Dieťa hneď po vysokej škole a nárok na príspevky
Ahojte, viem, ze podobna tema sa tu uz vyskytla, ale je uz dva roky stara, preto sa skusim opytat znovu.
V auguste minuleho roku som skoncila skolu, doteraz som si hladala pracu - bez uspechu. Na urade prace mi ponukli absolventsku prax, na ktoru chodim doteraz. Zamestnanie zatial nehrozi a zacala som rozmyslat o dietati, nech len nezabijam roky mladosti.. No stale riesim otazku, ci by som ho veda "uzivit". Ake konkretne naroky na prispevky (jednorazove a mesacne) ma zena v mojej situacii? Odkedy a ci vobec som nemocensky poistena osoba? Za akekolvek informacie budem vdacna, slebo na nete je o tom malo a vacsina prikladov sa nevztahuje na mne podobne pripady. Dakujem 🙂
@dai a ty si kde vzala patent na rozum? Mudrovať ako ty dokáže každý. Normálne žasnem nad tými tvojimi výrokmi. VŠ má byť o "rozume a cieľoch" vieš čo, a ty ten rozum a ciele budeš merať, ok? A potom štúdium tomu rozumnému a cieľavedomému aj zaplatíš, ok?
@natalienka12 moja mila mam LEN maturitu ale ovladam tri svetove jazyky slovom aj pismom a za pasom urcite nerobim, k tebe len tolko.....
vysoka skola dnes uz nic neznamena, pokial sa nevies uplatnit....poznam x vysokoskolakov kt. maju titul a vykladaju tovar v lidli.....
@natalienka12 prepac ale nechce sa mi verit ze ty vs mas... ved citaj s porozumenim... ona pise ze tomu kto sa nevie uplatnit je jeho titul na ho.no... podla teba mu je naco?
aj ked nestudujes tak si vsetko co si vymenovala musis platit a ak studujes a si dobra tak si ucebnice spkatis necelou jednou vyplatou...
uz sme dost mimo temy ale tvoje naklady na vs su nizsie ako naklady na skolku... co by si mohli konecne uvedomit zeny ktore nerozmyslaju nad tym ci maju aspon na zakladne potreby pre dieta...
@natalienka12 ten rozumny a cielavedomy si studium zaplati sam... vidim ale ze ty si takeho este nestretla cize tzko s tebou debatovat... trosku sa ukludnit by tiez nezaskodilo😉
@zalka presne tak, ja som mala spolužiačky, čo počas skúškového museli aj brigádovať (nie preto, aby mali na kávičky a handry, ale fakt preto, lebo nemali ani z čoho zaplatiť jedlo a internát) a to sme my chodili fakt ťažkú školu, že si neviem predstaviť sa počas skúškového ešte venovať aj niečomu inému ako učeniu. Ale tak, kto nezažil, nevie. Úplne od veci vyjadrenia, že má sa odpútať od rodiny, vykašľať na priateľa (aj tak ju po pár rokoch okašle) predať byt a odísť preč. 😀 😀 😀
@dai 😀 😀 😀 nie každý môže byť taký šikovný ako ty 😀 😀 😀
@zalka takze som mala vyhodu lebo som este pocas SS prisla o jedneho rodica? Ci co tvrdis?
Vazne nemocny rodic nim navzdy vazne nemocny nebude. Aj to sa mi stalo, aj to poznam.
Ale dost o sebe - proste chcem povedat ze k svojmu nazoru som neprisla len tak nudy ci preto ze neviem nic o zivote. Lenze mam nejake hodnoty a skusenosti a preto tvrdim ze sa da dosiahnut cokolvek si clovek zaumieni. Ak naozaj chce. Zvysok su vyhovorky.
@dai ale čo by som nestretla takého rozumného a cieľavedomého? Mýliš sa! Stretla som ho práve tu a teraz! Ešte že si tu ty a ty nám to tu všetkým ukážeš! 😀
@natalienka12 mylis sa... ukazujem to len tebe- vaecsina prispievateliek ma normalne rozumne nazory😉
@dai však práve preto máš môj obdiv čo všetko si dokázala! 😀 😀 😀
@zeriempizzu tiež si neutekala z domu počas strednej , ked si mala rodiča nemocného .. ja píšem o tom, ... že by sa aj tebe ťažko odchádzalo preč.
Ja ti tvoj názor nevyvraciam, fakt sme off topik v tejto téme. Ale nebudem súdiť niekoho iného, neviem čo je kto je a prečo sa tak rozhodol. Toto mi azda najviac prekáža, to posudzovanie iných. Je veľmi veľa schopných ľudí medzi vysokoškolákmi ( samozrejme nie všetci ), je veľmi veľa schopných ľudí medzi stredoškolákmi ( samozrejme nie všetci ) a pár výnimočných a schopných je aj medzi učňovkármi. Ja neposudzujem človeka, podľa toho či má abo nemá školu. Ja posudzujem človeka podľa toho aký je, a určite nesúdim ľudí ( snažím sa o to).
