Doktorantské štúdium a materská

koliecko
12. nov 2013

Ahojte, chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosti, alebo mi nevie poradiť s mojim problémikom. Som doktorandka denného štúdia a v januári nastupujem na materskú, ...mám nárok počas materskej aj na štipendium a vlastne aj na materskú?

denkaajejdeti
12. nov 2013

Ahoj, ak neprerušíš štúdium, tak na štipendium budeš mať nárok (štipendium sa poskytuje v dĺžke 3 roky), len neviem, či ti školiteľ vyjde v ústrety v tom, že nebudeš v "práci" - je to individuálne, na niektorých univerzitách sa doktorand musí zdržiavať na "pracovisku" 8 hodín denne (kniha príchodov a odchodov), niekde nie - toto si musíš prebrať v prvom rade so školiteľom. Niekde akonáhle nastupuje doktorandka na materskú, dekan rozhodne o prerušení štúdia.
Materskú by si mohla dostávať, ak by si si 270 dní pred nástupom na materskú platila odvody do sociálnej poisťovne (myslím, že doktorandi to teraz nemajú povinné, takže ak si bola dobrovoľným platcom poistného).
Na rodičovský príspevok (cca 200 eur mesačne) máš nárok akokoľvek (ak by ti nevyšla materská), aj na jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa (cca 800 eur), aj na prídavok na dieťa (každý mesiac cca 23 eur).
V ktorom ročníku štúdia si?
Denisa

koliecko
autor
12. nov 2013

ahoj, ďakujem za Tvoju odpoveĎ 🙂
no ja som v prvom ročníku štúdia a so školiteľom som sa už o tom bavila, že preruším štúdium a v septembri zase nastúpim, čiže na materskej budem pol roka.
Ja si odvody neplatím, lebo som nevedela, že si také ničo musím platiť, ak chcem materskú, tak mne z toho plynie, že ju nedostanem, ale budem dostávať tých 200e mesačne odvtedy ako nastúpim na materskú dovolenku? ja vôbec týmto úradným veciam nerozumiem a som z toho zúfalá, navyše dochádzam do Nitry z okresu Prievidza..
@denkaajejdeti

denkaajejdeti
12. nov 2013

No, materskú teda nedostaneš, ale dostaneš rodičovský príspevok odo dňa narodenia dieťaťa - čiže až keď sa bábo narodí a vybeháš si všetky formality na úradoch - matrika, soc.poisťovňa, zdravotná poisťovňa a úrad práce, soc.vecí a rodiny - všetko v mieste tvojho trvalého bydliska. Oznámiš zmenu - že máš prerušené štúdium a nastupuješ na rodičovskú dovolenku, tak od dátumu narodenia dieťaťa máš nárok na príspevky. Zakiaľ ti nabehnú prvé peniažky na účet prejde nejaký ten týždeň.
Štipendium v čase prerušenia štúdia nebudeš poberať, znova ti ho schvália, až keď po prerušení budeš pokračovať v štúdiu - dokopy max.36 mesiacov, teda 36 x mesačné štipendium - do januára si vyčerpáš 5, čiže ti zostane ešte 31, ktoré si vyberieš neskôr.
Dúfam, že sa ti podarí znova nabehnúť na rozbehnuté štúdium, s dieťatkom je to predsa len trošku komplikovanejšie - každopádne držím palce 🙂.
A v akom odbore si robíš doktorád ? Si spokojná so školiteľom a štúdiom ako takým - myslím kvalita, časová náročnosť,..?
Denisa

koliecko
autor
12. nov 2013

ach, tak to si ma veľmi nepotešila, keďže ja som mala také informácie, že štipendium mi bude vyplácané aj počas materskej. ale ´dakujem Ti za rozsiahly opis 🙂.
no mne sa o dieťatko bude starať sestra kým ja budem od septembra v škole, a už teraz vidím, že to bude ťažké, lebo mi bude veľmi chýbať, ale tak chcem to dokončiť a verím, že to zvládnem vďaka mojej rodinke 🙂
ja mám tému kvalitatívno- kvantitatívna hodnota pestreca mariánskeho. čiže tam sa bude skúmať, úroda, kvalita, obsah účinných látok tejto drogy a bude založený pokus tejto liečivej rastlinky, ktorá je veľmi prospečná pre ochorenia pečene. téma je zaujímavá, len zatiaľ som sa nedostala do laboratória a myslím, že ma tam už ani nepustia, keďže som tehotná, aby to nemalo nejaký negatívny vplyv na bábätko. metodiku už vypracovanú mám, chýbajú už len menšie úpravy. a okrem toho mám na starosti vyučovanie študentov- cvičenia a aj prednášky, lebo môj školiteľ je velmi zaneprázdnený kadejakými inými vecami, takže v škole skôr nie je prítomný....
tak náročné je to ako kedy, hlavne ked musím zastupovať môjho školiteľa na prednáskach, a to je v stredu dvakrat po sebe, a len stojím... ale inak sa nesťažujem 🙂
ešte sa chcem opýtať, Ty si z Nitry?
@denkaajejdeti

