icon

Dvaja rodičia súčasne materskej dovolenke

chorvathova
31. júl 2016

ahojte baby.

viete mi poradiť, máte niektorá skúsenosti s tým že otec bol na MD s Vašim prvým dieťatkom, a Vy ste čerpali MD s dieťaťom druhým ? Teda čerpali ste MD súčasne na dve deti naraz ?

inull5
31. júl 2016

@maciatkolulu keď myslíš..tak si mysli.

evittam
31. júl 2016

@inull5 NIE! Tak ako píšeme - ešte raz, ak skončí MD žene, tak nárok na MD-ak spĺňa podmienky nároku - má taktiež otec dieťaťa - v dĺžke 28 týždňov a môže ju čerpať kedykoľvek do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa. A nič si nemýlime - veľmi dobre vieme o čom píšeme. Len v tom čo chce spraviť zakladateľka témy som nemala jasno....

inull5
31. júl 2016

@evittam ale veď toto ja viem..len mne to prislo že muž môže príklad poberať 500 eur 2 roky..čo je nezmysel.ma nárok na 28 týždňov,to je jasne.ja len nechápem ako čo chce zakladateľka..že on bude poberať 203 eur rodicak,a ona materskú tých 28 týždňov,či čo chce???

evittam
31. júl 2016

@inull5 Nie. Ja neviem, že by tým teplom? Veď čítaj - chce aby jej muž poberal MD na to staršie dieťa a ona, že bude poberať MD na druhé, ktoré sa má narodiť.....Čo je nemožné.

maciatkolulu
31. júl 2016

@evittam 😀 😀 😀

inull5
31. júl 2016

@evittam mo veď práve..to som predpokladala že vie..preto ma napadlo či si to nemyli s rodicovskym.
Ako som písala vynaliezavosť niektorých nemá hranice..žiadne.

sara07
31. júl 2016

priamo zo soc poistovni, otázka bola na dve deti v rodine čiže na jedno poberajú rodičovský a druhé sa má narodiťˇ, SUBEH rodičovského a materského nie je možný

Nárok na materské má aj iný poistenec. Iným poistencom môže byť aj otec dieťaťa. Otec dieťaťa, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti po dohode s matkou dieťaťa si môže uplatniť nárok na materské, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, najneskôr do tretieho roku veku dieťaťa. Základnou podmienkou nároku na materské je existencia nemocenského poistenia v čase nástupu na materské. Nárok na materské vzniká rovnako ako u matky, po 270 dňoch trvania nemocenského poistenia. Pobočka Sociálnej poisťovne okrem iného zisťuje, či je splnená podmienka nepoberania materského alebo rodičovského príspevku matkou dieťaťa. V prípade, ak otec dieťaťa požiada o materské, je potrebné aby v Sociálnej poisťovni predložil Žiadosť o materské, ktorú vystavia na oddelení lekárskej posudkovej činnosti v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne, potvrdenie z úradu práce, že matka ani otec dieťaťa nepoberajú rodičovský príspevok, čestné vyhlásenie o prebratí dieťaťa do starostlivosti a fotokópiu rodného listu dieťaťa.

sara07
31. júl 2016

môže byť situácia len najskôr poberá ak má nárok na materskú matka, potom môže poberať otec ale matka nepoberá nič, a ked skonči potom si dajú na najmladšie rodičovský

zuzanaete
31. júl 2016

@inull5 Nie, nemyslia rodicovsku pre chlapa. Otec ma pravo ist tiez na matersku a to kedykolvek, kym nedosiahne dieta 3 roky. Cize moze vystriedat matku hned po jej materskej alebo kedykolvek neskor a vyska materskej sa mu rata z platu. Staci hodit do googlu a vyhodi ti kopec clankov.

emilia25
31. júl 2016

@sara07 pressne toto bolo v clanku na stranke tehotentsvo rodinka

sara07
31. júl 2016

@emilia25 toto je priamo zo soc , poistovni odpoved , hádam je to dosť jasné pre zakladatelku

jamika27
31. júl 2016

@inull5 ľudia sú rôzny, to beriem, niektorý využívajú a zneužívajú až okato ... ale na druhej strane prečo nie? Systém na SK čo sa týka materskej a rodičovskej a rodičovstva všeobecne vôbec nie je v poriadku, a vôbec nie je v prospech rodín, ľudia žijú z almužny tak prečo by nemohli kombinovať a hľadať medzery v zákonoch v týchto situáciách, keď majú malé deti, problémy chodiť do zamestnania a majú aj najviac výdavkov?

