icon

Dá sa vrátiť rodičovský príspevok na splátky?

catherine_gun
14. nov 2023

Ahojte, keďže mám retazovy pôrod tak som si požiadala o materskú o mesiac neskôr. (Zabudla som na to) a pani na úrade mi povedala že za jeden mesiac rodičovskej musím vrátiť. Nemá s tým niekto skúsenosť ? Dá sa to vrátiť na splátky alebo po častiach ? Ci sa musí vrátiť plná suma ? :/// keďže oni mi to nevedia povedať. Musím si počkať na papier

lilinka88
•
14. nov 2023

Veď keď ti schvália materskú, príde ti doplatena spätne od akého dátumu si si požiadala, môžeš vrátiť z toho

melanta
•
14. nov 2023

Naraz si ju dostala vyplatenú, naraz ju aj vrátiš. Snáď si neminula peniaze, na ktoré nemáš nárok. Ak áno, tak vrátiš z materskej.

ninka297
•
Odpoveď bola odstránená
•
catherine_gun
autor
•
14. nov 2023

@melanta prepáčte ale takým prístupom s vami nebudem komunikovať 🙂 keďže chyba bola na úrade práce nie u mňa 🙂 neviete detailnejšie čo je vo veci. Prajem vám zlepšenie nálady a pekný zvyšok dňa

catherine_gun
autor
•
14. nov 2023

@ninka297 Ďakujem,viac by mi to vyhovovalo takto. Uvidím čo sa bude dať.

martinkatinka
•
14. nov 2023

@catherine_gun ty si neskor poziadala, chyba bola na tvojej strane. Pockaj na vyrozumenie a chod sa tam dohodnut. Vratit mozes aj z materskej, co ti spatne doplatia.

domka222
•
14. nov 2023

@catherine_gun chyba bola na up? Však sama píšeš, že si zabudla podať žiadosť

matullienka
•
14. nov 2023

@catherine_gun chyba bola v prvom rade na tvojej strane nie na upsvar. Ty neskoro poziadas o materské a kedy si nahlásila na upsvar, že nastupujes na md? Či myslíš, že oni majú vedeckú guľu?

alenah31
•
14. nov 2023

@catherine_gun prepáč, ale chyba nebola na strane úradov. O materské sa žiada, nejde o automaticky vyplácajú dávku - požiadala si neskoro a taktiež sa tým pádom neskoro pozastavil nárok na RP, ktorý ti riadne zaslali tak ako to v systéme mali. Tebe za obdobie kedy si mala nárok na materské - ktoré ti bude spätne doplatené - vyplatili aj RP. Chyba sa stala na tvojej strane. Počkaj kým ti príde rozhodnutie a pokiaľ tie peniaze nemáš - osobne navštív pobočku ÚPSVaR a ak budú súhlasiť spíšete na mieste dohodu o splátkach. @ninka297 o to, aby dávku spätne mohla vyplatiť na splátky musí požiadať a uviesť dôvod. Nemajú povinnosť jej vyhovieť.

melanta
•
14. nov 2023

@catherine_gun nie nie, chyba nebola na úrade. Úrad nie je povinný sledovať, kedy ty končíš poberanie RP pretože ideš poberať MP. Je tvoja povinnosť si to ustriehnuť a včas oznámiť. Neurobila si tak, úrad ti teda vyplatil dávku, na ktorú si nemala nárok a teraz ideš riešiť, či ju musíš vrátiť naraz. No áno, naraz si dostala, naraz vrátiš. Nie je chyba úradu, že si neoznámila zmenu včas a že si minula príspevok, na ktorý si nemala nárok. Ja mám náladu dobrú, ale ďakujem za prianie.

veronikaszabova
•
14. nov 2023

@catherine_gun kamaratka musela vracat RP - naraz, nie na splatky. Prisiel jej papier a mala 14 dni na uhradenie.