denkaajejdeti
12. nov 2013

No bolo by ti vyplácané, ak by si neprerušila štúdium, štipendium sa totižto neviaže na to, či si na rodičovskej alebo nie, ale na tvoj status študenta 😉 . Nakoniec - veď o štipko neprídeš, akurát sa ti trocha posunie doba vyplácania.
A áno - som z okresu Nitra, ale študovala som v Bratislave - v Nitre je to dosť slabé, manžel učil istý čas na SPU (na Technickej fakulte), ale hneď ako sa mu vyskytla lepšia práca v jeho odbore, dal výpoveď (musel ešte dokončiť rozbehnutý semester, tak vtedy ťahal dve zamestnania naraz 🙂 - vravel, aj ostatní kolegovia z iných katedier, že "študenti" sú tam odpad. Dodnes sa s kolegovcami stretáva na rôznych konferenciách, seminároch,...a vravia, že je to ešte horšie každým rokom ☹ . Ale česť výnimkám, držím palce.
Denisa

koliecko
autor
12. nov 2013

a nebola si náhodou aj na 3D sone? lebo u nás v Prievidzi nie je, tak by som chcela ísť tu, ke´dže som tu celý týždeň
@denkaajejdeti

wikina123
12. nov 2013

Ahoj, aj ja som PhD. - len uz v 3.rocniku a vlastne uz mam "len" dokoncit nejake experimenty a napisat pracu.
@denkaajejdeti Ti velmi dobre odpovedala. Matersky prispevok nedostanes, a vlastne aj na matersku ako taku (lebo je to odvodene od nazvu materskeho prispevku) vlastne my nenastupujeme - my si "len" prerusime studium, pocas ktoreho teda stipendium poberat nebudeme. Papier "ziadost o materske", ktory dostanes od MUDr. vsak treba odovzdat v socialnej, aby Ti ho "zamietli" a mohla si potom riesit rodicovsky. Mame narok na rodicovsky pripsevok od narodenia dietatka, ktory nestratis ani opatovnym nastupom do skoly. Ja som mala nastupit na matersku vcera - kedze som vsak zdravotne OK a v skole teda experimenty a pisanie zvladam, tak zatial normalne chodim. Vyzaduje sa odomna uz len odovzdanie prace, takze do skoly sa uz najskor nevratim - budem sa snazit dokoncit pracu nejako priebezne. Aby mi neprepadlo vsetkych 7 zvysnych stipendii, skusim si najskor zobrat nase studijne volno, ktore este mam a prerusit si studium az po jeho precerpani.
Inak obdivujem tvoje odhodlanie vratit sa tak rychlo, dokoncit si doktorat aj ked si len takto v zaciatkoch - asi mas dobre podmienky a zaujimavu temu a vsetko, co k tomu prinalezi... Ja by som sa v takom skorom stadiu asi radsej tesila z babatka 🙂 ... ale teda kazdy mame svoju cestu....
@koliecko

denkaajejdeti
12. nov 2013

Súhlasím s @wikina123 vo všetkom 🙂 .
škoda, že si ešte len na začiatku štúdia, ak by si bábo čakala tesne pred dokončením, mala by si to podstatne ľahšie.
Vieš, tie prvé rôčky života tvojho mimča ti nikdy nikto nevráti a nenormálne rýchlo to utečie 😢. Mám tri deti a najstarší má takmer 15 a niekedy, keď tak na neho pozerám som šťastná, že je z neho už mladý muž 😀, ale na strane druhej je mi do plaču, keď sa v spomienkach vraciam k tomu, aký bol malinký a ako sme si spolu užívali NAŠU rodičovskú dovolenku - strašne rýchlo to ubehlo.....
No ale, je to individuálne a každý to rieši po svojom a má svoj názor - toto je len moja osobná skúsenosť, nie všeobecná rada.
Ja som na 3D sono chodila do Hlohovca, ale skús sa spýtať skupinky mamičiek z Nitry - dostaneš perfektné informácie, tu je link (ak by si ešte náhodou nebola členom) - https://www.modrykonik.sk/skupina/72/
Krásny deň.
Denisa