@zalka
skolne sa da vyriesit pozickou za dobry urok - riesenie od statu..
ale clovek by vysiel skolu a MUSEL by sa hybat, lebo by mal splatky, nie si sadnut na rit a cakat na zazraky, ze niekto sa o neho postara a dupkat nohami ze on neodide nikam inam pracovat..on sa tu narodil..on tu musi zomriet..on tu ma role... a podobne zadubene reci!! Taktiez na skolu by sli vo vacsine pripadov ti, ktori chcu mat karieru..pretoze vysoka skola ma "plodit" ludi, ktori chcu nieco dokazat, su pripraveny cely zivot sa ucit, napredovat, profesne rast... su hnani dopredu, chcu robit zaujimavu, kreativnu pracu za slusne peniaze...
Len dnes studuje "hocikto" a takt to aj vyzera. Vysoka skola by mala davat ekonomicke kapacity..ludi, ktori ked nieco zacnu robit, citit, ze su odbornici... vedia z nemozneho urobit "hitovku"... vedia menit veci.. su odvazni, kreativni, ambiciozni...
Ja sama som z rodiny, kde peniaze neboli, ale uvedomila som si, ze tak nechcem zit a rozhodla som sa to zmenit. Ako to uz tu bolo spominane kto chce - hlada sposoby, kto nechce - hlada dovody.
@mima4 ja som tiez za skolne na VS a tiez (teraz ma ukamenuju 😀 ) za minimalne socialne davky, len pre chorych. Nezamestanym podla odvodov / odpracovania istu kratku dobu a materske? Tam tiez maximalne polrok a zrusit "kocikovne" a pod ci rp. Hned by bolo viac na zdravotnictvo napriklad 😀
@natalienka12 🙂 ja ti neviem... takto nejak ako ty teraz nekomunikuje uz ani moja 6rocna dcera😉 ale nech sa paci🙂
@dai neboj nič, pri tvojom spôsobe výchovy o pár rokov aj ona bude dávať ľuďom najavo, že je nadčlovek a že všetci ostatní sú blbí.
@zalka kde tvrdim ze student SS ma ist pracovat ci "utekat" do sveta? :-0 tu sa bavime o VS "vzdelanej" babe ktora nie je schopna postarat sa o svoje vlastne potreby a tak z nudy aby roky mladosti neutekali sa pyta na davky od statu ktore by dostala v pripade bude mat dieta. Nevidis rozdiel? Moj muz je "ucnovkar" a minimalne autorku temy a este jednu damu v tejto teme zahanbi hned! 😵
@natalienka12 staci uz - nemas ten pocit? za jedineho nadcloveka si sa tu pasovala ty s tvojim megatitulom... takze sa ukludni a skus uz k teme .
@mima4 @zeriempizzu sú to vaše názory nikto vám ich neberie, dajte podnet na zmenu do parlamentu ... aby sa platilo školné, aby sa platilo zdravotníctvo .. urobme si tu ameriku. A nebude na nič treba peniaze, zvýši sa zamestnanosť, lebo nebudú odvody ... a problém vyriešený, každý si nájde prácu. A nikto nebude musieť utekať do zahraničia ... toť aká fikcia ... 🙂 snívajte s nami ... 😝
toť až ma zamrazilo @zeriempizzu za minimalne socialne davky, len pre chorych.... asi nežiješ v oblasti s počerným obyvateľstvom, začala by tretia svetová... ak by im vzali dávky ...
ach baby fakt končím, zmysel to tu nemá. Krásny deň prajem . 🙂
@zalka nesuhlasim. Ked clovek chce, najde sposob ako dostudovat.
Studovala som v BB a mala som cely cas brigadu. Nebol problem najst a aj si ju udrzat.
Brat studoval v KE (podotykam rozdiel 10 rokov, cize ziadne take ze jaaaaj vtedy to bolo lahsie, teraz je problem) a mal tiez brigadu. Nebol problem najst a aj si pracu udrzat.
