Doktorantské štúdium a materská
Ahojte, chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosti, alebo mi nevie poradiť s mojim problémikom. Som doktorandka denného štúdia a v januári nastupujem na materskú, ...mám nárok počas materskej aj na štipendium a vlastne aj na materskú?
Ale § sú také klukaté, že sa dajú prekrútiť podla potreby :(
Dievcata, stale patram po nejakych moznostiach a citam, a mozno pre niekoho budu zaujimave tieto informacie. Resp. zhrniem tu moje postrehy a budem vdacna, ak by ste sa k nim vyjadrili a napisali mi, ci su pravdive, ci sa v niecom mylim. Vopred dakujem.
V podstate su mozne tieto varianty:
1. Na "matersku" nastupim ja - t.j. prerusim studium a poberam davku vo vyske cca 204Eur (cize "rodicak"). Na tu mam vsak narok az dnom narodenia dietata (porodu). Matka nema POVINNOST byt na materskej dovolenke14 tyzdnov, ma nan NAROK. Ak splna pozdmienku, ze 270dni predtym bola nemocensky poistena. Vtedy samozrejme ma narok na materske, ktore sa vypocitava individualne na zaklade jej prijmov zo zamestnania, a to v trvani tych spominanych 14 tyzdnov. Ja to nesplnam, lebo som v 2.rocniku doktorandskeho a nie som dobrovolne poistena osoba. Ak je tu viacero takych studentiek, potom ak nie su dobrovolne poistene, dostanu len rodicak odo dna narodenia dietata.
2. Na matersku nastupi otec dietata - t.j. ja neprerusim studium, tym padom poberam nadalej stipendium a otec, ak splna podmienky, zacne poberat materske. Nan ma narok od 6.tyzdna narodenia dietata a bude ho moct poberat 28 tyzdnov. Ak je zamestanec, nemoze poberat aj plat, t.j. nemoze zaroven pracovat. Ak je SZCO, jeho prijmy sa neskumaju, cize teoreticky mi vychadza, ze kludne moze aj nadalej pokracovat vo svojej cinnosti. Tu moze nastat situacia, ze plynule pokracuje otec s rodicakom po obdobi 28tyzdnov alebo potom nastupim na rodicovsku dovolenku ja a az vtedy prerusim stiependium (nad tym rozmyslam ja, nakolko z manzelovho prijmu (je SZCO) nam vyjde vyssia materska, ked ju bude poberat on, ako spominanych 204E, ktore by som poberala ja, plus samozrejme nie je zanedbatelne ani stipendium ako prijem pocas tych 28tyzdnov). Povinnosti na katedre predpokladam budem zvladat, v 3.rocniku vsak chcem prerusit a nastupit na tu rodicovsku. (mala info: a otec SZCO pobera materske, je oslobodeny od platenia odvodov do poistovne).
Mam vsak nadalej otazky, mozno budete vediet poradit?
Mozem neprerusit studium a porodit ? Chapete, proste po dohovore so skolitelom budem viac pracovat z domu v tie posledne tyzdne a pridem sem tam na dohodnute konzultacie, potom si normalka odrodim, zotavim sa a zasa, pracujem z domu atd atd? Vyjde mi to tak na koniec semestra a potom su prazdniny a zasa kym zacne zaciatok dalsieho semestra, prejdu 4 mesiace. V 3. rocniku proste prerusim studium a nastupim na rodicovsky.
Inak, vsetko dobre vam v roku 2014 dievcata, aj v praci a skole, no hlavne nech su deticky zdrave a v pohode 😵 😵 😵
@tanity Ahoj,
aj tebe len to dobré v roku 2014 🙂 .
Podľa mňa (môjho pochopenia zákona) matka má povinnosť byť na materskej (nemyslí sa však po celú dobu, ale v zákone je presne stanovené koľko z celej doby materskej) , na rodičovskej už nie - tam je to na dohode matky alebo otca dieťaťa, ktorý je uvedený v rodnom liste. Na materskú by mohol nastúpiť otec dieťaťa iba v obzvlášť závažných prípadoch, napr. ak matka pri pôrode, resp. v období po pôrode zomrie alebo je v takom závažnom zdravotnom stave, že sa o dieťa nedokáže sama starať alebo sa matka dieťaťa po pôrode vzdá,...