nie je to síce môj prípad, ale za mňa ti poviem, že využijem čo sa dá a je mi jedno čo si o tom kto myslí. Keď raz na to človek nárok má tak prečo nie. Mám 31 rokov a v živote som nebola na UP a ani neviem čo je PN. P-čka som prvýkrát využívala počas tehotenstva. Dosť som naliala do štátu prachov aby som to nejak využila vo svoj prospech. Takže tak ... ;)

inull5
31. júl 2016

@jamika27 je rozdiel ak ma človek na to nárok,ja však z príspevku zakladateľky nemám pocit a ani vedomosť o tom ze by na to mala nárok..ja netvrdím že systém je v poriadku,vôbec nie.celý systém je postavený na hlavu a vôbec podľa mňa nie je v poriadku.napr romovia majú príspevok za to ze ich deti dodržiavajú školskú dochádzku.ale tu je iná téma.ja mam napr syna ktorý je po 4 zákrokoch brušnej dutiny.myslíš že má nárok na príspevok na diétne stravovanie?nie pretože jednoducho majú tabuľku,kde majú taxatívne vymenované kedy áno a kedy nie.ale iní môžu na stravu mať pretože majú nízky plat nie preto ze nemôžu pracovať ale nechcú,pretože za 350-400 eur z postele nevstane.

jamika27
31. júl 2016

@inull5 to máš pravdu, je veľa nespravodlivosti a najmä u takých čo si to nezaslúžia ... to je bohužiaľ náš štát.

zakladateľka sa tu len informuje o nárokoch - nevieš/nevieme či to potrebuje nutne alebo nie a keby aj ... ak by na to nárok mala, tak nech využije. Fóra sú super, že si tu predáme informácie a vedomosti, ktoré nám nie sú ochotní poskytovať na určených miestach. Na SP ti neporadia a nepomôžu absolútne v ničom. A ak ti majú niečo vyplatiť, tvária sa, že to je z ich peňazí. Konkrétne som mala nedávno situáciu, že mi na sociálnej poisťovni odmietli niečo urobiť, čo mi bolo poradené na fóre a neskôr mi to museli urobiť, keď som sa toho dožadovala ... bohužial realita na sk a sociálkach a úradoch. Ale to asi vieš aj sama keď máš také skúsenosti aj so synčekom :( čo ma mrzí.

A o takých cigáňoch vieme svoje bohužiaľ, aj o ľuďoch, ktorí ti do roboty nepôjdu ... bohužiaľ nič s tým nenarobíme. Systém by mal pristupovať individuálnejšie a na niektorých prísnejšie.

Darmo sa tu budeme rozčuľovať ... aspoň takto si vieme aspoň informácie predávať a skúsenosti.

inull5
31. júl 2016

@jamika27 nie,neviem ci to potrebuje a to som ani neriešila.pozerala som na to tak ze nemám vedomosť o tom ze by niekto mal nárok na niečo takéto čo napísala. Nepozerala som na to tak či to potrebuje alebo nie.
Bohužiaľ na úradoch je to tak..naposledy som zažila úžasnú situácii..u nás úrad práce sídli na dvoch miestach,neviem prečo,netusim,našťastie tam.nemusím chodiť.ale bola som kvôli malého papierom,pretože mi domov prišla výzva že mám predložiť výšku príjmu muža a bolo tam uvedené na aku adresu.tak som tam prišla v piatok o 9.30,pri vchode asi 16 ročná slečna sa ma pýta čo chcem..tak som jej povedala a ona ze NEVIE kde ma má poslať,ale mobil to áno,to mala v ruke. Tak som išla,vzala si číslo. Keď som prišla na rad povedala mi pani že to má ísť na podatelnu,tak.som išla tam,ale pani tam.už nebola!!!ved co,piatok 9.45 a.pracovná doba do.12.00 a ona odíde. Nakoniec mi ďalšia povedala ze to tlačivo ma ísť do tej druhej budovy,ktorá je na druhej strane mesta..tak som to zobrala,povedala jej že to čo má znamenať,takýto bordel a odišla som. V tej druhej budove som som si dala vysvetliť prečo titulovana magistra nevie písať adresy na doručovanie písomnosti.
Ako nech sa nehnevaju,ja.som tiež štátny zamestnanec a toto až by som spravila tak ma riaditeľ zožerie.