havana_frost
12. nov 2013

@koliecko Materská dávka je dávkou sociálneho poistenia, takže pokiaľ nie si povinne alebo dobrovoľne nemocensky poistená, nemáš ju z čoho/ za čo dostávať. Štipendium nie je považované za príjem, z ktorého sa platí nemocenské poistenie. Každý sa však môže poistiť dobrovoľne, a to aj pri existujúcom povinnom poistení.
Máš nárok na štátne sociálne dávky, popísané vyššie, na ktoré stačí splniť v podstate len trvalý pobyt SR, starostlivosť o dieťa.
3D/4D ultrazvuk v Hlohovci odporúčam: http://www.4dultrazvukhc.sk/

gapa
12. nov 2013

@denkaajejdeti
@koliecko
ešte ma napadá baby, ako to budete mať so zdravotným poistením. Nevyznám sa v doktorantoch. Oni sú zdravotne poistení štátom ako študenti, resp. doktoranti?? Ak áno, tak bacha na to, ak by si ukončila statuš študenta, doktoranta pred pôrodom, tak si budeš musieť platiť zdr.poistenie za obdobie od dna pred pôrodom sama (ak teda nespadáš do nejakej inej kategorie poistenca štátu). Ak by si poberala materské alebo nemocenské (na ne však nárok nemáš), tak by si bola z toho titulu zdr.poistená. Ak ale nárok na materské ani nemocnské nemáš (nebola si nemocnesky poistrená), tak až odo dna pôrodu budeš mať nárok na rodičovský príspevok (aj ked v plnej celomesačnej výške) a z toho titulu budeš odo dna pôrodu zdravotne poistená štátom ako poberatel rodič.príspevku,( to neskôr po vybavení rodič.príspevku si vybav potvrdenie o poberaní z upsvar a vybav svoje zdr.poistenia). Predpokladám aj doklad o prerušení študia bude možno treba (neviem, kto za doktorantov nahlasuje do zdr.poistovne, či škola, či doktoranti).
Dalšia vec, nezabudni do 42dní od pôrodu si podať prihlášku do soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby si bola odo dna pôrodu dôch.poistená štátom. Najlepšie si urobiť kopiu prihlášky (je to tlačivo Registsrač.list fyzic.osoby) a na nu si dať potvrdiť pre seba pečiatkou soc.poistenie potvrdenie o prijatí prihlášky. K prihláške treba prehlásenie o riadnej starostlivosti +kopiu rodného listu dieťaťa.

wikina123
13. nov 2013

@gapa Velmi vhodne dalsie postrehy aj pre mna - dakujem 😉

dazdovka
13. nov 2013

Vsetko si musis obehat sama, skola za teba nevybavi nic co sa tyka zdravotneho, nemocenskeho poistenia... Zdravotnu poistovnu si musia platit vsetci doktorandi nad 25 rokov, tito nie su uz poistenci statu. Ale ak si pred PhD studiom pracovala, tak sa ti z poslednych 2 rokov pred porodom rata materska, musi to vsak byt odpracovanych minimalne 270 dni, ak nie, tak len rodicak budes dostavat.

wikina123
13. nov 2013

@dazdovka v prvom momente som sa zlakla, ze ako je mozne, ze som o hranici 25rokov nevedela - je to od 30 rokov a su tam prip. i ine podmienky https://www.vszp.sk/poistenci/pre-studentov/por...