Čiže odo dňa pôrodu až po zákonom stanovenú dobu povinnej materskej musíš byť s bábom ty, potom môže nastúpiť na zvyšok materskej manžel a ak chce môže poberať rodičovský, ale môžeš ho poberať aj ty - je to vec vašej dohody. Len teraz už neviem koľko presne týždňov musí byť matka na materskej zo zákona a nemám čas to hľadať. Ževraj budú aj zmeny v zákone ohľadom poberanie RP, že už nebude možný súbeh, ale neviem podrobnosti - táto téma sa ma už našťastie netýka 🙂.
Denisa
@denkaajejdeti deni neviem s tou materskou, lebo ja mam praveze take info,z e na MD ma zena narok, nie povinnost nastupit....netusim...musim lepsie pozistovat toto, lebo mne sa stale cosi vybavuje s tymi 6 tt od narodenia dietata, kedy by matka mala byt doma...ale ze vraj nemusi...ja aj planujem byt doma s babom, len nakolko to vyjde na uplny zaver semestra, plus nadidu prazdniny, potom zasa kym sa rozbehne semester, lepsie by nam to financne vyhovovalo takto, ze manzel na MD a ja az potom na RD.
Ale dajte tomu, ze ozaj zo zakona vyplyva povinnost matke tych 6tt (myslim, ze to je ta zakonom stanovena doba) ostat povinne na materskej. Potom na tych 6tt prerusuje matka studentka studium? 😒
@tanity Ahoj,
ja som túto situáciu riešila už pred rokmi, takže musíš si pozisťovať tieto veci v Soc.poisťovni (neodporúčam však osobný kontakt, ale cez el.formulár priamo na ústredie v BA zadať priamu otázku, aby si mala ich odpoveď čierne na bielom) a tiež na tvojej katedre, resp. na dekanáte - treba nazrieť do interných smerníc a najmä porozprávať sa so školiteľom ako by sa to dalo riešiť v tvoj prospech. Je to dosť špekulatívne, ale chápem tvoje dôvody, každé euro navyše poteší - najmä pri predstave, že poberanie štipka aj materskej či rodičovskej veľmi rýchlo ubehne a potom treba s dieťatkom žiť z manželovho príjmu z podnikania a z tvojho platu - od štátu po 3.narodeninkách uvidíte len prídavok na dieťa - niečo cez 20 eur mesačne, čo nepokryje ani náklady na stravu v MŠ.
Držím palce.
Denisa
@denkaajejdeti dakujem deni,skusim to tou cestou, ktoru navrhujes, uvidime, kam sa dostaneme 😉
@denkaajejdeti Denka, so skolitelom sme to poriesili tak, ze kludne mozem pokracovat, pokym budem vladat. Cize akurat skoncim tento semester a aj tak pridu prazdniny...zaciatkom 3.roc. uz prerusim studium...ze je to spekulativne, no, mame narok na 30 stipendii....cize tak ci tak ak si ich vycerpam teraz, nebudem mat potom..stale je smerodajnych tych 30stipendii. A nie je v tom nic protizakonne. je to na doktorandke, ako sa rozhodne, kedy a ci prerusi, co som teda rada.
Zo vsetkeho, co som doteraz pozistovala mi vyplyva, ze jednoducho poberas stipendium, dokial si student, ak prerusis, poziadas o rodicovsky a ten jednoducho poberas do 3.rokoch zivota dietata. Samozrejme, este pocas tehu ti gynekolog da to tlacivo na MD, to ti ale na Soc. zamietnu v pripade, ze ti nevznikne narok na materske a to je asi tak vsetko...jasne, ak neprerusis studium, poberas aj stipendium aj rodicak (resp. kto si priplacal ako dobrovolne poistena osoba alebo mal aj zamestnanie a zamestnavatel za neho platil do socialky odvody pocas tych 270 dni pred porodom, ten pobera materske).
