icon

Dva trvalé pobyty a jeden rodičák. Poradíte?

yollanda
15. jún 2016

Ahojte! Chcem sa spytat, ked mam 2 tp a chcem ostat na materskej do 6 rokov, ci mi to odobria ak donesiem potvrdenie zo slovenskej skolky ze tam nechodi. Ale v zahranici bude? Dozvedia sa to?

moni244
15. jún 2016

Materska nie je 6 rokov, neplateny predlzeny rodicak (asi to myslis) sa nedokladuje ziadnou skolkou, ako mozes mat dva trvale pobyty?

ukulela
15. jún 2016

2 trvale pobyty? niekde mas chybu v papierocjh ... mozes mat trvaly a prechodny. vyries si pobyty, aby si nemala problemy neskor.
a naredlzenyrodicak potrebujes nejaky dovod (zdravotn stav dietata, nie? to nechti zeny poradia) - to nie jelen tak, ze sa ti nechce ist do roboty.

jatva
15. jún 2016

sk legislativa neumoznuje 2 trvale pobyty. Ak zijes v zahranici, trvaly na svk by si mala zrusit. Tiez nemas narok na rodicak zo svk, ked zijes mimo krajiny.

stanislavao
15. jún 2016

Mate to zrejme pomylene. Nemozete mat 2 trvale pobyty. Materska je cca 6 mesiacov, nie rokov. Na slovensku je rodicovsky do 3 rokov. Neplatena rodicovska je mozna do 6 rokov, ale nedostavate peniaze a dieta nemoze byt v skolke.

saska.t
15. jún 2016

no neviem ci som to dobre pochopila ale ak mas trvaly pobyt na SK a este niekde v zahranici, tak mas narok na rodicak tam kde sa zdrziava dieta a ty ,tam kde mate "hlavny zaujem" zivobytie,pobyt. Je nezakonne brat 2 rodicaky a ak na SK nepobyvas aj ked mas trvaly pobyt ,rodicak ti neprinalezi,jedine,ze by si dolozila dokazy o tom ze zijes na SK,tj slovensky doktor,nakupy atd. Tento zakon plati od 1/2014 o dieta sa ma starat stat v ktorom zije. Do 6 rokov bez dovodu zostat nemozes,nikto ti to nezaplati a budes bez penazi, rodicak trva v kazdej krajine rozdielne dlho,SK do 3 rokov,DE 1 rok atd.,kazda krajina ma iny zakon

katrinka8
16. jún 2016

Ako baby písali, 2 trvalé pobyty nemôžu byť. materská sa predsa počíta z platu - čiže ju dostaneš z krajiny, kde si pracovala a platila odvody - ak bývaš a žiješ v zahraničí, tak tam - na Slovensku Ti tým pádom nárok nevzniká. To isté by malo platiť o rodičovskom príspevku - na Slovensku by si musela podať požiadať ÚPSVaR o poberanie rodičovského príspevku - do 3 rokov veku, do 6 môžeš byť doma bez nároku na príspevok - čiže si bez príjmu. Ak je dieťa choré, tak sú asi nejaké výnimky.
V zahraničí to bude zrejme podobné, ale nemyslím si, že by Ti úrady "zožrali" potvrdenie zo škôlky, že tam dieťa nechodí - veď kde je napísané, že musí chodiť napr. len do tej konkrétnej škôlky?
Radšej si daj do poriadku papiere s pobytom, aby si nemala v budúcnosti problémy, napr. s platením nejakých miestnych daní, odvodov, poistenia a pod.