icon

Kedy ísť na úrad práce po rodičovskej?

gulabo
5. mar 2024

Dobry den zienky, prosim poradte mi.
Syn bude mat v july 3 roky, cize vtedy skonci aj rodicak. Predtym som taktiez samozrejme poberala Matersku. Mam sa hlasit na urad prace, 3 roky po zacati odoberania materskej, alebo az po skonceni rodicaku?

Strana
z2
gulabo
autor
25. apr 2024

@bororka na urade mi povedali, ze oni vychadzaju ciste len z Odvodov od Zamestnavatela... ze poberanie materskej v ten isty mesiac na to nema vplyv. Cize naozaj len si po dosiahnuti 3roka veku, hned na druhy den cerpat dovolenku, zvysok nechat preplatit, a obden dat vypoved

bororka
25. apr 2024

@gulabo tak potom napíš prosím, či to tak je aj reálne. Lebo kamoška mi vravela, že dve jej kolegyne na to doplatili a mali nižšiu dávku v nezamestnanosti. Tak pls, daj vedieť

gulabo
autor
26. apr 2024

@bororka okey, tak sa mi pripomen, v auguste, ale ja teda este budem volat na nejaky iny urad, predsa len, nech mam to potvrdene z viacerych stran

81anina
13. máj 2024

Ahojte moja známa urobila ukončenie PP presne ako ja u rovnakého zamestnávateľa mne vyšla najvyššia podpora jej teraz nie. Vyšiel jej denný vymeriavací základ niečo cez 35€ z toho polovica 18€ na deň. Teraz som zistila že firma má dlh v sociálnej poisťovni vyše 500 000 €. Je to preto???? Že neplatili za ňu poistné na poistenie v nezamestnanosti či ako??? Viete mi tu niekto poradiť? Ďakujem

gulabo
autor
14. máj 2024

@81anina fuuha, tak toto by ma zaujimalo. ak ste mali identicky plat, a vsetko rovnako ukoncili, tak nemozu dat inak 🤷 nieco ste tam museli mat odlisne...

nafka0483
14. máj 2024

@81anina Kolko dovolenky si kala zvysnej ty a kolko ona? Bolo vyplacane aj odstupne? Kolko z tej dovolenky ste cerpali?

nafka0483
14. máj 2024

@gulabo
@bororka materska ani RP nie su zdanitelny prijem a nijak nevstupuju do vypoctu VZ.

bororka
14. máj 2024

@nafka0483 ďakujem ti 🙂

81anina
14. máj 2024

@gulabo
@nafka0483 Obidve sme čerpali po jednom dni dovolenky. Plat sme nemali identický ja som bola na inej pozícii. No mne zvyšok dovolenky preplatili bolo to cca 200€ už neviem presne. Jej zvyšnú dovolenku nechceli preplatiť prinútili ju podpísať čestné prehlásenie že sa vzdáva zvyšku dovolenky inak jej nepodpisu ukončenie PP dohodou. Odstupné sme nemali žiadne. Tak asi tam bude problém s tou dovolenkou ktorej sa ona vzdala malo to byť niečo cez 600€ a to jej odmietli preplatiť.

81anina
14. máj 2024

A ja som pred nástupom na MD všetku dovolenku vyčerpala ostalo mi pár dní na ktoré vznikol nárok počas MD. Jej neumožnili ju pred MD ju vyčerpať tak sa jej nazbieralo dosť veľa dovolenky potom jej ju nechceli zas preplatiť ☹️

nafka0483
14. máj 2024

@81anina Samozrejme ze tam je problem. Preplatena dovolenka zvysuje VZ.

A zakonnik prace nepozna nic take ze sa niekto vzda dovolenky, to takto nefunguje.

Strana
z2