dazdovka
13. nov 2013

@wikina123 vidis, ked som ja koncila PhD, tak sa to prave upravovalo, pamatam si ako kolegovia doktorandi chodili zeleni z hrozy kolko budu musiet odvadzat, nakoniec to predsalen nechali na hranici 30 rokov.. OK, prepac ze som zavadzala, naozaj som nechcela 🙂

wikina123
13. nov 2013

@dazdovka Nic v pohode, ved tie veci sa menia tak rychlo a myslela si to dobre. Len naschval som tak rychlo reagovala, aby nevznikli dalsie "dohady". Pekny den + 🙂

gapa
13. nov 2013

ešte k tomu nároku na materské, sú dve také základné podmienky: -ak si v posledných dvoch rokoch bola aspon 270kalend. dní nem.poistená a dalšia že si nem.poistená v čase nástupu na md alebo ak nie si nem.poistená, tak ti nem.poistenie skončilo počas tehotenstva.
- a ešte som sa kiksla v predchádzajúcom príspevku, že si budeš musieť platiť zdr.poistenie za obdobie OD dna pred pôrodom... správne je, že DO dna pred pôrodom...

wikina123
20. nov 2013

@koliecko Ahoj, prave sme zistili nove infosky 🙂 V suvislosti s Tebou sa nijako nemenia - zostava vsetko, co bolo povedane vyssie. Stipendium sa vztahuje na status studenta, na matersky prispevok narok nemas, ale iba na rodicovsky a dane priplatky pri narodeni dietata (a jeho doziti 28dni). ALE ak splna podmienky manzel, moze si o matersky prispevok zaziadat on - rozdiel je vsak v tom, ze v jeho pripade je to az ku dnu narodeniu dietata (nie 6 tyzdnov pred porodom ako u zeny) a bude vztahovany na jeho momentalnu pracu -teda ju musi "ukoncit". Moze vsak pokracovat v praci aj u toho isteho zamestnavatela, aj na trvaly pracovny pomer, ale musi byt spisana nova pracovna zmluva s novym predmetom cinnosti. Ak on pobera matersku, ty nemas narok na rodicovsky. O rodicovsky si moze poziadat jeden z vas po skonceni poberania materskeho. Tak je to v zakonoch teraz, avsak zakony sa mozu menit a teda treba sa o to v novom roku zaujimat (ak by to teda bola vas pripad 🙂 ).

koliecko
autor
21. nov 2013

@wikina123 ahoj, ďakujem Ti za informácie, ale my nie sme zobratí,... takže ja budem mať len ten rodičovský príspevok + tie jednorázovky, ale vážim si, že si mi napísala nové infošky, ešte raz ďakujem 🙂

tanity
28. nov 2013

@wikina123 ahojky, mozem sa spytat? Ak som tomu dobre rozumela, moze si o matersky prispevok poziadat manzel a bude ho dostavat cca tych 6mesiacov a ja si nasledne poziadam po skonceni tych 6mesiacoch o rodicovsky? a medzitym budem na uradoch figurovat ako nezamestnana? lebo budem musiet preusit studium, tym padom stracam status studenta a stavam sa nezamestnanou? toto mi nie je jasne inak, ze ked prerusim studium (budem sa snazit nejako to dotiahnut do porodu, ak sa bude samozrejme dat), potom automaticky prechadzam na urad prace a stavam sa nezamestnanou? a nasledne si ziadam o rodicovsky (ak teda nepoziada manzel o matersky), lebo si nepriplacam do socialnej to dobrovolne pripoistenie...rozumiem tomu spravne? pytala som sa kade tade, aj u nas na studijnom, aj u asociacii doktorandov,ale nejak nikto nevie dat jasne odpovede...

inak, ja som tiez pocula, ze matka moze aj nadalej dostavat aj stipendium, aj matersky (resp. rodicovsky), ale predpokladam, ze to len vtedy, ak neprerusi studium, pokracuje v nom, ale zaroven sa stara o dieta ... niekde sa to da, ak nemusis byt na fakulte kazdy den, len iste dni ked napr ucis, da sa zabezpecit, ze sa postara o babatko napr. sestra @koliecko ...len osobne ked si predstavim, ze toto vsetko by som si vzala na plecia popri malom babatku, zda sa mi to priam nemozne.

