsinou to daju narok, ak to teda schvalia, ale niekedy aj rovno na tri roky

tanika5
20. jan 2012

my máme rovnaký problém ☹ Drobec má tiež 3 roky v máji a do škôlky ho vezmu od septembra aj to nie je úplne isté, stále rozmýšlam čo ako to spraviť, už som rozmýšlala, že si predlžim rodičák s tým, že mi budú platiť aspon tie odvody, no nedostanem síce nič, ale po tom čo tu píšete ma napadlo, od augusta sa nám začal zajakávať, stále to pretrváva ☹ raz je dobre raz je horšie, no stále sa nevieme z toho dostať, k logopédke chodíme pravidelne od septembra, myslíte, že by to bola možnosť ak by to neprešlo udať ako dôvod o predlženie?? teda ja dúfam, že to prejde, radšej nech som bez penazí, ale ak nie? ☹ ☹

mika1979
20. jan 2012

@xlucia aha a nevies ake choroby schvaluju?alebo ako sa to mam spytat,proste to,co mame my,ci by nam mali schvalit to predlzenie zo zdravotnych dovodov?

xlucia
20. jan 2012

@mika1979 ak donesies spravu od kazdeho odborneho dr. kam chodite, ze neoporuca kolektiv pre malu, tak mas vysoku pravdepodobnost, ze ti to schvlia
a teraz ked ti skoncila klasicka RD, tak mala je kde? ty chodis do roboty??

mika1979
20. jan 2012

@xlucia no,spravy mam cerstve od kazdeho,ale len z normalnych vysetreni,nie je tam napisane,ze neodporucaju,lebo som nevedela,ze to tam ma byt,akurat pediatricka do papierov napisala,ze neodporuca,tak som zvedava,co za odpoved nam pride.diky ti za odpovede 😀

mika1979
20. jan 2012

@xlucia nie nechodim do roboty,ja som s malou doma,nemam ju ani kde dat,je do skolky prihlasena od septembra,ale vzhladom na to,ze uz teraz je veeelmi casto chora,predpokladam,ze do skolky ani chodit dlho nebude 😒 😒 mne skoncila materska tento mesiac,a kedze som predtym pracovala na zivnost,tak nie su povinny ma vziat spät do prace,takze ani ziadnu pracu nemam ☹

xlucia
20. jan 2012

@mika1979 za malo. a ako riesis ten cas odkedy ti skoncila riadna RD, kym ti pride rozhodnutie? ako mas poriesenu pracu?

xlucia
20. jan 2012

@mika1979 ale kde si prihlasena? bola si tym padom na urade prace??

jarus1
20. jan 2012

ahojte 🙂 nemáte skúsenosti s tým dokedy úrad práce, sociálnych vecí a rodiny pošle rozhodnutie o schválení alebo neschválení predlženej rodičovskej dovolenky?

mika1979
20. jan 2012

@xlucia zatial nie som nikde,ja som bola pre papiere hned ako mi mala dovrsila 3 roky a povedali mi,ze mozem len jedno vybavovat,bud to predlzenie zo zdravotnych dovodov alebo predlzenie(neviem teraz ako sa to vola) ale ze budu za mna platit odvody,len nebudem dostavat peniaze,tak som riskla toto a uvidim.

xlucia
20. jan 2012

@jarus1 do 30kalendarnych dni

@mika1979 rozumiem, viem o com hovoris. tak si v podelok zavolaj do soc. poistovne, zdravotnej a ana urad prace. aby si ten mesiac, kym ti pride rozhodnutie, myslim ze kladne bude to vase, nebola bez odvodov. oznam im situaciu,
mozno si ten mesiac doplatis ko szco a nebudes mat neskor problemy

jarus1
20. jan 2012

@xlucia ďakujem...a čo ak nepošle? 19.12 alebo 20.12, neskôr nie, som si podala žiadosť...práve im vypršala 30 dňová lehota...čo s tým???

xlucia
20. jan 2012

@jarus1 do 30 kal. dni maju povinnost, treba volat na urad. mozno to stoji na poste

Strana
z3