icon

Do práce nastupjem 20. marca. Dostanem ešte rodičák?

lenka2005
8. mar 2018
Strana
z2
lenka2005
autor
9. mar 2018

@evittam dakujem za reakciu, este sa chcem opytat, keby sme vybavili manzelovi matersku, moze mat nadalej zivnost? nemusi ju pozastavit? a nevies mi poradit, co vsetko treba vybavit papierovo na akých uradoch?

evittam
9. mar 2018

@lenka2005 Nie netreba. Moze nadalej pracovať na živnosť. No na UPSVaR pozastavit poberanie RP, na SP žiadosť o MD. Najlepšie napr.nastup na MD napr.od 13.3.2018, ty pozastavit RP od 12.3.-dostanes este cely RP za marec a manzel uz MD od 13.3.-31.3.2018

lenka2005
autor
9. mar 2018

@evittam kedze nstupujem do prace 20teho tak by som to riesila k tomuto dátumu. A co sa tyka odvodov do Sociálnej poistovne, zaplatit este celu ciastku do toho 8.aprila? A potom od maja neplatit? dieta bude mat 3 roky v juli, tak potom v auguste uz bude treba zaplatit za ten jul? Lebo tam uz nebude cely mesiac jul na materskej. A Socialka potom bude evidovat preplatok za tie dni kedy bol na materskej vsak? Este sa opytam, manzel moze vystavovat faktury v obdobi kedy je na materskej?

evittam
9. mar 2018

@lenka2005 Ano a ano.

sasesoe
9. mar 2018

@lenka2005 nevadi ze nastupujes od prace od 20.3. Na cely RP ti vznikne narok aj keby si tam mala len jeden den. Manzel moze ist na MD aj skor ako ty spat do prace - jemu sa MD vypocitava na zaklade dni, cize cim viac dni, tym viac peniazkov a kedze nestihne vycerpat celu MD, tak vam je lepsie zacat cim skor. Pozri temu Otec na MD tam je toho vela aj o SZCO

sasesoe
9. mar 2018

Strucne: potrebujes papier z UPSVaR ze nepoberas RD ty ani manzel / ziadost o zrusenie. Kopiu rodneho listu dietata. Papier o zvereni dietata do starostlivosti otca a tu je dolezite aky date datum (neviem ci mozete dat aj spatnr teraz este 2.3 al tak nejako...asi aj hej...) inak si ho len napisete sami a obaja podpisete... A ziadost o MD zo SP na manzelovo meno. Mne este radili dat si odmay RP od 1.3 a potom ked bude mat manzel rozhodnutie o MD od ineho datumu 2.3 ci 20.3 to je jedno tak si este poziadat o RP za marec - tam staci jeden den a narok je na celu davku ale nemoze byt subeh md a rp a kedze rp sa odobera vzdy k 1.v mesiaci tak kvoli sp to takto radia.... usetrite aj na odbodoch za manzela. A tych par dni kym zacnes pracovat sa len do ZP nahlas ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.

vierkaviera
9. mar 2018

@maria584
@lenka2005 dakujem 😉

lenka2005
autor
9. mar 2018

@evittam dakujem pekne

lenka2005
autor
9. mar 2018

@sasesoe dakujeem

positano
12. mar 2018

Prosím vás mamičky, skúsim, či by ste mi tu nevedeli niektorá poradiť. Ak je dieťa narodené prvý deň v mesiaci, za ten mesiac už asi nie je vyplácaný RP, pravda?

evittam
12. mar 2018

@positano Ano je.

positano
12. mar 2018

@evittam super, ďakujem 🙂

solinkarka
12. mar 2018

@positano moj je prveho a dostavala som

lenka2005
autor
21. mar 2018

@sasesoe prosim vysvetlis mi co znamena, ze do zdravotnej poistovne sa mam nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta dO 6 ROKOV? nerozumiem tomu, podala som ziadost na upsvar o odnatie od toho 1.3. co sa tyka socialky, tam som stale vedena, kedze nastupujem nakoniec 26. do prace, na poistenie ma preto zamestnavatel nahlasi od toho datumu. Cize na socialke netreba hlasit nic a na zdravotnu treba nejake tlacivo? Som z toho zmatena

lenka2005
autor
21. mar 2018

@sasesoe este ak mozem, ked ste to riesili, tak mi budes vediet poradit, co sa tyka toho spatneho ziadania o rodicovsky za ten jeden mesiac, ako ma vyzerat ziadost? Tu ziadost by mal podat manzel? a co do nej napise? moc dakujem, uz mam hlavu ako balon

lenka2005
autor
21. mar 2018

Prosim vas, neviete v tejto veci niekto poradit? podala som ziadost o odnatie rp na UPSVAR od 1.3., nastupujem do prace 26.3., manzel ide na matersku od 26.3., na socialke netreba nieco ohlasovat? aby za tu dobu od 1.3. do 26.3. za mna platil odvody stat? a na zdravotnu je treba nahlasit ze som osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov viac a tym padom za mna odvod zdravotnej urobi stat? Co sa tyka toho rodicovskeho prispevku za mesiac marec chcem poziadat spatne, neviete mi poradit na akom tlacive to poziadat? dik moc

sasesoe
21. mar 2018

@lenka2005 ahoj. Do ZP len prides a povies im, ze sa chces nahlasit ako osoba star sa o dieta do 6r. Potrebujes so sebou rodny list dietata (ak je poistene inde) a rozhodnutie z UPSVaR o zruseni RP alebo/aj zo SP o manzelovej MD. Musia tam sediet datumy. A robis to kvoli tomu, aby tych par dni za teba platil "zdravotne poistenie" stat a nemusela si si ho doplacat sama (je to nieco cez 70e na mesiac, deli sa to poctom dni, ale aj tak...).

A na UPSVaR ziadost o RP je klasicke tlacivo, stale to iste, kt si vypusovala aj 1x ked si ziadala, myslim, ze sa da vytlacit z ich stranky. Teorericky je jedno kto poziada, ale nemozes mat v dany den RP aj MD ani ty, ani manzel. Cize ak ma MD od 1.3. Priznanu, tak nemoze ziadat aj RP. Ak by mal MD od 2.3. tak moze ziadat RP za 1.3.a dostane cely mesiac, lebo tam sa to nedeli na alikvotny pocet dni.

lenka2005
autor
21. mar 2018

@sasesoe moc dakujem, takze na zdravotnej vykryjem tie dni od 1.3.(odnatie rodicovskeho prispevku) az do 26.3:/nastup do prace/ tym ze sa tam nahlasim ako si mi pisala, a na socialke to netreba vykryt?

sasesoe
21. mar 2018

@lenka2005 ano, tak. Na SP sa potom spytaj ako "ta zaradilo" - mne sama pracovnicka nevedela povedat, ze ako to system spracuje, vraj by mal sam automaticky, ale ze sa mam pre istotu informovat po muzovej md, lebo teoria je jedna vec a praz moze byt ina

lenka2005
autor
21. mar 2018

@sasesoe ale na socialku netreba nijaky papier davat?

sasesoe
21. mar 2018

@lenka2005 nie, nic nechceli, bola som sa pytat pri dvoch okienkach 😉

lenka2005
autor
21. mar 2018

@sasesoe oki dakujem, uvidíme co povedia mne

evittam
21. mar 2018

@lenka2005 Nie na SP vôbec nic neriesis. Ale ak nemás nic ine tak mozes ist a riesit potom co ti ktorá "mudra tetuska" povie.😉

lenka2005
autor
21. mar 2018

@evittam 🙂 dakujem za upokojenie

Strana
z2