Je PN nižšia ako materská dávka?
Ahojte, od začiatku tehotenstva som vypísaná na PN (rizikové tehotenstvo) a od budúceho mesiaca už mám nástup na materskú. Otázka znie či budem dostavať viac alebo menej peniazkov? Nemám v tom prehľad , PN mám vyrátanú podľa minimálnej mzdy keďže som mala na papieri len minimalku. Viem že podľa toho bude aj materská ale netuším či je to viac alebo menej či rovnako? Ďakujem 🌸
@medda_beda rodili sa deti, ale ludia mali istoty. zial teraz tie istoty nemame ziadne.a ludia si 3 x premyslia, co bude dalej nez si uziju nechraneny sex.
@bublinka1426 Sú aj také ktoré popri štúdiu pracovali, takže každého osobná vec.
Ja som si odpracovala na materskú aby som na ňu mala nárok aj som si počkala na nejakú istotu.
Deti sú však drahá záležitosť a príspevky by som nepotrebovala.Nech mi tento štát neberie z platu a nehádže mi odrobinky.To čo mi dajú mi zoberú na výplate každý mesiac takže to čo mi štát dá mi aj pekne zoberie.Ale koho by ľudia volili keby nebolo čo sľubovať.
Preto sa ľudia držia v ,,chudobe,, a na príspevkoch.
Neviem nájsť riešenie aby to ľudia nezneužívali a boli zodpovednejší.Materskú, rodičák aj tehotenské, kočikovné poberali aj ľudia ktorí by to vôbec nepotrebovali, takže naozaj neviem aká spravodlivosť okrem adekvátnych platov by mala nastať.
@bublinka1426 ako?
Nemecko má všetko toto lepšie a pôrodnosť má ešte nižšiu.
Takže toto dôvodom nízkej pôrodnosti asi nebude.
Práveže naopak, krajiny kde je životná úroveň nižšia ju majú vyššiu.
@lenkakravcova nebude to aj tym, ze ludia v tych vyspelych krajinach pred plodenim deti rozmyslaju ci im budu vediet zabezpecit vsetko pre to aby ich zabezpecili materialne, zabezpecili im vzdelanie. Lebo splodit deti a potom tie deti nemaju vsetko co potrebuju je nezodpovedne.
to co beru kazdy mesiac a to co sa k nam vobec vracia je jedna vec.
druha vec je spoliehat sa na to ze mozem daco odrbat a este ziskat ...pisem vo vseobecnosti.
@bublinka1426 Väčšina ľudí čo chce s niečím vydrbať tak aj dopadne skôr či neskôr.
@medda_beda snad ano.
@viestta v tom prípade ale zvýšenie toho, čo popisuješ nesposobi zvýšenie pôrodnosti na Slovensku, ale asi nakoniec naopak - jej zníženie. Čiže z tohoto hľadiska, všetko čo si popísala síce pomôže nám teraz tu dospelým, ale dobuducna to nema žiaden efekt na pôrodnosť. Ak teda píšeme o pôrodnosti a spôsoboch ako ju ovplyvniť, bude treba vymyslieť niečo iné, čo by fungovalo. A zatiaľ viac fungovali štedré príspevky a v Nemecku migrácia..
@lenkakravcova ty vidis spasu civilizovaneho sveta v mogracii. Je otazka, ci tymto sposobom nezachrani ten civilizovany svet tych migrantov, ktori rodia deti do neistoty, miesto toho aby sa snazili zmenit zivot u seba doma a zebezpecit tu istotu svojim detom tam.
@viestta Prečo Slováci migrujú do zahraničia, miesto toho aby si zabezpečili istoty doma?
Staviaš sa takto rovnako voči svojej rodine / priateľom, známym, bývalým spolužiakom, ktorí migrovali do zahraničia?
Vo všetkom je mnoho dôvodov. V politike krajiny by malo ísť predovšetkým o to, aby nám tu prichádzali pracujúci - či už to bude pôrodnosťou, alebo migráciou. To je úplne jedno. Hlavne aby bola pracovná sila. Inak nebude ani ekonomika a ani dôchodky.
@lenkakravcova ano, aj od nas odchadzaju ekonomicki migranti za lepsim, to je pravda. Ale odchadzaju (aj) preto, ze vlady nie su schopne zabezpecit istoty pre svojich obyvatelov. Dovod ich odchodu je rovnaky ako u mnohych inych ekonomickych migrantov nech pochadzaju z akejkolvek krajiny. Ina kategoria su vojnovi utecenci

@medda_beda
toto je otazka na tych ktorych si volime , vela tehotnych nepracovali alebo studuju ( podla mna prv sa ma studovat, potom plodit deti..) a vela zien caka ze na minimalku budu mat maximalne miery vsetkych davok a vycicaju stat o poslednu kvapku, na ktoru maju narok, ano, lebo zial my mame tak pisane zakony...
...nie vsetky, hadzem kazdu do jedneho saklu...halooo....samozrejme ze su aj tie, ktore maju odpracovane ...ja sa tiez radim za tie, ktore si aj troska vopred ekonomicky premysleli rodicovstvo a necakali len na to, co dostanem od statu...
have a nice evening. svetu mier.