Kedy mi povolia nástup na predčasnú materskú?

permanentka
20. sep 2015

Mam otazku. Som ucitelka ZŠ a neraz sa stane ze do mna omylom nejake dieťa narazi, ci ten hluk 200 deti ma niekedy vie dostat do poriadnych vytacok hlavne ked je toho vela alebo cloveku je zle atd + neraz sa stane ze clovek je vytoceny (ale to v kazdeh robote). No moja otazka znie ci je mozne nastupit skor na matersku ak sa jedna o takuto pracu kde naozaj deti lietaju a clovek nevie niekedy ovyplyvnit kto do vas vrazi ked sa nahanaju...je toto dovod na predcasnu alebo to musi byt neico vaznejsie?

karap
20. sep 2015

ak je ohrozene Tvoje tehotenstvo,chod na pn.Ak chces ostat az do konca,mozes ist na matersku 6t pred terminom

sense
20. sep 2015

Na predcasnu pn mozes ist 8 tyzdnov pred porodom...inak pn ale ci je toto dovod na pn neviem...to musi posudit lekar

loginexistuje
20. sep 2015

@permanentka chod na PN a na matersku nastupis normalne .. a ano toto je dovod preco ta moze gynekolog vypisat .. a okrem toho v skole je riziko nakazy od deti vyssie a ide jesen ... dohodni sa s vedenim v skole aby hladali nahradu a ty chod na PN ... v skolstve sa to tak dost robi ..

maslenka47
20. sep 2015

@permanentka nie, na matersku mozes nastupit maximalne o 2 tyzdne skor (tj 8 tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu). Matersku vsak budes dostavat max. 34 tyzdnov nezavisle od toho, kedy na nu nastupis. (37 ak nemas partnera). Takze velmi si tym skorsim nastupom nepomozes.

Hluk deti, "vytacky" ani ze ti je "zle" nie je dovod ani na PN. To je vsetkym, nie len tehotnym. A nic z tohoto tehotenstvo neohrozuje. Bohzial u nas lekari evidentne radi vypisuju na PN aj uplne zdrave zeny. Potom to tu tak vyzera. Navyse, potom budes nervozna, ze si stale doma a "nikam" nemozes, ani PN, budes tu z nudy citat blbosti na internete o tom, co vsetko sa moze pocas tehotnosti stat a stresovat sa z toho obavami. A stres budes mat mozno este vacsi, ako v skole, kde je tvoja hlava zamestnana aktualnou situaciou, nie myslienkami "co keby nahodou".

Skus sa porozpravat so svojim zamestnavatelom, ci by ti vedel upravit rozvrh tak, aby si napriklad nemusela do skoly na 8mu ale povedzme az na deviatu, Aby si nemala dve-tri hodiny po sebe, ak ta to vycerpava. Alebo aby si mala jeden den v tyzdni volny/volnejsi na oddych. Tak, aby to tebe vyhovovalo. Mas pracu, kde sa da najst mnozstvo fexibility, teda ak je vola na oboch stranach.

loginexistuje
20. sep 2015

@maslenka47 no mas pravdu ale ked ma rodic dieta v triede kde je tehotna pani ucitelka prenervacena zo vsetkeho kvoli tehotenstvu tak radsej nech ide na PN... 😀

monhla
20. sep 2015

Ja som išla tých 8 týždňov skôr /ale tam boli aj iné zdravotné komplikácie/
Keď mi bolo ozaj zle, tak som bola pár dní PN /1. trimester/ lebo som sa z WC nemohla nikam pohnúť 😝
Inak to, že do Teba môže vraziť dieťa a hluk v ZŠ nie je dôvod na PN /teda nie oficiálny, ale sú lekári, čo Ti niečo napíšu do papierov/

Ak Ti je ozaj zle a prácu nezvládaš - choď na PN. No rátaj s obmedzeným pohybom /vychádzky max. 2x denne/ a s nižšími financiami. /ak ide o zdravie, tak Ti to nebude vadiť/

Ak si myslíš, že to zvládneš, tak skús. U nás na zš nebola ani jedna tehulka dlhšie pn ako pár dní kvôli tehotenstvu /nerátam chrípku a pod. - to je pn aj netehotná žienka/ A všetky sme bábenká donosili v poriadku a zdravé.

havana_frost
21. sep 2015

@permanentka Máš zle položenú otázku. Na PN rizikové tehotenstvo môžeš nastúpiť hocikedy od začiatku tehotenstva, ak to uzná lekár za potrebné.
Na materskú dovolenku potom nastúpiš 8 - 6 tt pred plánovaným termínom pôrodu, tam skoršia možnosť neexistuje.

mirabellka8
23. sep 2015

@havana_frost ahoj chcela som sa spýtať som PN doktor mi vypočítal 8 tt pred TP (10.10) nástup na MD. Je možné požiadať ho aj napriek PN že chcem nastúpiť až 6 tt pred TP, vlastne by som bola dlhšie na PN a potom nastúpila na MD? Ď.

dena1973
23. sep 2015

@mirabellka8 Áno. Kľudne môžeš ísť na materské aj 6 týž. pred pôrodom....Možno že bude argumentovať tým, že si na rizikovej PN a rizikové vypisuje 8 týž. pred pôrodom, ale stoj si za svojim. Tebe je výhodnejšie, ak si momentálne na PN, ísť na materské 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom.

mirabellka8
23. sep 2015

@dena1973 moj doky je v pohode len aby nemal on z toho problem o to mi ide

dena1973
23. sep 2015

@mirabellka8 Podľa mňa to je na ňom ako, tak vypíše... Pri vyplácaní materskej s tým problém nevidím... Ak PN bude ukončená a ďalším dňom začne materské, či už 8 alebo 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom, tak tým dňom začnú vyplácať materské...

havana_frost
23. sep 2015

@mirabellka8 Súhlasím s @dena1973. Je len a len na doktorovi či ťa vypíše na MD 6 alebo 8 tt pred termínom, nie je na to predpis. Sama SP sa vyjadrila, že je na doktorovi zvážiť zdravotný stav a je v jeho kompetencii toto rozhodnúť. Súhlasím, že je výhodnejšie ostať 2 tt na PN a potom radšej MD o 2 tt dlhšie po narodení.