icon

Elterngeld - ako vybaviť rodičák v Nemecku

stelak
9. aug 2018

Ahoj baby, poradite mi? V septembri mi konci materska a mam prejst na rodicak. Nie som vydata, otec deti pracuje v Nemecku, povedali mi, ze na rodicak na SR nemam narok a musim ziadat v mieste, kde otec deti plati dane, cize nemecko. Mno, otazka je, cp mi treba, ako ziadat, kam poslat a ako dlho trva vybavenie... stat sa na mna vyprdol, po nemecky ani neviem ceknut, rodinne pridavky na deti mi pozastavili, lebo nemam, 2 roky trvalo, kym ich zacali platit, aj to nechcu v plnej vyske a len na dve deti. Ostanem total bez prijmu, aj ked som obcan sr a platila som tu odvody...narok, lebo muz pracuje v nemecku

Strana
z2
majkeel
9. aug 2018

@stelak SR je povinna vyplacat pridavky, lebo tu zijete. Nemci su povinni dorovnat rozdiel medzi slovenskymi a nemeckymi pridavkami, kedze manzel robi v de. Chybu robia slovenske urady, nie nemecke.
Najdi si niekde nariadenie EU o rodinnych pridavkoch, s tym chod na urad prace a oplieskaj to uradnicke o hlavu.
Je zvlastne, ze nemecke urady neposlu rozhodnutie o vyplacani pridavkov. Asi ste nezadali spravnu korespondencnu adresu. No zial, listy, maily nefunguju, treba ist osobne na urad.

stelak
autor
9. aug 2018

@nadula01 ja nemecky neviem, rodicak musim ziadat ja, mam uctovnicku cez muza, ta hovori polsky, platim jej nehorazne palky a nemam na nu viac peniaze, poslem list, ona ho poda, nemci ma ignoruju, poslem dalsi ona ho poda, zaplatim jej, nemci ma ignoruju... poslem sama, zaplatim preklady rodnych listov, ziadosti o zasielanie rodinnych pridavkov na moj ucet, odignoruju ma.

dadulala
9. aug 2018

Ahoj, nam vsetko pomohla vybavit za poplatok jedna firma v Presove, mozno by som sa skusila obratit na nich.Manzel pracuje v Nemecku , ja tu, na SK poberam rodinne pridavky a Nemci doplacaju rozdiel do ich maxima.Trvalo to vybavit sice pol roka ale spatne nam doplatili cele obdobie odkedy tam manzel pracuje..Podavali sme totiz ziadost este podla stareho zakona do konca roka 2017.

stelak
autor
9. aug 2018

@majkeel neviem si predstavit ako by som riesila elterngeld

stelak
autor
9. aug 2018

@majkeel dakujem, skusim najst

majkeel
9. aug 2018

@stelak no uprimne, muzovi staci nahlasit IBAN Tvojho uctu. Na ziadosti o pridavky nie je meno majitela uctu, iba cislo uctu. Zase je to problem medzi vami dvomi, Tebou a muzom. Urady komunikuju s jednym ziadatelom, nie dvoma, musite sa dohodnut. Ty mu priprav podklady, on to musi obehat. Dostat z at, de,... uradov nejake peniaze je vec na dlhe mesiace, pol roka aj rok. Ked uz to konecne dostanes, mozes si vylozit nohy.

dadulala
9. aug 2018

@majkeel presne tak, aj mne chodi vsetko na moj ucet na SK , vsade v ziadostiach je uvadzane muzove meno ale pri cisle uctu je im to absolutne jedno, posielaju tam co maju zadane.A trva to dlho, u nas pol roka a to cakala ze to bude do roka..

stelak
autor
9. aug 2018

Mno, ved prave, muz mi povie, nemam cas cestovat, rodinne pridavky chodia, tak o co ti ide. Mala som matersku, vyplatila z nej seky, urobila nakupy a potom som mu volala. Teraz mi rodicak nedaju a ja budem odkazana na nieco a este od statu s ktorym nic nemam. Dakuhem Vam pekne za rady, pockam na pisomnu odpived z upsvar a potom to skusim riesit.

stelak
autor
9. aug 2018

@majkeel dakujem

stelak
autor
9. aug 2018

@dadulala na tom sa ja s muzom nedohodnem, vraj o co mi ide☹ predkladala som na familiekasse, ze mam deti zverene do opatery a nech zmenia ucet, ignoracia, situacia s muzom, kazdy tyzden, Posles mi prosim? , pri predstave, ze to bude horsie sa mi vlasy dupkom postavia.

stelak
autor
9. aug 2018

PRÍRUČKA PRE RODIČA > SLOVENKY V ZAHRANIČÍ
Mám nárok na rodičovský príspevok, ak som v zahraničí - najčastejšie otázky

Kristína Kováčiková 15.01.2015 20
Aj vy patríte k slovenským rodičom, žijúcim v zahraničí, ktorých zaujíma, či majú nárok na štátne sociálne dávky zo Slovenska (rodičovský príspevok, prídavok na dieťa)?