Studovala som v Mnichove, jednom z najdrahsich miest v Nemecku. Popri vyske som VZDY pracovala, jedneho casu som mala aj tri roboty naraz, len aby som dokazala vsetko poplatit. Ucila som sa kde sa dalo, vo vlaku, v elektricke, po nociach (aj som samozrejme v noci niekde nebrigadovala). Rodicia ma nepodporovali. Nemali ako. Obcas, ked som prisla domov alebo prisli ku mne, priviezli nieco zo zahradky, nejaky domaci lekvar....Ale to sa vlastne ani neoplatilo, lebo cesta bola drahsia. Ale bolo to nieco domace a nieco, co clovek nema kazdy den. Vystudovala som, nasla dobru pracu, teraz ako 36rocna mam o buducnost a buducnost nasich deti postarane. Nemusime obracat kazdy cent 5krat v ruke, muz ako inzinier ma tiez velmi dobru pracu, tiez sa vypracoval. Nemusime sa uskromnovat a vypytovat, aky a ci vobec clovek dostane nejaky prispevok. Nemame problem kupit trom detom naraz po pare topanok za dokopy 250€, ist spontanne na dovcu, v zime sme museli vsetkym trom kupovat kompletnu zimnu garderobu, lebo vsetko bolo male, a k tomu vsetkemu staviame dom. Keby sme mali deti po VS v 25tke, tak teraz pravdepodobne nie sme tam, kde sme. Tu je presne rovnaky system ako na SK. Mozes mat aj 5 VS ale ked nemas prax a mas k tomu este male deti, tak nemas sancu. Preto je lepsie vybudovat si aku taku karieru, poziciu v zamestnani a ked si dobra, tak ti bude zamestnavatel pocas materskej drzat miesto. Ale tiez nie 6-9 rokov (3 deti). To je luxus slovenskeho statu. Tu je malokto doma tri roky. A uz vobec nie ludia s vyssim vzdelanim a hlavne ti, co mali pred materskou robotu a vedia, ze sa tam mozu vrati.
Este jeden priklad, ze ked niekto chce, dostuduje aj bez sponzora, stipka, rodicov.
Brat skoncil bakalara v KE a teraz bude koncit Mastera (cize Ing.) v Erfurte. Nik ho nepodporuje. Nasiel si robotu a tam robi odkedy zacal v DE studovat. Ja ho nepodporujem, rodicia tiez nie. Vsetko si plati sam. Byvame od seba 400 km, takze na mna sa spoliehat nemoze. Robi uz teraz inziniersku robotu a ponukli mu, ci by nechcel po studium tam nastupit na TPP ako Ing. Po robote sa ma clovek obzerat uz pocas studia a nie vyckavat, ze zamava niekde s diplomom a hned sa hrnu ponuky.
@zalka nevies kde zijem, odkial som tak pomaly, ale vyhovarat sa na ciganov, prepac 😀 to je aky argument? Vezmu vsetkym rovnako a tak to bude fer a nikto sa nebude porovnavat.
@mima4 inokedy s tebou suhlasim....no tu budem trosku oponovat, elbo sa mi zda, ze vsetkych hadzes do ejdneho vreca.....vies, su povolania, kde msuis mat vystudovanu VS,a le pri vsetkej svojej celozivotnej ambiciozite sa nedostanes ani k 1000EURam.......a ten, co toto povolanie vykonava, nielenze musi mat v halve, ybt kreativny, ale musi mat aj cit, trpezlivost a neskutocnu zodpovednsot.....aj napriek tomu je ohodnoteny ako je...lebo tablky nepustia...... mozes mi oponovat, ze mozem ist robit nieco ine, za viac....ale kto by robil tuto pracu? a podla mna ju ma robit clovek, kt. ho taj naplna a bavi.... a napriek vsetkemu tu VS musi mat!...
a nie som za splolatnenie skolstva, vystudovanym v BA sa lahko hovori....ano, mozes si nabrat poziciek a potom ich splacat....a kym sa dostanes k vlastnemu, ozaj vlastnemu bytu, tak ams 40?.......taky ambiciozny clovek, ako ho popisujes ty, uz by mal mat 2 svoje byty min. ...nie? .....sikovnost a ambicioznost nie je len o kariere, vyske platu....
okrem toho je to tu uz dost mimo temy.....
@natalienka12 tazku skolu? ja som vystudovala tu v DE pravo a stihla som este aj popri robit. A ku koncu studia este referendariat atd. Vsetko sa da stihat. Ono sa tomu moderne nadava "Timemanagement".
@sorciera24
chapem co chces povedat, ale na druhej strane by to vytvorilo aj tlak na rast miest v danej profesii, pretoze kto by siel studovat a za to si platit za povolanie, kde bude zarabat mzdu na urovni stredoskolaka? Keby chceli mat napr. v skolstve ucitelov, boli by nuteni im zvysit mzdu, lebo by dopyt po tejto praci klesol.
Ja osobne si napr. nemyslim, ze ucitelia na zakladnej skole, nebodaj v materskej by mali mat 5 rocnu vysoku skolu... detto aj dnesne zdravotne sestry...