@tanity Ahoj,
super, teším sa s tebou. Treba si to rozložiť ako to najlepšie vyhovuje všetkým zúčastneným stranám 🙂 . Škoda len, že to obdobie, kedy štát podporuje rodinky s deťmi, resp. ľudí zvyšujúcich si kvalifikáciu je len zopár rôčkov...potom prichádza tvrdá realita - na dieťa príspevok niečo cez 20 eur mesačne (nechcem ani písať výšku mesačných výdavkov na dieťa, ak chceš, aby jedlo zdravé veci, aby chodilo na krúžky, do jazykovky, malo kvalitné šaty, topánky, šport.potreby, nejaké to more či lyžovačka raz do roka, víkendové výletíky, kino, divadlo, knižky, hračky,.....a tisíc iných drobností 🙂 a to nepíšem o luxuse či výhradne značkových veciach, ale tak v zdravom pomere kvalita vs.cena. Je jasné, že v prvom rade rodičia sú tu na to, aby zabezpečili všetko potrebné pre dieťa, ale aj tak mi je smutno, keď vidím aké odvody platíme do štátnej kasy a tie akože "protislužby" sú skôr na smiech....
No a radšej sa už ani nerozpisujem o tom na čo je na Slovensku doktorád....na UKF v Nitre sa niektorým doktorandom po skončení štúdia "podarilo" zamestnať na alma mater a takmer zinfarktovali, keď zistili, že nástupný plat odb.asistenta je nižší ako to štipendium a podľa tabuľkových platov sa k jeho výške priblížia o tisíc svetelných rokov 😀 . A niektorí sa zasa nemôžu zamestnať preto, že sú pre potencionálnych zamestnávateľov takpovediac prekvalifikovaní a preto z viacerých pragmatických (najmä ekonomických) dôvodov nepoužiteľní. No na šľak trafenie.....
Držím palce, aby všetko išlo ako po masle, najmä nech ste zdraví 🙂 .
Denisa
@denkaajejdeti Deni dakujem 🙂 🙂 🙂 A to nebude len Nitrou, to iste je aj u nas v PO. Nastupny plat odborneho asistenta je nizsi, nez stipko po obhajobe 😨 🙄 strasne...a detto s tou prekvalifikaciou...ja len verim, ze mi pomoze doktorad na ceste von 😉 lebo netuzim zazivat ozaj to, co zazivaju u nas na fakulte kolegovia za taky smiesny plat...ziadne volno, ziadne osobny zivot, len publikovat, makat, driet..stale len tlaky a tlaky a za uplne mizerny plat...nechcem tu nadavat, to nie, len nejako netuzim zapadnut do takeho systemu, ktory si nevazi kvalitnu robotu a nepodporuje sikovneho cloveka a jeho potencial, jeho tvorivost, jeho napady...zodrat, vyuzit, zneuzit...nie,d akujem 🙄 cize fakt dufam, ze sa podari dostat sa von a ak nie, pojdem vlastnou cestou 😉
drzim palce aj ja tebe, aj rodinke, nech sa vam ozaj dari zit slusne a spokojne 🙂
@gapa
@tanity
@denkaajejdeti
@wikina123
Baby mam otazku...doktorandske studium prerusujem 1.7.2014 (u mna to je najlepsie riesenie, lebo sa vyzaduje aj ucast na experimentoch a aj pritomnost na pracovisku). To budem v nejakom 29 tyzdni. Informovala som sa cez mail na UPSVaRe a teda podla vsetkeho ma mozu zaradit do evidencie pokial mam potvrdenie, ze mi nevznika narok na materske (co mi nevznika, lebo som si neplatila dobrovolne nemocenske). Po komunikacii so soc. poistovnou im je potrebne dorucit ziadost o materske aby sa mohli vyjadrit. Takze moje otazky su:
1. papier ziadost o materske mi vystavi lekar? A kedy v ktorom tyzdni? Moze na moju ziadost aj teraz (poradnu mam o tyzden). Pretoze podla vsetkeho ma bez vyjadrenia socialky nezaradia do evidencie.