maria117
31. júl 2016

@sara07 ahoj, pekne si to napisala zo SP. Je mi jasne,ze subeh materskeho a rodicovskeho nie je mozny. Ale este k povodnej otazke mam nejake podotazky -asi mi niekto stoji na vedeni....
1.otec dietata prevzal dieta do starostlivosti - pls,nevies co to znamena? Jedna sa "len" o vypisanie nejakeho papiera?
2. Sociálnej poisťovne okrem iného zisťuje, či je splnená podmienka nepoberania materského alebo rodičovského príspevku matkou dieťaťa - tzn. Matka a otec nemozu poberat v tom istom case naraz obaja matersku na jedno dieta - este inac, matka moze byt na MD cca do pol roka dietata, otec od 6tyzdnov (do max 3r) cize teoreticky mame 3mesacne babo u ktoreho moze matersku poberat bud matka, alebo otec, ale nie obaja naraz. - aspon takto ja chapem tuto vetu.... Ale povodna otazka zakladatelky je ina. Chce aby otec poberal matersku na 1,5r dieta, kt mu ona zveri do starostlivosti nejakym papierom a ona na to dieta nebude poberat matersku ani rodicovsku. Ale pride druhe dieta a na toto chce ona matersku.... Je toto mozne? Stale to mi nie je jasne,aj ked uz viac krat bolo napisane,ze to je zodpovedane.... Dakujem

@chorvathova pls napis,ak by si sa dopatrala k odpovedi. Je to zaujimava tema, I ked legislativa sa moze zmenit a "co plati dnes, nemusi zajtra".... dakujem

Pripadne aj niekto iny ak by mi to vedel vysvetlit...

sara07
1. aug 2016

@maria117
1,vypíše sa prehlásenie, že matka zveruje do opatery dieta otcovi
2, súbeh materského a rodičovského na jedno to isté dieta nie je možné
3.Otázka: Môžem poberať aj materské (mladšie dieťa), aj rodičovský príspevok (na staršie dieťa, kým dovŕši 3 roky?)

Nie, podľa zákona o rodičovskom príspevku je vylúčený súbeh materského a rodičovského príspevku, t.j. oprávnená osoba nemôže poberať materské a rodičovský príspevok zároveň. Nárok na rodičovský príspevok (staršie dieťa) vám zanikne, akonáhle vám vznikne nárok na materské (mladšie dieťa), t.j. cca v 34. týždni tehotenstva.

Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak aspoň jedna z nich poberá materské a suma materského za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku (podľa zákona o rodičovskom príspevku).

4, Ak poberáte materské, nárok na rodičovský príspevok na staršie dieťa zanikne, avšak môžete si požiadať aspoň na krátku dobu, najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa, o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje minimálne vo výške 41,10 eur mesačne, bez preukazovania výdavkov na starostlivosť o dieťa.
5,5/ Matka dieťaťa nesmie poberať dávky. Otec dieťaťa môže poberať materské po dohode s matkou dieťaťa, a to vtedy, ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok. Ak matka práve poberá materské alebo rodičovský príspevok, nemôže si nárok uplatniť, avšak nič nebráni tomu, aby si otec požiadal o materské po tom, keď matke zanikne nárok na „jej“ materské.

jamika27
1. aug 2016

@maria117 obaja naraz na jedno dieťa materskú poberať nemôžu. Ale napríklad mama je s jedným dieťaťom doma do cca 6 mesiacov na MD, po skončení nastúpi otec na MD na cca pol roka. Alebo skončí sa matke MD pokračuje na RD a otec môže kedykoľvek neskôr nastúpiť s tým dieťaťom na MD najviac do 3 rokov, čiže napr aj ako s 2,5ročným nastúpi. Samozrejme matka vtedy ukončí RD počas toho obdobia.

U nás je prípad, že matka porodila, na MD išiel otec (kôli tomu že je podnikateľka on skončil prac.pomer) a potom sa vymenia.

U autorky témy je to tak, že matka nasúpila na MD s druhým dieťaťom a jej manžel si chce uplatniť MD na ich 1,5 ročné dieťa. Toto som ani ja nepochopila prečo sa to nedá - dočítala som z komentov že sa to nedá. Súbežne nie je možné poberať na jedno dieťa MD a na druhé RD, ale ona chce obe MD - tak to fakt neviem - aj ja by som sa rada dočítala odpovede 🙂 tiež som trochu nepochopila 🙂

