Dá sa predĺžiť rodičovská dovolenka?
ahojte ja by som potrebovala poradit ak mate niektora stym skusenost bola by som vam vdacna keby ste mi poradili no mala ma teraz dva roky sedem mesiaov a v maji ma 3 roky a kedze by mi ju do skolky zobrali az v septembri tak da sa predlzit materska ???a ak ano co k tomu treba a ze ci mam narok este na vyplacanie rodicovskeho prispevku viem ze vadcsinou iba vtedy ked je dieta niako chore no mi mame problem iba stym ze nechce rozpravat a odnaucit od plienok ani za svet ani neobsedi cely den len skace a beha takze to je tazsie tak budem rada ak sa aspon niekto ozve dakujem
@mika1979
Ahoj ano treba to každý rok obnovovať. Ale záleží na doktoroch ku ktorým pôjdeš čo napíšu do správy podľa toho čo píšeš by ti to mali schváliť. Aj im narovynu povedz že to potrebuješ na predl.materskej. A ešte jeden faktor ktorý som nespomenula, uprednostňujú skôr tie deti ktorých mama alebo otec je doma s dieťaťom teda iba jeden pracuje a druhy je doma na materskej. Aj to si overujú ja som doma s malým a muž pracuje 🙂 ak ešte volačo tak napíš.papa
@bibko2 dakujem ti krasne za odpoved,ked som chodila po kontrolach,tak som nepovedala,ze to potrebujem na ten urad koli materskej,akosi ma to ani nenapadlo,lebo na tie kontroly sme teraz mali chodit tak ci tak.ja nepracujem,som doma,zial nemam robotu a pri stave aky mala ma,ani si ju velmi hladat nemozem,kedze je vzdy chora ,hlavne od septembra do marca je to strasne,neviem ako to bude,ked pojde do skolky ☹ no tak uvidim,ci mi to schvalia alebo nie,snad ano,pocula som,ze uz schvalili len koli tomu,ze dieta bolo casto prechladnute ,ale mne povedali ,ze len tazke pripady schvaluju,tak som zvedava🙂este raz dik za radu 🙂
@kviettocek2 neviem či to už dakto písal, nechcelo sa mi všetko čítať, ale viem že sa dá predlžíť rodičovský prispevok aby si dostávala aj do 6 rokov veku dieťaťa s tým že dieťa nesmie isť do školky a že napíšeš čestné prehlásenie že sa o dieťa staráš celý deň, treba sa popýtať na urade socialných vecí a rodiny či sa to dá vlastne dovtedy kým nenastúpi do školky
@mika1979 ja som si teraz vybavovala predlženie RD zo zdr. dôvodov malí chodí tiež do takých ambulancií ako tvoja + gastro v dvoch správach som mala napísané že dieťa vylúčiť na prechodné obdobia z kolektívu a že dieťa potrebuje sústavnú starostlivosť matky (máme často astma. záchvaty a laryngitídy fungujeme na inhalácií, mš máme prerušenú od novembra do febr. zatiaľ) oznámenie o tom že má nepriaznivý zdr. stav mi prišiel do mesiaca predĺžili nám to do 6 rokov v piatok som si bola pre papier na upsvare,aby som si mohla ísť vybaviť ešte soc. a zdr. poisťovňu. a začala som to vybavovať 3 mesiace dopredu pred ukončením riadnej RD nech mám na všetok dostatok času teda hlavne úrady. 😝
Kukla som do tejto témy, hoci ešte sa ma to netýka... ale len tak ma napadlo, že či by sme aj my mali nejakú šancu, keď bude malý po operácii hlavičky a ak si nenájdem prácu, tak zvážim aj túto možnost...
