Dostanem materskú, keď ešte študujem?
Babenky chcela by som sa spýtať či dostanem materskú ked ešte študujem a študovať aj budem po narodení malej... a ak áno tak kolko asi ?
@verunqha23 ak otec tvojho dietata studuje dennou formou, cize sa stale pripravuje na buduce povolanie a nema ziadny prijem, tak vyska vyzivneho bude najpravdepodobnejsie 27,13 eur. je to minimalna vyska, ktoru mu moze sud urcit.
Len ho tam pekne zapis,nech si pekne platí.Ak bude tvrdiť,ze neni jeho,das urobiť testy dňa.Do postele vedel ísť s tebou,tak nech zodpovedá aj za následky.
Tak ako aj iné komentovali - matrika nič nevyrieši, čo sa týka peňazí. A v Tvojom prípade nieže by som dieťaťu nedala priezvisko otca, ale ho dokonca zbavila aj rodičovských práv... Tých 27 € Ti hádam nestojí za to, aby od bol "otcom" dieťaťa, ku ktorému sa nepriznáva už teraz...
Baby, teraz od neho mozno dostane len 27 eue, ale on bude o chvilku zarabat a moze si ziadat o zvysenie. Ale ak ho tam nezapise, bude s tym mat problem a myslim si, ze slobodnej mamicke sa hodi kazde euro. Hlavne treba mysliet prakticky a zahodit vsetky emocie. Ide predsa o to dieta hlavne, aby malo z coho zit.
@surrender myslim si ze pre slobodnu matku je aj 27e dobrych
Za 27 EUR by som sa na to mohla vykašľať. Jednak by mal rovnaké právo na dieťa ako ja, lebo s povinnosťami ide ruka v ruke aj právo. Radšej by som vydržala a našla si v roku, roku a pól dieťaťa brigádu, alebo by som si nasla nejakú činnosť s ktorou sa da privyrobiť. Ako neviem ci tých 27 € by mi stalo za tie nervy vydávať s mojim dieťaťom taký ksicht. Ja osobne by som sa mu na ne vykašľala. Ak je kocka jazykovo zdatná, môže robiť na rodičovskej preklady, pripadne ak je na VS pomáhať s bakalarkami a pod. Vždy sa da nájsť cesta. Ja osobne by som z takej paprče nevzala ani cent.
@tutu_1 ale dieta ma pravo na otca a treba urobit maximum pre to aby bolo aj s nim. Tu nejde len o peniaze ale aj o potenialny vztah. Ona sa dobrovolne rozhodla s nim aj sexualne zit, a teda aj mat dieta (ziadna ochrana nie je stopercentna) a niekedy je dobre zahodit hrdost a mysliet aj na potreby dietata. Mne by bolo napr.velmi luto keby som nepoznala svojho otca, a nech je akykolvek, je mojim otcom.
A ešte niečo... Ak nebudú chcieť ani v budúcnosti platiť na dieťa, spôsoby, ako to urobiť, si nájde...
@mima4 No chápem ako to myslíš - ale poviem ti vlastnú skúsenosť - ja svojho otca nepoznám, nikdy som ho nevidela - tiež ma zaprel, v mojich dvoch rokoch sme museli cestovať cez pol republiky aby spravili testy - a stačilo sa na mňa pozrieť... 😀 . Nikdy neprejavil záujem ma spoznať ani nič iné ( ja len raz-žiadna odozva). Vieš a vôbec neľutujem, že takého človeka nepoznám, matka časom spravila to isté. Mala som však šťastie - vychovali ma moji starí rodičia - a to boli vlastne moji naozajstní rodičia a som im za to vďačná.... 😉 A nestojím o mojich biologických rodičov - možno to znie smutne a strašne ale tak to je. Moji rodičia už zomreli.
@mima4 prosím ta nehnevaj sa na mna ale o čom píšeš ??! Za prvé otca z neho nespraví biologicky materiál. Na to, by sa mal aj adekvátne správať a nie urážať a ponižovať budúcu matku jeho dieťaťa. To on sa sám vyraduje zo života dieťaťa svojim sebeckým a nezrelým správaním. Ja nehovorím aby dieťaťu otca tajila, alebo aby sa neskôr pred dieťaťom o ňom zle vyjadrovala. To nie. To su halušky dospelých do toho by som dieťa neťahala. Skôr by som ksichtovi povedala ze do RL sa dostane ak uvidím záujem a dospelé správanie. Ak nie ok jeho voľba. Len keď uz by bolo dieťa schopne porozumieť by som mu to tak vysvetlila ze šancu mal ale nevyužil, co v konečnom dôsledku nevadí lebo na to aby muž bol otcom treba viac. A kocka je pekná mladá kto vie ci si nenájde muža ktorý bude nakoniec rad otcom aj na RL nebiologickeho dieťaťa ? Takýmto krokom si ušetrí autorka peniaze na právnika, lebo tieto ksichty si za posahanych 27 € budú myslieť ze jej môže strpcovat život. Ako aby som za neopravidelnu almužnu musela strpieť takéto nervy a ponižovanie ? No fakt by som sa na to mohla..... Ja teda neviem co sa vsetky tak trasu na výživné a hor sa rovno dieťaťu dávať do RL ksichta nebodaj dať dieťaťu jeho meno... Za co za urážky? Za pár nepravidelných supov ?