@yanni Ja sa už do témy viac nejdem zapájať. Prečítali sme si tvoj príbeh, ako si úspešná aj s manželom, držím ti palce, ja ale nemám potrebu sa so svojím súkromím nikomu zverovať. A nebudem tu nikoho s nikým porovnávať. Ja som len napísala, že nie každý môže odísť do zahraničia a že som zásadne proti spoplatneniu vš štúdia. To je všetko. Týmto to uzavieram, takže ak na mňa niečo máš, už nebudem reagovať.
@mima4 no ja som napr. ucitelka......v materskej amt 5 rokov nemusis(zatial)....ale na ZS?....ja mam vystudovane ucitelstvo pre 5-12 roc. cize ZS aj SS (ucim SS)......ale anroky su tie iste.....neucis sa len dany predmet, ale nieco ovela viac...a. to je praca s detmi, kt. je na ZS si dovolim povedat hadam tazsia ako an SS....a povedzme si pravdu, ench je clovek akykolvek sikovny, na toto povolanie nema kazdy!....ono mozno pochopis, ekd budes mat deti, neviem, ci by si chcela, aby tvoje deti vzdelaval nevzdelany ucitel...:? ja teda nie.... a kym sektor v skolstve je prevazne verejny, co je.....tam nezvysiss mzdu podla ponuky a dopytu ....to nie je klasicky trhovy mechanizmus....proste nie....(a aj tak musis prijat fakt, ze tu VS mu treba)
@sorciera24 aby som to upresnila, netvrdim, ze to ma byt nevzdelany clovek, to v ziadnom pripade nie. Kvalitny ucitel je velmi dolezity a viem, ze je to narocne povolanie, ale v pohode by to mohlo fungovat anpr. ako špecialna akademia - stredna škola 6 ročná pre učitelstvo alebo mimo strednej školy cca 2-3 roky špecializovaná nadstavba pre vykonávanie učitelského povolania...
Detto zdravotne sestričky... volakedy im stacila stredna skola, dnes od nich pozaduju neraz aj vysoku... a u mnohych praca spociva skor v asistencnych sluzbach lekara... pričom maju vyšku...
Nie kazde povolanie si nutne vyzaduje 5 rokov vysokej skoly..
Len sa smejem.....vsak keby vsetci sikovni vzdelani vycestovali tak z polky slovenska su kopanice plne negramotnych ludi, lebo by ich ani nemal kto naucit citat. Ja som sa z domu prestahovala pred 6 rokmi za vyskou a pracou. Teraz ked mam dieta, tak zavidim ostatnym, ze im babky postrazia deti, ze s dedom idu vnucence na huby a s ujom opravit bike...sme sice v regione kde zamestnat sa nie je problem, ale sami...od narodenia nasho drobca som si nasla haldu kamosiek, vela z nich ma vysky, prax, uzasne materske, skvelu karieru, ale vsetky riesia ten isty problem, samotu, lebo vsetkych blizkych a rodinu nechali daleko. Necitim sa tu ako doma a v ba sme pre blavakov len " pristahovalci ktori im kradnu pracu" .
@mima4 ja neviem mima... tu ako rodic dietata zastavam nazor ze ucitel by mal mat velmi jvalitne vzdelanie - a to znamena studovat nielen aprobaciu ktoru by mal neskor ucit ale aj psychologiu, didaktiku a pod. ... ja mam dieta na sukromnej skole kde pkaty ucitelov idu od 2000 vyssie ... a ja myslim ze je to plat zasluzeny. ja sama mam vystudovanu psychologiu, germanistiku a historiu a teda nenudila som sa na tej skole😉 iste ze by sa dalovycovanie zeefektivnit, viac praxe by nezaskodilo etc.... ale ucitel podla mna by mal na velmi vysokej urovni ovladat to co uci a to sa nenaucis vaecsinou za den... ti poviem ze ja sama sa velakrat radim teraz s ucitelkami o mojej malej s ucitelkou - samozrejme ze nie o ucive ale o metodike - lebo vysvetlit niektore pre teba jednoduche veci dietatu vobec nemusi byt lahke😉 a teda nepridt pritom o nervy🙂

@zeriempizzu tak gratulujem si šikovná, a nabrala si odvahu odísť ... nie každý to však môže, tiež by si neodišla ak by si mala rodičov vážne nemocných a chcela by si byť s nimi ešte napríklad, ...
@dai si predstav i ja takých poznám, bojovali ako vedeli aby sa mali lepšie, ale keby museli platiť školné tak školy nedokončia, keby museli zarábať popri škole ešte aj na to školné. A tiež si treba uvedomiť rozdiely... iné je ak sa študuje v BA - viac možností, viac brigád, a iné je ked sa študuje napr. v BB, KE, ZA - menej možností nájsť si brigádu ... takže nehádzala by som všetkých do jedného vreca.
Ale celé toto je off topik od témy čo zadala zadávateľka. Takže viac sa vyjadrovať nebudem.