V prvom rade vám odporúčame prečítať si pilotný článok k tejto téme: Mám nárok na rodičovský príspevok, ak som v zahraničí? Nájdete v ňom podrobné inštrukcie, na ktoré úrady (slovenské či zahraničné) sa obrátiť so žiadosťou o rodinné dávky.
»»» Mám nárok na rodičovský príspevok, ak som v zahraničí?
V nasledujúcich riadkoch sa ďalej budeme venovať rôznym modelovým situáciám, ktoré môžu nastať v prípade, že máte trvalý či prechodný pobyt na Slovensku, ale zdržiavate sa vy / druhý rodič dieťaťa v zahraničí. Ktorý štát zodpovedá za rodinné dávky a ako kolízne situácie riešiť, na to nám dáva návod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

OBSAH POKRAČUJE POD REKLAMOUKONIEC REKLAMY

Žijem a pracujem v UK, po skončení materskej by som si chcela uplatniť rodičovský príspevok zo Slovenska, keďže tu sa podobný príspevok neposkytuje. Mám nárok na rodičovský príspevok alebo nie?
V prvom rade treba zopakovať, že sa posudzuje celá rodina – na posúdenie nestačí iba informácia o matke, ale aj o druhom rodičovi. Bude sa vychádzať predovšetkým z toho, v ktorej krajine sú obaja rodičia zamestnaní, v ktorej krajine majú bydlisko (pozor, nie trvalý pobyt) a v ktorom štáte žijú deti.
Podľa koordinačných nariadení, ak obaja rodičia vykonávajú zárobkovú činnosť v štáte A a celá rodina žije v štáte A, celá rodina podlieha právnym predpisom štátu A, a to bez ohľadu na skutočnosť, či rodičovský príspevok v štáte A existuje alebo nie.

Žijeme celá rodina v Španielsku, ja som nezamestnaná, pracuje iba manžel. Mám nárok na rodičovský príspevok zo Slovenska, keď sa tu takáto dávka neposkytuje?
Ak jeden rodič je nezamestnaný a druhý vykonáva zárobkovú činnosť v štáte A a celá rodina žije v štáte A, celá rodina podlieha právnym predpisom štátu A, a to bez ohľadu na skutočnosť, či tá ktorá dávka v štáte A existuje alebo nie.

V štáte, v ktorom žijem, sa poskytuje rodičovská dávka iba vo výške 35 eur. Na Slovensku sa rodičovský príspevok poskytuje vo výške cca 203 eur (r.2014). Môžem si požiadať, aby mi bol vyplatený rozdiel?
Vyrovnávacia dávka pripadá do úvahy iba v prípade, že jeden z rodičov vykonáva zárobkovú činnosť na Slovensku. Ak jeden z rodičov vykonáva zárobkovú činnosť na Slovensku, druhý rodič vykonáva zárobkovú činnosť v štáte B a rodina žije v štáte B, rodina primárne podlieha právnym predpisom štátu B.
Avšak v prípade, že dávka poskytovaná štátom B je nižšia, resp. neexistuje, sekundárne príslušná je SR a poskytuje – z dôvodu zárobkovej činnosti druhého rodiča na Slovensku – tzv. vyrovnávaciu dávku vo výške rozdielu medzi dávkami poskytovanými na Slovensku a v štáte B.