kazdopadne, to s tym manzelom na MD sa mi paci, je to nova info, dakujem @wikina123 ...bolo by mozne hodit sem link s clankou na uvedenu problematiku? ci ste si to len tak "ustne" pozistovali? a neutrpel by manzel nejakym sposobom, ak by musela byt spisana nova zmluva? resp. nebolo by to nejak nevyhodne bud pre neho alebo pre jeho zamestnavatela? zaujimalo by ma aj to, co vpripade, ak je SZCO ..vela veci by ma zaujimalo, vela otazok, len kde hladat odpovede 😝

wikina123
28. nov 2013

@tanity Ahoj, ano rozumies tomu spravne. Manzel moze poziadat o matersky a ty az po nom o rodicovsky. Ak stratis status studenta, tak budes kvazi dobrovolne nezamestnana az do momentu, ked budes na rodicovskej. Ale do tohto "nezamestnaneho" stadia som este ja moc nerypala, ze co a ako treba riesit. Min. by som povedala, ze si treba dat pozor na hradenie zdravotneho. Ak si manzel nepoda ziadost o matersky, tak ty priamo pri narodeni dietata mozes nastupit na rodicovsku a nezamestnane obdobie nevznikne (min. u mna, kedze mam este komplet nevybrate studijne volno a teda prerusujem studium asi az mesiac po porode - nemala som rizikove, takze som v 36tt a chodim do skoly - ale uz koncim 🙂 )

Komplet zalezitosti v skole su zjavne uplne nezavisle od uradnych veci spojenych s materskou alebo rodicovskou. Preto Ti ani na studijnom neporadia - skor na socialke a tak, kde riesia materske. Ano - vobec nemusis prerusit studium, ked sa od Teba nevyzaduje denno-denna pritomnost, zavisi od podmienok na skole, ide Ti stale stipendium, aj rodicovsky prispevok sucasne, Osobne ja si to neviem predstavit sucasne- je ine si len nieco malinko riesit popri a je ine byt oficialne zaviazany k cinnosti a musiet obcas zanedbat rodinku.
Prvotne info som cerpala ztadialto http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi... o tom, ze aj manzel moze ist na "matersku". Preto, ked som dostala papier od MUDr. isli sme na socialku (kedze som pocula, ze aj ked nemam narok na matersku, musim ho odovzdat, aby ho mohli zamietnut) ale zaroven sme sa spytali, ci ho mam odovzdat, ak je teoreticy mozne, ze by isiel manzel. Tak sme ho neodovzdali a povedali nam to, co som napisala vyssie (a co sa moc nezhoduje s tym clankom ☹ ), ze manzel moze ist na matersku z tej jeho "aktualnej" prace, ale moze pracovat nadalej - avsak v "novej" praci - sice aj u toho isteho zamestnavatela, aj na trvaly pomer (nemusi byt len dohoda), ale musi byt nova pracovna zmluva s novym predmetom cinnosti. Neviem o nicom, co by nejako manzelovi/zamestnavatelovi uskodilo spisanim novej zmluvy - akurat papierovacky - skor by som vnimala, ze zavisi od sefa, ci jetomu otvoreny. Do SZCO sa nevyznam vobec. Vsetko tu napisane si treba este overit na urade, ci sa nieco nebude menit. Nam dokonca tetuska povedala, ze sa ani nemusime hnat do miesta trvaleho pobytu, ale mozme sa informovat aj v BA.

gapa
28. nov 2013

@tanity
@wikina123
čo sa týka szčo, ak je nem.poistený ako szčo aspon 270dní dva roky pred tým, ako sa dohodnú, že sa o dieťa bude starať manžel (tak sa to píše v zákone o soc.poistení, že odvedy mu vzniká nárok na materské), tak môže súbežne vykonávať prácu na živnost a poberať materské, tam problém nie je. Počas poberania materského je oslobodený od platenia poistenia do sociálnej poistovne. Len pozerám, že nerozumiem tomu § 49 ods.2 písm. d) ako to myslia s tými 6týždnami, či až po uplynutí 6týž. môže požiadať, ak nemá nárok na materské.

kopírujem zo Zákona o soc.poistení, zo stránok Min.práce soc.vecí a rodiny:
http://www.employment.gov.sk/leg-socialne-poist...