27€ mesacne = 334€ rocne = 6680€ za 20.rokov... Áno? Slečna slobodná maminka je tak materiálne a finančne zabezpečená, že pri minimálnom výživnom dobrovoľne oberie svoje dieťa o viac ako 6600€ ?
...fíha 😲 to kde rastú takéto študentky?
@sue presne tak
@sue tak tam potom zarátaj aj výdaje za právnu pomoc 😉 napr. Keď bude chcieť zmeniť priezvisko dieťaťa a hrdý otec nebude súhlasiť. A inak pekná kravina s tým citovým vydieraním ohľadom oberania dieťaťa matkou. To o čom prosím ta píšeš ?! Veď co on je nesvojprávny jemu niekto zakazuje prispievať ?? Ci sa žena musi doprosovať ťahať po sudoch a nútiť do zodpovednosti iného ne/dospelého ? Úplne od veci. Žena musi proste myslieť aj do budúcna zvážiť vsetky kroky ci si chce ťahať do života debila alebo nie. Mne by boli moje nervy a blaho môjho dieťaťa cennejšie ako tie drobne.
@sue ja tiež nie a nech som akokoľvek hrdá nedáva mi to právo odopierať dieťaťu to,co mu patrí. Ok,nepotrebujem tie prachy? Sú dieťaťa dávam ich na sporiaci účet,neriesim...a keď je dieťa veľké dám mu ich nech ono samo rozhodne či ich chce. Jednoducho mu patria.
Aj rodinné prídavky,ci daňový bonus,ale tam som ešte nezažila že by to niekto odmietol-lebo drobné😉
...btw to nie je len jej dieťa, ale aj jeho.......
@sue ani zďaleka nie som za vodou ale všetko by som si poriadne zvážila, vsetky cesty a súvislosti co k čomu vedie.
@anatalia77 zle uvažuješ ak je niekto dospelý a vie co je jeho morálna a ľudská povinnosť snáď sa vie aj sám zodpovedne postaviť k budúcemu potomkovi a k výdajom ktoré sa ho tykajú. To s matkou nemá nic. Ak sa matka stara o dieťa a debil neprispieva nie je to vina matky, ale vina debila, ze sa chová ako posuk. Vychovať ho mala jeho mater, a nie aby druhého dospelého vychovavala matka dieťaťa. Áno pravda je ze tie peniaze patria dieťaťu a veď nikto nepíše ze ich ma odmietať. Len si všetko treba zvážiť dopredu, aby o pár rokov nepísala na kona, ze sa vydala a muž chce osvojiť dieťa alebo mu dať priezvisko len debil nechce dovoliť hoci prispieval minimum a potom aj dosť nepravidelne. Ono da sa vyhrať aj taký sud, ale chce to hodné dobrého právnika ktorý to iste zadarmo robiť nebude.
Ale moja vec to nie je takze nech si spraví kocka ako ona chce. Pripadne nech sa poradí v centre právnej pomoci - tam jej odpovedia na všetko a bezplatne.
@tutu_1 Ja ho dám na sud mne stačí aj tých 27 eur ... Budem to odkladať na jej knižku tak som to aj plánovala no ale skade chlapec bude dávať 27 eur mesačne neviem 🙂 ..
@sue píšeš ze dieťa je aj jeho, akurát ze on sa tak nespráva. A mne pride hrozne ponižujúce teraz viest k zodpovednosti druhého dospelého jedinca. To uz je o čom ? Videla si taký sud kde sa rodičia dohadujú o výživnom ? Kde sa dohadujú o zmene mena ? A ako to prežívajú tie deti ? A aj to ze keď platí ma nárok sa s dieťaťom stretávať pripadne neskôr sa môže požiadať aj o striedavú starostlivosť, alebo bravanie si na vikendy... No a za ďalšie kto zaručí keď chová ako debil uz teraz, ze jej to dieťa z trucu nevezme ? Veď je to každú chvíľu v tv. Proste si to treba premyslieť. Ona si pozná chlapa.
