Do škôlky ako 2 ročná?

miakurka
19. nov 2018

Ahoj zienky, nakolko som sa rozhodla ze chcem dat moju 2r dcerku (uz odplienkovana) do skolky po novom roku a ja do prace zatial na skrateny uvazok, budem nadalej poberat rodicovsky prispevok? Ma toto nejake nevyhody co sa tyka financii?
... nakolko som sa nerozhodla len ja sama, ucitelky v dvoch skolok mi to skor odporucili, a je to v zaujme aj mojej dcerky nakolko je dost vyspela na svoj vek, miluje deticky. Nie je to ozaj skoro?? Nebudem lutovat neskor?
Dakujem za odpovede❤

nini1010
19. nov 2018

Nebudeš už poberať rodičovský príspevok ale budeš poberať Príspevok na starostlivosť o dieťa. A keďže ten je myslím do výšky reálne vynaložených nákladov na škôlku tak asi stratová budeš ak je to menej ako si dostávala na rodičák. Myslím, že sa nedá aj pracovať aj poberať rodičák, či? Určite sa vyjadria skúsenejšie dámy.

hanka_se
19. nov 2018

Ahoj, co sa tyka ci skoro alebo neskoro neporadim. Moja nastupovala v 2r a 5 mes. lebo ma nutne potrebovali do prace. Odplienkovana uplne (aj den aj noc) od 2 rokov. V skolke bez problemov od prveho dna na cely den. Plakavala cez vikendy, co nemohla do skolky 😀 tak sa tam tesila. Rodicovsky nadalej budes poberat do 3 rokov veku + budes mat aj vyplatu 🙂 (teda ja som tak mala). A od 3 rokov poberam len tych 23,.. € ci kolko to je

zuzubb007
19. nov 2018

áno budeš poberať rodičovský príspevok do 3 rokov veku dieťaťka + tvoja výplata, čiže určite sa oplatí ísť do roboty, ak je dieťatko na to pripravené? môžem jednu otázku prihlášku si dávala na jar do škôlky či teraz ti ju vezmú ak je voľné miesto? zaujíma ma to lebo tiež uvažujem o škôlke skorej ak sa bude dať

mondolina
19. nov 2018

@miakurka
Môžeš pracovať, do 3 rokov dieťaťa poberať rodičovský, dieťa môže byť v škôlke.

miakurka
autor
19. nov 2018

@nini1010 dakujem, no vidite ze sa to da🙂
@hanka_se
@mondolina dakujem 🤗🤗🤗
@zuzubb007 ahoj, ja byvam v mensej dedinke kde v skolke je len 6 deticiek

miakurka
autor
19. nov 2018

@zuzubb007 takze budu len radi, ak nejake pribudne🙂

zuzubb007
19. nov 2018

@miakurka fúha tak to máte super 🙂

pininka
19. nov 2018

Určite to neoľutujes hlavne v takom malom kolektíve. Ja som oboch takto dala, dokonca staršieho presne po novom roku,mali 12 deti a adaptoval sa úplne v pohode.

evittam
19. nov 2018

@nini1010 Zle si myslíš. Moze požiadať o príspevok na starostlivosť len ak bude vyssi ako RP. Ale nemusi a zostava RP do 3rokov veku dieťaťa je jedno ci chodí do skolky,jasli, rodic pracuje...

katarinamarkova
19. nov 2018

@nini1010 hlúposť rodičovsky jej ostane! Ak sa nerozhodne ona inak!

katarinamarkova
19. nov 2018

@miakurka ak je dietatko takto vyspele a skolka dobrá tak to ma len vyhody. Odzrkadli sa ti to potom napr aj pri ročnom zuctovani zdr.poistenia v pozitivnom. Budeš mať do 3 rokov celý rodicovsky plus plat.

hettinka
19. nov 2018

@miakurka syn išiel ako presne 2,5 ročný a zvládol to super. A to som šla hned na plný úväzok, som učiteľka, takže som ho vedela vyberať o 14:30 a do škôlky som ho dávala o 7:15. Vtedy sa nedalo aj poberať RP a aj mať dieťa v škôlke, dostávala som len taký príspevok asi 30€ mesačne, ale u nás bola vtedy taká situácia, že v priebehu roka nebrali, len v septembri.
Staršia išla do škôlky 3-ročná a zvládala to veľmi zle, dlho plakávala.
Takže je to o povahe, či príde na dieťa separačná úzkosť, ako zvládne byť bez mamy v kolektíve, koľko bude choré a to nevieš, kým nevyskúšaš. Dávať dieťa do utvoreného koletívu v priebehu roka má tiež plusy aj mínusy. Ale ak je to takýto minikolektív, len 6 detí, tak by to mohlo byť v pohode.
Ja by som skúsila adaptačný pobyt na skúšku, ako zareaguje a s prácou by som počkala, ak sa dá.

miakurka
autor
19. nov 2018

@hettinka tak mam aj v plane. Dakujem pekne!🤗