§ 48
(9) Obdobie nároku na materské poistenkyne, ktorá dieťa porodila, nesmie byť kratšie ako 14 týţdňov od vzniku nároku na materské a nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týţdňov odo dňa pôrodu.
§ 49
(1) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týţdňov od vzniku nároku na materské. Osamelý iný poistenec, ktorý sa stará o dieťa prevzaté do svojej starostlivosti, má nárok na materské v období 31 týţdňov od vzniku nároku na materské a iný poistenec, ktorý prevzal do starostlivosti dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské 37 týţdňov od vzniku nároku na materské. Iný poistenec má nárok na materské najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, ak v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený najmenej 270 dní.
(2) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti, je
a) otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,
b) otec dieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôţe starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok, s výnimkou, keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,
c) manţel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôţe starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
35
d) otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týţdňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
e) manţelka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela, alebo
f) fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

denkaajejdeti
29. nov 2013

Ahojte @tanity @gapa @ wikina123,
som rada, že diskusia opäť ožila 🙂 . Chcem vás len upozorniť, aby ste si prerátali, či sa oplatí manžela poslať na materskú, aspoň podľa mne dostupných informácií. Materská sa vypláca z nemocenského poistenia ako náhrada príjmu, podobne ako PN alebo ošetrovné. Nárok na materské má aj otec dieťaťa, matka je ale povinná byť na materskej 14 týždňov dokopy, pričom matka si musí vybrať prvých 6 týždňov po pôrode (zvyšných 8 týždňov materskej si matka musí vybrať do uplynutia 34 týždňov odo dňa vzniku nároku na materskú). Potom môže nastúpiť na "materskú" dovolenku otec, ale zároveň nesmie mať iný príjem ( počas rodičovskej dovolenky je tento súbeh možný, ale počas materskej nie). Príjem otca počas materskej sa nesleduje iba v prípade, že otec je SZČO. Ak je otec zamestnanec, tak v zákone sa píše o absencii príjmu, t.z. žiadny príjem zo zamestnania. Takže, ak je otec riadnym zamestnancom, tak na materskú môže ísť z 34 týždňov 20 (zvyšných 14 matka, iba v prípade, že by zomrela alebo bola vážne chorá, tak sa to mení). Tých 20 týždňov však nemôže pracovať a teda ani nemá príjem, pričom materská je vždy menej ako plat. Prikladám link: http://www.socpoist.sk/materske/1293s.
Krásny piatok a najmä blížiaci sa víkend 🙂 .
Denisa

afra
29. nov 2013

@koliecko AHoj, ja som otehotnela v 2.r. doktorandskeho. So skolitelom som sa dohodla, ze budem pokracovat dalej, ziadne prerusenie. Hodiny, co som mala ucit som si oducila, kym som bola tehotna a tak som cely treti rocnik neucila. Do skoly som chodila len na konzultacie. Vela zavisi od skolitela, ci to bude akceptovat. Ak prerusis doktorandske, mas naraok len na rodicak, co je cca 220€ mesacne. A ked sa vratis do skoly, tak budes dostavat stipendium+rodicak. Vela sily. Da sa to zvladnut. Mne s malym nepomahal nikto okrem draheho a aj ten chodil do skoly. Ale zvladli sme to 🙂 Vela stastia.

tanity
29. nov 2013

@wikina123
@gapa
@denkaajejdeti
baby, ste poklady , dakujem 😵 😵 😵 dali ste mi velmi cenne informacie, dnes si to skusim nacitat a uvidime 😉 kazdopadne, u nas by to mozno slo, nakolko moj manzel je SZCO uz 270 dni a pracuje ako SZCO na plny uvazok u "svojho" zamstnavatela...takze si nacitam tieto nove informacie, lebo nad takou moznostou smeani nerozmyslali..uvidime, co vyjde prijatelnejsie...

a co sa tyka prerusenia studia, rozhodne sa velmi tesim na nase 2.babo a budem stastna prestastna, ked s nim budem moct ostat doma 3 roky 😉 pre mna ta prva MD a RD boli tie najkrajsie obdobia v zivote, aj ked penazi bolo malo, ale zvladli sme...neviem si predstavit sklbit vsetko dohromady, ale moznos a to bude dat, ktohovie,...zalezi aj od dietatka..pozitivum bude to, ze budem mat dost casu na moju longitudinalnu kvalitat. studiu 😅 😵 aka kvalitka vznikne 😵 😵 😵

a ja si sama platim zdravotne poistenie, nakolko mam 35 rokov, takze len si to ustrazit 😉

je fajn, ze je tu tato tema, hladala som aj na nete, ale toto mi asi dalo najviac, takze este raz vdaka a ked nieco pozistujem, iste sa ozvem a podelim sa aj o moje skusenosti. Drzte sa baby a prijemne tehulkovanie a studium 😵 😵 😵

