icon

Dvaja rodičia súčasne materskej dovolenke

chorvathova
31. júl 2016

ahojte baby.

viete mi poradiť, máte niektorá skúsenosti s tým že otec bol na MD s Vašim prvým dieťatkom, a Vy ste čerpali MD s dieťaťom druhým ? Teda čerpali ste MD súčasne na dve deti naraz ?

Strana
z3
vejula
1. aug 2016

@gabinecka_ Takže si to skusim rekaapitulovať. Ak mam 1,5 ročné dieťatko a vo februari sa nam ma narodiť babatko, tak ja budem normálne poberať matersku, po skončení mojej materskej môže manžel nastupiť na matersku so starším dieťatkom a následne na to s mladším? Je mi jasne, že tým pádom prídem o rodičak, ja len že či ste to i vy takto poberali. Vdaka.

papricka33
1. aug 2016

@chorvathova nie je to možné. Ak máš nárok na materskú, nemáš nárok na RD. RD sa pozastaví v čase vyplácania materskej.

majusqa77
1. aug 2016

@vejula presne tak to mozete urobit 🙂 ale pozor potom, ty si nezabudni vyriesit zdravotku

sara07
1. aug 2016

@vejula ano presne tak
najskôr materská ty mladšie , potom manžel do veku 3 rokov so starším, potom materská otec s mladším , potom rodičovsky na mladšie
ty zatial bud sa prihlasiš na urad práce alebo budeš platit zdravotné odvody sama,iné odvody nemusíš platit ale ani štát ti nebude platit
len otec nesmie mať príjem z nemocenského positenia z ktorého čerpá materské , čiže szoč alebo zmeniť zmluvu ak je ochotny zamesnávatel

majusqa77
1. aug 2016

@sara07 ja viem, ze si zdravotku platit nemusi. len prehlasovat z jedneho dietata na druhe - teda ked otec bude poberat materske na jedno, ona bude pre ucely zdravotky mat v starostlivosti druhe. pytala som sa priamo na toto vo vszp a kopirujem z vyjadrenia:

podľa § 11, odsek (7), písm. j). zákona o zdravotnom poistení č. 580/2004 Z.z. v zmysle neskorších predpisov, štát je platiteľom poistného aj za fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov.

Podľa odseku (10) § 11:
Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa

a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
b) pravidelne ambulantne navštevuje liečebno-rehabilitačné zariadenie,
c) je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.

V prípade, že spĺňate vyššie uvedené podmienky, tak je možné, aby obaja rodičia si uplatnili kategóriu poistenca štátu z titulu starostlivosti o dieťa do veku 6 rokov.

vejula
1. aug 2016

@sara07
@majusqa77 dakujem velmi pekne za odpovede 😵

maria117
1. aug 2016

@vejula teoreticky myslim, ze moze ist manzel uz teraz na matersku,kym si este tehu a potom prejdes ty na matersku...teoreticky by si este mohla byt pocas tehu na klasickej pn-ke,ak by bol dovod....a potom s mladsim moze byt manzel zase kebyze sa chces skor vratit do prace...ono zavisi to od zamestnavatelov al ci niektori z vas podnika...vyhodu toho co napisali predtym by bolo, ze by manzel bol vkuse na dvoch materskych za sebou a mozno jednoduchsie vybavovanie papierovaciek...pocas md moze pracovat na inu zmluvu al dohodu,nie len na zivnost... No a este jedna vec, pocas neplateneho volna ti moze zamestnavatel dat vypoved, pripadne den po skonceni z rd...je dobre tiez zvazit,ci chces dovolenku preplatit al vycerpat...niektore cerpaju dovolenku medzi prechodom z md na rd...rd ti prislucha za cely mesiac v kt ziadas, cize v pripade kombinacie s dovolenkou by som rd ziadala od 31 v mesiaci, nie az od 1 ....
@chorvathova

bleee
1. aug 2016

@chorvathova áno, my sme tak s manželom boli, prekrývali sa nám cca 2,5 mesiaca

gabinecka_
1. aug 2016

@vejula ano

chorvathova
autor
5. aug 2016

milá pani, ďakujem za Tvoje ctené príspevky na moju zadanú tému. bude dobre ak sa živote naučíš nehodnotiť ak nepoznáš človeka a danú situáciu. Moja zlatá od školy som v jednom kuse pracovala a poctivo platila s výnimkou materskej s mojim skoro dospelým synom. tak kroť svoj temperament. Ďakujem

chorvathova
autor
5. aug 2016

@inull5 milá pani, ďakujem za Tvoje ctené príspevky na moju zadanú tému. bude dobre ak sa živote naučíš nehodnotiť ak nepoznáš človeka a danú situáciu. Moja zlatá od školy som v jednom kuse pracovala a poctivo platila s výnimkou materskej s mojim skoro dospelým synom. tak kroť svoj temperament. Ďakujem

loginexistuje
5. aug 2016

@chorvathova inak 4.8 pridali na stranku soc poistovne usmernenie k tejto teme t.j nie je mozne sucasne poberanie materskeho oboma rodicmi na rozne deti

chorvathova
autor
5. aug 2016

@loginexistuje dakujem

misulikes
15. máj 2018

jte.
Prosím viete mi poradiť ako je to v takejto sytuacii.
Manžel poberá materskú a ešte skôr ako mu skončí, presne dva mesiace pred skončením, mne začína materská s druhým dieťaťom.
Ako je to v takomto prípade?
Manžel musí skončiť materskú?
Môžem si dať ja žiadosť začať poberať materskú až jemu skončí?
Ďakujem za info

majusqa77
15. máj 2018

@misulikes ty musis poziadat. mozes neskor (najneskor v den porodu), ale prides o dni, takze je na zvazenie, co sa vam oplati viac

misulikes
15. máj 2018

@majusqa77 aha, takže najneskôr v deň pôrodu, to som potrebovala vedieť či sa daj neskôr .
Potrebovala som zistiť či sa nedá aj vtedy keď malý už bude mať mesiac, ale teda najneskôr v deň pôrodu
Ďakujem

majusqa77
15. máj 2018

@misulikes ale potom pocitaj s tym, ze tvoja materska bude trvat len 28tyzdnov odo dna porodu

misulikes
15. máj 2018

@majusqa77 áno áno to viem, no uvidíme ako to potom poriesime, ďakujem

Strana
z3