@marketka1 dakujem,no snad to schvalia aj nam,skoda,ze ja som nesla tiez ovela skor,ale az teraz,ked ma 3 roky,no snad sa to da aj teraz vybavit 😒 akurat nemam na tych spravach napisane,ze neodporucaju do MS,tak uvidime 🙂 a mozem sa spytat ake inhalacie mate pri laryngityde a ci pomahaju?to mate len ked je chory alebo stale?
ahojte, som na predlzenej rodicovskej starostlivosti. Ak mas zdrave dieta da sa to do 6 roku zivota. Nemas narok na rodisovsky ani iny prispevok ale socialna a zdravotna poistovna ti plati odvody do dochodku z priemernej mesac.mzdy asi 22.000 v korunach takze je to vyhodne. Soc.poistovna ma podmienku- podpises cestne prehlasenie, ze sa o dieta staras sama {nieje v ziadnej MS ani opatrovane} zdravotna poistovna ma ine podmienky tam mozes mat dieta na 4 hod. v MS aby ti platili odvody. MOzes popri tom zarabat, vyska prijmu ich nezaujima dokonca ani forma. Ja mam 2 dohody popri tom a pracu vykonavam s dietatom. Len tam zajdes a podpises papier, vezmi aj kopiu rodneho listu dietata popripade dohody a papier o priznani materskej mozno tiez chcu.
dievcata tak som poslala vsetky papiere a spravy na schvalenie ( neschvalenie ) predlzenia rodicovskeho prispevku a vcera mi dosiel papier z nazvom : odstupenie ziadosti o posudenie zdravotneho stavu na ucely statnych socialnych davok - rodicovskeho prispevku " co to znamena?je to len,ze poslali tie papiere na posudenie?lebo ziadne ine vyjadrenie tam nie je,ze nam schvaluju alebo nie a malo nam to prist do 30 dni a presiel este len tyzden od mojho podania.
@kviettocek2 dá sa do šiestich rokov veku dieťaťa s tým, že nebudeš dostávať nič, nahlásiš iba do zdravotnej poisťovne, že sa staráš o dieťa do šesť rokov - môže byť umiestnené v škôlke najviac na 4 hodiny, ak si sama s dieťaťom, môžeš si vybaviť dávky v hmotnej núdzi... dôchodkové a zdravotné poistenie platí za teba štát.
dievčatá ja by som potrebovala poradiť,som na rodičovskej dovolenke ktorá mi končí 31-3-2012,nakoľko mi malu nezo beru do školky koli plnému stavu ani v okolí nášho bydliska,mám trvalý pracovný pomer,chcem do septembra zostať doma na neplatenom voľne,čo to všetko obnáša,ak ma náhodou po návrate do práce prepustia/človek nikdy nevie v dnešnej dobe/či budem mať nárok na odstupné a podporu.vo firme pracujem od roku 2003, od 2009 do 2012 mám matersku plus RD,
@pink_lady ahoj,zial neschvalili nam to,vraj dcera nema dlhodobo nepriaznivy zdrav.stav...tak som s nou doma zadarmo,bola som z toho nestastna,ale tak co uz?toto je nas stat,aj lekarka bola prekvapena,ze nam to neschvalili 😒 😒 ...pocula som uz aj ja,ze niekde schvalili aj takym,co boli len casto nachladene deti a niekomu ani vazne choremu dietatu,tak neviem,asi to zalezi od posudkoveho lekara alebo mozno od jeho momentalnej nalady ☹ ☹ ☹ mozno ty budes mat väcsie stastie ako ja,drzim palce. ak smiem vediet,co vam je?