jamika27
1. aug 2016

@sara07 ďakujem už som to aj ja pochopila 🙂

gabinecka_
1. aug 2016

@chorvathova nedá sa to. Mám rozdiel medzi deťmi 1 rok a 5 mesiacov, takže viem. Zisťovali sme. Dokonca ani tak že otec poberá rodičák, matka materské. Dá sa ale spraviť to, že keď tebe skončí materské s mladším dieťaťom, tak si otec vyčerpá materské na staršie dieťa a potom hneď na mladšie. Ak je živnostník tak super. Ak zamestnaný, tak nech sa dohodne so zamestnávateľom, že bude robiť na živnosť počas tej doby poberania materského. Ty sa potom dáš na neplatené voľno a budete platiť do zdravotnej. Potom sa vrátiš naspäť na rodičák ty. Takto sa to dá legálne. My sme to absolvovali, ak máš otázky pýtaj sa. Inak a to vám príde normálne, že platíte odvody z platu 500 EUR, zamestnávateľ za vás platí ešte viac a potom vám dá štát len jeden rodičák na dve deti... Toto mne tiež príde choré. Ja som vždy pracovala a nečakala som že mi budú pečené holuby padať do úst, ale môj názor je taký, že si treba zobrať všetko čo sa dá, čo je legálne.

chorvathova
autor
1. aug 2016

@gabinecka_ dakujem za praktické informácie 🙂

maria117
1. aug 2016

@sara07 vdaka. Pod tym clankom na kt si dala link je presne takato ista otazka od Jara,ak sravne pozeram,nezodpovedana

@jamika27 pls na zaklade coho si to pochopila? Dik

@gabinecka_ vdaka za skusenost. Pls na zaklade coho Ta odbili,ze sa to neda? Dali ti to niekde napisane,podpisane al aspon mailom? Ci len ustne neda sa a mozno ani netusili, co vlastne chces -kedze i tuto sa to vysvetluje dookola a odpovede nie su k tomu, co bolo predmetom otazky... Pravdepodobne to ale asi bude tak,ako pises, len by ma zaujimal zdroj .... Vdaka

gabinecka_
1. aug 2016

@maria117 no my sme to mali tak, že keď sa narodila druhá malá, rodičák sme prehodili na manžela a materské som mala ja. Jedna úradníčka povedala že je to ok. To bolo počas zastupovania "našej" cez letné dovolenky. Ako náhle prišla druhá do práce a my sme sa tam už ani neviem z akého dôvodu ukázali, tak na nás vrešťala že čo to je, že takto to nemôže byť. Akoby to bola naša chyba.. a museli sme vracať peniaze čo nám boli vyplatené.. Je to na hlavu.. A ešte ten prístup akoby sme ukradli niečo..hrúúza. Samozrejme nič nám na papieri nedali.

majusqa77
1. aug 2016

@gabinecka_ to je tak, ked jedna ruka nevie, co robi druha.. ..bohuzial, dost typicke pre nase urade

gabinecka_
1. aug 2016

@majusqa77 presne.. hlavne že na mňa hučala že načo si zisťujeme informácie kade tade. No načo? No na to, že oni robia akoby zo svojho dávali. Zabudli nás upozorniť, že ak máme dve deti krátko po sebe, tak mám počas materskej nárok ešte na nejakým myslím 40 EUR.. tak sme to zmeškali. Tak na to si zisťujeme kade tade info. Lebo oni nič nepovedia. Vládne tam hlboký komunizmus..Nadradené arogantné chovanie..

maria117
1. aug 2016

@gabinecka_ ono ked sa ziada o rodicak tak tam je tusim nejake cestne vyhlasenie, ze druhy rodic nepobera matersku...ale kedze to riesia dve rozdielne institucie,je tam tento priestor pre chyby...lenze to je zase situacia,kedy ide o subeh materskeho a rodicovskeho, co uz sme sa vsetky zhodli, ze nie je mozne..... Ale preco nemohol manzel poberat materske na starsie dieta a Ty na mladsie? (Jasne,ze nemozete poberat naraz na jedno dieta obaja,ale to je zase ine...)

majusqa77
1. aug 2016

@maria117 ja som riesila cosi viac a vytrhnem teraz z odpovede soc.poistovne:
"V čase prevzatia druhého dieťaťa do starostlivosti nemôžete (ani jeden z rodičov) poberať materské a rodičovský príspevok."

sara07
1. aug 2016

@maria117
Matka dieťaťa nesmie poberať dávky. Otec dieťaťa môže poberať materské po dohode s matkou dieťaťa, a to vtedy, ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok

však tuto je to absolútne jasné , zákon nerozlišuje deti, štátu ide o to že ak poberáš rodičovský alebo materskú je to dávka penažná + ti plati odvody , nesmie poberať penažnú dávku od štátu teda materské alebo rodičovské

odpoved je jasne v článku

sara07
1. aug 2016

@gabinecka_ to je príspeovok 40 € a na ten máš nárok 6 týždnov od narodienia druhého dietata

na úradoch ti nič poriadne nepovedia, je net musíš si žial všetko zistit sama oni sú len na pečiatky a papieriky