2. nie je jednoduchsie kvoli dotahovackam s UPSVaRom si platit zdravotne poistenie do porodu radsej sama? Neviem kolko je to teraz mesacne myslim, ze okolo 60e nie? Po porode uz by za mna opat platil stat pokial by som poberala rodicovsky nie? Totiz neviem ci nevznikne situacia (neviem ake su lehoty), ze aj ked nemam narok na materske, vyjadrenie so socialky dostanem neskoro a tym padom ma nezaregistruju na urade prace, cize aj tak budem musiet platit zdravotne ja...
Dufam, ze je to aspon trochu zrozumitelne pisane, dakujem za pomoc
@nikusinka treba požiadať aj tak, a stále nechápem prečo, mohol by stačiť ukázať maters.knižku s dátumami, aj ked snád sa chcú istiť???. Ved nástup na md je najskôr 8týž.pred termínom, no obvykle 6týž. pred termínom, hlavne ak netrvá žiadne poistenie tj. cca v 34týždni, najskôr cca v 32týždni, tj. v 29týž. iste nepoberáš materské. Ale čo už, ak chcú istotu, požiadaj lekára o vydanie žiadosti o materské (mne dali aj viac ako mesiac popredu) a ešte pred odovzdaním na soc.poistovnu by som ukázala tento doklad s dátumom odkedy žiadaš o materské na upsvar, či im to náhodou nestačí - ak to bude neskôr ako sa eviduješ (alebo aspon by som si urobila kopiu pre seba a na soc.poistovni dala počiatkou potvrdiť prevzatie a to s tou pečiatkou by som ukázala na upsvar, budeš mať dôkaz o odovzdaní žiadosti).
@nikusinka ahoj, neviem v ktorom si rocniku a na akej skole, ale este taka perlicka ku kombinacii doktorat a materska ... na UK v BA sa akademicke roky zaokruhluju smerom nahor, cize ak zena ide v poslednych rocnikoch na matersku neskor ako v septembri daneho roku, tak sa jej ten cas (hoci aj jeden den) rata ako cely akademicky rok a dostava sa tak do spoplatneneho nadstandardu. Moze poziadat o odpustenie skolneho, ale neodpustia ho cele. Samozrejme vsetko retroaktivne, lebo keby to vedela vopred tak samozrejme prerusi studium este v auguste ... tolko k postoju tejto krajiny k zenam doktorandkam ☹
@nikusinka ahoj, predpokladam, ze viac studijneho volna ( dovolenky ) Ti nezostalo. Ziadost o matrerske Ti vystavi lekar, potom by si ho zaniesla na socialku, aby Ti ho mohli zamietnut, samozrejme lehoty su vselijake (tusim pri ziadostiach30dni) a ako si opisala situaciu, ono by si asi aj tak musela nejake to zdravotne platit.. Aj mne vo fore hovorili, ze treba ziadost na zamietnutie - ale POZOR - raz sme osobne riesili, ci si mam doniest tu ziadost na zametnutie apani pracovnicka mi dala potvrdenie, ze mi nevznika narok a boli sme oslobodeni od vsetkych moznych papierov a lehot, cim sa to zjednodusilo -ODPORUCAM 🙂 Mas na vybavenie 2 tyzdne, takze by som nevesala hlavu, skus tam zbehnut a konkretne sa spytaj na takuto moznost 🙂 Co sa tyka zdravotky - oni sa tam v tychto veciach moc neponahlaju - zbytocne platit ked nemusis. Za dany mesiac sa plati 56,.. eur do 5.dna nastavajuceho mesiaca. Takze aj keby sa Ti to nepodarilo vybavit hned ( a musela by si ist predsa lencez tu ziadost), prides spatne a zapalatis prip. len nejaku alikvotnu cast. Po porode na UPSVaR budes riesit ziadost o rodicovsky prispevok - rovno pojdes na rodicovsku dovolenku od datumu narodenia dietata a od toho datumu porodu nebudes musiet riesit zdravotku. Dufam, ze som to wj ja napisala zrozumitelne 🙂 prajem vsetko dobr a nech vetko dobre dopadne
@nikusinka Ahoj, je to tak ako píše @wikina123 - vybav si potvrdenie, že nemáš nárok na materskú a od 1.7. sa prihlás na úrade práce - tým pádom za teba bude platiť zdravotné poistenie (56,35 eur) štát, zároveň tete na úrade práce ukáž tehotenskú knižku a potvrdenie o prerušení štúdia - tým pádom ťa budú len formálne evidovať, ale nebudú od teba vyžadovať, aby si si aktívne hľadala prácu, keďže budú chápať, že si v evidencii len preto, aby si nezostala vo vzduchoprázdne čo sa týka soc. a zdrav. posisťovne. Po narodení dieťatka daj žiadosť o rodičovský príspevok na ÚPSVaR, obehaj aj ostatné inštitúcie, pretože zatiaľ nie sú prepojené a funguje to na Slovensku ako pred 30 rokmi.