@mika1979 uf podla toho co si pisala tK ste mali toho dost...Moj je tiez predcasnik, z rizik. tehu, s centralnou tonusovou poruchou, hypertonicky syndrom - cvicime vojtovku od narodenia (aj ked sme mali asi pol roka pauzu ze to je uz ok no zas sa to vratilo), teraz sme boli na neuro, na ko ze zhorseny stav, skratene uz aj AS, ideme do Luznej, chodime na rehab, + alergo - tam kvoli opakovane obstr.bronch - AB v liecbe, + psycho atd, (sledovanie v inych ambulanciach kde uz je to ok to nema zmysel tam davat - nefro, ocne,..). No ale bojim sa lebo podla toho co som pocula tak zrovna u nas sa hraju na dolezitych ale zas viem ze su dost aj na uplatky a to sa mne bridi 😠 a ked citam ze vam to neschvalili tak este viac sa zacinam bat 😕
@pink_lady no vies co,podla toho,co pises,si myslim,ze vam to schvalia,nam sa stav uz zlepsil,akurat tie laryngitidy mavame caste,ale inak je uz vsetko da sa povedat v norme,ale ked sa to vam zhorsilo,idete na liecenie,tak si myslim,ze sa nemusis bat,ze by vam to neschvalili a myslim,ze mate asi horsie diagnozy ako sme mali my,ale ako hovorim,nam vravela lekarka,ze ona by nam to urcite schvalila,lenze to ju pozna osobne od malicka a ten posudkovy lekar to dieta ani nevidel,len papiere,ale zas mali by mat nejake stanovene kriteria,podla ktorych sa musia riadit.daj uplne vsetky papiere,kam chodite,co mate ukoncene,je zbytocne davat ( aspon nam tak povedali ) ,papiere by mali byt tusim 6 mesiacov stare,ale cim novsie,tym lepsie,vraj.velmi ti drzim palce,nech vam to vyjde,ale hlavne,nech je maly zdravucky,to je najdolezitejsie 🙂 🙂daj mi potom vediet ako ste dopadli,som zvedava.
Ahojte baby, ja mám podobný problém s malým, 3 roky bude mať vo februári, ale do škôlky mi ho od marca nezobrali, teda možno by ho zobrali, keby mali voľné miesto a ja musím doniesť potvrdenie od zamestnávateľa. Zamestnaná som, ale nie som si istá či sa chcem vrátiť naspäť do toho zamestnania a musela by som dochádzať a s malým by to bolo komplikované. Chcem sa spýtať ak by som si predĺžila rodičovskú do 6 roka, malý vôbec nemôže ísť do škôlky? Teda chápem to, že som s ním doma, aby som sa o neho starala. Ale deti od 5 rokov majú tú predškolskú dochádzku povinnú , či nie?
@mika1979 dakujem urcite dam vediet 🙂 Je to ale strasna byrokracia a presne to oni tie deti nevidia a ...ako to mozu posudit 😠 A vy uz necvicite vojtovku alebo tak - ak ste cvicili?
@luciamk ak si chces len predlzit - NIE zo zdravotnych dovodov, len potrebujes zostat doma, tak potom bude za teba platit stat poistenia, ale nesmies mat ziadny prijem a nesmie byt dieta v skolke...
@pink_lady no presne,byrokracia vladne vsade ☹ my uz necvicime vojtovku,cvicili sme asi do 1 roka,potom to uz bolo dobre,tak nam to ukoncili.moja ma v podstate dobre vysledky vsade,len je hyperaktivna,co nam potvrdila aj psychologicka ,chodime na kontroly ako som pisala vyssie,ale najhorsie je to,ze uz dve zimy za sebou mava laryngitidy aj 4x ,boli sme dokonca aj v nemocnici a preto si neviem predstavit co to bude,ked nastupi do skolky,desim sa toho.
@luciamk ja mam teraz predlzenu matersku,ale nedostavam nic,akurat mi stat plati odvody a povedali mi,ze moze ist mala do skolky,ale len na 4 hodiny,ak ju dam na cely den,tak mi materska pada a musim ist do roboty alebo na urad prace.teda nie materska,ale vola sa to tusim " predlzena starostlivost o dieta ".
@luciamk nie som zo zdravotnych dovodov,lebo mi to neschvalili,som len na predlzenej materskej,ale len do septembra,potom davam malu do skolky na cely den,takze sa mi to konci,ale keby som ju dala len na 4 hodiny,tak mozem byt doma do 6 rokov,oni to tusim davaju automaticky do 6 rokov,ale nemusis byt,mozes to ukoncit kedykolvek,ale nedostavas ani cent,len za teba stat plati zdravotnu a socialku.je to veru na .... ,lebo mam pocit,ze v kazdom meste je to inak,niekomu zo zdrav. dovodov schvalia aj pre blbost,napr. je dieta casto prechladene a niekomu,kto to ma vaznejsie,neschvalia,nechapem to.