Som nezamestnaná, žijeme celá rodina na Slovensku, ale manžel pracuje v inom členskom štáte. Môžem poberať rodičovský príspevok na Slovensku?
Ak jeden z rodičov vykonáva zárobkovú činnosť v štáte A, druhý rodič je nezamestnaný a rodina žije na Slovensku, rodina primárne podlieha právnym predpisom štátu A.
Avšak ak je dávka poskytovaná štátom A nižšia, resp. dávka neexistuje, sekundárne je príslušný štát B (Slovensko) – z dôvodu bydliska rodiny – a ten poskytne tzv. vyrovnávaciu dávku vo výške rozdielu medzi dávkami poskytovanými v štáte B a štáte A.

yanni
9. aug 2018

@janulka188 VYZENENE.Ale on pise, ze nie su zobrati. Takze to je zase ina situacia.

stelak
autor
9. aug 2018

@stelak je to v prdeli☹ je to na ochote nemcov podla tohto clanki

yanni
9. aug 2018

@stelak Ty si musis najskor vyriesit problem s muzom. Darmo ty budes pisat na Familienkasse a ziadat o menu uctu. To moze len poberatel pridavkov. A to je zial tvoj muz. Viem to prense, pretoze akurat minuly tyzden sme toto mali aj my. Ziadatel a poberatel (na papieri) pridavkov (Kindergeld) je moj muz (ina situacia ako ty, ale to ta zaujimat nemusi). V ziadosti sme ale davalı vtedy cislo mojho konta a peniaze chodia od zaciatku (cize uz milion rokov) priamo mne na konto. Im je to uplne jedno, kam poslu peniaze. Ake cislo zadas, tam budu posielatm. Teraz som menila banku, papier o zmene som im poslala a obratom mi Familienkasse napisala, ze ziadost o zmenu musis podpisat poberatel, cize moj muz. On podpisal a ziadny problem.
Takze toto si vyries s muzom. A uz ked chodia na jeho konto, ono teoreticky nic nemusite menit, on nech ti ich mesacne preposiela, popr. nech da trvaly prikaz. Tie pridavky su mesacne rovnaka suma, tamez kde aky problem.

stelak
autor
9. aug 2018

@yanni velmi pekne Ti dakujem, skusim vyriesit muza🙂

yanni
9. aug 2018

@stelak Portes. Ono staci, ze tu zmenu bankovych dat len podpise. Je prensa nemyslitelne, aby si ty s tromi detmi ostala bez penazi. On predsa robi preto v zahranici, aby ste mali viac, ci nie? Tak pech ti aspon polovicu vyplaty posiela. Kde vlastne robi? Kde byva, ako byva? Mozno by sa dala priamo odtialto nejak pomoct.

yanni
9. aug 2018

@stelak Ved aj ma adresu v DE, tak dajte ako korenspondencnu adresu v DE. Lebo nemecke urady, vidia zahranicnu adresu, maju aj ine doby na spracovanie aj sa na nejaku snahu a rychlost zvysoka vybodnu.
Ja som mala rozhodnutie o Kindergeld doma do tyzdna.

pohodickasrandicka
9. aug 2018

@janulka188 tak. Stazuj sa ked ti takto omietaju pomoct. Nekvalifikovaneho cloveka prijali.

stelak
autor
9. aug 2018

@pohodickasrandicka dakujem🙂

matymaty
Autor odpoveď zmazal
matymaty
17. aug 2018

Ahojte neviete poradiť čo všetko musim dokladovať aké papiere keď si chcem uplatniť rodičovský v nemecku,, na úrade mi povedala žienka iba aký formulár mam vypísať E411 a iba stranu A. Len určite ešte niečo treba....

matymaty
Autor odpoveď zmazal
strukova
11. nov 2018

@matymaty ahoj, ja poberam pridavky a mala som aj rodicak z Nemecka. Ziadost musis podat co najskor po narodeni, lebo po uznani naroku zaplatia len za obdobie od prijatia ziadosti, max celkom 13 mesiacov. Mne dosiel v jednej sume, ked syncek mal 1,5 roka, a to som ziadost podavala hned po narodeni. Doklady: z mojej strany potvrdenia o vyske poberanej materskej na slovensku, doposielala som po roku na ich vyzvu potvrdenie o vyske a trvani rodicovskeho na Slovensku, rodny list, potvrdenie o pobyte, manzelove vyplatny psky za ostatny rok, danove potvrdenie za oboch, poistovaciu kartu manzela, sobasny list, moju pracovnu zmluvu, vsetko uradne prelozene do nemecka.

mirkaaa56
30. mar 2020

@dadulala dobry den ,chcem sa opytat na meno tej firmy čo to vybavuje v po ...ak je to este mozne 🙂

ladybird8844
27. jan 2023

Baby, tie co ste poberali elterngeld z nemecka, ako ste to mali so zdravotnymi odvodmi na Slovnsku? Platil za Vas stat? Ako ste boli vedene?

Strana
z2