@gapa
@wikina123
@denkaajejdeti
Dakujem za odpovede baby, budem to musiet dajak zmaknut, ved uvidime ako to bude, pri najhorsom daco zaplatim do zdravotky...a inak este ma napadlo (nie je to moj pripad) ale neviete ako to je ak by som ostala PN, cize sa na urad prace hlasit tym padom nemozem, cize by som aj tak musela byt samoplatca? To len cisto zo zvedavosti 🙂
@meluela no nastastie u nas na UPJSke je system taky, ze ak prerusis mozes do dvoch rokov znovu obnovit studium s tym, ze sa ti normalne rataju dalej mesiace akoby si neprerusila, cize nehrozi ze by si daco musela platit
@nikusinka ak by si bola pn bez poberania nemocenského, tak ťa nezaevidujú ako uchádzača o zamestnanie a ako píšeš, musela by si si ať do dna pred pôrodom platiť zdr.poistenie sama (ak by si bola pn dovtedy). Odo dna pôrodu začneš poberať RP a budeš už zdr.poistená ako poberatel RP.
Nezabudni do 45dní od pôrodu prihlášku na dôch.poistenie štátom, ak chceš byť dôch.poistená štátom odo dna pôrodu (myslím z vym.základu 483eur t.č.)
@nikusinka tak to mate fajn ... ja ked som otehotnela a isla na matersku tak sa nadstandard a platby za neho doktorandov vobec netykali, na dekrete mam napisane ze sa mi doba prerusenia nezaratava do celkovej doby studia a aj tak som musela platit za to ze som si dovolila porodit dieta 😠
Uz vobec nehovoriac o tom, ze som nastupila ako zamestnankyna so socialnym poistenim a potom zo mna zmenou zakona spravili studentku ... kebyze viem ako to cele bude a ake je to zbytocne, tak sa na cely doktorat hned vykaslem a idem zhanat poriadnu prax pred materskou ... no co uz ...
@nikusinka prepac, nevsimla som si, ze si ma oznacila, ale dievcata ti uz krasne odpovedali 🙂
vela stastia so svetkym, papierovackami a uradmi, ale hlavne s porodom a dietatkom 😵
@meluela uf, to ake podmienky mate na skole? 😕 🤐 u nas normalne prerusim a mam narok 3 roky ostat doma na MD/RD s dietatom, plus mozem este rok predlzit BEZ UDANIA DOVODU...nasledne pokracujem normalne dalej. Co sa stipendia tyka, doktorand ma narok na 36 mesiacov stipendia...prerusis studium, stopne sa stipko...obnovis studium, pokracuje aj stipko..po tu dobu maximalne 36 mesiacov.
a mas pravdu, je neuveritelne, ake ubohe postavenie mame...a nejasne...kolkox som uz nadavala, na co som sa na to phd dala 😖
@tanity mi hovor .. kebyze to povedia dopredu, tak by to aj bolo fer, ale takto ... v normalnej krajine by to bolo aj a sud kvoli retroaktivite, ale tu 😀
ale nechcem frflat, lebo netusim ci to vobec dokoncim a v tom pripade budem skodovat nielen ja stratou casu, ale aj tato uzasna krajina ktora by mi zbytocne platila stipko
Ahojte. Mam otazocku k tejto teme. Kedy ste museli prerusit studium?