@mika1979 Ja vôbec neviem čo mám robiť. Malý bude mať 28.2. 3 roky, ale od marca mi ho do škôlky nezobrali, lebo nie je miesto. A u nás je ešte podmienka, že musím ísť do zamestania a doniesť potvrdenie od zamestnávateľa... Ja som síce zamestnaná, ale keď sme sa s manželom zobrali presťahovali sme sa a do BA mi to trvá 1 hodinu busom, a tak ďaleko by som nechcela byť od malého. Do tej roboty, by som sa aj tak asi nechcela vrátiť...Takže ak by som chcela predĺženú materskú, mala by som asi byť nezamestaná... asi sa budem musieť poradiť s našou účtovníčkou...
@luciamk noo tak v tom ti neporadim,ja som predtym pracovala na zivnost ako predavacka,takze nie su povinny ma zobrat spät a ani nevezmu,stavy maju plne a pravdupovediac ani sa nechcem tam vratit ,zas robit na zivnost,do vecera do 21:00,vikendy,sviatky.....takze ja som hned ako som nastupila na matersku vedela,ze budem nezamestnana..skus sa ist spytat skor na zdravotnu a socialku alebo na UPSVaR ,mozno ti tam poradia,naco mas pravo.
@mika1979 No budem musieť niečo vymyslieť, mažel mi síce hovorí, že kľudne môžem zostať doma, ale peniažky by sa zišli... aj keď som si prerátala, že by som bola niekde na pol dňa, + to čo precestujem, som tam kde teraz a nebudem s malý... fakt neviem. Ešte som sa síce nerozprávala s mojími zamestnávateľmi, robila som u súkromníkov, ale v poslednej dobe sa im veľmi nedarí, z 12 prevádzok si nechali len 4, ja som bola v kancelárii objednávala som tovar zo zahraničia, ale aj v kanci zostali z 5 ludí len 2, tak neviem či by som vôbec mala čo robiť :o))
@luciamk no ved to je v dnesnej dobe hnusne,ze ani nevies,ci sa mas kam vratit...tak ja by som sa asi isla spytat zamestnavatela ,ci s tebou pocitaju alebo nie a podla toho uvidis ako sa zariadis...chapem,ze by si radsej ostala doma pri malom,neviem ako zarobi tvoj manzel,ci si to mozte z financneho hladiska dovolit.este mas cas porozmyslat trosku a uvidis. 🙂
Ahojte chcela by som sa opytat. Moj syn bude mat tri roky a nezobrali ho do skolky kvoli tomu ze maju plny stav a ja som bez zamestnania. Neviete ci budem este dostavat nejaky rodicovsky prispevok ak si dam predlzit RD
Ahojte, ja mám dcérku s CF /cystická fibroza/ a v piatok bude mať 3roky, na úrade mi v decembri povedali, že je ešte skoro aby som si vybavovala predĺžený rodičák, že stačí týždeň pred dovŕšením 3rokou , včera som tam bola a znadali mi prečo tak neskoro.... dali mi papiere a dnes som to musela vybavovať aby som to stihla do 12hod, lebo inak to nedajú posudkovému lekárovi, našťastie som to postíhala, vo štvrtok si mám zavolať či to je schválené... v piatok 11.1., mám nastúpiť aj do práce, tak dúfam mi to schvália, čo myslíte? Dcéra sa dlho drží, je zdravá, chvalabohu... potrebujem aj do práce nejaký papier, že mám predĺžený rodičák??? Ďakujem...
@mrkvicka0xxx ahoj,moj maly mal 3 roky 26 teho decembra a papiere som nosila 17 teho este mi nic neprislo aj som volala,ale este nevedela uradnicka lebo od lekarov jej nic neprislo,povedala ze oni az po 30 dnoch davaju papiere, v robote mi dali dovolenku co som mala este s pred materskej(17 dni) dufam,ze dovtedy mi pride rozhodnutie a potom ked pride mam doniest do prace presvietene lebo potrebuju mat doklad.
no skúsim aj ja tu dovolenku...., ďakujem veľmi pekne 🙂
@bluvatko neviete mi poradiť ešte, ked mi neschvália predĺžený platený rodičovský musím nastúpiť do práce aj keby som si vybavila ten neplatený??? ďakujem 🙂

@xlucia hej hej to viem,ze si budem musiet zaplatit sama,pokial mi pride rozhodnutie 🙂