wikina123
29. nov 2013

@denkaajejdeti Tak tomu uz skutocne nerozumiem - aj ked mi to pride logickejsie 🙂 kedze poberat matersku i plat - aj ked z "inej" prace mi pride spekulantske. Hovoris presny opak toho, co nam povedala teta na urade - este specialne som sa pytala, ci moze manzel nadalej pracovat na trvaly pracovny pomer. Ze ano, len nova zmluva a novy predmet cinnosti. Inak je nam jasne, ze by sa mu materska neoplatila. Ale nevadi - ved tak ci tak sme sa mienili este pytat a skontrolovat si to.
@tanity drzim palce nech vsetko dobre pozistujete, i v skole nech to ide hladko a hlavne vela radosti z deti 🙂

denkaajejdeti
29. nov 2013

@wikina123 Pozisťuj, za opýtanie nič nedáš....inak tety na úrade sú téma sama o sebe, veď z cudzieho krv neteče 😉 . Povedz tete, nech ti to dá písomne a uvidíš jej reakciu.

denkaajejdeti
29. nov 2013

@wikina123 Inak logicky - materská je dávka poskytovaná zo Sociálnej poisťovne a pokiaľ ju poberateľ dostáva je akousi náhradou mzdy, tak ako PN či OČR - preto sa poberanie týchto dávok vylučuje so súbežným príjmom/prácou (toto si vie Sociálna poisťovňa overiť ihneď, pretože systém nepustí poberanie dávky z poistného a súčasne odvádzanie odvodov z TPP na to isté rodné číslo). Rodičovský príspevok je tiež dávka, ale nevypláca ju sociálna poisťovňa, ale ÚPSVaR a nie je nijako viazaná na predchádzajúce odvody do sociálnej poisťovne (preto rodičovský príspevok môžu poberať všetci bez ohľadu na to koľko prispeli do odvodového systému sociálnej poisťovne).
Práve včera som hľadala informácie jednej známej ohľadom poberania predčasného starobného dôchodku a zároveň práce na TPP alebo aj dohodu - podľa súčasných zákonov to nie je možné, pretože len čo by jej vzniklo poistenie (t.j. hneď ako zamestnávateľ začne platiť odvody- identifikátor rodné číslo), tak Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasného starobného dôchodku (dávka), až keď poistenie zanikne (prestane pracovať) alebo dovŕši dôchodkový vek (nie predčasný), tak jej znova budú vyplácať dôchodok. Počas normálneho starobného dôchodku (pozor, nie predčasného) môže dôchodca pracovať a zároveň poberať dôchodok, tu už súbeh možný je (presne tak isto ako je možný súbeh rodičovského príspevku a práce na TPP či dohodu).

tanity
29. nov 2013

@gapa ten § 49 ods.2 písm. d) ...otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týţdňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,....to by sa asi tykalo nas, a ak dobre interpretujem dany zakon, najskor si moze "prevziat otec (iny poistenec) dieta do starostlivosti" po6 tyzdnoch, ale matka nesmie poberat ani MD ani RD...a co s tymi 6tt? 😕 to nejde ani mne do hlavy...ale ked citam nasledne prispevok @denkaajejdeti , "matka je ale povinná byť na materskej 14 týždňov dokopy, pričom matka si musí vybrať prvých 6 týždňov po pôrode"...tych prvych 6tt je teda matka povinna byt na MD, ale zasa, som na MD, ale nepoberam ziadne peniaze?? (§ 49 ods.2 písm. d)), lebo inak si nemoze otec narokovat na MD? Po 6 tt moze nastupit otec na MD, ale jeho prijem sa nesleduje len vtedy, ak je SZCO...inak plati to, co pise denkaajejdeti vyssie (o otcovi zamestnancovi), resp. je to otazne vzhladom na informacie, ktore ma @wikina123 ..

tanity
29. nov 2013

@wikina123 a dakujem, napodobne, vsetko dobre 🙂 🙂 🙂

gapa
29. nov 2013

@tanity
pozri v tých paragrafoch, čo som skopírovala hned ten prvý odsek z § 48, že poberať má matka aspon 14týždnov, ale to je len prípad, ak máš nárok na materské. Ak nárok na materské nemáš, tak by malo byť tých 6týž. po pôrode. (ak by si nárok mala, tak veru neviem, ako robia tých dalších 8týž., predpokladám prax je iná ako zákon v tomto prípade).