Kedze nemam narok na matersku chcela som v skole ostat co najdlhsie no na studijnom mi povedali ze musim studium prerusit od dna kedy mi vyrata gynda matersku.... co je podla mna strasna hlupost. Potom by som ostala do dna porodu nezamestnana a bez ziadneho prijmu.
@jissa ahoj....ja som neprerusila studium. Takze podla mna nie je povinnost ho prerusit. Vela zalezi na tvojom veducom a na katedre, ci su ochotni akceptovat to, ze budes mat dieta. Ja som rodila v novembri. Este 3 dni pred porodom som bola v praci-bolo to moje rozhodnutie, ze do porodu si budem plnit uplne vsetky povinnosti. DO konca januara mi dali "volno" a od februara do juna som chodila kazdy utorok na 5 hodin, resp. mi dali vzdy tak tyzden dopredu vediet, ze ma budu potrebovat. Skus sa najskor porozpravat s veducim DP, garantom, veducim katedry, popripade dekanom. Drzim palce 🙂
Termim mam 10.4. a chcela som si studium prerusit od 1.4. asi cca na rok max na 1,5 roka. Tych par dni do porodu som chcela byt samoplatca na soc. poistvni aby som ist nemusela na urad. Ked som sa dohadovala v novembri o tomto na studijnom nebol ziaden problem no a dnes ked som prisla zacala na mna vytahovat veci ze musim nastupit na matersku (pritom nemam na nu ani narok) od dna kedy mi napisala gynda a ze od toho datumu mi prerusi studium. to by znamenalo ze by som bola doma od 27.2. bez ziadneho prijmu a mala by som sa hlasit na urade prace. Dokonca mi povedala ze po 54 tyzdnoch akoze ked mi skonci materska mam prist do skoly a poziadat o rodicovsku dovolenku. Totalne ma vytocila, cely den ma boli brucho. Moja veduca je uplne super len na tom studijnom robi totalne nezdelana osoba ktora vytahuje na mna zakonik prace a pritom ja niesom zamestnanec ale student a neuvedomuje si fakt ze kebyze nechcem tak nemusim prerusit vobec a nieto ma este nutit ist skor. Najhorsie ze si to neda vobec vysvetlit.
ahojte baby, tiež som na doktorandskom, prišla som sa sem len pozrieť, ako riešite tehotenstvo počas štúdia a som zhrozena, co je potrebne vsetko podstupit a ake to musia byt niekedy stresy .... prajem všetko dobre a pevne nervy 🙂

@denkaajejdeti
aj ked je to ozaj špekulatívne, môj názor je, že nárok z každého nem.poistenia sa posudzuje samostatne a teda príjem a vym.základ z jedného nem.poistenia nemá vplyv na nárok na materské z iného nem.poistenia. Aj ked predpokladám väčšina pracovníčok v soc.poistovn by vám povedala inak, ked už pre nič iné, tak pre istotu. Ale tento § 58 používajú aj v iných prípadoch. Aj vzhladom k tej špekulatívnosti takéto info ťažko rozdávajú len tak na počkanie.
§ 30
Všeobecné podmienky
nároku na nemocenské dávky zamestnanca
Zamestnanec má nárok na nemocenskú dávku, ak
a) splnil podmienky ustanovené na vznik nároku na nemocenskú dávku počas trvania nemocenského poistenia alebo po jeho zániku v ochrannej lehote a
b) nemá príjem, ktorý sa povaţuje za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 za obdobie, v ktorom nevykonáva činnosť zamestnanca z dôvodov uvedených v § 33 ods. 1, § 39 ods. 1, § 48 ods. 1 a § 49 ods. 1.
§ 58
Nárok na nemocenské dávky z viacerých nemocenských poistení
(1) Nárok na nemocenskú dávku sa posudzuje samostatne z kaţdého nemocenského poistenia.