@verunqha23 ono je to len na tebe akurát ak s nim neplánujes budúcnosť tak si premysli to priezvisko ci nebude lepsie ak ho bude mat po tebe. 😉
@tutu_1 Priezvisko bude mať po mne určite nie po nom... Ha to by som bola strašne sprostá :D ... Ale priznať otcovstvo na matriku pojde,priezvisko bude mať po mne... A on nech potom platí
@verunqha23 je dobre ze vies ako to budeš riešiť 😉 držím ti palce, nebudeš to mat síce jednoduché, ale zvládli to ženy pred tebou a zvládneš to aj ty 😉
. Joj a baby kedy ho môžem dať na súd? ... Môžem ešte aj skôr pred narodením babatka alebo až po narodení ? ...
Baby ale kedy si studujuce mamicky mali normalne narok na matersku ale potom stat prestal platit za studentov tak narok uz nemaju iba na rodicak a tusim to bol rok 2004 co tie odvody zrusili.
@verunqha23 až po narodení....k Návrhu na zverenie mal. dieťaťa do starostlivosti a určenie výživného totiž ty si navrhovateľ, on odporca a musíš v nej uviesť údaje dieťaťa (čiže dôvod podania návrhu) + doložiť rodný list (kópiu), ktorý je súčasťou prílohy k návrhu. Návrh sa podáva v troch vyhotoveniach - jeden ide do spisu na súde, druhý do spisu ku kolíznej opatrovateľke z úpsvar a tretí dostane odporca spolu s listom od súdu, aby sa k nemu písomne pred pojednávaním vyjadril. Nezabudni v návrhu žiadať preplatenie výbavičky - jednorazový príspevok druhého rodiča pri narodení, čiastočne preplatiť náklady spojené s tvojím tehotenstvom - vitamíny, tehu oblečenie ak si nejaké mala kúpené, tehu kurzy, poplatky u lekárov (sono a pod.), strava.....atď. Budeš hlavne k tým drahším veciam potrebovať bločky resp. faktúry, aby si to mohla zdokladovať. Dokonca keby si napr. bývala sama, mala nárok len na RP a nemala iný príjem je možné žiadať výživné na nevydatú matku (platil by to max. do 2 rokov veku dieťaťa), ale tu sú dosť prísne podmienky na získanie takéhoto výživného.
@verunqha23 a ešte ti poradím jednu dôležitú vec - veľa maminiek o tom nevie čo je obrovská škoda. Píšeš, že ti stačí to minimum cca 28€ na výživné. Ak je to pravda tak potom vôbec nemusíš podávať návrh na výživné nakoľko na túto sumu máš nárok aj bez súdu. Totiž Zákon o rodine hovorí, že obaja rodičia sú povinní sa finančne podieľať na zabezpečení dieťaťa, najmenej však sumou, ktorá zodpovedá 1/3 životného minima . To znamená, že od mesiaca, v ktorom sa dieťa narodí je otec/matka povinný touto sumou na dieťa prispievať. Táto skutočnosť mnohým uniká. Volá sa to Výživné bez rozsudku. A toto sa dá pri neplatení kľudne vymáhať aj cez exekútora či cez políciu a nepotrebuješ žiadny rozsudok....stačí ti tvoj OP a rodný list dieťaťa (kde je uvedený otec dieťaťa). A je jedno či otec/matka pracuje, študuje atď.....ak je plnoletý súd či políciu nezaujíma kde tie peniaze vezme.
Čiže napr. tebe stačí ak po troch mesiacoch od narodenia dieťaťa pôjdeš na políciu a podáš "trestné oznámenie za neplnenie si povinnej výživy bez rozsudku určeného ZoR" a normálne ti to oznámenie vezmú (polícia toto vezme len ak je výživné neplatené najmenej 3 mesiace za posledné 2 roky - mesiace nemusia nasledovať po sebe).

Ja by som vôbec zvažovala v takomto prípade ci zapísať takéhoto blba do RL, lebo ak tam raz bude a ty budeš mat raz muža a s nim rodinu tak bude veľmi náročne sa s nim dohodnúť napr o osvojení druhým mužom, pripadne na inom priezvisku (aspoň myslim ze to tak je). A teda by mi musela ruka odpadnúť aby som si brala peniaze od takého retarda co hovorí ze dieťa nie je jeho a mat každý mesiac nervy ci z neho niečo dostanem alebo nie. Toto co čítam poslednú dobu na MK no koniec. Co sa to deje s mužmi ?