icon

Dávky v tehotenstve

veron2811
18. máj 2022

Zdravím, ženy, prosím vás, som zamestnaná na dobu neurčitú, už viac ako dva roky, na aké dávky od štátu mám nárok? Som ešte len na začiatku tehotenstva. Na zmluve mám minimálku, viem sa však dohodnúť so zamestnávateľom, že by som si doplatila odvody, až mi vyjde viac materská alebo ako to funguje, prosím, pokojne aj do správy. Ďakujem krásne za každú radu. 🙏❤️

alenah31
18. máj 2022

@veron2811 dôležitá info - kedy máš termín pôrodu ...resp. kedy nastupuješ na MD?

pondelok01
18. máj 2022

@alenah31 ak je uz teraz tehotna, nastup na MD ma zrejme na konci tohto kalendarneho roka, to uz nic nevyhuta, len zmenit zamestnanie.

alenah31
18. máj 2022

@pondelok01 asi preto sa pýtam. Nepíše či je tehotná 5 mesiacov alebo 5 týždňov (obrazne povedané🙂 )

pondelok01
18. máj 2022

@alenah31 ja viem preco sa pytas, ved ti odpovedam. Ak by bola aj len v 4tt, tak ma termin porodu zaciatkom februara, a termin nastupu na MD v polke decembra.

lilinka126
18. máj 2022

Materská ti výjde kedze splnas podmienku 270 za posledne dva roky odrobene, narok budes mat od 13 týdzna na Tehotenské to sa stanovuje od vysky príjmu a berie sa do konca tehotenstva.. Myslim ze zdvyhnute odvody je treba mat za poslednch 90 dni pred porodom resp pred nastupom na matersku.. to budem zistovat aj ja, zatial to neviem na 100%... S tým co ti tu písu baby ze mas zmenit zamestnanie .. zamestnavatel ta momentalne nemoze vyhodit lebo si v ochrane(odkedy mu oznamis ze si tehotna ta nemoze vyhodit kvoli tomu, neviem aku mas pracu ale mozes si ziadat pracu viac pre tehotne, to jest ak dvyhas tazke veci tak ta mozu dat niekde inde na lahsiu pracu) staci mu to neskor len oznamit a musi ti miesot podrzat aj pocas materskej dovolenky. t.j. ze po 3 rokoch by si tam mala mat miesto (kedze mas na dobu neurcitu) s tou zmenou zamestnania opatrne. AD 1 Lebo ti mozu dat zmluvu len na dobu urcitu a po materskej nebudes mat kde nastupit a AD 2 ta mozu pocas skusobnej doby 3 mesiace vyhodit aj ked si tehotna. Musia sice uviest dovod ale to nie je az taky problem, cize ak sa vies so sefom dohodnut ze by si si doplacala odvody tak by som to riesila skor touto cestou ako pises.. ak by si mala nejake otazky kludne sa mi ozvy celkom sme to aj my teraz riesili...

pondelok01
18. máj 2022

@lilinka126 ked ma nastup na matersku v tomto kalendarnom roku, vymeriavaci zaklad sa jej bude ratat z roku predchadzajuceho, cize 2021. Ziadne navysovanie odvodov jej nepomoze, ak ostane v tom istom pracovnom pomere. Navyse sa neda len tak si na zaver doplatit 90 dni k existujucemu pracovnemu pomeru. Bud bude mat novy PP, kde bude pracovat minimalne 90 dni pred nastupom na MD, a materska sa jej bude pocitat z noveho pracovneho pomeru, alebo ostane, a bude sa jej ratat zo mzdy za rok 2021.

lilinka126
18. máj 2022

Myslim si ,že tu je to vysvetlené najlepšie. https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...

@veron2811 skus si toto prečítať snáď ti to pomôže.