Druhá materská

baaambulkaa
14. apr 2016

Baby možno blbá otázka, ale chcem vedieť, do akého času mám nárok aj na druhú materskú....totiž maličký sa mi narodil 29.2.2016 a samozrejme, chcem aj druhé dieťatko...najneskôr kedy sa musí cca narodiť, aby som dostávala opäť materskú? Zamestnaná som od 1.9. 2013...trošku sa strácam v tých výpočtoch 🙂 Ďakujem ;)

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
14. apr 2016

@anetkaadamko Nemusí pokiaľ jej PP trvá - môže ísť napríklad na PN alebo do práce medzi nástupom na ďalšiu MD..... 😉
@baaambulkaa

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
14. apr 2016

@anetkaadamko No veď PP jej trvá aj počas MD a RD - rozdiel je ak by netrval. 😉

8adriana8
15. apr 2016

ale matersku ti vypocitaju z rodicovského príspevku ...cize z 203€ to je 133€...prave pred mesiacom isla kamoska takto na matersku s tým ze stihla druhy porod do troch rokov prvej dcerky...je smutne ze teraz pol roka bude dostavat menej € pri dvoch detoch ako dostavala rodicovsky pri jednom

jasminet
15. apr 2016

@8adriana8 to je blbost, druhu matersku jej vypocitaju z pravdepodobneho vymeriavacieho zakladu ktory jej potvrdi zamestnavatel. cize ak stale bude zamestnana v case nastupu na druhu matersku, bude mat plus minus rovnaku matersku ako teraz. ziadne pocitanie z rodicovskeho.

evittam
15. apr 2016

@8adriana8 Presne ako píše @jasminet To je kravina, že ti MD vyrátajú z RD - a prečo?! Veď to je sociálna dávka a nie tvoj zárobok! Dokonca druhú MD môžeš mať aj vyššiu ako prvú ak ti zamestnávateľ potvdí vyšší vymeriavací základ ako pred prvou MD - čo vôbec nie je žiadny problém. 😉

gapa
15. apr 2016

@8adriana8 ako už píšu predo mnou, neráta sa matesrké z RP nikdy. Môže z pravdep. vym.základu, čo napíše zamestnávatel alebo v určitých síce raritných, no istých prípadoch z minima, to záleží od konkrétnych údajov. Treba si dať veeeelký pozor na túto kombináciu (podla teraz účinných zákonov, tie sa môžu meniť a záleží na zákone účinnom v den nástupu na md).
Ak je nástup na md2 napr. v roku 2016 (najneskôr 6týž. pred termínom, najskôr 8týž. pred) a v roku 2015 nemáte vym.základ z dôvodu, že ste čerpala rodičovskú dovolenku+ príp. materskú dovolenku ale pozor!!! ak tam máte aj čerpanie PN alebo očr okrem RD a MD, tak je zle!!!! vtedy sa ráta materské z minima, aj ked máte vyššiu mzdu!!!!
TJ.ak dieťa dovrši 3roky koncom roku jedného a nástup na md bude v dalšom roku, tak jednoznačne nejsť na pn hned po ukončení Rd ale aspon 1den čepať dovoleku. Treba si dať pozor na dalšiu vec, ak končí RD napr. v piatok (najhoršia kombinácia), tak treba čerpať dovolenku dlhšie, lebo sa vyráta materské zo mzdy za dni dovolenky a delí sa počtom KALEND.DNí!!! tj. tá sobota a nedela po RD je bez mzdy a keby čerpala dovoleku len 1den, tak mzda za 1den sa vydelí číslom 3 a materské by bolo velmi malé!!!!!! tj. bud ukončiť RD skôr (písomne sa dohodnuť) alebo čerpať dovolenku a vyrátať si to. Vyššiu mateskú získate ak končí RD napr. v nedelu, či cez týžden a na pn idete najneskôr v piatok (ak by sa dalo v sobotu, ale to asi možné nie je). Samozrejme beriem, že pn potom trvá do konca daného kalend.roku.
-------------------
tiež si treba dať pozor na to, aby prac.poemr neskončil počas rodič.dovoelky, teda počas prerušenia poistenia. Aj keby ste už boli tehotné, nárok na matesrké bez nového poistenia by vám nevznikol. V takom prípade pred ukončením ukončiť rodič.dovolenku a čerpať riadnu dovolenku aspon 1den!!! aby nárok vznikol, no lepšie sa poradiť potom.

8adriana8
15. apr 2016

@gapa kamaratka medzicasom dala vypoved v praci takze jej ratali matersku z rodicovskeho......a co v pripade ak v roku 2016 nastupujem na matersku ale v roku 2015 z ktoreho mi ju maju vyratat som bola mesiac PN? Ako v takomto pripade vyrataju matersku...lebo co som sa docitala tak PN by sa tam nemala ratat

gapa
15. apr 2016

@8adriana8 prečítaj si pozorne, čo som písala. píšem o tom, ak nemáš žIADNY vymeriavací základ v rozhodujúcom období, len
-1 variant: rodič.dovolenku, príp. +materskú dovolenku= to nevadí,
- 2 variant: RD+MD+ PN(alebo očr), stále BEZ VYM.ZáKLADU CELý ROK= to VADí!!!! BUDE materské najviac Z MINIMA.
aK máš vym.základ a si na PN- to samozrejme nevadí. Vždy treba uviesť úplne konkrétne údaje, niekedy jeden den veeeeelmi všetko zmení.
A nikdy sa neráta z rodičovského príspevku (ak myslíš toto), asi myslíš z minima. Ale to ozaj všetko záleží od úplne konkrétnych údajov, aj ked dá niekto výpoved. Bez konkrétnych údajov nemá význam to rozoberať.